Αγαπητοί φίλοι,γνωστοί και άγνωστοι, σας καλωσορίζω στο προσωπικό μου blog. Σας ευχαριστώ για την τιμή και το χρόνο που αφιερώσατε, για να το επισκεπτείτε...με τιμή π. Αντώνιος Χρήστου

Συνολικές προβολές σελίδας

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΕ ΚΑΤΙ; ΕΛΕΥΘΕΡΑ....

Translate-Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Ανατρεπτικά. Θεολογική εκδοχή-Συνέντευξη

 της κ. Ελεάνας  Παθιακάκη

Λίγες μέρες πριν, έλαβα στο προσωπικό μου fb τσατ , ένα μήνυμα, ένα βιντεάκι από το youtube, το οποίο τιτλοφορούσε ως «Ανατρεπτικά. Θεολογική εκδοχή». Για αυτό το τραγούδι λοιπόν σε μουσική Δημήτρη Κοντόπουλου και στίχους Νίκου Μωραϊτη ο Αντώνιος Χρήστου έφτιαξε ένα κλιπάκι…θεολογικό, το οποίο εναλλάσσει αστραπιαία τη σκέψη σου σε πράγματα σημερινά, γνωστά και ίσως ξεχασμένα στο βάθος του μυαλού μας, καταστάσεις και νοήματα που διστάζουμε να αγγίξουμε γιατί φοβόμαστε την αλήθεια τους. Αυτή τουλάχιστον ήταν η προσωπική αίσθηση που εξέλαβα όταν είδα το κλιπάκι αλλά και μου γεννήθηκε η εξής απορία και έτσι έσπευσα να ρωτήσω τον δημιουργό:
Ε.Π.: Ανατρεπτικό τραγούδι από τις φωνές του “Voice” ανατρεπτικό video clip που συνδυάζει τη κουλτούρα της Εκκλησίας με την κουλτούρα των Εξαρχείων και των νοημάτων του “τοίχου”! Πόσο κοντά τελικά είναι αυτές οι δύο κουλτούρες?
Α.Χ.: Σας ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση αλλά και για το γεγονός ότι αποφασίσατε στην Εκπομπή σας να ασχοληθείτε με αυτό μου το εγχείρημα! Καταρχήν επιτρέψτε μου να σας τονίσω, ότι η Εκκλησία και η διδασκαλία της δεν είναι μία ακόμη κουλτούρα στο κόσμο και μία ακόμη διδασκαλία! Είναι κάτι πολύ πιο ευρύτερο και έχει να κάνει με την ύπαρξή της κάθε αυτό! Γιατί ο Θεός, δια της Εκκλησίας Του, σώζει όχι τόσο γι αυτό που κάνει, αλλά κυρίως γι’ αυτό που είναι…αλλά επειδή είναι…κάνει ταυτόχρονα!
Όμως κατάλαβα την ερώτησή σας και θα σας απαντήσω ευθέως.
Προσπάθησα μέσω της δημιουργίας αυτού του “κοσμικού” τραγουδιού, από θεολογικής πλευράς, να δείξω ότι αυτό που αναζητά ο κόσμος και μέσα από τα τραγούδια, η απάντηση είναι ο Ιησούς Χριστός όπως όμως τον κηρύττει και βιώνει η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία αυθεντικώς και Βιοματικώς (γιατί και άλλοι μιλάνε για τον Χριστό, όχι αυθεντικά και ως καρπός εμπειρίας).
Συνάντηση λοιπόν με αυτό που ονομάσατε κουλτούρα των Εξαρχείων έρχεται να κάνει ακριβώς με την αναζήτηση του ανθρώπου να βρει την αλήθεια μέσα από τις πρακτικές και ιδεολογίες αυτού του κόσμου.
Και επειδή ακριβώς όλα αυτά είναι ιδεολογίες που έχουν απολυτοποιηθεί καταλαβαίνει με την κατάκτησή τους ότι δεν είναι αυτό το απόλυτο αλλά το σχετικό και μέσω αυτού έρχεται η απογοήτευση και η αναζήτηση αλλού και έρχεται ακριβώς αυτή η συνάντηση μεταξύ Εκκλησίας και ανθρώπων που δεν βολεύονται στα καθιερωμένα και δεν γίνονται γρανάζι του συστήματος, την οποία προσπάθησα με τις διαδοχικές εικόνες του βιντεοκλίπ να περιγράψω και να δείξω μία κατεύθυνση στην οποία ο ίδιος ο αναζητητής πιθανόν να μην είχε υπόψη του αρχικά αμέσως!
Χωρίς λοιπόν ΑΝΑΤΡΟΠΗ (δηλαδή μετάνοια) και χωρίς να αναζητήσουμε το όνειρο (δηλαδή τον Χριστό μέσα από τη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας) τότε ο άνθρωπος θα συνεχίζει να αναζητά και να απογοητεύεται από τα συστήματα αυτού του κόσμου.! Επίσης προσπάθησα μέσω από το βιντεοκλίπ να ασκήσω μια κριτική μέσα στην εξάρτηση από το διαδίκτυο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα κινητά αν προσέξατε, κάτι που βέβαια αφορά τον προσωπικό μου προβληματισμό για κάτι που ξεκίνησε να μας εξυπηρετεί αλλά αρχίζει να δεσμεύει την ελευθερία μας, να χάνουμε την ανθρωπιά μας και να μας παίρνει πολύ χρόνο, που θα μπορούσαμε να αφιερώσουμε στο Θεό και τον συνάνθρωπο. Δεν το δαιμονοποιώ όλο αυτό μη παρεξηγηθώ, απλά μιλώ για την ομαλή χρήση του! Εύχομαι όλο αυτό, να αγγίξει και να προβληματίσει τον κόσμο.
Ο Αντώνιος Χρήστου, είναι εφημέριος του Ι. Ν. Αγίου Νεκταρίου Βούλας και Υπεύθυνος του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης.
Μπορείτε να δείτε το video clip στα παρακάτω links:
Για την Ιστοσελίδα του Alma Libre Radio, Ε.Παθιακάκη.
Το τραγούδι παίχτηκε και η συνέντευξη μεταφέρθηκε προφορικά στην εκπομπή “Από την Αρχή του Κόσμου” την Κυριακή 14/6/2015, 17:00-19:00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου
Πατήστε πάνω στην Εικόνα






Δημοφιλή