Αγαπητοί φίλοι,γνωστοί και άγνωστοι, σας καλωσορίζω στο προσωπικό μου blog. Σας ευχαριστώ για την τιμή και το χρόνο που αφιερώσατε, για να το επισκεπτείτε...με τιμή π. Αντώνιος Χρήστου

Συνολικές προβολές σελίδας

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΕ ΚΑΤΙ; ΕΛΕΥΘΕΡΑ....

Translate-Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Το Μνημόσυνο του Κεφαλληνίας Γερασίμου στη Βουλιαγμένη.


Στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Βουλιαγμένη, όπου ο μακαριστός Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κυρός Γεράσιμος είχε προσφέρει στις 21 Ιουνίου την τελευταία επί της γης αναίμακτη Ιερουργία του, τελέστηκε την Κυριακή 2 Αυγούστου το Τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του.

    Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε -εκπροσωπώντας τον ευρισκόμενο εκτός Αττικής επιχώριο Μητροπολίτη κ. Παύλο- ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Ψωΐνος, ο οποίος και αναφέρθηκε στη μορφή τού αιφνιδίως μεταστάντος Αρχιερέως. Στο μνημόσυνο εμφανής ήταν η συμμετοχή πολλών Κεφαλλήνων που ήρθαν στη Φανερωμένη για να προσευχηθούν για τον αγαπημένο τους Δεσπότη.

        Από το φυλλάδιο που εξέδωσε η Ενορία της Βουλιαγμένης, με τις δύο ομιλίες που οριοθέτησαν την συντομότατη Αρχιερατεία του (την πρώτη και την τελευταία), παραθέτουμε το εισαγωγικό σημείωμα:
          «Ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κυρός Γεράσιμος, αξιώθηκε από τον πανάγαθο Θεό να προσεγγίσει το επίγειο Θυσιαστήριο ως Επίσκοπος-Λειτουργός, μόλις επτά φορές. Στις δύο απ’ αυτές άνοιξε την καρδιά του και κατέθεσε «εν πληθούση εκκλησία» τις μύχιες εξομολογήσεις του. Θα μπορούσαν ίσως να χαρακτηρισθούν ως λόγοι παρακαταθήκης, αν ολόκληρη η ζωή του δεν ήταν ένα έμπρακτο κήρυγμα αγάπης.

         Στον χειροτονητήριο λόγο του, αποκάλυψε τις πνευματικές εμπειρίες από τα παιδικά του χρόνια μέχρι την προσωπική του Πεντηκοστή: ομολόγησε την απαντοχή της Θεομητορικής προστασίας, ενθυμήθηκε τις προορατικές προρρήσεις της επισκοπικής του ανάδειξης, συγκλόνισε με τις έμπονες βιωματικές διδαχές, εξέφρασε την συνοχή του για το μυστήριο της Αρχιερωσύνης και απέδωσε τις πρέπουσες ευγνώμονες ευχαριστίες.
       Στο τελευταίο του κήρυγμα, αποτυπώθηκε ο διαχρονικός προσανατολισμός της Αρχιερατικής του ευθύνης με στόχο την αιωνιότητα: παρακάλεσε για προσευχή ενίσχυσης της ποιμαντορίας του, δειγμάτισε από την Πατερική διδασκαλία για τον οφθαλμό-νου, αναφέρθηκε στην Χριστοαίσθηση και στην Χριστοόραση, συναρπάστηκε αναφερόμενος στον Μέγα Βασίλειο και προέτρεψε σε αφύπνιση μετάνοιας και σωτηρίας.

        Η παρούσα έκδοση με την ευκαιρία συμπλήρωσης σαράντα ημερών από την προς Κύριον εκδημία του, ας είναι μια υπενθύμιση της φλογερής φωνής του και κυρίως μια παρότρυνση μίμησης των έργων του. Να έχουμε την ευχή του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου
Πατήστε πάνω στην Εικόνα






Δημοφιλή