Αγαπητοί φίλοι,γνωστοί και άγνωστοι, σας καλωσορίζω στο προσωπικό μου blog. Σας ευχαριστώ για την τιμή και το χρόνο που αφιερώσατε, για να το επισκεπτείτε...με τιμή π. Αντώνιος Χρήστου

Συνολικές προβολές σελίδας

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΕ ΚΑΤΙ; ΕΛΕΥΘΕΡΑ....

Translate-Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Μήνυμα Ιεράς Συνόδου για τους Τρεις Ιεράρχες.



ΜΗΝΥΜΑ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ
ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ
(30 Ἰανουαρίου 2016)

Προς τους Εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων

 Αγαπητοί μας Εκπαιδευτικοί,
  Ο κατ’ έτος εορτασμός των Εφόρων της Παιδείας μας, των Αγίων Τριών Ιεραρχών, είναι άριστη ευκαιρία επικοινωνίας της ποιμαίνουσας Εκκλησίας με Σας, τους διδασκάλους και εκπαιδευτικούς της Πατρίδος μας, οι οποίοι δαπανάτε τον εαυτό Σας στο λειτούργημα της ηθικής, της γνωσιακής και της πνευματικής διαπλάσεως, καθώς και της συγκροτήσεως των μαθητών και των μαθητριών των σχολείων.
Οι Τρεις Μέγιστοι Φωστήρες και διδάσκαλοι, οι Άγιοι: Μέγας Βασίλειος, Ιωάννης ο Χρυσόστομος και Γρηγόριος ο Θεολόγος γεύθηκαν και αφομοίωσαν όλους τους καρπούς του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και της φιλοσοφίας, δίνοντας στην εξέλιξη της ιστορίας του ανθρώπου και της ανθρωπότητας το κάλλος της ευαγγελικής αποκαλύψεως, τον Λόγο του Θεού, με σεβασμό στη γνώση και στον άνθρωπο, με επιστημονικά και κοινωνικά επιτεύματα, ενεργοποιώντας και μεγιστοποιώντας όλες τις δυνάμεις τους, ζώντας θυσιαστικά το «αγαπάτε αλλήλους».
Γνωρίζουμε πολύ καλά πως και Σεις, όπως και όλοι μας, μαθητεύετε και μαθητεύουμε δια βίου· παράλληλα είστε κληροδοτημένοι με περισπούδαστη κληρονομιά, την οποία, συχνά με θυσιαστικό τρόπο, προσπαθείτε να μεταλαμπαδεύσετε στους μαθητές και στις μαθήτριές Σας.
Επιθυμούμε να γνωρίζετε, ότι τιμούμε το έργο και την αποστολή Σας.
Προσευχόμαστε καθημερινά για Σας και για τις οικογένειές Σας, ώστε όσο το δυνατόν απρόσκοπτα να ζείτε τις πλούσιες ηθικές αξίες των Τριών Ιεραρχών και να τις μεταδίδετε στα παιδιά μας.
Η ιερότητα της ζωής, η ιερότητα της γνώσης, καθώς και οι αρετές της Αγάπης και της Ελευθερίας, αποτελούν αναντικατάστατες αξίες της προσφοράς των Τριών Ιεραρχών και οδοδείκτες πολύτιμοι στο Έργο Σας.

Οι Άγιοι Λόγιοι Τρεις Ιεράρχες έδρασαν τον 4ο αιώνα, σε εποχή πολιτισμικά κρίσιμη, σε εποχή μετάβασης και μετασχηματισμού, άκρως ενδιαφέρουσα εξ απόψεως ιστορικών συγκυριών και ευκαιριών συγκροτήσεως, τόσο των κοινωνικών συνθηκών της ζωής, όσο και των υπαρξιακών κατευθύνσεων και του νοήματός της. Έπραξαν το καθήκον τους με σεβασμό στον Θεό, στον άνθρωπο και στην προσωπική τους ευθύνη.
Η κοινή Εκκλησιαστική Εορτή των Αγίων Τριών Ιεραρχών καθιερώθηκε τον 11ο αιώνα και ως προστάτες της παιδείας και των γραμμάτων, διακρίνονται ως πρόσωπα και πρότυπα σπάνιας αξίας στην κοινωνική και στην πνευματική ζωή του Ελληνισμού.
Αγαπητοί μας Εκπαιδευτικοί,
ως Ποιμένες της Εκκλησίας της Ελλάδος και συναντιλήπτορές Σας, κατανοούμε ότι υπεύθυνοι για την παιδεία είμαστε οι πάντες και θέλουμε να γνωρίζετε και Σεις, ότι είμαστε στο πλευρό Σας για την επίτευξη του Εκπαιδευτικού Σας έργου και της διαπαιδαγωγήσεως των νέων μας.
Μέσα από τη γνώση που ελευθερώνει και χαριτώνει, μέσα από την πνευματική καλλιέργεια που αναπτύσσει και κοσμοποιεί τα πρόσωπα που γεύονται το κάλλος και την αξία της Ελληνορθοδόξου παιδείας μας, δημιουργούνται συνθήκες για την επιλογή ολοκληρωμένης ζωής, μεστής νοημάτων και πράξεων αρετής.
Με αυτές τις εόρτιες σκέψεις, απευθύνουμε ολόθυμα την εύκαρπη ευλογία του Θεού, σε Σας και στις οικογένειές Σας, ώστε η ανάγνωση της ζωής και των εμπειριών των Αγίων Τριών Ιεραρχών, να Σας ενδυναμώνει στις δυσκολίες του Έργου Σας και να ζωογονεί την μαρτυρία της ευθύνης Σας.

Με πατρική αγάπη και θερμές ευχές
Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ
ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ









ΜΗΝΥΜΑ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ
ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ
(30 Ιανουαρίου 2016)

Προς τους Μαθητές και τις Μαθήτριες όλων των ελληνικών Σχολείων

 Αγαπητά μας παιδιά,
 Τιμούμε σήμερα, εορτή των Αγίων Τριών Ιεραρχών, τους λόγιους ιεράρχες που έζησαν σε εποχή πολιτισμικά κρίσιμη, σε εποχή μετάβασης και μετασχηματισμού, άκρως ενδιαφέρουσα εξ απόψεως ιστορικών συγκυριών και ευκαιριών συγκροτήσεως, τόσο των κοινωνικών συνθηκών της ζωής, όσο και των υπαρξιακών κατευθύνσεων και του νοήματός της.
 Ο Μέγας Βασίλειος, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ο Γρηγόριος ο Θεολόγος αγιάστηκαν μέσα από την βιοτή τους και χαρακτηρίζονται «ιατροί επιστήμονες των νοσημάτων της ψυχής και του σώματος, οδηγοί λαών και μεγάλα προπύργια», διότι έδρασαν σε όλους τους τομείς του καθήκοντός τους άμεσα, αναδεικνύοντας κατ' αυτόν τον τρόπον τη γνώση τους, την υπευθυνότητά τους, την πίστη τους και την αναγωγή των πράξεών τους στις θεμελιώδεις αξίες της ζωής.
 Ας γνωρίζουμε ότι και οι Τρεις επιφανείς Άγιοι Ιεράρχες του 4ου αιώνος έδωσαν αξία στη θέση τους!
 Ας γνωρίζουμε ότι και οι Τρεις επιφανείς λόγιοι Ιεράρχες επέτυχαν να μετατρέψουν σε τρανά τα μικρά.
 Ας μη λησμονείτε ότι η περίφημη Βασιλειάδα του Μεγάλου Βασιλείου, πόλη ολόκληρη από ξενώνες, νοσοκομεία, γηροκομείο, υπήρξε αυθεντικό έργο του, λίγο έξω από την Καισάρεια, και παραμένει στους αιώνες περίτρανη απόδειξη κοινωνικής εργασίας, η οποία συνεχίζεται έκτοτε από την Εκκλησία μας με πίστη και θυσιαστική αγάπη.
 Επίσης, ότι ο Άγιος Γρηγόριος, με τον υψηλό θεωρητικό, θεολογικό και ποιητικό λόγο του, έκανε «πράξι θεωρίας επίβασιν» και ο Ιερός Χρυσόστομος, ως πρεσβύτερος στην Αντιόχεια, συντηρούσε 3.000 χήρες και ορφανά και ως Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως διέτρεφε 7.000 άτομα και συντηρούσε πολλά ιδρύματα και φιλανθρωπικές αποστολές εντός και εκτός Κωνσταντινουπόλεως.


 Αγαπητά μας παιδιά,
 μελετώντας τη ζωή των Αγίων Τριών Ιεραρχών, τιμάτε σήμερα το θαυμαστό ήθος ελευθέρων ανθρώπων και γνησίων κοινωνικών μεταρρυθμιστών, οι οποίοι αγωνίστηκαν με πίστη στον Χριστό και με αγάπη στον άνθρωπο, για τον οποίο ο Κύριος απέθανε και ανέστη.
 Η φωνή των Τριών Ιεραρχών ακούγεται περισσότερο αναγκαία και ενθαρρυντική σήμερα, διότι η διαφύλαξη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και η πνευματική αναγέννηση των ανθρώπων εδράζεται στις θεμελιώδεις ανάγκες τους και προσφέρει ως τεκμήριο την εγγύηση στο χρόνο, τη διάρκεια σε συνάφεια με την προσωπική μας πράξη, την προσωπική μας χειρονομία μέσα στη ζωή.
 Οι Άγιοι Τρεις Ιεράρχες γεύθηκαν και αφομοίωσαν όλους τους καρπούς του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και της φιλοσοφίας, δίνοντας στην εξέλιξη της ιστορίας του ανθρώπου και της ανθρωπότητας το κάλλος της ευαγγελικής αποκαλύψεως, τον Λόγο του Θεού, με σεβασμό στη γνώση και στον άνθρωπο, με επιστημονικά και κοινωνικά επιτεύματα, ενεργοποιώντας και μεγιστοποιώντας όλες τις δυνάμεις τους, ζώντας θυσιαστικά το «αγαπάτε αλλήλους». Παράλληλα αξιοποίησαν την συμμετοχή τους στην πνευματική ζωή της Εκκλησίας, ώστε να ξεπεράσουν τον εαυτό τους. Τους ενέπνευσε ο Λόγος του Κυρίου «... άγιοι γίνεσθε, ότι εγώ άγιός ειμι ...» (Α' Πέτρου, κεφ. α', 16). Αγωνίσθηκαν πνευματικά και καρπώθηκαν πλουσιότερο εσωτερικό κόσμο με την διαρκή παρουσία του Αγίου Πνεύματος στη ζωή τους.
 Αυτή, αγαπητά μας παιδιά, είναι και η ευχή της Εκκλησίας μας για σας σήμερα στην μεγάλη Εορτή της Παιδείας και των Γραμμάτων:
 Να αγαπήσετε τη μελέτη και τη γνώση.
 Τη γνώση και την πνευματική καλλιέργεια, η οποία δεν έχει ως μοναδικό σκοπό την αποτελεσματικότητα, αλλά προτίστως τον καλλωπισμό της ύπαρξης. Αυτή η γνώση είναι πηγή αλήθειας, ποιεί ήθος, στερεώνει τις αύθαρτες αξίες και νοηματοδοτεί την ζωή.

Με πατρική αγάπη και θερμές ευχές
Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ
ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου
Πατήστε πάνω στην Εικόνα






Δημοφιλή