Αγαπητοί φίλοι,γνωστοί και άγνωστοι, σας καλωσορίζω στο προσωπικό μου blog. Σας ευχαριστώ για την τιμή και το χρόνο που αφιερώσατε, για να το επισκεπτείτε...με τιμή π. Αντώνιος Χρήστου

Συνολικές προβολές σελίδας

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΕ ΚΑΤΙ; ΕΛΕΥΘΕΡΑ....

Translate-Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Πραγματικά Κατανυκτικός και ο Β΄ Κυριακάτικος Εσπερινός της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, στην Ιερά Μητρόπολη Γλυφάδας, Ε. Β. Β. & Β.


   Tην Κυριακή της Ορθοδοξίας, 4 Μαρτίου 2012 και ώρα 6:30 μ.μ., στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Γλυφάδας, τελέστηκε  ο Β΄ Κατανυκτικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γλυφάδας, Ε. Β. Β. & Β. κ. Παύλου που αψήφησε το βαρύ σημερινό εορταστικό Συνοδικό του πρόγραμμα και  με την παρουσία και συμμετοχή όπως πάντα, όλων των Κληρικών της Μητροπόλεως.


   Ομιλητής του Β΄ Κατανυκτικού Εσπερινού ήταν ο Προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγίου Τρύφωνος Τερψιθέας Γλυφάδας, Αρχιμανδρίτης π. Μιχαήλ Κανέλος όπου στο πρώτο μέρος της ομιλίας του, προέβει σε μια καταγραφή της τραγικής κατάστασης που έχει περιέλθει η χώρα μας, τόσο από την οικονομική όσο κυρίως από την πνευματική κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Ως διέξοδο και λύση από αυτές, ο π. Μιχαήλ υπόδειξε την μετάνοια και μάλιστα μέσα από τα έργα τους και τις αναφορές του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, του Μεγάλου αυτού πατέρα, ποιμένα και ουσιαστικό Θεολόγο από την μεγάλη του προσωπική εμπειρία και ασκητικότητα. 

   Ο Άγιος Ιωάννης γνωρίζει σε βάθος πως ενεργεί η αμαρτία και τα πάθη στην ζωή του πεπτωκότος ανθρώπου, αλλά και πως θα μπορέσει να βγει δια μετανοίας από αυτά, με έξι δρόμους : α) Η αναγνώριση της αμαρτωλότητος, β) Το (δια Χριστόν)πένθος, γ) Η ταπεινοφροσύνη, δ) Η ελεημοσύνη, ε) Η προσευχή και στ) Τα δάκρυα (της μετανοίας). Κάθε δρόμο ο ομιλητής, έδινε παραδείγματα  από την Αγία Γραφή, που αντλεί και αναφέρει  ο Ιερός Πατήρ, τόσο από την Παλαιά όσο και από την Καινή. Αυτοί οι έξι δρόμοι ή στάδια, είναι πραγματικά σωτήρια για τον άνθρωπο και όσοι τα διέβηκαν πραγματικά συγκαταλέγονται στους μετανοημένους αμαρτωλούς, με καρπούς μετανοίας.

  Κλείνοντας ο π. Μιχαήλ, ευχήθηκε η Αγία Μεγάλη Τεσσαρακοστή φέτος, να είναι μία ευκαιρία επιστροφής προς τον Θεό, ως πιστοί αλλά και να βγούμε από το Εθνικό τέλμα, ως πολίτες αυτής της χώρας.

        Στο τέλος του Κατανυκτικού Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον ομιλητή π. Μιχαήλ για τα τόσα ωραία που μας είπε με την ομιλία του, ευχήθηκε καλή υπόλοιποι Μεγάλη Τεσσαρακοστή σε όλους και όλες και τέλος ζήτησε τις προσευχές όλου του Ποιμνίου για τις συνεδρίες τόσο της Δ.Ι.Σ όσο και της Ι.Σ.Ι που μετέχει και ο ίδιος ως μέλος τους, για να έχουν φωτισμό όλοι οι Ιεράρχες μας και ο ίδιος προσωπικός, για τα σημαντικά θέματα που έχουν να συζητηθούν και να αποφασιστούν.

       Στο τέλος όλοι οι εκκλησιαζόμενοι Κληρικοί και λαϊκοί έλαβαν την ευχή του Σεβασμιωτάτου προσκυνώντας και τον Τίμιο Σταυρό που κρατούσε, κάνοντας όλοι την ιδανικότερη και καταλληλότερη εισαγωγή για τον πνευματικό αγώνα της Β΄ Εβδομάδας των Νηστειών.



π. Αντώνιος Χρήστου

Εφημέριος Ι.Ν. Αγίου Νεκταρίου Βούλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου
Πατήστε πάνω στην Εικόνα






Δημοφιλή