Αγαπητοί φίλοι,γνωστοί και άγνωστοι, σας καλωσορίζω στο προσωπικό μου blog. Σας ευχαριστώ για την τιμή και το χρόνο που αφιερώσατε, για να το επισκεπτείτε...με τιμή π. Αντώνιος Χρήστου

Συνολικές προβολές σελίδας

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΕ ΚΑΤΙ; ΕΛΕΥΘΕΡΑ....

Translate-Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Ιστορική πρώτη πανήγυρης του Ι.Ν. Παναγίας Φανερωμένης και χειροθεσία Αναγνώστου, από τον Μητροπολίτη Γλυφάδας, Ε. Β. Β. & Β. κ. Παύλο.




Στις 2 Φεβρουαρίου  2012, Εορτή της Δεσποτικής και Θεομητορικής Εορτής της  Υπαπαντής Του Σωτήρος Χριστού, εόρτασε  την Ιερά Πανήγυρή του, πανηγυρικώς   για πρώτη φορά στη σύντομη ιστορία του, ο  νέος περικαλλής Ιερός Ναός Παναγίας Φανερωμένης στη Βουλιαγμένη.

 Την 1 Φεβρουαρίου 2012 παραμονή της Εορτής και ώρα 6.30 μ.μ. , τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός μετά Αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου  Μητροπολίτου Γλυφάδας, Ε. Β. Β. & Β. κ. Παύλο, περιστοιχιζόμενος από πλειάδα Ιερέων και Διακόνων και την συμμετοχή πλήθος κόσμου ενοριτών και προσκυνητών.

Τον Θείον Λόγο κήρυξε ο Προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Γλυφάδας Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Φειδόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, τόσο στα γεγονότα της Εορτής, όσο στην προσμονή και πίστη του Δίκαιου Συμεών  καθώς και το τι σημαίνει το γεγονός για κάθε πιστό στη Θεία Λειτουργία.

 Στο τέλος πριν την απόλυση, ο Σεβασμιώτατος εμφανώς συγκινημένος, αναφέρθηκε στις δυσκολίες και αντιξοότητες που ξεπεράστηκαν χάρις της Θαυματουργικής παρέμβασης της ίδιας της Παναγίας, και ένα χρόνιο θέμα 30 ετών, χάρις τις ενέργειες του τότε Δημάρχου Βουλιαγμένης και νυν αν και με σοβαρά προβλήματα υγείας Δήμαρχο ΒΑΡΗΣ-ΒΟΥΛΑΣ-ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ κ. Γρηγόριος Κασιδόκωστας και με την καθοριστική προσφορά αγάπης της Οικογένειας Αθανασίου και Μαρίνης Μαρτίνου, καταφέραμε το ακατόρθωτο, ο Ιερός Ναός μέσα σε 2.5 χρόνια όχι μόνο να έχει κατασκευαστεί και αποπερατωθεί μαζί με την Αγιογραφία πλήρως, αλλά και να αξιωνόμαστε να τελούμε και την πρώτη Ιερά Πανήγυρής του. Δόξα να έχει ο Τριαδικός Θεός, τιμή η Παναγία μας αλλά και τα όργανά τους, όπως τους χαρακτήρισε τους Μεγάλους Ευεργέτες και της Ενορίας αυτής αλλά και γενικότερα όλης της Ιεράς Μητροπόλεως οικογένεια Αθανασίου και Μαρίνης Μαρτίνου, εις μνήμην της θυγατέρας τους Αθηνάς. Λέγοντας αυτά ο Σεβασμιώτατος κατέβηκε από το θρόνο και με δάκρυα στα μάτια αγκάλιασε με ευγνωμοσύνη τα πρόσωπα των δύο κτητόρων του Ιερού Ναού.

   Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος διέμεινε τον Άρτο.

 Στις 2 Φεβρουαρίου 2012, ανήμερα της Εορτής τελέσθηκε ο Όρθρος και εν συνεχεία η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Παύλου   συλλειτουργώντας με πλειάδα Ιερέων και Διακόνων. Τον Θείον Λόγον την ώρα του κοινωνικού, κήρυξε  ο  Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Ψωνος, ο οποίος με απλότητα, αλλά και με θεολογική διεισδυτικότητα, ανέλυσε το τι σημαίνει Εορτή της Υπαπαντής , ότι σημαίνει συνάντηση με ένα όχι οποιοδήποτε πρόσωπο, αλλά με τον Σωτήρα Χριστό και έχει σαφής σχέση και αναφορά με το γεγονός της γεννήσεως Του Χριστού και γι’ αυτό τοποθετείται 40 μέρες μετά την γέννησή Του, αλλά και με το γεγονός ότι την παλαιά εποχή υπήρχαν ειδωλολατρικές τελετές αυτές τις ημέρες και θέλησε η Εκκλησία να τις απάλειψη βάζοντας στον αντίποδα αυτή την Εορτή. Κάθε εορτή κατά τον ομιλητή, η Εκκλησία δεν την προβάλει απλά για να θυμηθούμε τα γεγονότα ή τα πρόσωπα, ούτε γιορτάζουμε για να γιορτάζουμε, αλλά γιατί έχουν να κάνουν άμεσα για εμάς και την σωτηρία μας. Γι αυτό στο πρόσωπο του Συμεών, καλούμε όλοι εμείς να γίνουμε όχι αυτοί που θα αγγίζουμε απλά τον Κύριο αλλά θα τον γευόμαστε διά της Θείας Μεταλήψεως και μέσα μας.

   Πριν την απόλυση ο Σεβασμιώτατος, αναφέρθηκε για άλλη μια φορά, για το θαύμα που ζει, να λειτουργεί σε αυτόν τον πάνσεπτο αυτό Ναό, που σχεδόν 2,5 χρόνια πριν δεν υπήρχε καν, παρά μόνο  η μακέτα του και τώρα υπάρχει και φανερώνεται και καλεί προς συνάντηση κάθε ενορίτη και προσκυνητή με τον Θεό, όπως μας υπογράμμισε και ο Πρωτοσύγκελος π. Αλέξιος τον οποίον και ευχαριστούμε. Στη συνέχεια έκανε μνεία στα ονόματα των κτητόρων και του Δημάρχου και τόνισε και επανέλαβε όπως και χθες, τον ρόλο τους και την καθοριστική τους συμβολή, ώστε να γίνει πραγματικότητα αυτός ο Ιερός Ναός, που δεν υπάρχει όμοιος του σε σχέδιο και τεχνοτροπία σε ολόκληρη την Αττική.  Για το πανηγυρικό της ημέρας,  είπε ο Σεβασμιώτατος και για την ιστορικότητα της  μέρας αυτής, «αποφάσισα να τελέσω σήμερα την χειροθεσία σε Αναγνώστου του κ. Μάριου Χανόπουλου, Έγγαμου Θεολόγου, τον οποίο στις 16 Φεβρουαρίου θα τελεσθεί και η Χειροτονία του εις Διάκονον και θα τοποθετηθεί στην Ενορία της Βουλιαγμένης . Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη διαφορά της χειροτονίας από την χειροθεσία και αναφέρθηκε στο ρόλο του Αναγνώστου στην Εκκλησία.

  Μετά την τέλεση της Χειροθεσίας και το ΑΞΙΟΣ , ο Σεβασμιώτατος  τέλεσε την απόλυση, διέμεινε το αντίδωρο και από ένα dvd από τα εγκαίνια του Ι.Ν. Φανερωμένης για ευλογία.

Όταν απεκδύθηκε τα άμφιά Του ο Σεβασμιώτατος, μαζί με τους κτήτορες, τους κληρικούς και όσος κόσμος παρέμεινε,  μετέβησαν στο πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού και δοκίμασαν τα εδέσματα και τα γλυκίσματα  τα οποία παρατέθηκαν για όλους.

π. Αντώνιος Χρήστου

Εφημέριος Ι.Ν. Αγίου Νεκταρίου Βούλας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου
Πατήστε πάνω στην Εικόνα






Δημοφιλή