Αγαπητοί φίλοι,γνωστοί και άγνωστοι, σας καλωσορίζω στο προσωπικό μου blog. Σας ευχαριστώ για την τιμή και το χρόνο που αφιερώσατε, για να το επισκεπτείτε...με τιμή π. Αντώνιος Χρήστου

Συνολικές προβολές σελίδας

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΕ ΚΑΤΙ; ΕΛΕΥΘΕΡΑ....

Translate-Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΣΜΙΚΑ ΑΚΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ



Την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Παύλου, συναυλία βυζαντινής Μουσικής με τη συμμετοχή μικρού συνόλου παραδοσιακών οργάνων, στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης στη Βουλιαγμένη. Στη μουσική συνάντηση που διοργανώθηκε από τον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό στα πλαίσια της Εορτής της Υπαπαντής, ακούστηκαν ύμνοι τριών σπουδαίων Ιεροψαλτών καταγομένων από το Νεοχώριο του Βοσπόρου, Πέτρο τον Φυγά (+1808), Ιωάννη τον Πρωτοψάλτη (+1866) και Νικόλαο Ιωαννίδη (+1883).

Προλογίζοντας την εκδήλωση ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Αντζουλάτος, μεταξύ άλλων, ανέφερε: "Η χαρά των χριστιανών για την εορτή της Υπαπαντής εκδηλώνεται μέσα στην τέλεση των Ιερών Ακολουθιών, που ο υμνολογικός τους κύκλος ολοκληρώνεται σήμερα. Ψάλλουμε το «Χαίρε» στην «Κεχαριτωμένη Μαρία» επειδή από αυτήν «ανέτειλεν ο ήλιος της Δικαιοσύνης», ο Θεός μας. Βλέποντας το μέγα μυστήριο, τολμούμε και Της σιγοψάλλουμε πως «Ακατάληπτον εστί, το τελούμενον εν σοι». Και παράλληλα, παρακαλούμε θερμά την Υπεραγία Θεοτόκο, να σκεπάζει, να περιφρουρεί και να διαφυλάττει, όσους εναποθέτουν τις ελπίδες τους σ΄ Αυτήν, την μόνη παρηγοριά μας, την ακαταίσχυντη προστασία μας".

Στη συνέχεια παρουσίασε τους συντελεστές της βραδιάς. Πρώτα την χορωδία του «εν Αθήναις Συλλόγου Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως» αναφέροντας ορισμένες από τις σπουδαιότερες συναυλίες της τελευταίας δεκαετίας. Έπειτα τον χοράρχη της, κυρΔημοσθένη Παϊκόπουλο, Άρχοντα τ. Β΄ Δομέστικο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, ο οποίος, όπως ανακοινώθηκε, την ερχόμενη Κυριακή θα τιμηθεί στην Κωνσταντινούπολη από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο με υψηλό Εκκλησιαστικό Οφφίκιο. Στη συνέχεια τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Συλλόγου και Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού της Φανερωμένης στη Βουλιαγμένη κ. Σταμάτιο-Νικόλαο Κίσσα, που μίλησε εισαγωγικά πάνω στο θέμα και παρουσίασε την εκδήλωση. Τέλος, την δεξιοτέχνη μουσικό κ. Ελένη Βασιλειάδη, που είχε την ευθύνη των παραδοσιακών οργάνων.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε εκκλησιαστικά μέλη των τριών τιμωμένων Ιεροψαλτών (Καταβασίες Υπαπαντής, Άξιον εστί, Κράτημα, Δοξολογία, Λόγον αγαθόν) αλλά και κοσμικά άσματα (Αχ πόσα πάθη δοκιμάζω, Στους στεναγμούς μου τα βουνά, Αν είσ΄ ωραία και Μωϋσέως ζήλον έχεις) που αποδόθηκαν με τη συνοδεία του οργανικού συνόλου.
Κλείνοντας την εκδήλωση ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Παύλος συνεχάρει με θερμά λόγια τους συντελεστές της βραδιάς για την εξαίσια παρουσίαση και προσέφερε στον χοράρχη κ. Παϊκόπουλο αντίγραφο της εφέστιας εικόνας του Ναού.
Ολόκληρη η Εκδήλωση της Εκκλησιαστικής και Κοσμικής  Βυζαντινής Μουσικής, έχει αναρτηθεί  ΕΔΩ.
                                   
                   Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου
Πατήστε πάνω στην Εικόνα






Δημοφιλή