Αγαπητοί φίλοι,γνωστοί και άγνωστοι, σας καλωσορίζω στο προσωπικό μου blog. Σας ευχαριστώ για την τιμή και το χρόνο που αφιερώσατε, για να το επισκεπτείτε...με τιμή π. Αντώνιος Χρήστου

Συνολικές προβολές σελίδας

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΕ ΚΑΤΙ; ΕΛΕΥΘΕΡΑ....

Translate-Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Με μεγάλη επιτυχία και καρποφόρο, ήταν το Συνέδριο που διοργάνωσε το Γραφείο της Συνοδικής Επιτροπής Νεότητος της Εκκλησία της Ελλάδος.



Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, δια του Γραφείου της Συνοδικής Αγωγής της Νεότητος, διοργανώνει το Πανελλήνιο Συνέδριο Ιερέων Νεότητος και Κατηχητών, αυτή τη χρονιά στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Σουμελάς στο Βέρμιο, στην Ι. Μ. Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας.

 Εκπρόσωποι από 55 Μητροπόλεις και περίπου 135 Σύνεδροί για 4 μέρες, έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν και να προβληματιστούν, γύρω από την ποιμαντική και κατηχητική διακονία και προσφορά στο χώρο της Νεότητος και να ανταλλάξουν εμπειρίες και προτάσεις για την βελτίωση στη προσέγγιση των νέων και των υπαρξιακών τους αναζητήσεων και προβλημάτων τους. 

Το κεντρικό θέμα του Συνεδρίου είναι : «Ζώντας στην Πολύ-πολυτισμική Ελλάδα-Τα σύγχρονα αιτήματα και η απόκριση της Κατήχησης».

Οι εργασίες του Συνεδρίου, ξεκίνησαν επίσημα με Αγιασμό από τον Ποιμενάρχη της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας κ. Παντελεήμωνα, στο Παύλειο Συνεδριακό Κέντρο, με την παρουσία του Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου και του Μητροπολίτου Κίτρους και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου.

 Προηγήθηκε επίσκεψη και ξενάγηση των Συνέδρων,  στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου. 
Μετά τους χαιρετισμούς του Γραμματέως της Συνοδικής Επιτροπής Νεότητος της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιμανδρίτου Πολύκαρπου Μπόγρη,
του μηνύματος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, που ανέγνωσε ο Μητροπολίτης Σιατίστης κ. Παύλος

 και του οικείου Μητροπολίτου κ. Παντελεήμονος,
 ακολούθησε η κεντρική εισήγηση των εργασιών του Συνεδρίου, από τον Ελλωγιμότατο Καθηγητή της Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ανέστη Κεσελόπουλου με θέμα:
 «Ζώντας στην πολύ-πολιτισμική Ελλάδα: Τα σύγχρονα αιτήματα και η απόκριση της κατήχησης». 
Εν συνεχεία ακολούθησαν συζήτηση και απαντήσεις γύρω από το θέμα της εισηγήσεως από τον Καθηγητή. Τελειώνοντας την πρώτη συνεδρία, οι σύνεδροι επιβιβάστηκαν στα Λεωφορεία και μετέβησαν στην Ι. Μ. Παναγίας Δορβάς όπου προσκύνησαν στο Καθολικό της Ιεράς Μονής, Ιερά Λείψανα των Αγίων Αποστόλου Παύλου, Αγίου Δημητρίου, Αγίου Λουκά Συμφερουπόλεως, Αγίου Ιγνατίου Θεοφόρου και του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά. 
Ακολούθησε δείπνο στο περιβάλλοντα χώρο της Μονής και στο τέλος τελέσθηκε η Ιερά Ακολουθία του Αποδείπνου με Χαιρετισμούς της Παναγίας μας.
   
          
Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε με την Ιερά ακολουθία του Όρθρου στον Καθολικό της Παναγίας του Ιερού Προσκυνήματος 
και στην συνέχεια ο Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Νεότητος της Εκκλησίας της Ελλάδος Αρχιμανδρίτης Πολύκαρπος Μπόγρης χώρισε τους Συνέδρους στις ομάδες των εργαστηρίων, oι οποίες ήταν οι εξής :
1.   Το Πρόβλημα της Βίας με συντονιστή τον Πρωτοπρεσβύτερο Θεμιστοκλή Μουρτζανό.
2.   Η Εκκλησία και το αίτημα της Κοινωνικής δικαιοσύνης με συνοντιστή τον Θεολόγο κ.Άγγελο Γκούνη.
3.   Γάμος και Οικογένεια με συντονιστή τον Πρωτοπρεσβύτερο Αντώνιο Καλλιγέρη.
4.   Πίστη και Πράξη με συντονιστή τον Αρχιμανδρίτη Βαρνάβα Γιάγκου.
5.   Ειδική ομάδα υπευθύνων Γραφείων Νεότητος των Ιερών Μητροπόλεως της Εκκλησίας της Ελλάδος με συντονιστή τον Αρχιμανδρίτη Πολύκαρπο Μπόγρη.
Ιδιαίτερα στο εργαστήρι της ειδικής ομάδας των Υπευθύνων Νεότητος των Ιερών Μητροπόλεων , οι υπεύθυνοι Ιερείς είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και προβληματισμούς γύρω από την λειτουργία των Γραφείων Νεότητος και να παραθέσουν προτάσεις για συζήτηση.
Μετά από ολιγόλεπτο διάλειμμα οι Ιερείς της Ειδικής ομάδας στο εργαστήρι είχαν και την παρουσία των Μητροπολιτών Σισανίου και Σιατίστης κ.Παύλου και Κίτρους και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου όπου τέθηκαν και θέματα νομικής και διδακτικής φύσεως γύρω από την λειτουργία των γραφείων Νεότητος των Ιερών Μητροπόλεων. 
Το βράδυ μετά το Δείπνο, προβλήθηκε το Θεατρικό για τον Απόστολο Παύλο, το οποίο είχε παρουσιαστεί επίσημα στα Παύλεια της Ι.Μ. Βεροίας το 2005.



Την τρίτη ημέρα του συνεδρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Φανουρίου, ξεκίνησε με τη συμμετοχή όλων στη Θεία Λειτουργία, στον Ι. Προσκυνηματικό Ναό της Παναγίας μας, την οποία τέλεσε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μ. Κερκύρας π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός.
Στη συνέχεια συνεχίστηκαν οι εργασίες του συνεδρίου, όπου παρουσιάστηκαν τα πορίσματα των οκτώ ομάδων Εργαστηρίων Διδακτικής που δημιουργήθηκαν και δούλεψαν καθ’ όλη την διάρκεια της προηγούμενης ημέρας.
 Φάνηκε ξεκάθαρα ότι το συνέδριο λειτουργεί σαν ένα χαρούμενο και δημιουργικό εργαστήρι παραγωγής σκέψεων, ιδεών και προτάσεων που θα βοηθήσουν και θα ωθήσουν το έργο της σύγχρονης κατήχησης.
Η παρουσίαση των πορισμάτων διακόπηκε, καθώς οι συμμετέχοντες στο Συνέδριο, είχαμε την ιδιαίτερη χαρά να υποδεχτούμε στο χώρο του συνεδρίου τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμο. 
Η αγάπη του για τους νέους, το γνήσιο ενδιαφέρον του αλλά και η διάθεση στήριξης του έργου της κατήχησης που ασκεί η Εκκλησία μας ήταν διάχυτα σε όλη την ομιλία του προς τους συνέδρους, γεγονός που μας έδωσε σιγουριά αλλά και δύναμη να συνεχίσουμε με ενθουσιασμό το κατηχητικό έργο, ο καθένας από τη θέση στην οποία διακονεί. 
Ο Μακαριώτατος άκουσε τις προτάσεις των Ιερέων Νεότητος και δεσμεύτηκε να φέρει συζήτηση στην Σύνοδο στις συνεδριάσεις της Δ.Ι.Σ. τον Νοέμβριο. Ακολούθηκε το Γεύμα και το απόγευμα συνεχίστηκαν τα Εργαστήρια για τον σχεδιασμό κατηχητικών προγραμμάτων :
1. Δημιουργία περιβαντολογικού προγράμματος, με αρχικό Συντονιστή τον π. Ευάγγελο Μαρκαντώνη, στον οποίο λόγω απουσίας του αντικαταστάθηκε από άλλον Ιερέα.
2. Δημιουργία Πολιτιστικού προγράμματος, με Συντονιστές τον κ. Ηλία Λιαμή και τον κ. Δημήτριο Καραβασίλη.
3. Δημιουργία προγράμματος με βάση το εορτολόγιο, με Συντονιστή τον π. Ιωαννίκιο Ζαμπέλη.
4. Δημιουργία προγράμματος ψυχικής υγείας, με συντονιστή τον π. Χρύσανθο Παπαποστόλου.
και 5. Ειδική ομάδα υπευθύνων Γραφείων Νεότητος, με Συντονιστές τον π. Αντώνιο Καλλιγέρη και τον π. Θεμιστοκλή Μουρτζανό. Τα επιμέρους θέματα της 5ης ομάδος ήταν :
α) Κατήχηση, Ευχαριστία και Ενοριακή ζωή.
β) Στελέχη της κατήχησης, Κατάρτιση και διαρκής επιμόρφωση.
γ) Κατηχητικό υλικό. Βοήθημα και βοηθήματα.
δ) Κατασκήνωση. Η κατήχηση του μέλλοντός μας...
και ε) Σχεδιασμός συνεδρίου των υπευθύνων νεότητος.


Σε όλες τις ομάδες έγινε σπουδαία συζήτηση και ακούστηκαν ωραίες προτάσεις και υπήρξε γόνιμος συνπροβληματισμός από τους συμμετέχοντες συνέδρους σε αυτές. 
Ακολούθησε Δείπνο και στη συνέχεια ψυχαγωγικό μουσικό πρόγραμμα  από τους αδελφούς Κωνσταντίνο και Ματθαίο Τσαχουρίδη διδάκτορες του Πανεπιστημίου του Λονδίνου,  οι οποίοι μας ταξίδεψαν στις μουσικές γειτονιές του κόσμου, αγκαλιάζοντας ένα παγκόσμιο μουσικό ρεπερτόριο έχοντας ως βασικά μέσα έκφρασης την ανθρώπινη φωνή και την ποντιακή λύρα.
 Την παράσταση όμως έκλεψε στο τέλος ο Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων ο οποίος τραγούδησε πολύ όμορφα το γνωστό ψαλτοτράγουδο:  στου Βοσπόρου το Αγιονέρι.  



Την τέταρτη και τελευταία μέρα του Συνεδρίου η μέρα ξεκίνησε με λαμπρό Αρχιερατικό Συνέδριο των Μητροπολιτών Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, Σιατίστης κ. Παύλου,  Κίτρους κ. Γεωργίου και του Ποιμενάρχου  Βεροίας κ. Παντελεήμονος, πλαισιωμένοι από αρκετούς Ιερείς και Διακόνους του Συνεδρίου,   για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με το Παλαιό Ημερολόγιο.

 Τον Θείον Λόγον κήρυξε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος. Μετά το τέλος της Θ. Λειτουργίας, ακολούθησε το πρωϊνό και η τελευταία ολομέλια του Συνεδρίου που έκλεισε με Στρογγυλή Τράπεζα και κεντρικό θέμα: Συζητώντας με Επισκόπους της Εκκλησίας της Ελλάδος για την κατήχηση στη σύγχρονη εποχή.

 Οι κύριοι ομιλητές ήταν : ο Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Σιατίστης κ. Παύλος, αλλά έκαναν παρεμβάσεις και ο Μητροπολίτης Κίτρους κ. Γεώργιος και ο Βεροίας κ. Παντελεήμων. Ακολούθησε συζήτηση, ερωτήσεις και απαντήσεις από διάφορους συνέδρους και τους κυρίως ομιλητές. 

Αξίζει να αναφέρουμε τα πλούσια δώρα-κατηχητικά βοηθήματα και υλικό που έδωσε η Μητρόπολη Βεροίας σε όλους τους συμμετέχοντες αλλά και γενικότερα για την αβραμιαία και αρχοντική φιλοξενεία. 

Μετά το Μεσημεριανό, όλοι αποχώρησαν με τις καλύτερες εντυπώσεις για όλα όσα ζήσαμε αυτό το τετραήμερο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου
Πατήστε πάνω στην Εικόνα






Δημοφιλή