Αγαπητοί φίλοι,γνωστοί και άγνωστοι, σας καλωσορίζω στο προσωπικό μου blog. Σας ευχαριστώ για την τιμή και το χρόνο που αφιερώσατε, για να το επισκεπτείτε...με τιμή π. Αντώνιος Χρήστου

Συνολικές προβολές σελίδας

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΕ ΚΑΤΙ; ΕΛΕΥΘΕΡΑ....

Translate-Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Η Μητρόπολη Γλυφάδας τίμησε την Σμύρνη και τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας, σε μια νοσταλγική Εκδήλωση.


   Ιστορική Εκδήλωση με τίτλο-θέμα: «Αναπολώντας την όμορφη Σμύρνη του 1900» τον βίο πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Γλυφάδα την Τετάρτη στις 7.00 μ.μ. έως και τις 9.45 μ.μ.

   Παρόντες στην εκδήλωση εκτός από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Παύλο, ήταν  ο Δήμαρχος Γλυφάδας κ. Γεώργιος Παπανικολάου, ο Εκπρόσωπος του Γενικού Προξενίου Σμύρνης Αρχιμανδρίτης π. Κύριλλος Συκής, ο Αντιδήμαρχος Νέας Σμύρνης κ. Αθανασίου, ο Πρόεδρος της Ενώσεως Σμυρναίων κ. Γεώργιος Αρχοντάκης, η χοράρχης του Μικρασιατικού Συλλόγου Καισαριανής κ. Βιβή Βουτσελά με συνοδεία χορωδίας και ορχήστρας παραδοσιακών οργάνων, ο Ιστορικός-Μελετητής κ. Παναγιώτης Τσακίρης, η πρόεδρος των Μικρασιατών Γλυφάδας κ. Παπάζογλου, αρκετοί Κληρικοί, ο πολυμελής Βυζαντινός Χορός του Ιερού Καθεδρικού Ναού με χοράρχη τον κ. Μαρούλη και πλήθος κόσμου.

   Την Εισαγωγική ομιλία και τον γενικό συντονισμό της Εκδηλώσεως είχε ο Πρωτοσύγκελος και Προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού Αρχιμανδρίτης π. Αλέξιος Ψωΐνος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους και ιδιαίτερα τους εκλεκτούς προσκεκλημένους, εξήγησε τους λόγους της Εκδηλώσεως (πέρα από το θρησκευτικό κομμάτι που τελέσθηκε πριν δύο Κυριακές, την τιμή του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης και την μνήμη της μικρασιατικής καταστροφής, θέλαμε να εστιάσουμε και να θυμηθούμε τις θρησκευτικές, πολιτιστικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες πριν την καταστροφή) και υπογράμμισε ότι οι απαιτήσεις αυτής της Εκδηλώσεως προϋποθέτουν αίθουσα, που δυστυχώς ο Καθεδρικός μας Ναός δεν διαθέτει και γι αυτό γίνεται αναγκαστικώς εντός του Ιερού Ναού. Κλείνοντας την εισαγωγική του ομιλία ο π. Αλέξιος είπε ότι όλα αυτά γίνονται όχι για να μισήσουμε και να κινηθούμε απειλητικά και εχθρικά για κανέναν, αλλά για να αποκτήσουμε ιστορική μνήμη και αυτοσυνειδησία για το τι είχαμε, τι χάσαμε και πως δεν πρέπει να λησμονούμε…

Στη συνέχεια κάλεσε τον Εκπρόσωπο του Γενικού Προξενίου Σμύρνης, Αρχιμανδρίτη π. Κύριλλο Συκή ο οποίος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο γι αυτή την πρωτοβουλία της Εκδηλώσεως και διάβασε το μήνυμα του Γενικού Προξένου για την Εκδήλωση.

  Σύντομο χαιρετισμό ακολούθως απεύθυναν ο Αντιδήμαρχος Νέας Σμύρνης κ. Αθανασίου διαβάζοντας μήνυμα του Δημάρχου κ. Σταύρου Τζουλάκη, ο Πρόεδρος της Ενώσεως Σμυρναίων κ. Γεώργιος Αρχοντάκης και , η πρόεδρος των Μικρασιατών Γλυφάδας κ. Παπάζογλου.

   Ακολούθησε σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παραδοσιακά Σμυρναΐκα  τραγούδια, από τον Μικρασιατικό Σύλλογο Καισαριανής με συνοδεία χορωδίας και ορχήστρας παραδοσιακών οργάνων, με χοράρχη-συντονιστή και εκτέλεση δύο τραγουδιών μονοφωνικά την κ. Βιβή Βουτσελά.

  Στη συνέχεια, τα φώτα του Καθεδρικού Ναού χαμήλωσαν και ο Ιστορικός-Μελετητής και Σμυρναίος στην καταγωγή κ. Παναγιώτης Τσακίρης, με την βοήθεια σχετικών διαφανειών, έδωσε μια άρτια επιστημονική διάλεξη για τη Σμύρνη, την ιστορία της, την γεωγραφική της θέση, την μοναδική ομορφιά της, την πλούσια Εκκλησιαστική της ιστορία, την παιδεία, τον πολιτισμό της, την τυπογραφία της, την πλούσια οικονομία της. Ενδεικτικό είναι ότι την ώρα που η κυρίως πατρίδα πάλεβε το 1830-1840 να σταθεί ως ανεξάρτητο κράτος, στη Σμύρνη έκτιζαν θέατρα 300 θέσεων και πάνω!  Μεγάλη συγκίνηση ακολούθησε στο τέλος της ομιλίας του κ. Τσακίρη που αναφέρθηκε στην καταστροφή της Σμύρνης και τις τραγικές της συνέπειες όχι μόνο για τον ελληνισμό, αλλά για όλη την ανθρωπότητα.

   Μετά την ομιλία ακολούθησαν Εκκλησιαστικοί ύμνοι προς τιμή του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης από  τον πολυμελή Βυζαντινό Εκκλησιαστικό Χορό του Ιερού Καθεδρικού Ναού με χοράρχη τον Πρωτοψάλτη κ. Μαρούλη.

   Την Εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Παύλος ο οποίος εμφανώς συγκινημένος ευχαρίστησε όλους όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Μητροπόλεως για αυτή την Εκδήλωση και ιδιαιτέρως στον Πρωτοσύγκελο π. Αλέξιο για την γενική οργάνωσή της. Ο Μητροπολίτης, αναφέρθηκε στις ρίζες του από την Σμύρνη, καθώς κατάγεται ο Πατέρας του, ο οποίος είχε πάρει πολλές φορές την ευχή του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης, ήταν αυτόπτης μάρτυρας του φρικτού του Μαρτυρίου και είχε την συνείδηση ότι θα ανακηρυχτεί από την Εκκλησία Άγιος, όπως και έγινε ! Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στα περσινά θυρανοίξια του Παρεκκλησίου της Ενορίας του Αγίου Νικολάου Γλυφάδας, προς τιμή του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης και για τα δύο κειμήλια που κατέχει η Ιερά Μητρόπολη, ενός Αρχιερατικού Σάκου του και ενός μικρού Ευαγγελίου του Αγίου. Κλείνοντας ζήτησε να έχουμε μνήμη για να είναι όντως αυτές οι πατρίδες αλησμόνητες …!

Η Εκδήλωση έκλεισε με ένα αναμνηστικό δώρο του Σεβασμιωτάτου στους παραπάνω προσκεκλημένους ομιλητές, από μία εικόνα αντίγραφο του Ψηφιδωτού του Ιερού Καθεδρικού Ναού, του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης.



                         


                                   Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου
Πατήστε πάνω στην Εικόνα






Δημοφιλή