Αγαπητοί φίλοι,γνωστοί και άγνωστοι, σας καλωσορίζω στο προσωπικό μου blog. Σας ευχαριστώ για την τιμή και το χρόνο που αφιερώσατε, για να το επισκεπτείτε...με τιμή π. Αντώνιος Χρήστου

Συνολικές προβολές σελίδας

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΕ ΚΑΤΙ; ΕΛΕΥΘΕΡΑ....

Translate-Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Ο Γ΄ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ



   Την Κυριακή 20 Μαρτίου 2011 και ώρα 6.30 τελέσθηκε ο Γ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Γλυφάδας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Παύλου και την συμμετοχή, όλων των Κληρικών, όλων των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων των 20 Ενοριών και πλήθος κόσμου, της Ιεράς Μητροπόλεως.

   Ομιλητής του Γ΄ Κατανυκτικού Εσπερινού, ήταν ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Αντζουλάτος, Γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας και Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου  Βουλιαγμένης.

Ο Ομιλητής με άμεσο και γλαφυρό τρόπο, προέβει σε μια ανακεφαλαίωση της Δημιουργίας του κόσμου από τον Θεό. Τόνισε ιδιαιτέρως το Φως του Θεού και του ανθρώπου πριν την πτώση, την συσκότιση του ανθρώπου από  την πτώση του, λόγω της παρακοής, χάνοντας την τρυφή του Παραδείσου. Ο Τριαδικός Θεός όμως συνέχισε με το σχέδιο της Θείας Οικονομίας Του να εκδηλώνει την αγάπη Του  προς την κτίση και τον άνθρωπο.
    Στη συνέχεια ο ομιλητής, περιέγραψε τα βασικά στοιχεία της  πνευματικής ζωής, που καλείται να ζήσει ο κάθε άνθρωπος, ξεκινώντας από την κάθαρση των παθών, στον φωτισμό και από εκεί στην θέωση και την αγιότητα. 

  Ο π. Γεώγιος, αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στο βίο και τη συμβολή του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά στην Θεολογία της Εκκλησίας, διακρίνοντας την  ουσία Του Θεού, από τις άκτιστες αλλά μεθεκτές ενέργειες Του. Ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα αγίων που στερήθηκαν το σωματικό φως, που όμως λόγω του πνευματικού Φωτός που κατείχαν, δεν είχαν κανένα πρόβλημα για να κατέχουν και το σωματικό Φως.  Κλείνοντας προέτρεψε στην παλαμική προσευχή: « Κύριε Ιησού Χριστέ, φώτισον μου το σκότος…» έτσι ώστε να γίνει ουσιαστική βιωτή και ενασχόληση του κάθε πιστού,  ιδιαιτέρως στην περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής για να μπορέσει ο κάθε άνθρωπος να βιώσει το Φως της Αναστάσεως.

Μετά το πέρας του Κατανυκτικού Εσπερινού, Επίσκοπος, Κληρικοί και τα μέλη των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων, πέρασαν στο Πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου Γλυφάδας,  όπου είχε ετοιμασθεί σχετικό κέρασμα προς όλους.

    Εκεί ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον ομιλητή για όλα τα ψυχοφέλημα, που μας κατέθεσε κατά την ομιλία του καθώς και όλους τους Κληρικούς και Εκκλησιαστικούς Συμβούλους που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Ιεράς Μητροπόλεως.
Προέτρεψε να είναι υπομονετικοί με τον κόσμο, ιδιαιτέρως την Μεγάλη Εβδομάδα, για να μην δημιουργηθείται  αναστάτωση και ένταση, που θα διαταράξει το κατανυκτικό κλίμα της περιόδου.

Ζήτησε να έχουν καλή συνεργασία  Κληρικοί και λαϊκοί μεταξύ τους υλοποιώντας το ψαλμικό ¨Μακάριοι οι αγαπώντες την ευπρέπεια του Οίκου σου».
Στο τέλος όλοι έλαβαν την ευχή του Σεβασμιωτάτου και ένα Βιβλίο ως  ευλογία και αποχώρησαν.
                                                                              Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου
Πατήστε πάνω στην Εικόνα






Δημοφιλή