Αγαπητοί φίλοι,γνωστοί και άγνωστοι, σας καλωσορίζω στο προσωπικό μου blog. Σας ευχαριστώ για την τιμή και το χρόνο που αφιερώσατε, για να το επισκεπτείτε...με τιμή π. Αντώνιος Χρήστου

Συνολικές προβολές σελίδας

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΕ ΚΑΤΙ; ΕΛΕΥΘΕΡΑ....

Translate-Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Απάντηση στην ανάρτηση :http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/02/blog-post_4871.html#more περί Ταρίφα των Παπάδων !



Καλησπέρα !  Είμαι κληρικός και μάλιστα από την ίδια Μητρόπολη του συγκεκριμένου Ναού  και πραγματικά πέφτω από τα σύννεφα να ισχύει κάτι τέτοιο, καθώς στις Ιερατικές Συνάξεις που έχουμε κάνει, μας το έχει τονίσει ο Μητροπολίτης και το έχουμε αποφασίσει και όλοι οι Κληρικοί μαζί  ότι δεν υπάρχει καμία ταρίφα για τα μυστήρια στους Ενοριακούς Ναούς!
Καταρχήν να σε διορθώσω ότι υπεύθυνος δεν είναι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος ο  κ. Ιερώνυμος, απλά είναι πρόεδρος της  Ιερά Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Υπεύθυνος Ποιμενάρχης για την Μητρόπολη Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης είναι ο Μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Παύλος και αν είστε από το ποίμνιο της Περιοχής έπρεπε στοιχειωδώς να το γνωρίζετε!
Αν δεν το γνωρίζετε δείχνει τη σχέση που έχετε με την μυστηριακή ζωή της τοπικής Εκκλησίας ή το πιθανότερο είναι μάλλον ότι  δεν ανήκετε  στο ποίμνιο της Ιεράς Μητροπόλεως αλλά ακολουθείτε την «μόδα» των Κατοίκων του Λεκανοπεδίου που έρχονται και τελούν τα Μυστήρια στην περιοχή μας, γιατί το συνδυάζουν με τα παραλιακά κέντρα δεξιώσεως και γιατί πολύ V.I.P που ζουν και κινούνται εδώ, θεωρούνται πιο «διάσημοι» και οι Ιεροί Ναοί να το πω κομψά!  Αυτό σαν γεγονός, επειδή μιλάμε για μυστήριο έπρεπε να μας προβληματίζει όλους ….
Σωστά κάνετε και καταγγέλλετε ότι καταγγέλλετε, αλλά πρέπει να γίνει επώνυμα με αποδείξεις και γραπτώς στην Ιερά Μητρόπολη για να έχει ουσία η καταγγελία σας και για να μη μείνουμε μόνο στον σκανδαλισμό τόσο το δικό σας όσο και  σε όσους διάβασαν τη συγκεκριμένη καταγγελία, αλλά να έχουμε πάψη αυτών των φαινομένων .
Αν θέλετε την προσωπική μου άποψη, πρέπει να καταργηθούν οι μεταβιβάσεις στις βαπτίσεις! Δεν μπορεί 4-5 Ναοί να κάνουν τα μυστήρια όλων των Ενοριών της υπόλοιπης Μητροπόλεως και του Λεκανοπεδίου. Ο πιστός εντάσσεται σε μια ενορία και εκεί θα ασκεί τα λατρευτικά του «καθήκοντα», άρα γιατί να συμβαίνει αυτή η «Εκκλησιαστική μετανάστευση» που ερημώνει τους Ναούς των άλλων περιοχών και ασφυκτιούν το πρόγραμμα του Ναού υποδοχής, εις βάρος όμως του ποιμαντικού του έργου.
Τα μυστήρια είναι δωρεάν, ότι χρήματα δίνουμε δεν είναι για το μυστήριο κάθε αυτό, αλλά ως άνθρωποι αναγνωρίζουμε ότι ο Ιερός Ναός έχει κάποια λειτουργικά έξοδα και οι Ιερείς,  οι ψάλτες, οι νεωκόροι κτλ που συνέβαλαν στην τέλεση του Μυστηρίου τους δίνουμε κάτι (παίρνουμε απόδειξη νόμιμη για την καταβολή μας ) ως έμπρακτο κέρασμα για την χαρά μας!  Μάλιστα την δαπάνη αυτή την καταβάλουν οι κουμπάροι ή οι ανάδοχοι και όχι οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι και είναι μια πράξη εκούσια και από καρδιάς. Αν δεν ισχύει αυτό, τότε 100000000δες ευρώ να δώσει κάποιος, έχασε την αξία του….
Είναι πάντως τουλάχιστον υποκρισία, αν θέλουμε να το δούμε το θέμα αντικειμενικά, να χαλάμε χιλιάδες ευρώ, για τον στολισμό, τους φωτογράφους, την βιντεοσκόπηση, τα βαπτιστικά ή τα νυφικά και κουστούμια κτλ και να μας ενοχλούν  και να χτυπάμε τα 50 ή 100 (στο Ναό που υπηρετώ αυτά είναι κατά 90% που δίνονται χωρίς φυσικά καμιά απαίτηση) ἠ έστω και τα 200 που εσείς καταγγέλλετε! Είναι σταγόνα στον ωκεανό πραγματικά και το γνωρίζουμε όλοι!
Είναι κρίμα να κάνουμε μυστήρια μέσα στη χλιδή και να έχουμε όλο απαιτήσεις και να υπάρχουν 2 κουμπάροι και να αφήνουν 50 χρόνια και μάλιστα με τουπέ! Εμείς οι Ιερείς στο κάτω κάτω υποχρεωμένοι είμαστε, στον Ψάλτη που έρχεται μακριά με το αυτοκίνητό ή τον νεωκόρο που θα μείνει μέχρι τις 10.30 το βράδυ για να τακτοποιεί το Ναό του ξέρετε ποιο είναι το ποσοστό τους?  Το 10% δηλαδή τα 5 ευρώ ο κάθε ένας!  Ούτε τα καύσιμα δηλαδή!
Συνοψίζουμε λοιπόν : 1. Τα μυστήρια είναι δωρεάν! Κακώς απαιτούνται χρήματα, απλά πρέπει να διευκρινίζουμε που πηγαίνουν τα χρήματα που καταβάλλονται! 3. Οι καταγγελίες πρέπει να είναι   επώνυμες και στους αρμοδίους, αν θέλουμε να έχουμε αποτελέσματα θετικά σε αυτά που καταγγέλλουμε αλλιώς θα γκρινιάζουμε απλά για να γκρινιάζουμε και να σκανδαλίζουμε και άλλους αδελφούς μας 4. Τα Μυστήρια είναι δωρεάν αλλά ιδιαιτέρως για τους Ενορίτες (προσωπική άποψη αυτό) ! Για τους «αλεξιπτωτιστές» με συγχωρείτε αλλά θα έπρεπε να υπάρχει μια ελάχιστη καταβολή, γιατί τι ποιμαντικό έργο θα κάνει ένας Ιερέας όταν είναι από το πρωί μέχρι το βράδυ να τελεί τα μυστήρια που αναλογούν για πολλαπλές ενορίες από την δικιά του?
π. Αντώνιος Χρήστου
Υ.Γ. Ελπίζω να έγινα κατανοητός σε αυτά που έγραψα και πιστεύω ότι απευθύνομαι σε καλοπροαίρετο άνθρωπο. Αν είναι να απομονώνουμε φράσεις ή να γίνεται λόγος απλά για τον αντίλογο, ξεχάστε την απάντησή μου και κρίμα και το χρόνο που πήγε χαμένος…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου
Πατήστε πάνω στην Εικόνα






Δημοφιλή