Αγαπητοί φίλοι,γνωστοί και άγνωστοι, σας καλωσορίζω στο προσωπικό μου blog. Σας ευχαριστώ για την τιμή και το χρόνο που αφιερώσατε, για να το επισκεπτείτε...με τιμή π. Αντώνιος Χρήστου

Συνολικές προβολές σελίδας

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΕ ΚΑΤΙ; ΕΛΕΥΘΕΡΑ....

Translate-Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

Τρίτη 28 Απριλίου 2015

1000 χρόνια μετά η Αγία Βαρβάρα επιστρέφει σε ορθόδοξα χέρια.


1000 χρόνια μετά η Αγία Βαρβάρα επιστρέφει σε ορθόδοξα χέρια

Για πρώτη φορά εδώ και χίλια χρόνια ολόκληρο το ιερό λείψανο της Αγίας Βαρβάρας επιστρέφει σε ορθόδοξα χέρια έστω και για λίγες ημέρες. Με μια κίνηση ιδιαίτερα συμβολική η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία αποφάσισε να ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, παραχωρώντας για δυο εβδομάδες ολόκληρο το σκήνωμα της μεγάλης Αγίας, το οποίο φυλάσσεται στην Βενετία.

ORTHODOXIA INFO

ΤΟ ΙΕΡΟ ΛΕΙΨΑΝΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ | ORTHODOXIA INFO
Το ιερό λείψανο το οποίο θα υποδεχθεί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος το απόγευμα της 10ης Μαΐου, θα μεταφερθεί στον τόπο του προσκυνήματος με υψηλές τιμές. Είναι χαρακτηριστικό πως η λάρνακα στην οποία φυλάσσεται το ιερό σκήνωμα, θα μεταφερθεί στον ναό πάνω σε κιλλίβαντα πυροβόλου όπλου ενώ χιλιάδες πιστοί από ολόκληρη την χώρα αναμένονται στην Αθήνα προκειμένου να προσκυνήσουν την Αγία.
Καθόλη τη διάρκεια της παραμονής του ιερού σκηνώματος στην Αθήνα, θα τελούνται πρωινές και απογευματινές ακολουθίες. Έχουν προγραμματιστεί μάλιστα και αρκετές αγρυπνίες κατά τις οποίες θα ψάλλουν ονομαστοί μοναστηριακοί χοροί όπως της Ιεράς Μονής Νταού Πεντέλης και της Ιεράς Μονής Θεομήτορος Ηλιουπόλεως.
Ξεχωριστή και σπάνια θεωρείται η μεταφορά του ιερού λειψάνου στο αντικαρκινικό νοσοκομείο όπου θα δοθεί η ευκαιρία στους ασθενείς που δίνουν την δική τους μάχη να προσκυνήσουν την Αγία.
Εξίσου τιμητική θα είναι και η αποχώρηση του ιερού λειψάνου από την Ελλάδα. Την τελευταία ημέρα της παραμονής του στην Αθήνα, την Κυριακή 24 Μαΐου το ιερό λείψανο θα μεταφερθεί στον Πειραιά όπου θα γίνει υποδοχή και δοξολογία. Στη συνέχεια το ιερό σκήνωμα θα μεταφερθεί σε πολεμικό σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού το οποίο θα μεταφέρει την Αγία πίσω.
Το ιερό λείψανο έρχεται στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των εορτασμών των 80 ετών από της ιδρύσεως της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος το 2016 και θα φιλοξενηθεί στο ομώνυμο ιερό προσκύνημα στον Δήμο Αγίας Βαρβάρας ο οποίος έλαβε το όνομα του προς τιμήν της Αγίας. Ο ιερός ναός της Αγίας Βαρβάρας είναι συνέχεια μικρού ναΐσκου του 17ου αιώνα στον οποίο βρέθηκε ιερή εικόνα της Αγίας.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Το ιερό λείψανο το οποίο φυλασσόταν στην Βασιλεύουσα, μεταφέρθηκε στην Βενετία το 1003 την περίοδο εξουσίας του Δόγη Πέτρου Β” Orseolo, επί αυτοκράτορος Βασιλείου Β”. Το μετέφερε στη Βενετία από την Κωνσταντινούπολη η Μαρία Αργυροπούλα, θεωρούμενη, όπως συμπεραίνεται από το επίθετο, μία από τις αδελφές του αυτοκράτορα Ρωμανού Γ” του Αργυρού, η οποία είχε παντρευτεί το γιο του Δόγη, Ιωάννη. Ο γάμος τελέσθηκε στην Κωνσταντινούπολη «in capela imperiali» απ” τον Πατριάρχη και οι ίδιοι οι αυτοκράτορες υπήρξαν παράνυμφοι (κουμπάροι), κρατώντας τις νυφικές κορώνες. Ο Ιωάννης -που συνοδευόταν από τον αδελφό του Όθωνα- έλαβε τον τίτλο του Πατρικίου και η σύζυγός του κατάφερε να λάβει το προνόμιο να μεταφέρει μαζί της στη Βενετία το ιερό λείψανο της μεγαλομάρτυρος Αγίας Βαρβάρας.
Στη Βενετία τοποθετήθηκε «in capela ducali» (δηλ. στον ναό του Αγίου Μάρκου). Στη συνέχεια, το 1009, την περίοδο εξουσίας του Δόγη Όθωνα Orseolo, δύο άλλα παιδιά του Πέτρου Orseolo, ο Orso, επίσκοπος του Torcello και η Felicita, ηγουμένη της μονής του Αγίου Ιωάννου του Ευαγγελιστού στο Torcello, κατάφεραν να μετακομισθεί το ιερό λείψανο της Μεγαλομάρτυρος στο ναό αυτής της μονής, όπου ακόμη μαρτυρείται τον 18° αιώνα. Την εποχή των Ναπολεόντειων καταστροφών το ιερό σκήνωμα της Αγίας Βαρβάρας μετακομίσθηκε στο ναό του Αγίου Μαρτίνου, στη νήσο του Burano, όπου φυλάσσεται μέχρι σήμερα.

Η ΑΓΙΑ ΠΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ

Στο βίο της αναφέρεται ότι η Αγία Βαρβάρα ήταν ένα όμορφο κορίτσι που έζησε στην πόλη της Νικομήδειας στη Μικρά Ασία, επί Ρωμαίου Αυτοκράτορα Μαξιμιανού. Ο Διόσκορος ή Διόσορος, ο φανατικός εθνικός «ειδωλολάτρης» πατέρας της, την είχε κλεισμένη σε ένα πύργο προκειμένου να τη διαφυλάξει από μνηστήρες. Ωστόσο μυστικά προσηλυτίστηκε στο Χριστιανισμό. Ο πατέρας της όταν διέταξε να χτιστεί για αυτή ένα λουτρό, ούτως ώστε να μην χρειάζεται να χρησιμοποιεί τα δημόσια λουτρά, και ενώ το σχέδιο για το λουτρό προέβλεπε αρχικά δύο παράθυρα, η Βαρβάρα εγκατέστησε άλλο ένα για να τιμήσει την Αγία Τριάδα εκμυστηρευόμενη τον λόγο στον πατέρα της. Τότε ο πατέρας της, βλέποντας αυτή την αλλαγή, εξεμάνη και διέταξε να την παραδώσουν στον Ρωμαίο Έπαρχο κατά τους διωγμούς των Χριστιανών. Ο Έπαρχος θαυμάζοντας την ομορφιά της προσπάθησε στην αρχή να την μεταπείσει, βλέποντας όμως ότι εκείνη ήταν ανένδοτη την υπέβαλε σε μαρτύρια, περισσότερο για να την σώσει από την οργή του πατέρα της που ήθελε να φονευθεί. Τελικά ο Έπαρχος διέταξε τον αποκεφαλισμό της, και όρισε την ποινή να εκτελέσει ο ίδιος ο πατέρας της που ήταν και επιθυμία του. Σύμφωνα με τον βιογράφο αυτής Συμεών, ο ίδιος ο πατέρας της την αποκεφάλισε ως «πατρικαίς χερσί τω πατρικώ ξίφει την τελείωσιν δέχεται». Την στιγμή όμως που είχε αποτελειώσει το έγκλημά του, έπεσε νεκρός χτυπημένος από κεραυνό κατά θεία δίκη. Η Ιουλιανή της Νικομηδείας μαρτύρησε μαζί με τη Βαρβάρα και τιμάται επίσης ως Αγία.

Η Αγία Βαρβάρα θεωρείται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σ΄ άλλες Χώρες Αγία προστάτις πυροβολικού. Στην Ελλάδα καθιερώθηκε ως Προστάτις του όπλου αυτού το 1828 όπου και αναφέρεται η πρώτη σχετική τελετή με δοξολογία και παράθεση στη συνέχεια γεύματος όπου έλαβαν μέρος αξιωματικοί και οπλίτες πυρβολητές.



Πανελλήνιο ενδιαφέρον

Το αίτημα της μεταφοράς του ιερού σκηνώματος της Αγίας Βαρβάρας στην Ελλάδα ξεκίνησε από τον γενικό διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας, επίσκοπο Φαναρίου κ. Αγαθάγγελο. Σύμφωνα με πληροφορίες του orthodoxia.info ήδη αρκετοί ναοί απο ολόκληρη την επικράτεια από την Θράκη μέχρι και την Κρήτη έχουν επικοινωνήσει με την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος προκειμένου να διοργανώσουν προσκυνηματικές εκδρομές στην Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου
Πατήστε πάνω στην Εικόνα






Δημοφιλή