Αγαπητοί φίλοι,γνωστοί και άγνωστοι, σας καλωσορίζω στο προσωπικό μου blog. Σας ευχαριστώ για την τιμή και το χρόνο που αφιερώσατε, για να το επισκεπτείτε...με τιμή π. Αντώνιος Χρήστου

Συνολικές προβολές σελίδας

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΕ ΚΑΤΙ; ΕΛΕΥΘΕΡΑ....

Translate-Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Η εορτή της μνήμης του Αγίου Λουκά στην Μητρόπολη Γλυφάδας



Την μνήμη του Νεοφανούς Αγίου Λουκά, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως & Κριμαίας του Θαυματουργού και Ιατρού εορτάζει η Εκκλησία μας σήμερα Πέμπτη 11 Ιουνίου.

Επίκεντρο του εορτασμού στην Ιερά Μητρόπολη Γλυφάδας Ε.Β.Β.και Β., το  ομώνυμο Ιερόν Παρεκκλήσιον στο Πανόραμα Βούλας (στο ισόγειο του Ι.Ν. Αγ. Νεκταρίου), όπου χθες 10 Ιουνίου ε.ε.  στις 7.30 μ.μ. τελέστηκε  ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Γλυφάδας Ε.Β.Β. και Β., ενώ πλήθος πιστών, μεταξύ αυτών ο δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος και δημοτικοί σύμβουλοι, προσκύνησαν με ευλάβεια τμήμα των λειψάνων του Θαυματουργού Αγίου, που φυλάσσονται στο ναό.


Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο μητροπολίτης κ.Παύλος, ο οποίος αναφέρθηκε με ιδιαίτερη συγκίνηση στο βίο του Αγίου Λουκά.

«Ο Αγιος Αρχιεπίσκοπος Λουκάς , έζησε στήν χειρότερη περίοδο της νεώτερης Ευρωπαϊκής ιστορίας, μέσα σε ένα καθεστώς εχθρικό προς κάθε θρησκεία. Έζησε και πάλεψε σαν Ιατρός και απλός πολίτης σε 2 παγκόσμιους πολέμους και δεκάδες κινήματα .Τα βάσανα, οι φυλακές της Υπέρ Σιβηρίας και το πολικό κρύο θα έπρεπε να τον είχαν σκοτώσει. Και μόνο το γεγονός της επιβίωσης του σε τόσο ακραίες συνθήκες επί μήνες, θα πρέπει να αποδοθεί σε σωρεία θαυματουργικών παρεμβάσεων. Για 55 ολόκληρα χρόνια προκαλούσε  με την ζωή, την πίστη προς τον Κύριο Ιησού Χριστό και τα λόγια του, τις δυνάμεις του κακού και τις νικούσε καθημερινά, αποδεικνύοντας το μεγαλείο της Θείας προστασίας.


Ο Αγιος Λουκάς αποδεικνύει περίτρανα πως όποιον ο Θεός αποφάσισε να διατηρήσει, ούτε δεινά πόλεμων, ούτε εξορίες σε πολικές θερμοκρασίες μπορούν να λυγίσουν », τόνισε μεταξύ άλλων στο κήρυγμά του Σεβασμιώτατος και συνέχισε: «Ο Άγιος Λουκάς πρέπει να γίνει φωτεινό παράδειγμα για όλους μας και από την πίστη μας στο Θεό να αντλούμε καθημερινά δυνάμεις για να αντιμετωπίζουμε όλες τις δυσκολίες»


Ο μητροπολίτης Γλυφάδας, Ε.Β.Β.και Β. κ. Παύλος ευλαβείται όλως ιδιαιτέρως τον Άγιο Λουκά τον Ιατρό. Ο Σεβασμιώτατος χθες αναφέρθηκε με συγκίνηση και δέος στην θαυματουργική επέμβαση του Αγίου Λουκά στον ίδιον σε σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε προ ετών.


Στο τέλος του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος μοίρασε τον Άρτον  στο εκκλησίασμα καθώς και ένα εικονάκι του Αγίου Λουκά του Θαυματουργού.


Την κυριώνυμο ημέρα, στο Ιερόν Παρεκκλήσιον με απόλυτη εκκλησιαστική τάξη,  τελέσθηκε ο Όρθρος και η Πανηγυρική  Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας και συνιερουργούντων των ιερέων του ναού π. Σεραφείμ, π. Γεωργίου και π. Αντωνίου.



«Ιατρό και ποιμένα, Λουκά τιμήσωμεν, Συμφερουπόλεως ποίμνης, Αρχιερέα λαμπρόν, τον βαστάσαντα Χριστού τα θεία στίγματα, τας εξορίας, τα δεινά, εγκλεισμούς εν φυλακαίς, τας θλίψεις και τα ονείδη, τον επ εσχάτων φανέντα, εν Ρωσία νέον Αγιον». (απολυτίκιον Αγίου Λουκά Κριμαίας). 


Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου
Πατήστε πάνω στην Εικόνα






Δημοφιλή