Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015

Πραγματοποιήθηκε η ομιλία του π. Ιακώβου Κανάκη, στη Νεανική Σύναξη του Ι.Ν. Αγίου Νεκταρίου Βούλας.


Την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015 στη Νεανική Σύναξη του Ι.Ν. Κοιμήσεως Αγίου Νεκταρίου Βούλας προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο Πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Αρχιμανδρίτης π. Ιάκωβος Κανάκης, παρ' όλες τις κακές καιρικές συνθήκες από τη συνεχή βροχή. Ο π. Ιάκωβος  το κεντρικό θέμα το οποίο   ανέπτυξε ήταν : «Ο Όσιος Ιωάννης ο Σιναΐτης και το βιβλίο η Κλίμακα » ένα από τα σπουδαιότερα έργα της Πατερικής Νηπτικής παράδοσης της Γραμματείας.

  Στην αρχή της ομιλίας του ο Ομιλητής, μετά τις ευχαριστίες και τα απαραίτητα εισαγωγικά ανέφερε τον Βίο του Οσίου Σιναΐτη και εν συνεχεία επικεντρώθηκε στο βιβλίο που συνέγραψε την Κλίμακα η οποία η εφαρμογή της αφορά και μοναχούς αλλά και πιστούς στο κόσμο με διαφορετικά βέβαια μέτρα μετοχής. Το έργο, αποτελείται από 30  αρετές που πρέπει κανείς να αποκτήσει και να ανέβει με τον προσωπικό του αγώνα εντός της Εκκλησίας και παράλληλα 30 πάθη που πρέπει να αποφεύγει και να απαλλαγεί.  Τόσο τα πάθη όσο και οι αρετές είναι και λειτουργούν ως αλυσίδα και το ένα φέρνει και γεννά το άλλο. Από τους τριάντα κεφάλαια-σκαλοπάτια ο π. Ιάκωβος επικεντρώθηκε στη καταλαλιά, την πολυλογία και την σιωπή.  Ολόκληρη η ομιλία του π. Ιακώβου βρίσκεται εδώ .
   
 Μετά την ομιλία και τις σχετικές ερωτήσεις και απαντήσεις ακολούθησαν  ευχαριστίες του π. Αντωνίου Χρήστου, Υπευθύνου Νεότητος του Ιερού Ναού για την παρουσία και του ομιλητή αλλά και των συμμετεχόντων στη Σύναξη. 

 Ο π. Ιάκωβος στο τέλος πρόσφερε τρία πονήματά του ως ευλογία προς όλους (Προσευχητάρι, Προσευχή-Προσέγγιση της 28ης Ομιλίας του Αγίου Ιωάννου της Κλίμακος, και ο Θάνατος κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο)
  

  παρατέθηκε νηστίσιμο κέρασμα στο Πνευματικό κέντρο,  προσφορά διάφορων συμμετεχόντων στη Σύναξη και μετά  ακολούθησε η Ακολουθία του Μ.  Αποδείπνου, στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας.                                    Εκ του Νεανικού Τομέα του Ιερού Ναού