Αγαπητοί φίλοι,γνωστοί και άγνωστοι, σας καλωσορίζω στο προσωπικό μου blog. Σας ευχαριστώ για την τιμή και το χρόνο που αφιερώσατε, για να το επισκεπτείτε...με τιμή π. Αντώνιος Χρήστου

Συνολικές προβολές σελίδας

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΕ ΚΑΤΙ; ΕΛΕΥΘΕΡΑ....

Translate-Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΡΙΖΟΥΛΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ".


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ

ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΡΙΖΟΥΛΗ

ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ"


Δημοσιεύθηκε στο φύλλο της Κυριακής 29ης Απριλίου 2012

1. Είστε Μητροπολίτης σε μιά θεωρητικά πλούσια περιοχή. Πώς βιώνει το ποίμνιό σας την κρίση;



Σωστά είπατε, ότι είμαι Επίσκοπος σε μιά «θεωρητικά πλούσια περιοχή». Ἡ πλειονότητα, όμως της Μητροπολιτικής επαρχίας μου, η οποία περιλαμβάνει πέντε Δήμους, με το προηγούμενο διοικητικό σύστημα, αποτελείται από οικογένειες βιοπαλαιστών, ανθρώπους του μεροκάματου και συνταξιούχους, πολίτες μεσαίας οικονομικής τάξεως και ίσως πολύ πιό κάτω. Το ποίμνιο μου, ασφαλώς βιώνει την κρίση, γιατί μετέχει της κρίσης, άθελά του και αναίτια, γι’ αυτό καθημερινώς στο Γραφείο μου, αλλά και στις Ενορίες μας, έρχονται δεκάδες εμπερίστατοι αδελφοί, πάσης ηλικίας για να λάβουν οποιαδήποτε βοήθεια μπορούμε να τους προσφέρουμε .


2. Υπάρχουν ακραία φαινόμενα φτώχειας στήν περιοχή σας;

Ασφαλώς υπάρχουν. Όταν οι ιδιοκτήτες σπιτιών κάνουν εξώσεις, διότι και αυτοί έχουν δίκηο, αφού πρέπει να ζήσουν από το ενοίκιον,  όταν κόβει η Δ.Ε.Η. το φώς και η Ε.Υ.Δ.Α.Π. την παροχή νερού, όταν απολύωνται υπάλληλοι από Δημόσιες Υπηρεσίες και Ιδιωτικές Εταιρίες, για να πάρουν -και αν πάρουν-  από τον Ο.Α.Ε.Δ. ψίχουλα για ένα ορισμένο διάστημα, όταν οι μισθοί και οι συντάξεις περικόπτωνται, όταν η φορολογία ημέρα με την ημέρα αυξάνεται, όταν νομιμοποιούνται τα χαράτσια, τι άλλο να πούμε για τα ακραία φαινόμενα φτώχειας; Ασφαλώς και υπάρχουν.


3.  Πως βοηθάτε στην ανακούφιση των προβλημάτων;

Ποικιλοτρόπως, όσο μπορούμε, για να καλύψουμε όλο το φάσμα των αιτημάτων και του πόνου. Το Γενικό Φιλοπτωχον Ταμείο,  το Γραφείο Κοινωνικής Πρόνοιας «Φωληά Ελπίδος», αλλά και οι είκοσι Ενορίες της Μητροπόλεως, καθημερινά διεκπεραιώνουν, δεκάδες θέματα και προβλήματα. Ενοριακά σισίτια, Τράπεζες τροφίμων, βοήθεια με ένδυση και υπόδυση, χορήγηση φαρμάκων, κάποιες φορές εξοφλήσεις ενοικίων και λογαριασμών, τακτικά και έκτακτα οικονομικά βοηθήματα, καθώς και οι φοιτητικές υποτροφίες, είναι στο καθημερινό πρόγραμμα συμπαράστασης των αδελφών μας.


4. Αρκεί η βοήθεια που προσφέρει η Εκκλησία για την ανακούφιση του πόνου που υπάρχει στη χώρα;

Κατ΄ αρχήν πρέπει να τονίσουμε, ότι η επίλυση των προβλημάτων επιβίωσης του λαού, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Κράτους και της εκάστοτε Κοινωνικής πολιτικής, που εφαρμόζεται.

Το κύριο έργο της Εκκλησίας είναι  πνευματικό. Η Εκκλησία βοηθητικά συμμετέχει στην ανακούφιση των καθημερινων υλικών αναγκών των ανθρώπων, μέσα στά πλαίσια της ποιμαντικής ευθύνης της, για τη φροντίδα και τη θεραπεία του προσώπου, ως ψυχοσωματικής οντότητας.  Ποιός άλλος, μη Κρατικός Οργανισμός, διαθέτει τόσα ευαγή Ιδρύματα καί σιτίζει καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας; Η Εκκλησία εφαρμόζοντας την Αρχή της συναλληλίας, προσφέρει με τις μικρές της δυνατότητες, ό,τι περισσότερο μπορεί. Αν λάβει κανείς υπόψιν του, ότι οι ανάγκες διογκώνονται καθημερινά, τότε με βεβαιότητα λέμε, πως η προσφερόμενη βοήθεια δεν επαρκεί.



5.  Η Εκκλησία συνολικά μπορεί να κάνει περισσότερα, για να προσφέρει; Και αν ναι, τί;

Η Εκκλησία μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερα, άν η Πολιτεία αποδεσμεύσει το 90% ,του υπολοίπου 4% της ακίνητης περιουσίας της. Το 96% της αρχικής περιουσίας της Εκκλησίας, έχει παραχωρηθεί στην Πολιτεία σε παλαιότερες συγκυρίες. Με την αποδέσμευση, θα αυξηθούν κάθε είδους παροχές, που σήμερα δίδονται στους ενδεείς και εμπερίστατους συνανθρώπους μας.


6. Στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο έχετε συζητήσει θέμα πιθανής διακοπής της μισθοδοσίας των κληρικών; Φημολογείται ότι υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, στα μέτρα που θα ληφθούν τον Ιούνιο. Πως θα αντιδράσετε;

Απλώς πληροφοριακά – ενημερωτικά ετέθη το θέμα, χωρίς να υπάρχει κάτι επίσημο. Εάν οι πληροφορίες είναι επίσημες και έγκυρες, θα τοποθετηθεί  η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ή η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας, για το πώς θα ανατιδράσει και για τις ενέργειες που θα ακολουθήσει.


7.  Μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές, σας επισκέπτονται πολιτικοί για να ζητήσουν την βοήθεια σας;

Σε κάθε εκλογική περίοδο, με επισκέπτονται πολιτικοί, όλων των παρατάξεων, για να ζητήσουν την βοήθεια μου και την ευχή μου. Βέβαια, μόνο τότε με θυμούνται. Τους δέχομαι, τους ακούω, συνομιλώ μαζί τους. Αλλά η απάντησις είναι μία και μοναδική: "Να προσευχηθούμε, νά φωτισθούν όλοι οι ψηφοφόροι, ώστε να εκλεγούν οι καλλίτεροι, για το συμφέρον του λαού".

Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να επαναλάβω στην εφημερίδα σας, μερικά απ΄αυτά που είπα στο κήρυγμά μου, την περασμένη Κυριακή, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Ελληνικό, ανήμερα της Κυριακής του Θωμά,  όπου οι Πόντιοι εόρταζαν το Ταφικό Έθιμο "Πανοΰρ". "Ο Θεός να σας φωτίσει στις 6 Μαΐου, να μην ψηφίσετε τους απατεώνες, τους κλέφτες και τους διώκτες της Εκκλησίας. Να μην ψηφίσετε αυτούς που μας οδήγησαν στο χάος, αυτούς που δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο, αυτούς που έχουν υποθηκεύσει το μέλλον των παιδιών μας. Σας ικετεύω, να μην ψηφίσετε αυτούς που ενσυνείδητα μας κορόϊδεψαν, αυτούς που μας καταλήστευσαν. ... Η Εκκλησία αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, αλλά με όλη την αγάπη που σας έχω, σας τονίζω και πάλι: προσέξτε ποιους θα ψηφίσετε.  Θυμηθείτε ότι τα τελευταία χρόνια, 2-3  οικογένειες εναλλάσσονται στην εξουσία. Φτάνει πια. ... Το Ελληνικό κατοικείται στην πλειοψηφία του από Ποντίους, που έχουν το Χριστό στη ψυχή τους, που ξεριζώθηκαν και έφεραν στην Ελλάδα τις παραδόσεις τους και την ακλόνητη πίστη τους στο Χριστό. Σήμερα, θέλουν και πάλι να σας ξεριζώσουν από εδώ, γιατί σχεδιάζουν να κάνουν "μπίζνες" στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.  Όχι. Δεν θα το επιτρέψουμε.  Ο χώρος του αεροδρομίου πρέπει να γίνει χώρος πρασίνου, όπως μας έχουν υποσχεθεί κατά καιρούς οι ίδιοι οι πολιτικοί. Δεν μπορεί να μας υπόσχονται άλλα τη μία μέρα και άλλα την άλλη."

8. Ποιες ευθύνες νομίζετε έχει ο πολιτικός κόσμος, για την σημερινή κρίση;


Ο πολιτικός κόσμος, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, είναι υπεύθυνος,  για την σημερινή κρίση, για τα όσα γίνονται στην κοινωνία μας. Έχει την κύρια ευθύνη και για την βελτίωση της καταστάσεως.

9. Συμμερίζεστε την οργή του λαού;

Συμμερίζομαι απόλυτα τις αντιδράσεις του λαού.  Δεν συμφωνώ όμως με ακρότητες και ανεπίτρεπτες εκδηλώσεις βίας και καταστροφής, πολύ δε περισσότερο με τις αυτοχειρίες.


10.  Θα θέλατε η Εκκλησία να παρεμβαίνει πιο δυναμικά στα κοινωνικά και εθνικά θέματα;

Δίχως νά καθορίζει την Κρατική Πρόνοια ή την εξωτερική Πολιτική, φρονώ ότι είναι καθήκον της Εκκλησίας να παρεμβαίνει σε θέματα που απασχολούν έντονα την κοινωνία, σαφώς δε, οφείλει να λαμβάνει θέση στα εθνικά θέματα.  Η φωνή Της να είναι πιό ισχυρή και συγχρόνως κόσμια.


11.  Σας χαρακτηρίζουν ως δυναμικό και απρόβλεπτο Μητροπολίτη. Πρόσφατα δεν διστάσατε να διαπληκτιστείτε δημόσια με άλλον Ιεράρχη στη διάρκεια εκδήλωσης. Ο αυθορμητισμός είναι προσόν ή ελάττωμα για έναν Δεσπότη;

Δεν δέχομαι τον χαρακτηρισμό, ότι είμαι απρόβλεπτος. Ο αυθορμητισμός είναι προσόν και όχι ελάττωμα, για οποιονδήποτε, όταν μάλιστα είναι αγνός, ανιδιοτελής και διεκδικεί το δίκαιον. Πόσο μάλλον, όταν θίγονται Ιεροί Θεσμοί.

12. Γράφτηκε ότι το νέο νεκροταφείο της Γλυφάδας που χτίσατε είναι αυθαίρετο. Ποιά η δική σας θέση και πως θα αντιδράσετε από εδώ και πέρα;

Το Κοιμητήριο Γλυφάδας, μέγιστο πρόβλημα, χρονίζει πλέον των 30 ετών. Στην δεκαετή διακονία μου, ως Μητροπολίτης Γλυφάδας το ζω από κοντά. Η Πολιτεία σ’ όλα αυτά τα χρόνια αδιαφόρησε και αδιαφορεί παντελώς. Μόνον υποσχέσεις, πρόχειρες και ανεφάρμοστες.  Η  Γλυφάδα έχει πλέον των 120.000 κατοίκων και το παρόν παλαιόν Κοιμητήριον διαθέτει λιγότερους από 1.000 τάφους. Έχει κορεσθεί από χρόνια. Εγώ δεν έχτισα το Νέο Κοιμητήριον. Είναι φροντίδα του Δήμου. Εκλήθηκα να τελέσω τις ταφές των αδελφών μας, καθήκον κάθε κληρικού και μαζί με συνεργάτες μου ετελέσαμε την ακολουθία της ταφής. Οι νεκροί ήσαν πολλές μέρες στό ψυγείο. Ζήτησα συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Παπακωνσταντίνου και αρνήθηκε. Με παρέπεμπε σε συνεργάτες του, οι οποίοι ασυστόλως με ενέπαιξαν, οπότε αναγκάστηκα να αποστείλω έγγραφον στον Πρωθυπουργό κ. Γεώργιο Παπανδρέου, και δεν καταδέχτηκε να απαντήσει δυό λέξεις. Γιατί να περιφρονείται ο λαός του Θεού και μάλιστα μέσῳ του Τοπικού Επισκόπου; Γιατί η Πολιτεία δεν δίδει υπεύθυνη και αποτελεσματική λύση; Γράφτηκε πολύ φιλολογία γύρω από το θέμα αυτό. Έχει ρίζες πολιτικές, διεκδικήσεις και συμφέροντα. Θα αντιδρώ μέχρι να βρεθεί λύσις. Ό,τι με φωτίσει ο Θεός.

13.  Αφιερώσατε ένα μεγάλο μέρος της ζωής σας κοντά στούς φυλακισμένους. Τι σας δίδαξε αυτή η εμπειρία;

Γύρω στα 28 χρόνια διακόνησα εθελοντικά τους φυλακισμένους. Διδάχτηκα πάρα πολλά και δοξάζω τον Θεό για την διακονία αυτή. Θεωρούσα και θεωρώ τον χώρο των φυλακών, ως το καλλίτερο Πανεπιστήμιο, με όλους τους κλάδους. Έζησα από κοντά τον πόνο, την φτώχεια, τη μοναξιά και την περιφρόνηση των κρατουμένων.  Και ενίοτε, την αδικία.


14. Θα επισκεπτόσασταν ακόμα και τον Άκη Τσοχατζόπουλο στον Κορυδαλλό, αν σας το ζητούσε;

Αν το ζητούσε ο κ. Τσοχατζόπουλος θα τον επισκεπτόμουν. Βεβαίως, αν ακόμη διακονούσα τους φυλακισμένους από την παλαιότερη θέση μου, θα τον επισκεπτόμουνα έστω και εάν δεν το ζητούσε. Ο κάθε κρατούμενος είναι εικόνα Θεού.

15. Συνδεθήκατε στενά με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Σας λείπει;

Τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, εγνώρισα από τα φοιτητικά μου χρόνια. Συνδέθηκα περισσότερο πνευματικά, ως κληρικός.  Όταν ήταν Μητροπολίτης Δημητριάδος, ανταλλάσαμε αλληλογραφία, για θέματα κρατουμένων και του Σωφρονιστικού Κώδικος. Με πρότεινε, ως Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Ασωμάτων - Πετράκη και στη συνέχεια με εχειροτόνησε  Επίσκοπο της νεοϊδρυθείσης Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας. Μου συμπαραστάθηκε ποικιλοτρόπως. Του οφείλω παντοτινή ευγνωμοσύνη. Τον θεωρώ ευεργέτη μου. Τον μνημονεύω αδιαλείπτως. Ασφαλώς μου λείπει. Ήταν χαρισματούχος και πολυτάλαντος.



    Γλυφάδας, λληνικο, Βούλας, Βουλιαγμένης καί Βάρης



Π Α Υ Λ Ο Σ     Α΄


Στο δρόμο για τον τελικό, στα Διενοριακά Πρωταθλήματα mini ποδοσφαίρου 5Χ5, του Αθλητικού Οργανισμού «Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΣΤΩΡ» της Ι.Μ. Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης



Το Σάββατο 28 και Κυριακή 29 Απριλίου 2012  διεξήχθηκαν λίγες ακόμη συναντήσεις mini ποδοσφαίρου (5 επί 5), στο δρόμο για τους τελικούς στις 12 Μαΐου.  Στα διενοριακά πρωταθλήματα για όλες τις κατηγορίες των Κατηχητικών Συνάξεων αγοριών και κοριτσιών (Βασικού-Κατωτέρου-Μέσου-Ανωτέρου- Αποφοίτων) της Ιερά Μητρόπολη Γλυφάδας, Ε. Β. Β. και Β. δια του Αθλητικού Οργανισμού της ο «Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΣΤΩΡ».

 Οι συναντήσεις  για 8η συνεχόμενη χρονιά γίνονται στα γήπεδα «SPORTS WORLD CLUB - ΜΠΑΡΖΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ» Εντός του Αγίου Κοσμά στο Ελληνικό.

Από τα 10 προγραμματισμένα παιχνίδια τελικά έγιναν τα 3 .

Για το Δημοτικό : Κοίμηση Δικηγορικών Γλυφάδας-Άγιος Νεκτάριος Βούλας 7-2.

                                Κοίμηση Δικηγορικών Γλυφάδας-Κοίμηση Καραπάνου Γλυφάδας

Για το Γυμνάσιο : Κοίμηση Δικηγορικών Γλυφάδας-Άγιος Τρύφωνας Τερψιθέας 9-3

Ενώ τα άλλα παιχνίδια εκκρεμούν να ολοκληρωθούν μέχρι τις 11 Μαΐου.



Εκ του Αθλητικού Οργανισμού της Ιεράς Μητροπόλεως

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Ομιλία του π. Σταματίου Σκλήρη στον Ι. Ν. Προφήτου Ηλιού Κόρμπι Βάρης.


Ομιλία

του πατρός Σταμάτη Σκληρή

με θέμα



«Οι εμφανίσεις του Χριστού

μετά την Ανάσταση»



την Τρίτη 15 Μαΐου στις 20:00

στον Ναό μας



Βιογραφικό Σημείωμα του π. Σταμάτη Σκληρή

Ο πατήρ Σταμάτης Σκλήρης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1946.

Σπούδασε Ιατρική (1971) και Θεολογία (1976) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Παρακολούθησε μαθήματα τέχνης και Ιστορίας της Τέχνης στο Παρίσι και στο Βελιγράδι.

Έχει μελετήσει την τοιχογραφία της εποχής των Παλαιολόγων στα βυζαντινά μνημεία του 14ου αιώνα.

Έχει δημοσιεύσει μελέτες θεωρίας και κριτικής της τέχνης σε διάφορα καλλιτεχνικά και θεολογικά περιοδικά

Το 1979 χειροτονήθηκε ιερέας και αμέσως μετά υπηρέτησε ως εφημέριος στην ενορία Κοιμήσεως Θεοτόκου Βούλας.

Το 1986 οργάνωσε Εργαστήριο Βυζαντινής Αγιογραφίας στο Ίδρυμα Γουλανδρή – Χορν. Δίνει διαλέξεις πάνω σε θέματα θεολογίας και αισθητικής της βυζαντινής εικόνας.

Έχει λάβει μέρος σε διάφορες ομαδικές και ατομικές εκθέσεις (Γκαλερί «Ζυγός, 1991 και 1994, στην Αθήνα, Salon d’ Automne», 1992 και 1993, «Salon des artistes francais», 1993 στο Παρίσι).]

Ως ζωγράφος έχει δημιουργήσει προσωπικό ύφος, το οποίο προέρχεται από σύνθεση της παραδοσιακής με τη σύγχρονη τέχνη.

Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Ο Πανηγυρικός Εσπερινός του Αγίου Γεωργίου στην Ιερά Μητρόπολη Γλυφάδας, Ε. Β. Β. και Β.


Η Ιερά Μητρόπολη Γλυφάδας Ε. Β. Β. και Β. κατά την Εορτή του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου πανηγυρίζουν : α) Ο Ιερός Ενοριακός Ναός του Αγίου Γεωργίου Βουλιαγμένης (Καβουρίου), β) Ο Κοιμητηριακός Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου στο παλαιό Κοιμητηρίου Γλυφάδας και γ) Ο Στρατιωτικός Ιερός Ναός της Σχολής Ευελπίδων στη Βάρη.

  Στον Πανηγυρικό Εσπερινό της Εορτής μετά Αρτοκλασίας, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Παύλος, στις 5.30 μ.μ χοροστάτησε αρχικώς στον Εσπερινό του Κοιμητηριακού Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου στο παλαιό Κοιμητήριο Γλυφάδας και όταν ολοκληρώθηκε, στις 7.30 μ.μ., στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Βουλιαγμένης (Καβουρίου), με τη συμμετοχή πλήθος Ιερέων και πιστών .

 Στον Πανηγυρικό Εσπερινό του Κοιμητηρίου ομιλητής ήταν ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Διονύσιος Λαζαρίδης, Εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Γλυφάδας. Στο τέλος του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος κ. Παύλος, τέλεσε πάνδημο Τρισάγιο για όλους τους Κεκοιμημένους αδελφούς μας, που είναι θαμμένοι στο Ιερό αυτό Κοιμητήριο.  

 Στον πανηγυρικό Εσπερινό της Βουλιαγμένης, ομιλητής ήταν ο Πανοσιολογιότατος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος-Αγίου Νεκταρίου Τερψιθέας Γλυφάδας και Προϊστάμενος του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Καραπάνου Γλυφάδας, Αρχιμανδρίτης π. Κλαύδιος Καλαράς, ο οποίος στην ομιλία του, συνδύασε το γεγονός της σωτήριας ομολογίας του Αποστόλου Θωμά για την Ανάσταση με τον βίο και την αγιότητα του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.

  Στο τέλος και των δύο Εσπερινών ο Σεβασμιώτατος μοίρασε τον ευλογημένο Άρτο σε όλους τους πιστούς προσωπικά, αφού πρώτα απεύθυνε τον Αναστάσιμο χαιρετισμό.

 Αύριο ο Σεβασμιώτατος θα ιερουργήσει στον Ιερό Ναό Άγίου Γεωργίου Κοιμητηρίου και ανακοινώθηκε επίσης ότι το Σάββατο 28 Απριλίου 2012 θα ιερουργήσει στον Ιερό Ναό Εισοδίων Θεοτόκου Τερψιθέας Γλυφάδας και θα χειροτονήσει στον πρώτο βαθμό της Ιερωσύνης, τον Αναγνώστη και Θεολόγο κ. Ιωάννη Θύλιζα.  

                                                 (διακρίνεται αριστερά)

π. Αντώνιος Χρήστου
Αγίου Νεκταρίου Βούλας

Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Κήρυγμα τη Κυριακή του Θωμά 2012.

Η ΚΑΛΗ ΑΠΙΣΤΙΑ-Κυριακὴ τοῦ ΘΩΜΑ .


     www.profitilia-kormpivari.gr          




Ἀπὸ τὸν πατέρα Παναγιώτη Γκέζο

   Ἡ ζωή μας, παρὰ τὶς διακηρύξεις πίστεως ποὺ κάνουμε, δείχνει ἀδιάψευστα τὴν ἀπιστία μας. Διακηρύσσουμε τὴν πίστη μας στὴν πρόνια τοῦ Θεοῦ, ἀλλὰ τὸ βάρος ποὺ δίνουμε στοὺς τραπεζικούς μας λογαριασμούς, στὰ χρήματα καὶ στὰ κτήματά μας, εὶναι μιὰ ἀδιάψευστη ἀπόδειξη τῆς εἰδωλολατρίας μας.

    Δὲν τολμᾶμε νὰ εξετάσουμε τὰ ἐσωτερικὰ κίνητρα τῆς ἐξωτερικης μας θρησκευτικότητας, γιατὶ συχνὰ συμμετέχουμε στὴ λατρευτικὴ ζωή τῆς Ἐκκλησίας, ὄχι γιατὶ πραγματικὰ τὸ ἐπιθυμοῦμε, ἀλλὰ γιατὶ, σὰν ἀποτέλεσμα μιᾶς θρησκευτικῆς ἀγωγῆς ποὺ βασίζεται στὸν ἐκφοβισμὸ καὶ τὴν ἀπειλὴ τῆς τιμωρίας, αἰσθανόμαστε ὅτι δὲν .ἔχουμε ἀλλὴ ἐκλογή. Εἴμαστε στὸ ἔλεος αὐτοῦ τοῦ οὐράνιου τύραννου, ποὺ καλὰ θὰ κάνουμε νὰ προσπαθήσουμε νὰ τὸν ἐξευμενίσουμε. ἄν δὲν θέλουμε νὰ πέσει πάνω στὰ κεφάλια μας ἡ τρομερὴ όργή του. Ἔτσι ἡ πίστη μας τελικὰ εἶναι πολλὲς βαθμίδες πιὸ κάτω ἀπὸ τὴν ἀπιστία κάποιων ἄλλων, ποὺ εἶχαν καὶ τὴν τιμιότητα καὶ τὴν τόλμη ἀλλὰ καὶ ἀρκετὴ πίστη στὴν πίστη τους, ὥστε νὰ τολμήσουν νὰ τὴν ἀμφισβητήσουν.

    Ἐκεῖνοι τολμοῦν αὐτὴ τὴν πνευματικὴ περιπέτεια ποὺ μπορεῖ νὰ ὁδηγήσει τὸν ἄνθρωπο στὴν πραγματικὴ γνώση τοῦ Θεοῦ. Αὐτοὶ τολμοῦν νὰ ποῦν τὸ ἡρωικό, «ἄν δὲν Τὸν δῶ ἐγὼ ὁ ἴδιος δὲν θὰ πιστεύσω». Καὶ λέγοντας τὸ αὐτὸ δείχνουν ὅτι ἔχουν ἀρκετὴ ἐλπίδα καὶ πίστη πὼς θὰ Τὀν δοῦν. Ένῶ ὅσοι ἀπὸ μᾶς δὲν τολμοῦμε νὰ ποῦμε «ἄν δὲν Τὸν δοῦμε δὲν θὰ πιστέψουμε», δείχνουμε ὅτι μέσα βαθιὰ μας δὲν πιστεύουμε ὅτι ὑπάρχει περίπτωση νὰ Τὸν δοῦμε καὶ γι’ αὐτὸ δὲν τολμᾶμε νὰ τὸ διακινδυνεύσουμε.

    Ὁ Θωμᾶς τόλμησε νὰ ριχτεῖ σ’ αὐτὴ τὴν πάλη. Τόλμησε νὰ πεὶ «ἄν δὲν  τὸ δῶ ἐγὼ ὁ ἴδιος δὲν θὰ πιστέψω». Καὶ μ’ αὐτὴ τὴν τόλμη του ἔδειξε τὴν πραγματικὴ πίστη ποὺ βρισκόταν κάτω ἀπ’ τὴν ἐπιφανειακή του ἀπιστία, γιατὶ κανεὶς δὲν ἀποδύεται σὲ μιὰ  περιπέτεια ἀπ’ τὴν ὁποία, εἶναι βέβαιος, ὅτι θὰ βγεῖ χαμένος. Ἀλλὰ ὁ Θωμᾶς βγῆκε τόσο κερδισμένος ὅσο βγαίνει κερδισμένος καὶ ὅποιος ἄνθρωπος ζητήσει νὰ δεῖ τὸ Θεό.

   Γιατὶ ὅμως στὴ σχετικὴ εὐαγγελικὴ διήγηση ὁ Χριστὸς σχεδὸν ἐπιπλήττει τὸν Θωμᾶ: «ὅτι ἑώρακάς με πεπίστευκας μακάριοι οἱ μὴ ίδόντες καὶ πιστεύσαντες»; (Ἰωάν.20,290.

    Ὁ Χριστὸς δὲν ἐπιπλήττει  τὸ Θωμᾶ  γιατὶ ζητάει νὰ τὸν συναντήσει ὁ ἴδιος, ἀλλὰ γιατὶ διαλέγει τὸ πιὸ χαμηλὸ δυνατὸ  ἐπίπεδο συναντήσεως, δηλαδὴ ἐκεῖνο τῶν αἰσθήσεων. Οἱ ἐνέργειες τῆς Θείας Χάριτος ποὺ ὑποπίπτουν στὶς αἰσθήσεις εἶναι οἱ λιγότερο συγκλονιστικές. Ἡ Χάρη τοῦ Θεοῦ ἐνεργεῖ μὲ τρόπους πολὺ συγκλονιστικότερους ἀπὸ ἐκείνους ποὺ ὐποπίπτουν στὶς αἰσθήσεις, ἀλλὰ ὁ Θωμᾶς, ὁπως κι ἐμεῖς πολλὲς φορὲς, δὲν ἀναζητάει τὶς τελευταῖες ἀλλὰ ἀρκεῖται στὶς πρῶτες. Εντυπωσιαζόμαστε πολὺ ἀπὸ μιὰ θαυματουργικὴ θεραπεία ἤ ἀπὸ μιὰ ὑπερφυσικὴ πρόβλεψη ἕνος ἁγίου ἀνθρώπου καὶ δὲν παρατηροῦμε τὸ θαῦμα τοῦ ἐξωτερικοῦ κόσμου ἤ τοῦ ἐσωτερκοῦ μας κόσμου, ποὺ εἶναι ἀφάνταστα ἐντυπωσιακότερα ἀπὸ οἱαδήποτε θαυματουργικὴ θεραπεία ἤ ὑπερφυσικὴ πρόβλεψη. Ἄν κάποιος νεκρὸς ἀναστηνόταν ἀπὸ τὸν τάφο του θὰ προκαλοῦσε κατάπληξη ἀκόμη καὶ στοὺς πιὸ πιστοὺς ἀνθρώπους, ἀλλὰ τὶς πνευματικὲς  ἀναστάσεις ποὺ συμβαίνουν καθημερινά, μόλις ποὺ τὶς παρατηροῦμε. Ποιὸς θάνατος ὅμως εἶναι φοβερότερος ὁ φυσικὸς ἤ ὁ πνευματικός; Ποιοὶ εἶναι πραγματικὰ πεθαμένοι, οἱ ἅγιοι ποὺ ἔχουν ταφεῖ πρὶν ἀπὸ αἰῶνες ἤ οἱ ἄνθρωποι ποὺ κινοῦνται πλάι μας καὶ οἱ φυσικές τους λειτουργίες εἶναι  τέλειες ἀλλὰ ποὺ ἡ καρδιά τους δὲν μπορεῖ νὰ νιώσει ἴχνος ἀγάπης οὔτε γιὰ τὸ συνάνθρωπι οὔτε γιὰ τὸν Θεο;

    Ὅμως ὁ Χριστὸς ἀνταποκρίνεται στὴν ἀνάγκη τοῦ κάθε ἀνθρώπου καὶ ἐνσαρκώνεται γιὰ τὸν κάθε ἄνθρωπο, δηλαδὴ εἶναι πρόθυμος νὰ κατεβεῖ καὶ νὰ τὸν συναντήσει στὸ ἐπίπεδο ποὺ ἐκεῖνος βρίσκεται. Ὁ Χριστὸς δέχεται νὰ δείξει τὸ πρόσωπό του στὸ Ζακχαῖο, δέχεται νὰ ἀγγίξει τὸ ἱμάτιό του ἡ Χαναναία, δέχεται νὰ πεῖ σωτήριο λόγο γιὰ τὸν ἑκατόνταρχο, δέχεται ἀκόμη καὶ νὰ φιλήσει τὰ πόδια του ἡ ἁμαρτωλή, ἀλλὰ ζητάει ἀπ’ ὅλους νὰ μὴν ἀρκεσθοῦν νὰ Τὸν συναντήσουν στὸ ἐπίπεδο τῶν αἰσθήσεων, ἀλλὰ νὰ προχωρήσουν στὴν οὐσιαστικότερη συνάντηση, ποὺ γίνεται στὸ χῶρο τῆς καρδιᾶς.

    Ὁ Θωμᾶς ἀνταποκρίνεται σ’ αὐτὴ τὴν ἐπιθυμία τοῦ Χριστοῦ καὶ δὲν μένει στὴ συνάντηση μὲ τὸν Κύριο, τὸ Διδάσκαλο, τὸν ἀναμορφωτή, τὸν κήρυκα τῆς κοινωνικῆς δικαιοσύνης καὶ τῆς ἠθικῆς τάξεως ἀλλὰ προχωρεῖ  στὴ συνάντηση μὲ το Θεό.

    Ἄς ἀναζητήσουμε  τὸν ἀναστάντα Κύριο καὶ ἄς τὸν δοξολογήσουμε μὲ ὔμνους «οὐ βλεφάροις ἰδόντνες» «ἀλλὰ καρδίας πόθω πεπιστευκότες» (Κανόνας  Κυρ. Θωμᾶ, Ωδὶ θ’).



22.04.2012   Πηγὴ: Ἀρχίμ. Φ.Φ. «Πρὶν καὶ μετὰ τὸ Πάσχα»


Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Ιερά Αγρυπνία μηνός Απριλίου 2012, στον Ι.Ν. Αγίου Νεκταρίου Βούλας.




Την Τρίτη 24 προς 25 Απριλίου 2012 στον Ι.Ν. Αγίου Νεκταρίου Βούλας, θα τελεσθεί Μικρά Ιερά Αγρυπνία, επί τη μνήμη του Αγίου Πανεφήμου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου.

Θα ξεκινήσει στις 9.00 μ.μ. και θα περατωθεί γύρω στις 1.00. π.μ. Κατά την Ιερά Αγρυπνία θα ψάλει ο Πρωτοψάλτης του Ι.Ν. Αγίου Φανουρίου Πειραιώς κ. Δημήτριος Χούπας.  Παρακαλούνται οι Ενορίτες και οι φιλακόλουθοι Χριστιανοί να προσέλθουν.


                                     
Εκ του Ιερού Ναού

Σημαντικές αποφάσεις της Επιτροπής Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης.


  Την Παρασκευή της Διακαινησίμου στις 1.30 μ.μ. συνήλθε σε συνεδρίαση υπό την Προεδρία τους Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Παύλου,  η Επιτροπή Νεότητος στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, Ε. Β. Β. και Β. Η Επιτροπή Νεότητος εκτός του Σεβασμιωτάτου,  την αποτελούν οι Ιερείς : α) π. Κωνσταντίνος Στρατηγόπουλος, β) π. Γεώργιος Φειδόπουλος, γ) π. Γεώργιος Γαντζός και δ) π. Αντώνιος Χρήστου.

    Μετά την προσευχή και ύστερα από αναλυτική και εκτεταμένη συζήτηση, η Επιτροπή Νεότητος πήρε τις παρακάτω αποφάσεις :

  Α) Όρισε την Ημερομηνία Λήξεως των Κατηχητικών Συνάξεων, για το φετινό εκκλησιαστικό έτος, για το Σαββατοκύριακο 12 και 13 Μαΐου 2012.

Β) Το Σάββατο 19 Μαΐου 2012, θα τελεσθεί Θ. Λειτουργία και στο τέλος της ειδική δέηση, σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως όπου θα προσκληθούν επισήμως όλοι οι μαθητές που διαγωνίζονται στις πανελλήνιες αλλά και τις απολυτήριες ή προαγωγικές εξετάσεις, καθώς και οι γονείς τους. Ο Σεβασμιώτατος θα αποφασίσει και θα ανακοινώσει ο ίδιος σε ποια Ενορία θα ιερουργήσει εν καιρώ. Το Γραφείο Νεότητος θα επιμεληθεί σχετική αναμνηστική ευλογία που θα διανεμηθεί σε όλους τους μαθητές, που θα συμμετέχουν.     

Γ) Στις 11 Ιουνίου 2012, στις 7.00 μ.μ. θα τελεσθεί ο Εσπερινός στην Ενορία Κοιμήσεως Θεοτόκου Δικηγορικών Γλυφάδας και εν συνεχεία στις 7.30 μ.μ.  απέναντι, στο Συνεδριακό Κέντρο Άττικα Σέντερ  του Ξενοδοχείου ΦΙΝΙΞ, θα πραγματοποιηθεί μεγάλη Εκδήλωση για όλους τους συνεργάτες της Ιεράς Μητροπόλεως (Ιερείς και Διακόνους, Μητροπολιτικό Συμβούλιο, Εκκλησιαστικά Συμβούλια, Ψάλτες, Νεωκόροι, Κατηχητές, κυρίες Φιλοπτώχου Ταμείου και μέλη Ερανικών Επιτροπών) με δεδομένο ότι φέτος δεν πραγματοποιήθηκαν οι σχετικές επιμέρους συναντήσεις κατά τους Κατανυκτικούς Εσπερινούς, όπως συνήθως κάθε χρόνο. Ομιλητής στην Εκδήλωση θα είναι ο ίδιος ο Σεβασμιώτατος, θα υπάρχει δυνατότητα παρεμβάσεως από όλους και θα δοθεί πλούσιο κέρασμα.

Δ) Η Τελευταία προγραμματισμένη Συνάντηση του Αντιαιρετικού Σεμιναρίου που ήταν για τις 11 Ιουνίου,  μεταφέρεται για τις 18 Ιουνίου.

Ε)  Η 9η Γιορτή του Παιδιού, θα πραγματοποιηθεί στις 17 Ιουνίου 2012, όπως κάθε χρόνο στη Πλατεία Σμύρνης Ελληνικού,

Στ) Τα πρωταθλήματα του Αθλητικού Οργανισμού ο Άγιος Νέστωρ, που αναβλήθηκαν πριν το Πάσχα θα πραγματοποιηθούν σε δύο Σάββατα στο Αθλητικό Κέντρο του Αγίου Κοσμά Ελληνικού. Τα προκριματικά παιχνίδια θα πραγματοποιηθούν στις 28 Απριλίου 2012 και οι τελικοί στις 12 Μαΐου 2012.

Ζ) ΟΙ Αγώνες Στίβου της Ιεράς Μητροπόλεως θα πραγματοποιηθούν στις 10 Ιουνίου στις 7.30 ώρα όπως κάθε χρόνο στο Γήπεδο του Γυμναστικού Συλλόγου Γλυφάδας, επί της οδού Ζέπου.

Η) Η Εκδρομή Κατηχητών της Ιεράς Μητροπόλεως θα γίνει το τελευταίο τριήμερο ή το Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου (θα εξαρτηθεί με τις πτήσεις) για τα Ορθόδοξα Μοναστήρια της Καλαβρίας της Ιταλίας ως πρώτη επιλογή και ως εναλλακτικός προορισμός  η Μονή Σινά στην Αίγυπτο. Θα οριστικοποιηθούν μέσα στο καλοκαίρι.

Και Θ) Για όλα τα παραπάνω θα βγουν ειδικές ανακοινώσεις και θα οργανωθούν από την Επιτροπή Νεότητος κατά χρονική προτεραιότητα και σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες κάθε εκδηλώσεως. Σε όλα τα παραπάνω είναι αυτονόητη για την επιτυχία τους, η συμβολή όλων των Στελεχών της Ιεράς Μητροπόλεως και κυρίως η συμμετοχή των παιδιών της Μητροπόλεως, για τις δραστηριότητες που τα αφορούν.  

   Μη υπάρχοντος άλλου θέματος, έγινε η προσευχή και η συνεδρίαση της Επιτροπής Νεότητος έλαβε τέλος.

π. Αντώνιος Χρήστου
Εφημέριος Ι.Ν. Αγίου Νεκταρίου Βούλας

1η Συνάντηση της Νεανικής Συνάξεως του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Βούλας, μετά τις διακοπές του Πάσχα.






 Την Πέμπτη της Διακαινησίμου πραγματοποιήθηκε η 1η Νεανική Σύναξη του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Βούλας, μετά την διακοπή για τις ημέρες του Πάσχα.

 Στην αρχή τελέσθηκε η Πασχάλιος Ημερονύκτιος Ακολουθία! Στη συνέχεια ο π. Αντώνιος καλωσόρισε όσα μέλη μπόρεσαν να έρθουν και τους απεύθυνε τον Αναστάσιμο χαιρετισμό. Στη συνέχεια αναχωρήσαμε σε γνωστή ταβέρνα στη περιοχή Βλάχικα στο Δίλοφο Βάρης όπου δειπνήσαμε και συναναστραφήκαμε μεταξύ μας.

  Στο τέλος μετά την Ευχαριστία… ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την ερχόμενη Πέμπτη κανονικά στο Πνευματικό Κέντρο.



 Εκ του Νεανικού Τομέα του Ιερού Ναού

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ Ε. Β. Β. και Β. κατά την Άφιξη του Αγίου Φωτός στην Ελλάδα.


Ἀγαπητοί μου αδελφοί καί ὅσοι τούτη τήν στιγμήν μέ ἀκοῦτε,


Ἕνα ἀπό τά πιό θαυμαστά σημεῖα

τῆς μεγαλωσύνης τοῦ Τριαδικοῦ Θεοῦ,   εἶναι ἡ ἐμφάνιση τοῦ Ἁγίου Φωτός, πού ἀκτινοβολεῖ κάθε χρόνο,  τήν ἴδια ἡμέρα, δηλαδή, τήν ἡμέρα

τοῦ Μεγάλου Σαββάτου.

Μέσα ἀπό τό Ναό τῆς Ἀναστάσεως τοῦ Κυρίου μας, τό Ἅγιο Φῶς ἐξακοντίζεται μέ τήν φωτοχυσία Του, σ’ ὁλόκληρη τήν Οἰκουμένη, φωτίζοντας, ἁγιάζοντας καί λαμπρύνοντας τούς πιστούς Χριστιανούς.

Ὅσοι συμπορευόμαστε συνειδητά  στό δρόμο τοῦ Πάθους,

Ὅσοι σηκώνουμε τόν Σταυρό τοῦ ἀδελφοῦ μας, πού δοκιμάζεται,

Ὅσοι συσταυρώσαμε τά πάθη                       

 καί τίς ἁμαρτίες μας στόν Γολγοθᾶ,

Ὅσοι κατεβήκαμε στόν Ἅδη                          

       μαζί μέ τό Χριστό μας,

σήμερα, λάβαμε τό μήνυμα:


Ἡ Ἀνάσταση εἶναι ἀλήθεια.

Εἶναι ζωή.  Εἶναι ἐλπίδα. Εἶναι ἀγάπη.

Εἶναι λύτρωση.     Εἶναι σωτηρία.



Ἐπομένως, ὅσοι ἔχουμε δεῖ μέ τά μάτια μας τό Φῶς τῆς Ἀναστάσεως, ξέρουμε, πού βρίσκουμε δύναμη, γιά  κάθε μέρα τῆς ζωῆς μας.

Ἐκφράζοντας τήν προσωπική εὐγνωμοσύνη μου πρός τόν Πανάγαθο Θεό, γιά τήν μέγιστη εὐλογία, πού μοῦ ἐπεφύλαξε, πρός τήν Ἱερά Σύνοδο τῆς Ἐκκλησίας μας καί τόν Πρόεδρον Αὐτῆς, Ἀρχιεπίσκοπον Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος κ. Ἱερώνυμον, γιά τήν ἐπιλογή τους, νά παραστῶ, ὠς ἐκπρόσωπος τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, στήν ἐφετεινή Τελετή Ἀφῆς τοῦ Ἁγίου Φωτός, καί νά ζήσω μιά μοναδική πολυσήμαντη βιωματική

πνευματική ἐμπειρία.

Εὐγνωμονῶ ἐκ βάθους καρδίας τόν Μακαριώτατον Πατριάρχην Ἱεροσολύμων καί πάσης Παλαιστίνης κ. Θεόφιλον, γιά τήν ἀγάπην του, τήν φιλοξενίαν του καί τίς πλούσιες εὐλογίες του. Εἶναι γνήσιος φύλαξ τῶν Ἱερῶν Προσκυνημάτων, μαζί μέ τήν Ἁγιοταφικήν του Ἀδελφότητα.

Εὐχαριστῶ ἐκ μέρους ὅλων τῶν Ὀρθοδόξων Ἑλλήνων, τήν Ἑλληνικήν Πολιτεία, γιά τήν διάθεση τοῦ Ἀεροσκάφους καί τήν ὀργάνωση τῆς ἀποψινῆς Ὑποδοχῆς τοῦ Ἁγίου Φωτός.



Ἀπό τά μύχια τῆς καρδιᾶς μου, κατασυγκινημένος εὔχομαι σέ ὅλους τούς Ὀρθοδόξους Χριστιανούς,



τό Φῶς τῆς Ἀναστάσεως,

νά εἶναι φῶς, πού πάντα θά διαλύει

τά σκοτάδια τῆς ἀπελπισίας,

τῆς ἀπόγνωσης, τοῦ θανάτου.

Νά εἶναι πάντα

φῶς ὁλόλαμπρο, φῶς χαρᾶς, φῶς εὐτυχίας, φῶς θάρρους, φῶς αἰσιοδοξίας,

φῶς Παραδείσου.


Σεβασμιώτατε ἅγιε Μεσογαίας καί ἀγαπητέ ὅμορε καί ἐκλεκτέ ἐν Χριστῷ, ἀδελφέ μου ἐν Ἐπισκόποις,

ἅγιε Ἔξαρχε τοῦ Παναγίου Τάφου,

κύριε Ὑφυπουργέ Ἐξωτερικῶν,

ἐκπρόσωποι τοῦ Ἑλληνικοῦ Κοινοβουλίου

σεβαστοί πατέρες καί

ἀγαπητοί μου ἀδελφοί,



Χριστός Ἀνέστη!

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου
Πατήστε πάνω στην Εικόνα






Δημοφιλή