Αγαπητοί φίλοι,γνωστοί και άγνωστοι, σας καλωσορίζω στο προσωπικό μου blog. Σας ευχαριστώ για την τιμή και το χρόνο που αφιερώσατε, για να το επισκεπτείτε...με τιμή π. Αντώνιος Χρήστου

Συνολικές προβολές σελίδας

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΕ ΚΑΤΙ; ΕΛΕΥΘΕΡΑ....

Translate-Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

O Εσπερινός της Συγγνώμης στην Ι. Μ. Γλυφάδα Ε. Β. Β. και Β.


Με την αρμόζουσα κατάνυξη και μέσα σε κλίμα  περισυλλογής, τελέσθηκε το απόγευμα της Κυριακής της Τυρινής 22 Φεβρουαρίου ε.ε εις τον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Γλυφάδα, ο πρώτος Κατανυκτικός Εσπερινός ή Εσπερινός της  Συγχωρήσεως της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γλυφάδος, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης  κ. Παύλου.

Κατά την διάρκεια της Ακολουθίας του Εσπερινού, παρέστησαν σύσσωμος ο Ιερός Κλήρος της Μητροπόλεως καθώς και πολλοί πιστοί-μεταξύ αυτών και ο δήμαρχος Γλυφάδας κ. Γεώργιος Παπανικολάου- παρά την καταρρακτώδη βροχή.
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.Παύλος, με τον κατηχητικό του λόγο του, αναφέρθηκε στην περίοδο που εισερχόμασθε της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Ο Ποιμενάρχης μας τόνισε μεταξύ άλλων:

«Ο απόστολος Παύλος απευθυνόμενος στους Χριστιανούς, λέει: Είναι πλέον ώρα να σηκωθούμε από τον ύπνο της αμέλειας. Διότι τώρα η ημέρα της Δευτέρας Παρουσίας είναι πλησιέστερη σε μας παρά τότε που πιστεύσαμε. Η ζωή αυτή, που μοιάζει με νύχτα σκοτεινή, προχώρησε, ενώ η ημέρα της άλλης ζωής πλησίασε. «Ἀποθώμεθα οὖν τὰ ἔργα τοῦ σκότους καὶ ἐνδυσώμεθα τὰ ὅπλα τοῦ φωτός». Ας πετάξουμε λοιπόν από πάνω μας τα έργα της αμαρτίας που γίνονται στο σκοτάδι, κι ας ντυθούμε σαν όπλα τα φωτεινά έργα της αρετής. Όπως συμπεριφέρεται κανείς την ημέρα, που τα βλέμματα πολλών τον παρακολουθούν, έτσι κι εμείς ας συμπεριφερθούμε με ευπρέπεια και σεμνότητα· όχι με άσεμνα φαγοπότια και μεθύσια, ούτε με πράξεις αισχρότητας και ασέλγειας, ούτε με φιλονικίες και ζηλοτυπίες. Αλλά να ενδυθούμε σαν ένδυμα της ψυχής μας τον Κύριο Ιησού Χριστό, ώστε στον όλη ζωή μας να μοιάζουμε μ’ Αυτόν.

Με το όλο ιερό κείμενο ο άγιος Απόστολος μας καλεί σε μετάνοια και εγρήγορση και μας ζητεί να κάνουμε δύο ενέργειες: πρώτα να πετάξουμε από πάνω μας τα έργα της αμαρτίας, κι έπειτα να ντυθούμε και να οπλισθούμε με τα όπλα του φωτός και της αρετής. Να μισήσουμε δηλαδή την αμαρτία και τα έργα της, και να αγαπήσουμε τον Χριστό και την αρετή. Να αφήσουμε τη νύχτα και τα αμαρτωλά της έργα, και να ζήσουμε πλέον μέσα στο φως της ημέρας, της νέας εν Χριστώ ζωής». 

Στο τέλος του Α΄ Κατανυκτικού Εσπερινού, όλος ο Ιερός Κλήρος και το πολυπληθές Εκκλησίασμα που συμμετείχε προεσυχητικώς,  στην ακολουθία, πέρασαν και ασπάστηκαν τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό του Κυρίου μας,  από το χέρι του Σεβασμιωτάτου, ευχόμενοι μεταξύ τους Καλή Τεσσαρακοστή.

                         Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου
Πατήστε πάνω στην Εικόνα






Δημοφιλή