Αγαπητοί φίλοι,γνωστοί και άγνωστοι, σας καλωσορίζω στο προσωπικό μου blog. Σας ευχαριστώ για την τιμή και το χρόνο που αφιερώσατε, για να το επισκεπτείτε...με τιμή π. Αντώνιος Χρήστου

Συνολικές προβολές σελίδας

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΕ ΚΑΤΙ; ΕΛΕΥΘΕΡΑ....

Translate-Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Συνέντευξη στον Δημοσιογράφο κ. Αντώνιο Μακαντούνη για λογαριασμό της Εφημερίδας "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ",


ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ




1.     Π. Αντώνιε, πόσα χρόνια διοργανώνεται το εν λόγω πρωτάθλημα; Ποιες ομάδες έχουν ξεχωρίσει; Πείτε μας ποιος είναι ο υπεύθυνος για τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος;

To πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 5 Χ 5, σε όλες τις κατηγορίες δημοτικού, γυμνασίου, Λυκείου και Αποφοίτων, ανδρών και γυναικών. διοργανώνεται από το 2004 μέχρι σήμερα. Οι ομάδες που έχουν ξεχωρίσει, κατά τη γνώμη μου, αλλά και με βάση τις διακρίσεις τους, είναι : Η Κοίμηση Θεοτόκου Δικηγορικών Γλυφάδας,  ο Άγιος Νικόλαος Γλυφάδας, η Κοίμηση Θεοτόκου Άνω Γλυφάδας, η Κοίμηση Θεοτόκου Βούλας και παλιότερα ο Άγιος Τρύφωνας Τερψιθέας. Ο κύριος Υπεύθυνος για την διεξαγωγή του πρωταθλήματος, αλλά και για οποιοδήποτε ποιμαντικό νεανικό έργο της Ιεράς μας Μητροπόλεως, είναι ο ίδιος ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Παύλος, ως πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού «Άγιος Νέστωρ», μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του Αθλητικού Οργανισμού και γενικότερα της Νεότητας, αποτελούμενα από τον : π. Κωνσταντίνο Στρατηγόπουλο, τον π. Γεώργιο Φειδόπουλο, τον π. Γεώργιο Γαντζό και τον ομιλούντα.

2.     Μιλήστε μας για τον αθλητικό οργανισμό «Ο Άγιος Νέστωρ», πότε ιδρύθηκε;

Ο επίσημος Αθλητικός Οργανισμός της Ιεράς μας Μητροπόλεως Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης με την ονομασία «Ο Άγιος Νέστωρ», είναι εγκεκριμένος από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και λειτουργεί από το 2004. Η Μητροπολιτική μας περιφέρεια ως τον Ιούνιο του 2002, αποτελούσε τμήμα της τότε ενιαίας Μητροπόλεως της Ι.Μ. Νέας Σμύρνης των 9 δήμων, με μεγάλη παράδοση και διακρίσεις στα αθλητικά.  Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Παύλος, από την πρώτη στιγμή της ενθρονίσεώς του την 1 Δεκεμβρίου του 2002, έθεσε ως προτεραιότητα την Νεολαία. Από τις αρχές του 2003 λειτουργούσε και λειτουργεί δραστήριο Γραφείο Νεότητος, το οποίο με την προεδρία του Μητροπολίτη μας, έκανε τη προετοιμασία και τις ενέργειες για την καλύτερη ποιοτικά διοργάνωση των αθλητικών δραστηριοτήτων, των παιδιών και των αποφοίτων των Κατηχητικών Συνάξεων και έτσι το 2004 με την έγκριση του Κανονισμού του Αθλητικού Οργανισμού από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος έχει συνεχή παρουσία με μεγάλη επιτυχία, τόσο σε ποδόσφαιρο, όσο σε μπάσκετ, σε Ημερίδες στίβου και σκεφτόμαστε να προχωρήσουμε σε Σκάκι και πινκ-πονκ.

3.     Πού διεξάγονται οι αγώνες; Υπάρχουν διαιτητές; Ποιοί οι προπονητές; Έρχονται οι γονείς (ως κοινό) στους αγώνες; Οι ιερείς των άλλων ενοριών συνοδεύουν τα παιδιά στους αγώνες;

Μέχρι και το 2012 οι αγώνες διεξάγονταν στα γήπεδα του Αγίου Κοσμά στο Ελληνικό.  Φέτος κάναμε μία αλλαγή και αγωνιζόμαστε εδώ στα νέα γήπεδα της Βούλας. Φυσικά και υπάρχουν διαιτητές τους οποίους ορίζουν οι Υπεύθυνοι του γηπέδου που διεξάγονται οι αγώνες, ώστε να είναι αμερόληπτοι. Απαραίτητο και βασική επίσης προϋπόθεση για να γίνουν αγώνες είναι η ύπαρξη ενός τουλάχιστον γιατρού, τον οποίο επίσης χορηγούν οι υπεύθυνοι του γηπέδου. Προπονητές της κάθε ομάδας είναι οι Κατηχητές τους. Τα αθλητικά μας είναι προέκταση της διαδικασίας της κατηχήσεως και σε αυτό επιμένουμε,  σαν Αθλητικός Οργανισμός, πάρα πολύ. Οι γονείς φυσικά συνοδεύουν και καμαρώνουν τα παιδιά τους σε κόσμια επίπεδα και χειροκροτούν του παίκτες και των δύο ομάδων. Οι Ιερείς, ιδιαίτερα οι υπεύθυνοι Ιερείς Νεότητος, όταν το επιτρέπουν οι ενοριακές τους υποχρεώσεις, έρχονται , συνοδεύουν και εμψυχώνουν τα παιδιά της Ενορίας αλλά και της Μητροπόλεως γενικότερα. Ότι ισχύει με τους κατηχητές, πολύ περισσότερο ισχύει με τους Ιερείς, γιατί όπως είπαμε οι αγώνες είναι μέρος του συνόλου της κατηχητικής και ποιμαντικής δραστηριότητας στους νέους, της Ιεράς μας Μητροπόλεως.

4.     Υπάρχει ανταπόκριση από τα παιδιά; Πιστεύετε (κατά την άποψή σας) ότι μέσα από τέτοιες δραστηριότητες, προσεγγίζονται (τα παιδιά) πιο εύκολα; Προσπαθείτε να συνδυάσετε την κατήχηση των παιδιών μέσα και από το παιχνίδι;

Τα παιδιά στην αστική μας Μητρόπολη, δυστυχώς από πολύ μικρή ηλικία είναι πολύ πιεσμένα σε δραστηριότητες και φροντιστήρια, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αφιερώσουν τον επιπλέον χρόνο που χρειάζεται τόσο για τις προπονήσεις ή και για την μέρα και ώρα των αγώνων. Επίσης στον τομέα των αθλητικών, υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι τοπικοί σύλλογοι οι οποίοι δραστηριοποιούνται και συμμετέχουν πολλά από τα παιδιά που έρχονται στο κατηχητικό. Παρ’ όλα αυτά  σαφέστατα υπάρχει ανταπόκριση από τα παιδιά και θα συμμετείχαν και ακόμα περισσότερα, αλλά οι προϋποθέσεις που έχουμε ως Αθλητικός Οργανισμός, να είναι οπωσδήποτε μέλη των Κατηχητικών συνάξεων και να προσκομίσουν κάποια απαραίτητα δικαιολογητικά (Δελτίο Αθλητού Μητροπόλεως, Βεβαίωση υγείας από γιατρό, βεβαίωση μαθητικής ιδιότητας κτλ) στη πράξη αποτρέπουν να αγωνιστούν κάποια παιδιά, αλλά από την άλλη κρατάει σε υψηλό επίπεδο και με ασφάλεια τη διοργάνωση.

Φυσικά και πιστεύω ότι με τα αθλητικά, ιδιαίτερα στα αγόρια, είναι μία ευχάριστη δραστηριότητα μετά το μάθημα και τα παιδιά προσεγγίζονται πιο εύκολα. Έχω απτό παράδειγμα φέτος από την Ενορία μας, όπου δύο παιδιά δεν έρχονταν στο κατηχητικό απλά έπαιζαν στο γηπεδάκι το οποίο πηγαίναμε εμείς μετά παιδιά του κατηχητικού μετά το μάθημα. Στην αρχή ήρθαν και έπαιζαν μαζί μας και σιγά σιγά χωρίς εμείς να τους επηρεάσουμε ιδιαίτερα, μόνα τους επέλεξαν και ήρθαν στο κατηχητικό. Είμαι σίγουρος πως και τόσα άλλα παραδείγματα θα υπάρχουν σε όλες τις Ενορίες.


5.     Πότε τελειώνει το πρωτάθλημα (σας τελικούς θα παρευρεθεί και ο Σεβασμιώτατος);

Για το ποδόσφαιρο οι τελικοί σε όλες τις κατηγορίες είναι προγραμματισμένοι ταυτόχρονα, για το Σάββατο του Λαζάρου 27 Απριλίου στις 8.15 το βράδυ. Ο Σεβασμιώτατος πάντοτε βρίσκεται στους τελικούς και κάνει ο ίδιος τις απονομές.  

6.     Σας οι ομάδες που συμμετέχουν (από ποιους ναούς), πείτε σας για την ομάδα σας;

Οι Ενορίες που συμμετέχουν φέτος έστω με μία ομάδα και έστω σε μια κατηγορία είναι :

Στο δημοτικό : Άγιος Νικόλαος Γλυφάδας, Αγία Τριάδα Γλυφάδας, Άγιος Νεκτάριος Βούλας,  Κοίμηση Δικηγορικών Γλυφάδας, η Κοίμηση Θεοτόκου Βούλας και η Κοίμηση Θεοτόκου Καραπάνου.

     Στο Γυμνάσιο: Η  Κοίμηση Θεοτόκου Δικηγορικών, η Κοίμηση Θεοτόκου Βάρκιζας, η Κοίμηση Θεοτόκου Καραπάνου Γλυφάδας, ο Άγιος Νεκτάριος Βούλας και ο Άγιος Παντελεήμονας Γλυφάδας

Στο Λύκειο : Η Κοίμηση Θεοτόκου Δικηγορικών , ο Άγιος Νικόλαος Γλυφάδας και τα Εισόδια  Θεοτόκου Τερψιθέας Γλυφάδας

Τέλος στους Απόφοιτους : Η Ενορία της Κοιμήσεως Θεοτόκου με 3 Ομάδες :  Σαλοί Γλυφάδας – Αργοναύτες Γλυφάδας - Ρωμιοί Γλυφάδας και η  Αγία Τριάδα Γλυφάδας. Θα είχαμε περισσότερες ομάδες σε όλες τις κατηγορίες, αλλά δεν πρόλαβαν δυστυχώς τη προθεσμία, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί η συμμετοχή τους.

Η ομάδα της Ενορίας την οποία διακονώ τα τελευταία 2 χρόνια είναι ο Άγιος Νεκτάριος Βούλας. Πέρσι είχαμε μόνο συμμετοχή στο δημοτικό και φέτος καταφέραμε να συμμετέχουμε και στο Γυμνάσιο. Ευελπιστούμε στο μέλλον, με τις κατάλληλες υποδομές που δημιουργούνται σίγα σιγά,  να έχουμε συμμετοχή σε όλες τις κατηγορίες.

7.     Ποιος ήταν ο ιθύνων νους του πρωταθλήματος; Ποιος είχε αυτή την υπέροχη ιδέα;

Δεν θα έλεγα ότι το πρωτάθλημα είναι σκέψη και ιδέα ενός μόνο ανθρώπου. Ήταν καθολικό αίτημα όλων των παιδιών που συμμετέχουν στα κατηχητικά να παίξουν και ταυτόχρονα να γνωριστούν και με άλλα παιδιά άλλων ενοριών. Το ίδιο και οι υπεύθυνοι αθλητικών αλλά και ιερέων Νεότητος όλων των Ενοριών. Ο Σεβασμιώτατος με την ευλογία, την υπογραφή του αλλά και το όραμά του, για αθλητισμό σε υγιή και πνευματικό περιβάλλον για τα παιδιά μας, επισφράγισε και υλοποίησε αυτό το καθολικό αίτημα.  

8.     Ασχολείσθε εσείς με το ποδόσφαιρο ή μήπως είχατε ασχοληθεί στο παρελθόν και αν ναι σε ποιο επίπεδο;

Με το ποδόσφαιρο σαν παιδί ναι ασχολήθηκα. Μικρός είχα δελτίο στην τοπική ομάδα της ιδιαίτερης πατρίδας μου, αν και γρήγορα με κέρδισε το μπάσκετ. Ακόμα και τώρα κάθε Σάββατο παίζω μαζί με τα παιδιά των κατηχητικών. Πάντα βέβαια ασχολιέμαι σε ερασιτεχνικό επίπεδο.

9.     Πώς έχουν δεχθεί οι γονείς αυτές τις δραστηριότητες των ενοριών; Τι σας λένε;

Οι γονείς πάντοτε εγκρίνουν και ενθαρρύνουν τέτοιες πρωτοβουλίες και γενικά οτιδήποτε κάνει χαρούμενα τα παιδιά τους. Άλλωστε για να συμμετέχει ένα παιδί ανήλικο στο πρωτάθλημα, προϋποθέτει στο δελτίο του, υπογραφεί γονέα ή κηδεμόνα . Αυτά που μας λένε είναι θετικά, δεν διστάζουν μάλιστα να κάνουν προτάσεις για περισσότερες αγωνιστικές ή να δίνουν και οδηγίες για το πώς πρέπει να αγωνιστούμε.

10.                        Οι μικροί ποδοσφαιριστές αποτελούνται αποκλειστικά από παιδιά των κατηχητικών;

Όπως σας είπα και σε προηγούμενη ερώτησή σας, ναι βασική προϋπόθεση είναι να συμμετέχουν στις κατηχητικές συνάξεις. Σκοπός μας δεν είναι ο πρωταθλητισμός, αλλά ο αθλητισμός. Καλύτερα να παίζει ένα παιδί που πηγαίνει στο κατηχητικό χωρίς άριστη τεχνική κατάρτιση, παρά ένα παιδί που είναι άριστος γνώστης του αθλήματος, αλλά χωρίς συμμετοχή στις κατηχητικές συνάξεις. Οι υπεύθυνοι κάθε ενορίας έχουν πάρει σαφέστατες οδηγίες ώστε να διασφαλιστεί αυτό. Σκοπός μας είναι να «εκκλησιοποιηθεί» ο αθλητισμός και όχι να «αθλητοποιηθεί» η Εκκλησία και τα κατηχητικά της.

11.                        Ποιος ξεχώρισε στον αγώνα που απεικονίζεται στις φωτογραφίες (αν ξέρετε και πόσα γκολ έβαλε); Έχουν αναμετρηθεί ξανά οι δύο ομάδες και αν ναι ποια ήταν η εξέλιξη του αγώνα;

Να μου επιτρέψετε να μην απαντήσω σε όλα τα ζητήματα αυτής της ερώτηση που θέτετε γιατί δεν είναι στο πνεύμα του αθλητικού οργανισμού μας. Όλα τα παιδιά από στιγμή που συμμετέχουν αυτόματα αποτελούν γι’ αυτά διάκριση και χειροκροτούνται όλα εξίσου. Αυτό είναι κατά τη γνώμη μας που ξεχωρίζει τη διοργάνωσή μας από άλλες διοργανώσεις. Για την ιστορία.. Κοίμηση Θεοτόκου Δικηγορικών-Άγιος Νεκτάριος Βούλας 13-1!! J Αλλά όπως είδατε παρά τη τόσο μεγάλη διαφορά στο σκορ αγωνίστηκαν  όλα τα παιδιά από την αρχή ως το τέλος σαν να ήταν 0-0 και μετά τη λήξη όλοι μαζί αγκαλιάστηκαν και η μία ομάδα έδωσε συγχαρητήρια στην άλλη. Το σκορ και το αποτέλεσμα δεν είναι αυτοσκοπός, όσο η χαρά της συμμετοχής και η εμπειρία. Για εμάς καλύτερος δεν είναι αυτός που μπορεί να έβαλε πολλά γκολ, αλλά να είχε έπαρση ή όχι καλή συμπεριφορά, από ένα παιδάκι ή ομάδα που έχασε, αλλά σήκωσε αγόγγυστα τον «Σταυρό» της ήττας με αξιοπρέπεια. Γνωρίζουμε ότι είμαστε ένα σώμα Χριστού και αδέλφια εν Χριστώ, που απλά διακρινόμαστε σε  ομάδες όσο διαρκεί η χαρά του παιχνιδιού.

12.                        Έχουμε δει πολλές φορές σε επαγγελματικούς αγώνες, πολλούς ποδοσφαιριστές να κάνουν τον Σταυρό τους πριν από το παιχνίδι, αλλά και στη διάρκειά του, κυρίως για μην αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα τραυματισμού. Έχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο για αυτό;

Το σχόλιό μου είναι ότι η πίστη στον αληθινό Θεό είναι σημαντικό για κάποιο αθλητή, γιατί ο Θεός αγκαλιάζει τη ζωή μας στο σύνολό της. Οτιδήποτε κάνει ένας ορθόδοξος Χριστιανός πρέπει να είναι καρπός προσευχής και δοξολογίας και έχει αναφορά στο Θεό.  Ειδικότερα για έναν αθλητή που ξεκινά την αθλητική του προσπάθεια, πέρα από τις προσωπικές του δυνάμεις είναι σημαντικό να επικαλεστεί τη βοήθειά Του Θεού, τόσο για τον ίδιο όσο για τους συναθλητές και γιατί όχι για τους αντιπάλους του. Έχουμε το παράδειγμα του Άγιου Νέστωρος, του προστάτη του Αθλητικού οργανισμού μας, ο οποίος για να αντιμετωπίσει τον Λυαίο, πήγε και ζήτησε την ευλογία και τις προσευχές του Αγίου Δημητρίου και στο στάδιο φώναξε «Θεὲ Δημητρίου, βοήθει μοι!». Αν αναλογιστούμε ότι οι αθλητές, αποτελούν πρότυπο για πολλά νέα παιδιά, να δείξουν και οι ίδιοι ότι δεν είναι «είδωλα» ούτε «Θεοί» αλλά και αυτοί σχετικοί άνθρωποι που επικαλούνται και αντλούν δύναμη και φωτισμό από τον απόλυτο Θεό.

13.                        Τι έχετε να πείτε σε αυτούς που δημιουργούν προβλήματα (μέσω της βίας- κυρίως οπαδοί) στους αγωνιστικούς χώρους; Πιστεύετε ότι ο συνδυασμός κατήχησης και ποδοσφαίρου δημιουργεί ευγενή συναισθήματα στα μικρά παιδιά, με συνέπεια την ευγενή άμιλλα, χωρίς παρεκτροπές;

Θα ήθελα να τους πω ότι δεν πρέπει να απολυτοποιούν τα σχετικά πράγματα. Δηλαδή αν κάνουν τον αθλητισμό και ιδιαίτερα τον πρωταθλητισμό σκοπό της ζωής τους, βλέποντας τις άλλες ομάδες, τους παίκτες και τους φιλάθλους, ως αντιπάλους και όχι συναθλητές, τότε δυστυχώς μοιραία θα βλέπουμε και αυτά τα ακραία φαινόμενα που λόγω της συχνότητάς τους ταυτίστηκαν με τον αθλητισμό ιδιαίτερα στη χώρα μας, κάτι που φυσικά δεν έπρεπε να είχε γίνει. Έχουμε θρηνήσει δυστυχώς και νεκρούς και τον αθλητισμό τον συνηθίσαμε να διχάζει και όχι να ενώνει όπως θα έπρεπε. Φυσικά ο Χριστός είναι αυτός που καλεί σε ενότητα όλους, αλλά αυτή ενότητα γίνεται στο χώρο του αθλητισμού από τον σεβασμό και την αγάπη του άλλου και όχι την εξόντωση του. Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα και πρέπει να αποβληθούν από του αγωνιστικούς αλλά και έξω-αγωνιστικούς χώρους τα φαινόμενα βίας, από όπου και αν προέρχονται.

14.                        Τι θα θέλατε να αλλάξει στο χώρο του ποδοσφαίρου;

Θα ήθελα να πάψει να αποτελεί είδος πολυτελείας, να είναι προσιτό το εισιτήριο από τη μέση ελληνική οικογένεια ώστε να επιστρέψει στα γήπεδα. Οι κερκίδες να μην είναι στέκι «περιθωριακών» ανθρώπων και να ακούγονται υβριστικά συνθήματα και μάλιστα στα Θεία.  Τα παιχνίδια να παίζονται και να κερδίζονται στους αγωνιστικούς χώρους  και όχι σε γραφεία παραγόντων και να αποβληθούν τα αναβολικά από παντού και για πάντα. Ξέρω ότι ακούγονται ουτοπικά όλα αυτά, αλλά τα πρωταθλήματα της Μητροπόλεώς μας δείχνουν ότι μπορούν στη πράξη να εφαρμοστούν.

15.                        Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;

Τα σχέδιά μας για το μέλλον είναι να διοργανώσουμε τα πρωταθλήματα με περισσότερες ομάδες, περισσότερες αγωνιστικές και σε περισσότερα αθλήματα. Κάθε χρονιά που περνάει ο πήχης ανεβαίνει και ελπίζουμε με τη βοήθεια Του Θεού να τα καταφέρουμε. Σκεφτόμαστε επίσης να αναπτύξουμε πρωτοβουλίες ώστε να συνεργαστούμε με άλλες Ιερές Μητροπόλεις, ώστε να διοργανωθούν πρωταθλήματα υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου σε επίπεδο Μητροπόλεων. Ελπίζουμε να βρούμε ανταπόκριση.   

16.                        Π. Αντώνιε, πείτε μας κάποια προσωπικά σας στοιχεία (είστε έγγαμος ή άγαμος κληρικός- που είστε εφημέριος κ.α.)

Ναι βεβαίως. Είμαι Εφημέριος στον Ι.Ν. Αγίου Νεκταρίου Βούλας Υπεύθυνος Νεότητος και Φιλοπτώχου Ταμείου. Υπεύθυνος Ιερέας επίσης στο Κ.Α.Α.Π. (πρώην ΠΙΚΠΑ) Βούλας. Είμαι έγγαμος Ιερέας, πατέρας δύο δίδυμων κοριτσιών 6 μηνών. Έχω την ευθύνη, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής  Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως, του Γραφείου Νεότητος και του Αθλητικού Οργανισμού.

17.                        Θέλετε να προσθέσετε κάτι που παρέλειψα να σας ρωτήσω;

Όχι νομίζω ότι με τι ερωτήσεις σας καλύψατε ότι πιθανόν θα ενδιέφερε τους αναγνώστες της εφημερίδας σας.  Απλά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την συνέντευξη και να ευχηθώ σε εσάς και όσους διαβάσουν αυτές τις γραμμές, κάθε καλό, καλή συνέχιση του πνευματικού αγώνα στη Μ. Τεσσαρακοστή και με το καλό να εορτάσουμε την ζωηφόρο Ανάσταση Του Χριστού μας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου
Πατήστε πάνω στην Εικόνα






Δημοφιλή