Δευτέρα, 16 Απριλίου 2012

Προσκηνυματική Εκδρομή του Ι. Ν. Προφήτου Ηλιού Κόρμπι Βάρης


Προσκυνηματική Εκδρομή
στο ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟ – ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ
στο Ναύπλιο
το Σάββατο, 28 Απριλίου 2012

 
v Αναχώρηση λεωφορείου από την εκκλησία μας στις 07:00v Πρώτη στάση για προσκύνημα στην Αγία Μονή – Ησυχαστήριο Ζωοδόχου Πηγής Αργολίδος που βρίσκεται σε απόσταση 3 χιλιόμετρων από το Ναύπλιο στις ανατολικές υπώρειες του φρουρίου «Παλαμήδι», στην πεδινή περιοχή των χωριών Άρεια και Έξωστη.

            Η Μονή Ζωοδόχου Πηγής ιδρύθηκε το 1144 από τον επίσκοπο Άργους και Ναυπλίου Λέοντα και σήμερα έχει 19 μοναχές. Το καθολικό της μονής έργο του έτους 1149, είναι πρότυπο βυζαντινής τέχνης και όπως λέγει και ο Γάλλος βυζαντινολόγος Κάρολος Ντηλ, είναι «το ωραιότερο της δευτέρας χιλιετηρίδας». Είναι τετρακιόνος ναός με ελαφρό τρούλο και έχει κτισθεί με λαξευτούς πώρινους ισοδομικους λίθους. Στη δυτική είσοδο του ναού είναι εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα, που φέρνει την εξής επιγραφή

«Έπηξε βάθρα τω ναό Σου Παρθένε,

Λέων Αργείων αλιτρός θυηπόλος,

Ώπερ παράσχοις λύτρον αμπλακημάτων

Είς αντάμειψιν, ευλογημένη Κόρη


            Το «Ιερόν Παλλάδιον» του Ναυπλίου είναι η Μονή Αρείας, ευρύτερα εδώ γνωστή μόνο με την ονομασία «Αγία Μονή».  Χτίστηκε από τον επίσκοπο Άργους και Ναυπλίου Λέοντα Ατζά, το 1143 και είναι σπουδαίο καλοδιατηρημένο δείγμα βυζαντινού ναού, τόπος συνεχούς προσκυνήματος και αντικείμενο ζωηρών περιγραφών εκ μέρους των κατά καιρούς περιηγητών της Αργοναυπλίας.

Η Μονή επί Φραγκοκρατίας (1212-1389) έλαβε ειδικά προνόμια από το Λατίνο επίσκοπο Άργους Σεκούνδο Νάνι και παρέμεινε σε χέρια Ελλήνων Ορθοδόξων μοναχών και επί Ενετοκρατίας (1835-1540), κατά δε την επόμενη Τουρκοκρατία παρεχωρήθη με πράξη του νοταρίου (συμβολαιογράφου) Ναυπλίου (1679) στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, ως μετόχιο του Πανάγιου Τάφου.

Το 1715 καταστράφηκε από βορβαδισμούς Φράγκικων καραβιών εναντίον Τούρκων εγκλείστων στην μονή.    Το 1833 διαλύθηκε με οθωνικό διάταγμα, αλλά ανασυστάθηκε το 1875.

Ονομαστή είναι η θαυματουργός εικόνα του Χριστού που βρέθηκε κατόπιν επανειλημμένων αποκαλύψεων της Παναγίας στον Θεόδωρο Ρογκόπουλο το 1914 στην Αμερική, ο οποίος ήλθε στην Ελλάδα μετά 6 χρόνια και δια υποδείξεων του έγιναν ανασκαφές, κατά τις οποίες βρέθηκε στις 6 Μαρτίου 1920, η ως άνω εικόνα, η οποία είναι μικρών διαστάσεων.

Παρέμεινε πνευματικό κέντρο της περιοχής και προσφιλής τόπος διαμονής λογίων ανδρών – αντιγραφέων χειρογράφων..v Επόμενη στάση για φαγητό, 4 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Άργους, στο ιστορικό Κεφαλάρι.


Έναν πραγματικά ειρηνικό οικισμό. Αγροτόσπιτα ανάμεσα στα περιβόλια αλλά και ωραίες καινούργιες κατοικίες αρμονικά συνταιριαγμένες με τους εναπομείναντες παλιούς νερόμυλους, μαρτυρούν πώς η ζωή σε τούτο τον ευλογημένο τόπο συνεχίζει να κυλάει αδιάλειπτα και με τους κατοίκους του συνεχώς να πληθαίνουν.

Το Κεφαλάρι συνέδεσε το όνομά του με την επανάσταση του 1821. Όπως γράφει ο υπασπιστής του Κολοκοτρώνη, Φωτάκος, στα απομνημονεύματα των Αγώνων της Ελληνικής Επανάστασης 1820-1828, κατά την επιδρομή των Στρατευμάτων του Δράμαλη στην Αργολίδα τον Ιούλιο του 1822, ο Κολοκοτρώνης ευρισκόμενος στο Κεφαλάρι συνεκάλεσε το Πολεμικό Συμβούλιο όλων των Ελλήνων οπλαρχηγών όπου κάτω από τον δροσερό ίσκιο των πλατάνων και αφού ζήτησαν την βοήθεια της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας μας, έλαβαν την απόφαση να χτυπήσουν πάραυτα τον Δράμαλη στα Δερβενάκια, γεγονός που συνετέλεσε στην νικηφόρο έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης.

Το Κεφαλάρι το 1951 είχε μόλις 455 κατοίκους. Το 1991 αυξήθηκαν στους 602. Σήμερα ανέρχονται περίπου στους 1.000 κατοίκους.

Όσοι επιθυμούν μπορούν να επισκεφθούν με τα πόδια τον γραφικό ναό της Ζωοδόχου Πηγής. Ο πρώτος ιερός ναός της Ζωοδόχου Πηγής ή της Παναγίας της Κεφαλαριώτισσας, όπως την προτιμούν και αποκαλούν οι παλιοί Αργείοι, χτίστηκε κατά την παράδοση μετά το 1634, όπου πιθανολογείται και η εύρεση της εικόνας της Παναγίας. Βρίσκεται ακριβώς πάνω από τις πηγές του Ερασίνου ποταμού, ο οποίος πηγάζει από τα έγκατα του όρους Χάον και στου οποίου την κρημνώδη πλαγιά είναι κτισμένη η εκκλησία, ενώ δίπλα στην είσοδο της βρίσκονται τα δύο στόμια της μεγάλης σπηλιάς.

Δυστυχώς, ο αρχαιότατος και ιστορικός αυτός ναός κατεστράφη στις 18 Μαΐου 1918 από την τρομακτική δεύτερη έκρηξη των πυρομαχικών που φυλάσσονταν στις στρατιωτικές αποθήκες και οι οποίες βρίσκονταν στο βάθος του σημερινού δασυλλίου. Από την τρομερή αυτή έκρηξη ο ναός έγινε σωρός καπνιζόντων ερειπίων και μόνο η Αγία Τράπεζα και η Χάρις Της έμειναν όρθιες.

Ο σημερινός ναός ξανακτίσθηκε και εγκαινιάσθηκε το 1928 στη θέση του κατεστραμμένου ναού από τους Αργείους και ιδιαίτερα με δαπάνες του Παναργειακού Συλλόγου «Ο Δαναός» που βρίσκεται στην Ατλάντα της ΑμερικήςΚόστος συμμετοχής: 15 €, το άτομο.Δηλώσεις συμμετοχής τηλεφωνικά, ή μέσω της ιστοσελίδας μας,

ή στον Ιερό Ναό.