Αγαπητοί φίλοι,γνωστοί και άγνωστοι, σας καλωσορίζω στο προσωπικό μου blog. Σας ευχαριστώ για την τιμή και το χρόνο που αφιερώσατε, για να το επισκεπτείτε...με τιμή π. Αντώνιος Χρήστου

Συνολικές προβολές σελίδας

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΕ ΚΑΤΙ; ΕΛΕΥΘΕΡΑ....

Translate-Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Η Εορτή της Μεταμορφώσεως στην Ι.Μ. Γλυφάδας Ε. Β. Β. και Β.




  Στην Ιερά Μητρόπολη Γλυφάδας στην εορτή της Μεταμορφώσεως του Κυρίου μας κάθε χρόνο εορτάζει και πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως Σωτήρος Ελληνικού, επί της οδού Ιασωνίδου,  όπου οι ενορίτες του στην πλειοψηφία τους  κατάγονται από τον Πόντο.

   Φέτος ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Παύλος δεν μετέχει προσωπικά στους Πανηγυρικούς εορτασμούς της Ενορίας,  καθώς βρίσκεται για δεύτερη φορά φέτος στο Άγιο Όρος .

   Ο Πανηγυρικός Εσπερινός μετά Αρτοκλασίας την παραμονή της Εορτής, τελέσθηκε προεξάρχοντος του Πρωτοσυγκέλου της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτου π. Αλέξιου Ψωΐνου και τη συμμετοχή πλειάδων Ιερέων από πολλές Ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως.

  Στο κήρυγμα μετά την Αρτοκλασία ο π. Αλέξιος τόνισε το προσωπικό χαρακτήρα που έχει το γεγονός της Μεταμορφώσεως για τη ζωή κάθε πιστού, αλλά και τις ανθρωπολογικές προεκτάσεις αυτού του γεγονότος προς όλα τα επίπεδα κοινωνικά, εκκλησιολογικά, προσωπικά. Συνέδεσε την Μεταμόρφωση με την πρωινή Ευαγγελική περικοπή και πως ο Χριστός είναι ο Σωτήρας του Κόσμου, όταν ο άνθρωπος του δίνει χώρο και δεν τον προσπαθεί να τον αντικαταστήσει με τις δικές του ανθρώπινες δυνατότητες. Το «Χωρὶς ἐμοῦ οὐ δύνασθε ποιεῖν οὐδέν» έχει απόλυτη εφαρμογή στους μαθητές εντός της βάρκας, αλλά και στους μαθητές πάνω στο όρος Θαβώρ. Σκοπός της Μεταμορφώσεως είναι η πραγμάτωση του σχεδίου της Θείας Οικονομίας του Κυρίου μας στον άνθρωπο αλλά όχι μόνο όσοι μετείχαν στον γεγονός, αλλά σε κάθε άνθρωπο που αναζητά αυτό το Θαβώριο Φως στη ζωή του.

  Ο π. Αλέξιος έκανε ειδική ερμηνευτική μνεία για τα πρόσωπα του Μωυσέως και του Ηλία , οι οποίοι αντιπροσωπεύουν ο μεν Μωυσής τον Νόμο, ο δε Ηλίας που δεν έχει γευθεί βιολογικό θάνατο, τα έσχατα, που όλα ενώνονται και ανακεφαλαιώνονται στο πρόσωπο του Χριστού μας.

  Κλείνοντας την ομιλία ο Πρωτοσύγκελος, τόνισε ότι άλλο πράγμα είναι η αλλαγή που συνέχεια προβάλει ως σύνθημα ο κόσμος, τα πολιτικά συστήματα και η επιστήμη της Ψυχολογίας και άλλο η ουσιαστική μεταμόρφωση του ανθρώπου οικειοποιώντας την Μεταμόρφωση του Κυρίου μας και του Θαβωρίου Φως στη ζωή μας.

  Στο τέλος της Ακολουθίας ο π. Αλέξιος μετέφερε τις Αρχιερατικές ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Παύλου και εξήγησε το λόγο που δεν βρίσκεται σωματικώς ανάμεσά μας.

   Αύριο το πρωί θα τελεσθεί πανηγυρικά η Θεία Λειτουργία και θα ευλογηθούν τα σταφύλια όπως προβλέπει η παράδοση της Εκκλησίας μας.



                                   Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου
Πατήστε πάνω στην Εικόνα






Δημοφιλή