Αγαπητοί φίλοι,γνωστοί και άγνωστοι, σας καλωσορίζω στο προσωπικό μου blog. Σας ευχαριστώ για την τιμή και το χρόνο που αφιερώσατε, για να το επισκεπτείτε...με τιμή π. Αντώνιος Χρήστου

Συνολικές προβολές σελίδας

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΕ ΚΑΤΙ; ΕΛΕΥΘΕΡΑ....

Translate-Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Η Εορτή του θαύματος του Αγίου Δημητρίου, στον Ομώνυμο Ναό του, των ονομαζομένων Όπλων Πατησίων.

   

  Την ανάμνηση ενός, εν πολλοίς αγνώστου, θαύματος του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου, εόρτασε πανηγυρικά ο Ομώνυμος Ναός του, ο οποίος φέρει το προσωνύμιο "των Όπλων", στον Δήμο Αθηναίων. 

   Χάρις στην επέμβαση του Αγίου στον παλαιό αυτό Ναό του, επετεύχθη το ξεκίνημα της Επανάστασης στην Αττική γη, από τους Χασιώτες και Μενιδιάτες οπλαρχηγούς. Πιο συγκεκριμένα, το βράδυ της 31ης Μαρτίου του 1821 οι αγωνιστές, αφού διεπέρασαν τα μπλόκα των Τούρκων, κατάφεραν να φτάσουν στον χώρο αυτό, ο οποίος κάποτε αποτελούσε το Καθολικό παλαιάς Μονής του Αγίου Δημητρίου, στη σημερινή περιοχή των Κάτω Πατησίων, με σκοπό να διανυκτερεύσουν και να κρύψουν με ασφάλεια τα όπλα και τα πυρομαχικά, για να τα παραδώσουν τα ξημερώματα της 1ης Απριλίου στην Χασιά, απ' όπου είχε αποφασισθεί να ξεκινήσει η Επανάσταση της Αθήνας. Επειδή όμως η ενέργειά τους αυτή έγινε αντιληπτή από τους Τούρκους, οι τελευταίοι άρχισαν να περικυκλώνουν το Ναό, για να τους συλλάβουν. 

   Ο Άγιος, όμως, ως προστάτης του Γένους μας, ακούστηκε από την εικόνα του τέμπλου του να τους καλεί, λέγοντας: "Στα όπλα, στα όπλα". Ειδοποιημένοι πλέον οι αγωνιστές, φυγάδευσαν τα πολεμοφόδια και τα μετέφεραν ταχύτατα στον προορισμό τους, επιτυγχάνοντας εν τέλει την έναρξη του ένοπλου αγώνα της Αττικής κατά την 1η Απριλίου του έτους αυτού.

Σε ανάμνηση του γεγονότος αυτού, στον Ιερό αυτό Ναό, την Τρίτη 31η Μαρτίου, τελέσθηκε Ιερά Αγρυπνία μετά της Θεία Λειτουργίας των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων, κατά το αρχαιοπρεπές Ιεροσολυμιτικό Τυπικό. Το εκκλησίασμα είχε εξάλλου την ευκαιρία να προσκυνήσει και τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Δημητρίου, που φυλάσσεται στο Ναό.


Μετά την ολοκλήρωση των έργων συντήρησης και αποκατάστασης του μνημείου αυτού, αναμένονται νέα στοιχεία, τα οποία θα φωτίσουν τα ιστορικά γεγονότα της εποχής.

                         Εκ του Ιερού Ναού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου
Πατήστε πάνω στην Εικόνα






Δημοφιλή