Αγαπητοί φίλοι,γνωστοί και άγνωστοι, σας καλωσορίζω στο προσωπικό μου blog. Σας ευχαριστώ για την τιμή και το χρόνο που αφιερώσατε, για να το επισκεπτείτε...με τιμή π. Αντώνιος Χρήστου

Συνολικές προβολές σελίδας

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΕ ΚΑΤΙ; ΕΛΕΥΘΕΡΑ....

Translate-Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

Τρίτη 13 Μαΐου 2008

Περί απεργιών….και κοινωνικής ανησυχίας….το ανάγνωσμα…!!!

Μέσα στο Αναστάσιμο κλίμα του Πεντηκοσταρίου που ζούμε στο χώρο της Εκκλησίας, θα περίμενε κανείς, ο κόσμος και γενικότερα η ελληνική κοινωνία που συνέρρευσε μαζικά στους Ιερούς Ναούς τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, κάτι να πήρε μυρωδιά από την ανακαίνιση του κόσμου που έφερε ο Χριστός με την Ανάστασή του! Αυτή την Αναστάσιμη ανακαινιστική χαρά, από το πλημμύρισμα του Αγίου Φωτός εσωτερικά αλλά και εξωτερικά στην ανθρώπινη φύση και την εν γένει ζωή του ανθρώπου!
Εκτός από το καθ’ εξής Εκκλησιαστικό γεγονός, η αγορά τις ημέρες του Πάσχα έκανε την δική της, με την οικονομική έννοια ¨Ανάσταση¨, αφού παρόλο την ακρίβεια και την λιτότητα, όλοι λίγο πολύ ξοδέψαμε χρήματα για το Πασχαλινό τραπέζι και την καθιερωμένη πασχαλινή έξοδο και μικρές διακοπές στην Επαρχία (για όσους έφυγαν) που βοήθησε αναμφισβήτητα την αγορά! Θα περίμενε λοιπόν κανείς, το τονίζουμε για άλλη μια φορά, να έχουμε μια κοινωνική ευφορία, ικανοποίηση και σταθερότητα, από όλα αυτές τις εξελίξεις, σε αντιστοιχία με την πνευματική αναστάσιμη περίοδο!
Όμως ο κόσμος, από την πρώτη κι’ όλας ημέρα μετά το Πάσχα, βιάζεται να αντικαταστήσει την ομολογία της Αναστάσεως με την επουράνια προοπτική που δηλώνει το «ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ», με το κλασικό, αόριστο και επίγειο «ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ»! Το Χριστός Ανέστη είναι ο χαιρετισμός και η ομολογία βεβαιότητας των Χριστιανών για 40 μέρες μέχρι και την Εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου μας. Χαιρετάμε λοιπόν Χριστός Ανέστη…ακόμα και ανθρώπους που εκκλησιάζονται και είναι κοντά στην Εκκλησία και σε κοιτούν με αμηχανία και παράξενα, αντί να απαντούν από καρδιάς «ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ»! Το αποτέλεσμα αυτής της στάσης και τις συνέπειές αυτού του γεγονότος, είναι αυτό που ζούμε στην κοινωνία μας σήμερα….με αυτή την κοινωνική ανησυχία και αβεβαιότητα με τον μπαράζ απεργιών που ζούμε εδώ και μία εβδομάδα και φοβόμαστε για μήνες ακόμα!! Τι ζούμε;

Αυξήσεις του Πετρελαίου Παγκοσμίως! Αυξήσεις στα διόδια (εν όψει Πάσχα που όλοι θα έφευγαν), αυξήσεις στα καύσιμα, στα ταξί και στα ΚΤΕΛ, αποτέλεσμα; Απεργία στα καύσιμα, απεργία στις Αεροπορικές Αερογραμμές, αυξήσεις στα εισιτήρια των Πλοίων (τώρα που όλοι σκοπεύουμε το Καλοκαίρι να πάμε σε κάποιο νησί), τα νησιά να μην έχουν στοιχειώδη βασικά προϊόντα από τις ακινητοποιήσεις των φορτηγών (σε εποχή που κορυφώνεται η τουριστική περίοδος) και ένα σωρό συνέπειες «ντόμινο» που λίγο πολύ επηρεάζουν τις ζωές όλων μας!
Δεν είμαστε αρμόδιοι και γνώστες να ξέρουμε ποιος ευθύνεται και γιατί σε όλα αυτά! Ούτε σκοπός μας είναι, να μπούμε σε κυβερνητικά και οικονομικά «χωράφια»! Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι ανοίγει ένα άλλο μεγάλο θέμα που δεν είναι ορατό με την πρώτη ματιά…αλλά διαχρονικό από την βιομηχανική επανάσταση που έγινε στον κόσμο, από τον 19ο αιώνα! Η τεχνολογία και οι ανακαλύψεις είναι όντως κοινωνικό αγαθό για όλους ή μήπως είναι πραγματικό αγαθό των λίγων που κατέχουν και μας κάνουν όλους τους άλλους, απλά πελάτες τους, με αποτέλεσμα οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι; Αρκεί μόνο η τεχνολογία στον κόσμο; Αν ναι, γιατί αντί να λυθούν τα προβλήματα του κόσμου (που ευαγγελιζόταν η Βιομηχανική Επανάσταση) αντίθετα δημιουργήθηκαν μεγαλύτερα και δυσεπίλυτα πλέον προβλήματα, μεγαλύτερες κοινωνικές ανισότητες, εξάντληση των φυσικών πόρων του πλανήτη και οικολογική καταστροφή, αύξηση του καρκίνου και των σύγχρονων ασθενειών παρενέργειες της τεχνολογίας και τόσα άλλα! Όλα αυτά…στο όνομα του κέρδους και του νόμου του ισχυρού! Όλα αυτά…γιατί ο άνθρωπος πίστεψε ότι μπορεί μόνος του με τις δικές του δυνάμεις να καλυτερεύσει την ζωή του…!
Τι θέλουμε όμως…πλούσιους που να διακρίνονται για την φιλανθρωπική τους ευαισθησία (ως κάλυμμα και ξέπλυμα ουσιαστικά του συστήματος και να τους λέμε και ευχαριστώ από πάνω) ή θέλουμε κοινωνική δικαιοσύνη και ισότιμη πρόσβαση στα τεχνολογικά αγαθά σε προσιτές τιμές για όλους, ώστε ο κόσμος να ορθοποδεί μόνος του; Δεν μας κάνει εντύπωση, ότι εμείς γευόμαστε τεχνολογίες, όταν οι ισχυροί μας τις δίνουν…αφού έχουν προχωρήσει 1 βήμα τεχνολογικά μπροστά, με αποτέλεσμα να υπολείπονται πάντα οι πολλοί; Δεν μας κάνει εντύπωση…ότι ανακαλύπτονται πάντα ιατρικές μέθοδοι π.χ. όπως οι μεταμοσχεύσεις, με αποτέλεσμα όμως να είναι ακριβές και άρα απλησίαστες για τους πολλούς και να βρίσκουν ανθρώπινα μέλη (έστω και παράνομα βέβαια) από φτωχούς (παιδάκια της Βραζιλίας κ.α) που τα πωλούν…για ένα πιάτο φαγητό! Γιατί οι πολυεθνικές, φτιάχνουν παπούτσια, ηλεκτρικά κ.α. με εργάτες παιδιά που αμείβονται κάτω από 1 δολάριο την ημέρα και μας πωλούν τα προϊόντα τους, κοντά στο εβδομαδιάτικο και αλλού το μηνιάτικο, των εργαζομένων, με κέρδη 70 και 80 % ;
Πολύ επεκτάθηκα…να πω και αυτό μόνο και κλείνω κάτι που έδειχνε η τηλεόραση προχθές: Ένώ ο περισσότερος κόσμος είναι χρεωμένος με δάνεια και κάρτες και ζει κάτω από τα όρια της φτώχιας, εν τούτοις η χώρα μας έχει αύξηση στις αγορές των αυτοκινήτων πολυτελείας, εξοχικών κατοικιών και θαλάσσιων σκαφών! Είναι υποκρισία αυτό, κοινωνική ανισότητα ναι ή όχι; Βέβαια δεν αρκούν οι καταγγελίες όλοι κάτι πρέπει να κάνουμε σε έργα…! Αντί όμως να εμπνεόμαστε από την Ανάσταση του Κυρίου και να την επιδιώκουμε και στη ζωή μας και στην κοινωνία μας, εμείς ονειρευόμαστε να πάρουμε τις θέσεις των πλουσίων! Όλοι θέλουμε να είμαστε ο Έλληνας Κροίσος με νησί με γράμματα στο σταυρόλεξο όσο είναι και το επίθετό μας…! Κανείς όμως δεν ονειρεύεται να είναι αυτός που θα μπορέσει να φέρει ή έστω να προσπαθήσει βάζοντας ένα λιθαράκι και αυτός προς αυτή την κατεύθυνση για την πραγματική κοινωνική δικαιοσύνη…αυτό που μας λέει στο Ευαγγέλιο της Κρίσεως ο Χριστός…(κατά Ματθαίον κε΄ 31-46). Γιατί; Γιατί ο κόσμος και το σαρκικό φρόνημα έχουν άλλα πρότυπα και άλλα κριτήρια! Ας το καταλάβουμε πριν είναι αργά…!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου
Πατήστε πάνω στην Εικόνα






Δημοφιλή