Αγαπητοί φίλοι,γνωστοί και άγνωστοι, σας καλωσορίζω στο προσωπικό μου blog. Σας ευχαριστώ για την τιμή και το χρόνο που αφιερώσατε, για να το επισκεπτείτε...με τιμή π. Αντώνιος Χρήστου

Συνολικές προβολές σελίδας

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΕ ΚΑΤΙ; ΕΛΕΥΘΕΡΑ....

Translate-Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Κήρυγμα στο Ευαγγέλιο της Κυριακής Προ της Χριστού Γεννήσεως - Η νέα οικογένεια Του Χριστού (Γραπτό Κήρυγμα).


Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης, Ευαγγέλιο της Κυριακής Προ της Χριστού Γεννήσεως - Η νέα οικογένεια Του Χριστού (Γραπτό Κήρυγμα).jpg
εφημέριος του Ι.Ν. αγ. Σπυρίδωνος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης
Για τον "Στύλο Ορθοδοξίας" (Νοέμμβριος 2015, αρ.φ. 172)
Ευαγγέλιο Κυριακής Προ της Χριστού Γεννήσεως (Ματθ. α΄ 1-25)
Η νέα οικογένεια Του Χριστού
Ακούσαμε σήμερα στο Ευαγγέλιο, κάτι που παραξενεύει πολύ κόσμο, γιατί όταν ακούει «ο Αβραάμ εγέννησε…, ο Ιακώβ εγέννησε…» κ.τ.λ. λέμε: «τι είναι αυτό;». Ενώ στην αρχαία γραφή, θα ξέρετε ίσως οι περισσότεροι, ότι ο άνδρας γεννάει και η γυναίκα τίκτει. Αυτό είναι η αρχαία γραφή, αυτή είναι η αρχαία μας γλώσσα.
Θα προσπαθήσουμε να επικεντρώσουμε σε ένα σημείο από το Ευαγγέλιο. Όπως βλέπετε, μας αναφέρει ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Λουκάς, το γενεαλογικό δένδρο Του Χριστού. Από τον Αδάμ, μέχρι και του Ιωσήφ του μνήστορος της Υπεραγίας Θεοτόκου. Τις δεκατέσσερις γενεές μέχρι τον Δαυίδ, μέχρι τη μετοικεσία Βαβυλώνος τις άλλες δεκατέσσερις και τις δεκατέσσερις γενεές μέχρι τη Γέννηση Του Χριστού. Σε αυτήν την αναφορά, βρίσκουμε το γενεαλογικό δένδρο, δηλαδή την οικογένεια από την ανθρώπινη φύση Του Χριστού. Όμως, όλοι όσοι ανήκαν στην οικογένεια Του Χριστού πέτυχαν σωτηρία; Είναι μία ερώτηση, που ποτέ σχεδόν δε μας απασχολεί… Την συνδυάζουμε άραγε με την δική μας την κατάσταση; Γιατί η σωτηρία μας δεν είναι δεδομένη… Ακόμη και στους εκλεκτούς μαθητές Του, τους δώδεκα, όλοι δε σώθηκαν! Ήταν οι μαθητές, οι αγαπημένοι Του Χριστού, οι εκλεγμένοι από Τον Ίδιο! Ούτε οι της γενεαλογίας Του Χριστού σώθηκαν όλοι, ούτε οι εκ των μαθητών Του όλοι! Μάλιστα, για να μιλήσουμε κυριολεκτικά, ο ένας (ο Ιούδας ο Ισκαριώτης) Τον πρόδωσε και ασυγχώρητος κολάσθηκε, ο άλλος (ο Πέτρος) Τον αρνήθηκε, αλλά έκλαψε πικρώς και συγχωρέθηκε.
Ο Χριστός λοιπόν, από τους δώδεκα Αποστόλους Του, αλλά και από την οικογένειά Του την γενεαλογική, δε μπόρεσε όλους να τους σώσει. Γιατί Ο Θεός με το ζόρι δεν σώζει κανέναν, δεν καταλύει το αυτεξούσιο του ανθρώπου δηλαδή την ελεύθερη βούληση. Ο Θεός θέλει, αλλά εξαρτάται από μας αν επιθυμούμε τη σωτηρία.
Στην Καινή Διαθήκη εμείς πλέον αποτελούμε την οικογένεια Του Χριστού, οι πιστεύοντες εις Αυτόν, οι χριστιανοί, οι ανήκοντες εις την Ορθόδοξη Εκκλησία. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να αναλογιστούμε πως όταν μιλούσε ο Χριστός σε πολύ κόσμο, και πήγαν εκεί κάποιοι μαθητές και του λένε: «Κύριε, η μητέρα Σου και οι αδερφοί Σου περιμένουν να Σου μιλήσουν, είναι εδώ!», Εκείνος απάντησε: «Ορίστε ποιοί είναι η μητέρα μου και οι αδερφοί μου, οι φίλοι μου και οι συγγενείς μου δηλαδή». Εμείς αποτελούμε την οικογένειά Του· αυτό όμως δεν μας κάνει σίγουρους ότι θα πετύχουμε σωτηρία. Η σωτηρία είναι στα χέρια Του Θεού. Εμείς, με την προσπάθειά μας και με τον κόπο μας μόνο, τίποτα δε μπορούμε να καταφέρουμε. Πρέπει να πιστεύουμε εκ βάθους καρδίας, να εργαζόμαστε τις εντολές Του, να επιζητούμε το έλεός Του και να ελπίζουμε στη Σωτηρία Του. Ας μη θεωρούμε πως επειδή είμαστε κάπως καλοί Χριστιανοί και εκτελούμε τα χριστιανικά μας και ορθόδοξα καθήκοντα, θα πετύχουμε αυτοδικαίως σωτηρία.
Ο Άγιος Μάξιμος Ομολογητής, στο έργο του «Μυσταγωγία», μας παροτρύνει ως εξής: «Ας μη δείξουμε αμέλεια στο θέμα της υπακοής μας στο Θεό, που μας καλεί σε ζωή αιώνια και μακάριο τέλος με την εκτέλεση των θεϊκών και σωστικών εντολών Του. Για να δεχθούμε την ευσπλαχνία Του και να βρούμε χάρη για μία βοήθεια στην κατάλληλη στιγμή· ‘’Γιατι’’, λέγει ο θείος απόστολος, ‘’η χάρη ας αγκαλιάζει όλους όσους αγαπούν Τον Κύριό μας Ιησού Χριστό απαραποίητα’’ (Εφ. 6.2), θέλει να πει όσοι αγαπούν Τον Κύριο χωρίςπαραχάραξη των αρετών, με την καθαρή κι ανυπόκριτη σεμνότητα της ζωής τους κατά την εκτέλεση των θελημάτων Του και χωρίς να παραποουν στο παραμικρό τα θεϊκά προστάγματά Του».
Να παρακαλούμε τον Θεό, ανήκοντας στην οικογένεια του Χριστού και ως μέλη του Σώματος του Κυρίου μας της Αγίας Εκκλησίας, να μην πλανηθούμε από καμία αίρεση και χάσουμε τον δρόμο που οδηγεί Στον Χριστό. Ειδικά να προσέξουμε την παναίρεση του Οικουμενισμού· δηλαδή να μην επηρεαστούμε από τους εκκλησιαστικούς εκείνους παράγοντες που συμπροσεύχονται και έχουν εκκλησιαστική κοινωνία με τους αιρετικούς Παπικούς, Προτεστάντες και Μονοφυσίτες. Οι οικουμενιστές «ορθόδοξοι» πατριάρχες, επίσκοποι, ιερείς και θεολόγοι, δεν είναι τίποτε άλλο από υπηρέτες της πανθρησκείας και της μασονίας. Ως σκοπό έχουν να εμποδίσουν τους χριστιανούς να σωθούν!
Να μείνουμε πιστοί με απαραχάρακτη την Πίστη των αγίων πατέρων μας, ώστε στο τέλος να ακούσουμε τον Χριστό, αναφερόμενος στο νέο Του γενεαλογικό δένδρο, στην καινή Του κτίση, στην κοινή Του κληρονομιά, στους υιούς που υιοθέτησε, να μας κατατάσσει στο βιβλίο της υιοθεσίας Του! Αμήν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου
Πατήστε πάνω στην Εικόνα






Δημοφιλή