Αγαπητοί φίλοι,γνωστοί και άγνωστοι, σας καλωσορίζω στο προσωπικό μου blog. Σας ευχαριστώ για την τιμή και το χρόνο που αφιερώσατε, για να το επισκεπτείτε...με τιμή π. Αντώνιος Χρήστου

Συνολικές προβολές σελίδας

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΕ ΚΑΤΙ; ΕΛΕΥΘΕΡΑ....

Translate-Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Ο Γλυφάδας Παύλος στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος (ΦΩΤΟ).

axridos-glyfadas-47
Του Θωμά Αναστασιάδη Γράφτηκε από: Romfea.gr

O Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γλυφάδος κ.Παύλος, επισκέπτεται κατ' αυτάς, την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, προσκεκλημένος του Μακαριωτάτου κ.κ. Ιωάννη, ο οποίος τον υποδέχτηκε εγκαρδίως την Τετάρτη 23-9-15, στην Σταυροπηγιακή Ι.Μονή Ιωάννου του Χρυσοστόμου στη Νιζέπολη, μαζί με την αδελφότητα της Μονής.

Την επομένη, 24-9-15, ο Σεβ. κ. Παύλος ξεναγήθηκε στα Σκόπια από τον Mακαριώτατο κ. Ιωάννη και τον Ελληνοσπούδαστο ιερομόναχο π. Ειρηναίο. 

Επισκέφθηκαν τα μοναστήρια: Αγίου Παντελεήμονα στο χωριό Νέρεζι, Αγίου Ανδρέα στη Μάτκα, Αγίου Νικήτα στο χωριό Μπάνιανι, Κοίμησης της Θεοτόκου στη Σούσιτσα, και το παρεκκλήσι του Αγίου Νεκταρίου Αιγίνης στα Σκόπια. 

Στη συνέχεια μετέβησαν στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στα Σκόπια, όπου στην πύλη της Μονής ανέμεναν τους υψηλούς επισκέπτες, ο Θεοφιλέστατος Στοβίων κ. Δαυίδ, βοηθός επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, και η ηγουμένη μ. Κυράννα με την αδελφότητα, όπου μετά την δοξολογία υποδοχής, παρετέθει τράπεζα στο αρχονταρίκι.

Την Παρασκευή 25-9-15, ο Σεβ. κ. Παύλος, συνοδευόμενος από τον Μακαριώτατο κ. Ιωάννη, τον Θεοφ. κ. Δαυίδ, και μοναχούς και μοναχές της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, μετέβει στην Ιερά Μονή του Οσίου Ναούμ, μαθητή των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, των Θεσσαλονικέων φωτιστών των Σλάβων, όπου προσκύνησε τον τάφο του. 

Η Μονή είναι του 10ου αιώνα, και βρίσκεται στις πηγές της λίμνης Αχρίδος, ακριβώς δίπλα στα σύνορα με την Αλβανία.

Κατόπιν όλη η συνοδεία μετέβη στην πόλη της Αχρίδος, (τοπικά λέγεται Ohrid), η οποία υπήρξε επί αιώνες η καθέδρα της 
Αρχιεπισκοπής Αχρίδος.

Εκεί στην παλιά και γραφική πόλη με τα στενά σοκάκια και τα παλιά αρχοντόσπιτα, είναι κτισμένος από τον 10ο αιώνα, ο Ναός της του Θεού Σοφίας, ο οποίος λειτουργεί ως μουσείο και τα καλοκαίρια φιλοξενεί το διεθνές φεστιβάλ κλασικής μουσικής.
Για λατρευτικές εκδηλώσεις παραχωρείται 3 φορές τον χρόνο.

Στη συνέχεια έγινε προσκηνυματική επίσκεψη στον πάνσεπτο Ναό της Περιβλέπτου, που βρίσκεται ψηλά απέναντι από το Κάστρο του τσάρου Σαμουήλ και δεσπόζει της λίμνης με τα ήρεμα νερά της. 

Ο ναός, του 13ου αιώνα, είναι ιστορημένος με τοιχογραφίες από τους δύο περίφημους αγιογράφους από την Θεσσαλονίκη, του Ευτυχίου και Μιχαήλ Αστραπά.

Το Σάββατο 26-9-15 έγινε επίσκεψη σε Μονές και Βυζαντινές εκκλησίες στις όχθες της λίμνης Μεγάλης Πρέσπας, όπως είναι η Εκκλησία του Αγ.Γεωργίου (διατηρητέα) στο χωριό Κουρμπίνοβο του 12ου αιώνα με διασωσμένες πολλές τοιχογραφίες, και το μεταβυζαντινό Μοναστήρι της Γέννησης της Θεοτόκου του 17ου αιώνα, πάνω από το χωριό Σλίβνιτσα. 

Το απόγευμα έγινε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός στο παρακκλήσι του Αγ.Μάξιμου του Ομολογητού, στη Νιζέπολη Βιτολίων, χοροστατούντος του Σεβ. Γλυφάδας κ. Παύλου και συνπροσευχομένου του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος κ. Ιωάννη. 
Στο τέλος και μέσα σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης , ο κ.Παύλος, ένδακρυς, προσέφερε στον Μακαριώτατο, τμήμα τιμίου Σταυρού, το οποίο αποτελεί οικογενειακό του κειμήλιο από την Σμύρνη. 
Την Κυριακή 27-9-15, εορτή της παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού κατά το παλαιό ημερολόγιο, έγινε διορθόδοξo και πολυαρχιερατικό συλείτουργο με τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος κ. Ιωάννη, τον Σεβ. Μητροπολίτη Γλυφάδας κ. Παύλο, τον Θεοφ. Επίσκοπο Μπρεγκαλνίτσας κ. Μάρκο και τον Θεοφ. Επίσκοπο Στοβίων κ. Δαυίδ. 
Έλαβαν μέρος ο πρωεστώς της Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Λάγκοβου π.Μωϋσής, ο ιερομόναχος π.Ειρηναίος και ο Αρχιδιάκων π.Βησσαρίων. 
Πολλοί πιστοί, παρά την καταρακτώδη βροχή, συνέρρευσαν από διάφορες πόλεις της π.ΓΔΜ, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το αδιαχώρητο στο μικρό ναϊδριο του Αγ.Μαξίμου. 
Τον Θείο Λόγο, κήρυξε ο Σεβ. κ. Παύλος, ενώ μετέφραζε ο π.Ειρηναίος. 
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, έγιναν αντιφωνήσεις από τον Αρχιεπίσκοπο και τον κ. Παύλο και στη συνέχεια στο αρχονταρίκι ο Σεβ. κ. Παύλος είχε την ευκαιρία να συνομηλίσει με όλους τους πιστούς και να τους διαβεβαιώσει ότι θα μεταφέρει στο ποίμνιό του στην Αθήνα, τις άριστες εντυπώσεις και την αισιοδοξία που πήρε απ' αυτούς βλέποντας τα χαρούμενα πρόσωπά τους, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι είναι ποίμνιο μιας εσταυρωμένης, βασανισμένης και διωκόμενης Εκκλησίας.
Σήμερα Δευτέρα ο κ. Παύλος θα επισκεφθεί την Αρχαία Ηράκλεια και την πόλη του Μοναστηριού (Bitola).
axridos-glyfadas-1
axridos-glyfadas-2
axridos-glyfadas-3
axridos-glyfadas-4
axridos-glyfadas-5
axridos-glyfadas-6
axridos-glyfadas-7
axridos-glyfadas-8
axridos-glyfadas-9
axridos-glyfadas-10
axridos-glyfadas-11
axridos-glyfadas-12
axridos-glyfadas-13
axridos-glyfadas-14
axridos-glyfadas-15
axridos-glyfadas-16
axridos-glyfadas-17
axridos-glyfadas-18
axridos-glyfadas-19
axridos-glyfadas-20
axridos-glyfadas-21
axridos-glyfadas-22
axridos-glyfadas-23
axridos-glyfadas-24
axridos-glyfadas-25
axridos-glyfadas-26
axridos-glyfadas-27
axridos-glyfadas-28
axridos-glyfadas-29
axridos-glyfadas-30
axridos-glyfadas-31
axridos-glyfadas-32
axridos-glyfadas-33
axridos-glyfadas-34
axridos-glyfadas-35
axridos-glyfadas-36
axridos-glyfadas-37
axridos-glyfadas-38
axridos-glyfadas-39
axridos-glyfadas-40
axridos-glyfadas-41
axridos-glyfadas-42
axridos-glyfadas-43
axridos-glyfadas-44
axridos-glyfadas-45
axridos-glyfadas-46
axridos-glyfadas-48

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Ευαγγέλιο της Κυριακής Α΄ Λουκά - Τα δίχτυα της Χάριτος (Γραπτό Κήρυγμα).


Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης, Ευαγγέλιο της Κυριακής Α΄ Λουκά - Τα δίχτυα της Χάριτος (Γραπτό Κήρυγμα).jpg
του Πρωτοπρ. Νικολάου Μανώλη,



εφημέριος του Ι.Ν. αγ. Σπυρίδωνος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης
Για τον "Στύλο Ορθοδοξίας" (Ιούλιος - Αύγουστος 2015, αρ. φ. 169)
Ευαγγέλιο της Κυρ. Α΄ Λουκά (Λουκ. ε΄ 1-11)


ΤΑ ΔΙΧΤΥΑ ΤΗΣ ΧΑΡΙΤΟΣ
        Παράξενος ο τρόπος Του Κυρίου μας! Διδαχές και θαύματα ενώνονται σε μια πράξη μαρτυριακή με την οποία ελευθερώνει τους ανθρώπους εγκλωβίζοντάς τους σε μια απόκοσμη κατάσταση αγάπης ατελείωτης, υπέρχρονης, αδιανόητης. Απλώνει τα δίχτυα της Χάριτος και μας μαθαίνει τον τρόπο τους, πώς να τα απλώνουμε και πώς να αλιεύουμε και μείς, όχι τους ιχθύες της Γεννησαρέτ, αλλά τους ανθρώπους «τους καθήμενους εν σκότει». Οι απόστολοι καταρχάς ως αλιεύματα της Χάριτος, απολαμβάνουν την μυστική και ατέρμονη χαρά της θείας κλήσης και γίνονται και αυτοί σαν Τον Ιησού,παράξενοι με θαύματα και διδαχές.
        Ω! Χριστέ μου! Τι έκανες στους μαθητές σου! Πως ομοιάζουν με σένα! Έλεγε κάποτε ένας γέροντας πώς δεν έχει ανάγκη να δει πως ήταν Ο Χριστός, βλέπει τους Αγίους Του!
        Γίνανε πολύ καλοί ψαράδες οι Απόστολοι και δίδαξαν την τέχνη τους στους διαδόχους τους. Αυτό καλείται αποστολική διαδοχή που φτάνει έως τις ημέρες μας. Οι Χριστιανοί μπορούν να καλούνται και «αλιείς ανθρώπων». Άλλοι με τις διδαχές τους, άλλοι με θαύματα και σημεία και άλλοι και από τα δυο, ζούνε με Τον Θεό και Τον διαδίδουν. Βιώνουν τέτοια σχέση με το άυλο που από τα ατελείωτα θαύματα στην καθημερινότητά τους είναι σημειοφόροι!
        Αυτά είναι μια καθημερινότητα για την Εκκλησία Του Χριστού. Οι χριστιανοί ψηλαφούν οι ίδιοι Τον Χριστό και είναι έτοιμοι αυτό που ψηλάφισαν να το διδάξουν και με θαυμαστά σημεία να επιβεβαιώσουν την αλήθεια του. Γι αυτό κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στο κάλεσμα της Εκκλησίας. Είναι βιωματικό και αληθινό. Όσοι αρνούνται αυτό το κάλεσμα, ίσως ακόμη να μην έφτασε η ώρα τους, η ευλογημένη στιγμή να πιαστούν από τα δίκτυα κάποιου αποστόλου Του Χριστού. Βέβαια είναι θλιβερό, στις ημέρες μας να υπάρχουν χριστιανοί που να μη νοιάζονται για τα θέματα την Πίστης και να μένουν προσκολλημένοι μόνο στα υλικά και αθειστικά συστήματα της λεγόμενης Νέας Τάξης Πραγμάτων.
        Πόσο κρίμα όμως είναι και άδικο, για τη σημερινή πατρίδα μας που τόσα δώρα δέχτηκε από τον Θεό, να απέχει της ευλογημένης παραδόσεως. Είναι η πιο ευλογημένη χώρα, όμως τείνουμε συνεχώς εμείς οι νεοέλληνες να απομακρυνόμαστε από Αυτόν. Και όσο θα μένουμε μακρυά Του, τόσο θα αναζητούμε τη σωτηρία μας σε συμφωνίες, προγράμματα και μνημόνια που δήθεν θα μας χαρίσουν ανάπτυξη και πρόοδο. Όμως αν συνεχίσουμε να αρνούμαστε τα δίχτυα της Χάριτος, ελπίδες για καλύτερες ημέρες δε θα μπορούμε να τρέφουμε. Μόνο με τον θαυματουργό Κύριό μας και τους Αγίους Του, μπορούμε να ζήσουμε ευτυχισμένοι.
        Αυτό που πραγματικά χρειάζεται η Ελλάδα μας αλλά και ο καθένας μας, το περιγράφει με τον ζωντανό του λόγο ο μακαριστός επίσκοπος Φλωρίνης Αυγουστίνος.
        «Να τεντώσουμε το αυτάκι μας και ν’ ακούσουμε το λόγο του Θεού. Αν μπορούσα να χω όλη την Ελλάδα μπροστά μου, θα φώναζα: Όλοι μας απατήσανε, όλοι εκμεταλλεύθηκαν τη μικρά μας χώρα. Έξω πλέον αυτά. Ας ακούσουμε το ραδιοφωνικό σταθμό όχι του ενός και του άλλου, αλλά το ραδιοφωνικό σταθμό του ουρανού, τη φωνή του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Ν ἀκούσουμε το Χριστό και να κάνουμε μαζί του συμβόλαιο και να εκτελέσουμε το πρόγραμμά του.
        Με λίγα λόγια, η γλώσσα μας, που τώρα έγινε γλώσσα οχιάς, να σταματήση να βλαστημά το άγιο όνομά του, που σε καμμιά φυλή στον κόσμο δεν βλασφημείται έτσι όπως εδώ. Τα χέρια μας να σταματήσουν να κλέβουν και να παλαμίζουν μέρα – νύχτα το άγιο και ιερό Ευαγγέλιο με τους αμέτρητους όρκους. Τα πόδια μας να σταματήσουν να τρέχουν στα κέντρα διαφθοράς. Η καρδιά μας να σταματήση να βγάζη μίσος και κακία… Μ’ ένα λόγο, όλοι να βαδίσουμε το δρόμο του Θεού.
        Τότε, ω τότε! Δώστε μου μια Ελλάδα χωρίς βλαστήμια, χωρίς όρκους, χωρίς μοιχείες, πορνείες, διαζύγια…, δώστε μου μια Ελλάδα με Χριστό, και σας υπογράφω· τότε θα είνε ευλογημένοι οι κάμποι μας, ευλογημένα τα σπίτια μας, ευλογημένα τα πάντα. Χώμα θα πιάνουμε, μάλαμα θα γίνεται. Θα πεισθούμε εκ των πραγμάτων, ότι «ενός εστι χρεία» (Λουκ. 10,42), και θα ψάλλουμε όλοι μας· «Πλούσιοι (πλούσια μεγάλα κράτη) επτώχευσαν και επείνασαν, οι δε εκζητούντες τον Κύριον ουκ ελαττωθήσονται παντός αγαθού» (Ψαλμ. 33,11). Αμήν».

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου
Πατήστε πάνω στην Εικόνα






Δημοφιλή