Αγαπητοί φίλοι,γνωστοί και άγνωστοι, σας καλωσορίζω στο προσωπικό μου blog. Σας ευχαριστώ για την τιμή και το χρόνο που αφιερώσατε, για να το επισκεπτείτε...με τιμή π. Αντώνιος Χρήστου

Συνολικές προβολές σελίδας

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΕ ΚΑΤΙ; ΕΛΕΥΘΕΡΑ....

Translate-Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Πραγματοποιήθηκε η 13η Μουσική Εκδήλωση προετοιμασίας των Χριστουγέννων, της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης.


Την Κυριακή 20  Δεκεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Βουλιαγμένης, η ετήσια Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης, παρουσία του Ποιμενάρχου της κ. Παύλου,  των Κληρικών, όλων των Ιεροψαλτών που διακονούν στα Αναλόγια της Ιεράς Μητροπόλεως, των σπουδαστών της Σχολής και μεγάλου ακροατηρίου.

Η Εκδήλωση ξεκίνησε με προσευχή από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας. Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο  Σταυροφόρος Οικονόμος π. Γεώργιος Γαντζός, Προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγίας Τριάδος Γλυφάδας και Υπεύθυνος της Σχολής Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής, ο οποίος είπε λίγα εισαγωγικά για το πρόγραμμα της Εκδηλώσεως. 


Ακολούθως ο π. Γεώργιος, κάλεσε στο βήμα και έδωσε το λόγο στον κύριο ομιλητή της Εκδηλώσεως, τον Πανοσιολογιότατο  Αρχιμανδρίτη π. Χριστόδουλο Σαμαρά, Εφημέριο  του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Βούλας και Ηγουμενεύων της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος-Αγίου Νεκταρίου Τερψιθεάς Γλυφάδας. Ο ομιλητής  ανέπτυξε το θέμα : «Λόγος Περί της Εορτής των Χριστουγέννων», παραθέτοντας  με σύντομο και σαφή τρόπο, την Δογματική Διδασκαλία της Εκκλησίας, και την πλούσια υμνογραφία της, για το μυστήριο της Σαρκώσεως Του Λόγου.


Μετά το τέλος της ομιλίας, ο πολυπληθής χορός της Σχολής Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, απέδωσε Ύμνους των Χριστουγέννων, υπό τη Διεύθυνση του Διευθυντού της Σχολής  κ. Διονυσίου Ηλιοπούλου.  

Το προλόγισμα  των ύμνων, με σαφείς λειτουργικές,  υμνολογικές και μουσικολογικές πληροφορίες και  αναφορές, έκανε ο π. Γεώργιος Γαντζός.
Οι ύμνοι που αποδόθηκαν μελωδικά από τη χορωδία ήταν οι εξής:
1. «Η Παρθένος σήμερον… (Κοντάκιον της Εορτής, Ήχος Γ΄)

2. α. «Χριστός γεννάται…», β. «Μεγάλυνον ψυχή μου….», γ. «Μυστήριον ξένον…» (Α΄ και Θ΄ Ωδή του Κανόνος των Χριστουγέννων, Ήχος Α΄)
 3. «Βηθλεέμ ετοιμάζου…» (Ιδιόμελο της Α΄ Ώρας,  Ήχος πλ. Δ΄)
4. «Μάγοι Περσών Βασιλείς…» (Ήχος Πλ. Α΄)
5. «Υπόδεξαι Βηθλεέμ …» (Ήχος Πλ. Δ΄)
6. Επεσκέψατο ημάς… (Εξαποστειλάριο της Εορτής, Ήχος Γ΄)
7. «Δεύτε ίδωμεν πιστοί….» (Κάθισμα Χριστουγέννων, Ήχος Νενανώ)
8. α. «Ευφραίνεσθε δίκαιοι…» β. «Ο Πατήρ ηυδόκησεν…» (Στιχηρά Ιδιόμελα των Αίνων , Ήχος Δ΄, Λέγετος)

9. α. «Λαθών ετέχθης…» και β.  «Ανέτειλας Χριστέ» (Τροπάρια των προφητειών του Εσπερινού των Χριστουγέννων, Ήχος πλ. Β΄ ειρμολογικός)
10. . «Τι σοι προσενέγκωμεν Χριστέ…» (Στιχιρό Εσπερινού Χριστουγέννων, Μέλος Οκτάηχον "ανέκδοτον".
11. «Ότε καιρός…» (Δοξαστικόν των Αίνων, Ήχος πλ. Β΄)
12. Η Γέννησίς σου… (Απολυτίκιον Χριστουγέννων, Ήχος Δ΄)

 και -εκτός προγράμματος-  τα Βυζαντινά Κάλαντα.

          Μετά την ολοκλήρωση του Μουσικού Προγράμματος, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Παύλος επέδωσε τα πτυχία και τα διπλώματα  των Σπουδαστών της Σχολή, κατά το προηγούμενο Ακαδημαϊκό έτος.



Ακολούθως, ο Μητροπολίτης μας έκλεισε την εκδήλωση υπογραμμίζοντας το υψηλό θεολογικό νόημα των ύμνων που ακούστηκαν αλλά και καυτηριάζοντας τον κοσμικό τρόπο που δυστυχώς ο πολύ κόσμος "εορτάζει" τα Χριστούγεννα, μόνο υλικά και απουσιάζοντας ο Χριστός. Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε εγκαρδίως τον ομιλητή π. Χριστόδουλο Σαμαρά, για όσα ωραία  είπε για την Εορτή των Χριστουγέννων και τον π. Γεώργιο Γαντζό για τον κόπο του στον σχεδιασμό και την  παρουσίαση της Εκδηλώσεως.

 Ο Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε, επίσης, τα μέλη της χορωδίας, τους σπουδαστές, τους καθηγητές και τον Διευθυντή της Σχολής της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Διονύσιο Ηλιόπουλο για την προσφορά τους επί σειρά ετών, καθώς και τον Ιερό Κλήρο και τους πιστούς που κατέκλυσαν τον Ιερό Ναό. Τέλος, ο Σεβασμιώτατος έκλεισε με την ευχή σε όλους για «Ευλογημένα Χριστούγεννα με Χριστό». 

Εν συνεχεία, η χορωδία  έψαλε τη φήμη του Σεβασμιωτάτου και η Εκδήλωση ολοκληρώθηκε.



                Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου
Πατήστε πάνω στην Εικόνα






Δημοφιλή