Αγαπητοί φίλοι,γνωστοί και άγνωστοι, σας καλωσορίζω στο προσωπικό μου blog. Σας ευχαριστώ για την τιμή και το χρόνο που αφιερώσατε, για να το επισκεπτείτε...με τιμή π. Αντώνιος Χρήστου

Συνολικές προβολές σελίδας

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΕ ΚΑΤΙ; ΕΛΕΥΘΕΡΑ....

Translate-Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

Σάββατο 26 Απριλίου 2008

ΤΡΕΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ………….!

Λίγο πριν ετοιμαστώ για να φύγω για την Θ. Λειτουργία της Αναστάσεως, είπα να μοιραστώ μαζί σας τρεις σκέψεις για το γεγονός της Αναστάσεως του Χριστού. Είναι γεγονός ότι δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι την ίδια γνώμη και πίστη για τον Χριστό :
Πολλοί άνθρωποι δέχονται τον Χριστό ως έναν απλό άνθρωπο ή καλό διδάσκαλο! Άλλοι τον δέχονται ότι είχε μέσα του κάτι το θεϊκό, αλλά τον παραμόρφωσαν και το μεγέθυναν οι μαθητές του…! Λίγοι τον δέχονται ως τέλειο άνθρωπο και τέλειο Θεό! Δεν θα ξεχάσω μικρός ότι διάβαζα μία κοσμική εγκυκλοπαίδεια (δεν θυμάμαι ποια ακριβώς) που στο λίμα Χριστός…ανέφερε όλα τα γεγονότα της ζωής του κανονικά και μετά την Σταύρωση και την ταφή του έλεγε…: «Οι μαθητές του πιστεύουν ότι μετά από 3 ημέρες Ανέστη…»! Δηλαδή ότι όλα ήταν δεκτά…αλλά για εκείνο…είχε μια επιφύλαξη …και τον είχε σαν υποκειμενικό γεγονός !

Με βάση αυτό, θα θέσω 3 σκέψεις για την Ανάσταση μόνο (δεν έχω και χρόνο για παραπάνω) για να καταθέσω την άποψη μου !

1) Δεχόμαστε την Σταύρωση…αλλά όχι την Ανάσταση; Μα ως Θεός…που ήταν αθάνατος, τι το πιο φυσικό να…Αναστηθεί αμέσως; Περισσότερο παράδοξο για τον θεάνθρωπο Κύριο ήταν η Σταύρωσή του, ο Θάνατος και η Ταφή του….παρά η Ανάσταση! Χωρίς την Ανάσταση ο Χριστιανισμός θα ήταν μια φιλοσοφία –Θρησκεία, που με μαθηματική ακρίβεια…θα πέθαινε μετά τον θάνατο του Ιδρυτή του! Αν διαδόθηκε και υπάρχει μέχρι σήμερα…οφείλεται ακριβώς εκεί!
2) Ο Χριστός μετά την Ανάστασή του, εμφανίστηκε όχι στους διώκτες του και τους σταυρωτές του για να τον πιστέψουν! Αυτή η πίστη δεν θα ήταν προϊόν ελευθερίας…αλλά καταναγκασμού! Σας θυμίζω ότι αυτό ζητούσε ο όχλος και οι Γραμματείς και οι Φαρισαίοι ειρωνικά από τον Χριστό πάνω από το Σταυρό: Αν είσαι αληθινά ο Χριστός ο Υιός του Θεού κατέβα από το Σταυρό και τότε θα πιστέψουμε…! Ο Κύριος όμως δεν θέλει τέτοια πίστη που να βασίζεται…στη γνώση! Πίστη είναι η βεβαιότητα για υπέρλογα πράγματα…και όχι η γνώση…των παραλόγων όπως νομίζει ο Κόσμος! Ο Χριστός επανέρχομαι πάλι, εμφανίστηκε σε αυτούς που τον πίστεψαν στους μαθητές τους…γιατί ακριβώς είχαν τις προϋποθέσεις (παρόλο τον φόβο τους και την δυσπιστία τους) να ομολογήσουν ότι αυτός ήταν ο Κύριος…! Η πίστη λοιπόν δεν είναι υπεκφυγή…αλλά βασικό συστατικό για να βιώσουμε την Ανάσταση!
3) Το Άγιο Φως κάθε χρόνο που βγαίνει από τον Ορθόδοξο Πατριάρχη…(γι αυτούς που ισχυρίζονται πως ξέρουμε ότι έχουμε την αληθινή πίστη ανάμεσα σε τόσους άλλους) δείχνει την βεβαιότητα του γεγονότος της Αναστάσεως! Ακόμα και εκεί ο ορθολογισμός έχει εισέλθει βέβαια και λένε ότι είναι φώσφορος κτλ! Πάλι το έδειξε απόψε…και όλη αυτή η λάμψη…που βγαίνει; Ότι δεν καίει…για πάρα πολύ ώρα; Τι έχουν να πουν; Τι άλλο πρέπει να προσέξουν…ότι μέσα στον Πανάγιο Τάφο βρίσκονται και Ισραηλινοί Αστυνομικοί που είναι Εβραίοι και στην υπηκοότητα και στην πίστη! Το βλέπουν με τα μάτια τους…αλλά δεν παύουν να μη πιστεύουν! Αντίθετα προσκυνητές από όλο τον κόσμο, δεν λυπούνται έξοδα, ταλαιπωρία και κόπο για να το δουν και φεύγουν με μεγάλη αγαλλίαση και ευλογία! Τι σημαίνει αυτό; Ότι…αυτό που έλεγα και στο 2ο ότι πρέπει να υπάρχει και πίστη πραγματική και η Ανάσταση ξεκινά πρώτα από την Καρδιά και μετά από τα μάτια!!!

Ωχ…πρέπει να ντυθώ….!!!:) ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΑΔΕΡΦΟΙ ΜΟΥ….ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ….!!!! Μην το ξεχνάτε και μη…διστάσετε ποτέ γι’ αυτό!!!

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΜΠΕΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ Ο ΓΕΡΩΝ ΣΩΦΡΟΝΙΟΣ ΤΟΥ ΕΣΣΕΞ (ΕΝΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟς ΑΓΙΟΣ) ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΜΥΣΤΙΚΙΣΜΟΥ...
" Σε μιά επιστολή του γράφει:
"Πιστεύω στον Χριστό. Πιστεύω τον Χριστό. Είμαι δεμένος με την αγάπη του Χριστού. Εμπιστεύομαι μόνο τον Χριστό που γ ν ώ ρ ι σ α στην Ε κ κ λ η σ ί α.(η υπογράμμιση δική μας δεν υπάρχει στο κείμενο)Κάποια στιγμή η αναζήτηση του "αυθεντικού είναι"με οδήγησε στον Άθω.
Τώρα με όλες τις δυνάμεις της ψυχής μου επιθυμώ να ομοιάσω, έστω και σε ελάχιστο βαθμό, με τον Χριστό, γιατί σε Αυτόν υπάρχει για μένα αυθεντική, αιώνια, θεία ζωή. Σταμάτησα να αναζητώ." Μητρ.Ναυπάκτου Ιεροθέου, Οίδα άνθρωπον εν Χριστώ, σ. 188.

Σταμάτησε ο Γέροντας πατέρας Σωφρόνιος την αναζήτηση γιατί ότι αναζητούσε το βρήκε στο λαμπροφόρο πρόσωπο του Ανατάντος Λυτρωτού μας!
Εύχομαι παρόμοια εμπειρία να έχουμε εμείς έστω και μιά φορά στη ζωή μας έστω και πριν το τέλος της επίγειας ζωής μας.
ΧΡΙΣΤΟΣ - Α Λ Η Θ Ω Σ - ΑΝΕΣΤΗ!
Priestmonk Ier. L.

Ανώνυμος είπε...

πατερ Αντώνιε καλορίζικο!αν θελετε περετέρω επικοινωνία στείλτε μου μήνυμα! χαιρετισματα στην Ελπίδα, με αναστάσιμες εόρτιες ευχές, π.Ιερ.Λ. (p.ierotheos@yahoo.gr)

π. Αντώνιος Χρήστου είπε...

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ! Την ευχή σας γἐροντα! Σας ευχαριστώ για το μήνυμά σας! Εύχομαι και εγώ σύντομα να μπορώ να αφήνω στο δικό σας!!!

Καλή δύναμη

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ

zarAthustra είπε...

Χριστός Ανέστη...
Εξαιρετική η τοποθέτησή σου, απαντά σε πολλά σημαντικά ερωτήματα για το τί σημαίνει ελεύθερη πίστη, χωρίς καταναγκασμούς...
Κάποιες μικρές ενστάσεις...το ότι η πίστη του Χριστού επιβιώνει ανά τους αιώνες δεν αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για να είναι η "αληθινή" πίστη. Το ίδιο επιβιώνουν ανά τους αιώνες και άλλες μονοθεϊσιτικές θρησκείες. Δεν βλέπω λοιπόν το λόγο να εξίστασαι γιατί μια εγκυκλοπαίδεια, που οφείλει να καταγράφει ως πραγματικότητες μόνο τα επιστημονικώς αποδεδειγμένα συμβάντα, αναφέρεται στην Ανάσταση όχι ως βεβαιότητα αλλά ως εικασία...
Επιπλέον, το τί συμβαίνει κάθε χρόνο μέσα στον Πανάγιο Τάφο δεν μπορεί να αποτελεί αδιαμφισβήτητη "απόδειξη"... Με την ίδια λογική σκέψου τί θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος και πόσο να αηδιάσει με τους προπηλακισμούς και τους ξυλοδαρμούς που λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο εκεί για το ποιός θα έχει το πρωτείο...κατά τα άλλα είναι οι δυτικοί που έχουν το πρόβλημα με τον καισαροπαπισμό...
Ακόμη, η ορθολογικότητα δεν είναι κάτι το κακό ακόμα και στην πίστη, αρκεί να χρησιμοποιείται με το σωστό μέτρο και να δίνει, από ένα σημείο και έπειτα, τη θέση της στην ολοκληρωτική παράδοση στην αγκαλιά Εκείνου (βλ. Άγιο Θωμά). Δώρο Θεού είναι η ορθή λογική...
Τέλος, να είσαι σίγουρος (ή έστω σχεδόν σίγουρος) πως κι εσύ να έβλεπες ένα "θαύμα" να λαμβάνει χώρα σε έναν βουδιστικό ή μουσουλμανικό ναό πίστη δεν θα άλλαζες... Ας βιώσουμε λοιπόν τη σχέση μας με Εκείνον ελεύθερα, αγαπητικά, ανοιχτόμυαλα και ανοιχτόκαρδα...όπως περιγράφεις στην αρχή του κειμένου σου... Χριστός Ανέστη...

π. Αντώνιος Χρήστου είπε...

Χριστός Ανέστη...! Καλά έγραψες όλα αυτά και στην ουσία...συμφωνούσες...!!! Φαντάσου να διαφωνούσες δηλαδη τι θα έγραφές;;;!!!:):) Φίλε μου το Άγιο Πνεύμα και γενικότερα ο Θεός όπου θέλει πνει, όπως λέει και η γραφή! Δηλαδή η Ορθοδοξία είναι η Αλήθεια...και ο αυθεντικός και άμεσως δρόμος για σύνδεση με τον Θεό, αλλά δεν σημαίνει ότι ο Θεός δεν αναγνωρίζει όλους τους ανθρώπους παιδιά του! Στη δογματική μας λέμε : Μέλη της Εκκλησίας εν δυνάμη είναι όλοι οι άνθρωποι που υπάρχουν στον κόσμο, εν ενεργεία όμως είναι οι βαπτισμένοι Χριστιανοί!! Μην παρεξηγηθώ, δεν λέω και υποστηρίζω την θεωρεία των κλάδων που λέει ότι όλες οι θρησκείες έχουν μέρος μερικής αλήθειας που πρέπει να ενωθούν για να την έχουμε ολόκληρη (την αλήθεια)! Λέω αυτό π.χ. που διαβάζουμε στο βιβλίο του Ιωνά, που του είπε να πάει να διδάξει στη Νινευή την πρωτεύουσα των Ασυρρίων! Ο Χριστός νοιάζεται για όλους τους ανθρώπους και σταυρώθηκε και αναστήθηκε για όλους! Άλλα υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν γνωρίζει την αλήθεια και δεν έχει διαδοθεί εκεί η Ορθοδοξία και τον αναζητούν με βάση αυτό που διδάχθηκαν! Η Ελευθερία είναι το ζητούμενο πάντως...γιατί όπου το πνεύμα Κυρίου εκεί και η ελευθερία όπως λέει και ο απόστολος Πάυλος...!
Χριστός Ανέστη!!

Ανώνυμος είπε...

Χριστός Ανέστη. Ευτυχώς που έκανα Ανάσταση φέτος στα καυσοκαλύβια και όχι εδώ στη Γλυφάδα .

π. Αντώνιος Χρήστου είπε...

Γιατί έχει σημασία ο τόπος ή τρόπος φίλε θεόδωρε;

Ανώνυμος είπε...

Οχι Πάτερ Αντώνιε , δεν έχει σημασία ,αλλά το είπα αυτό γιατί έχω απογοητευτεί από τη μητρόπολη Γλυφάδας , παρόλο που λειτουργούν πολλοί άξιοι ιερείς στις διάφορες ενορίες.Και ο λόγος είναι ότι όσα email έχω στείλει στη μητρόπολη Γλυφάδας ποτέ δεν έχω λάβει απάντηση, είτε πάνω σε λειτουργικά ζητήματα , είται σε αντιεραιτικά(που προέκυψαν από τη συμμετοχή μου στα αντιεραιτικα σεμινάρια της μητρόπολης , είσουν και συ εκει Πατερ Αντώνιε) , είται σε θεολογικά, και λαμβάνω την εντύπωση της απαξίωσης εκ μέρους της Μητρόπολης να απαντήσει στα θέματα που θέτει ένας λαϊκός (θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε και γι'αυτό δε το παίρνω προσωπικα).
Η ελλαδική εκκλησία επίσης , δεν απαντάει στα email που της έχω στείλει πάνω σε διάφορα θέματα που έχουν πέσει στην αντίληψή μου. Ούτε καν μπήκανε στο κόπο να με διορθώσουνε άμα τα λέω λάθος.Γι'αυτό είπα καλύτερα που έκανα Ανάσταση στα καυσοκαλύβια με τους καλόγερους, παρά εδώ στην ενορία.

Ανώνυμος είπε...

Από τη στιγμή που δεν απάντησες Πάτερ σ'αυτά που είπα πριν ,σιωπηλά παραδέχτηκες ότι αυτά που είπα είναι αλήθεια και ότι υπάρχει πολύ περηφάνια μέσα στους κόλπους της εκκλησίας. Αυτό άλλωστε δε το αρνείται και κανένας.Για να διορθώσει κάποιος κάποιον άλλο , πρέπει να διορθώσει πρώτα τον εαυτό του και μετά θα είναι ικανός να διορθώσει και τους άλλους.Αυτό είπε και ο Κύριος .

π. Αντώνιος Χρήστου είπε...

Φίλε θεόδωρε αυτά είναι δικά σου συμπεράσματα! Εγώ ξέρω το : Μη κρίνετ η να μη κριθείτε! Αν αναφέρεσαι για εμένα ναι έχω πολύ εγωισμό, για άλλους όμως δεν ξέρω και δεν είναι σωστό να τους κρίνω ότι είναι εγωιστές γιατί παραβιάζω την αρχή που είπε ο Κύριος! Θα στο συμβούλευα ταπεινά και σε εσένα αυτό, για να έχει αξία το προσκύνημά σου στο Άγιο Όρος...! Αν δεν σου έφερε αγάπη για τον άλλον αλλά αποστροφή και κατάκριση τότε ποιο το όφελος;

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα Πάτερ ,
δεν αναφέρομαι σε εσάς, αλλά γενικά αναφέρομαι ότι υπάρχει περηφάνεια και εγωϊσμός μέσα στους κόλπους της ελλαδικής εκκλησίας,και αυτό δεν είναι δικό μου συμπέρασμα.Μπορώ να πω πολλά παραδείγματα αλλά δεν έχει νόημα .Σας είπα , ότι έχω στείλει email τόσο στη μητρόπολη Γλυφάδας όσο και στην εκκλησία της ελλάδας και στη πειραϊκή εκκλησία για τα οποία δε πήρα ποτέ καμία απάντηση. Και λάθος να είχα σ'αυτά που έλεγα , δεν μου απάντησε κανένας για να με διορθώσει . Επειδή εκκλησία είναι ο κλήρος και ο λαός μαζί , πρέπει ο λαός να συμμετάσχει στα της εκκλησίας , γιατί αλλιώς γίνεται παπαδοκρατία. Αν λοιπόν κάποιο μέλος της εκκλησίας δει κάτι στραβό καλό ειναι να το πει , όχι για κατάκριση αλλά από αγάπη στην εκκλησία .Και από κει και πέρα η εκκλησία μπορεί να κρίνει αν η παρέμβαση ενός λαϊκού ήταν σωστή ή λάθος και να πράξει ανάλογα . Τώρα άμα εσείς καταλάβατε ότι εγώ δεν έχω αγάπη και δεν είμαι καλοπροαίρετος αλλά κατακρίνω , δε πειράζει.
Όταν είπα , ότι πρέπει να διορθώσει πρώτα κάποιος τον εαυτό του και μετά να διορθώσει τους άλλους , αναφερόμουνα γενικά και στους κληρικούς και στους λαϊκούς. Αλλά ειδικά στους κληρικούς , γιατί αυτοί πρωτίστως είναι η εικόνα της εκκλησίας στον έξω κόσμο .

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου
Πατήστε πάνω στην Εικόνα






Δημοφιλή