Αγαπητοί φίλοι,γνωστοί και άγνωστοι, σας καλωσορίζω στο προσωπικό μου blog. Σας ευχαριστώ για την τιμή και το χρόνο που αφιερώσατε, για να το επισκεπτείτε...με τιμή π. Αντώνιος Χρήστου

Συνολικές προβολές σελίδας

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΕ ΚΑΤΙ; ΕΛΕΥΘΕΡΑ....

Translate-Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Χειροθεσίες νέων Αναγνωστών, από τον Μητροπολίτη Γλυφάδας Ε. Β. Β. & Β. κ. Παύλο.


Tην Κυριακή Γ΄ Νηστειών – της Σταυροπροσκυνήσεως , 19 Μαρτίου 2017 και ώρα 7:00 μ.μ., στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος Σουρμένων Ελληνικού, τελέστηκε ο Δ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γλυφάδας, Ε. Β. Β. & Β. κ. Παύλου.


Εκτός από την παρουσία και συμμετοχή, όλων των Κληρικών και πλήθος κόσμου της τοπικής Εκκλησίας, ο Σεβασμιώτατος προσκάλεσε ιδιαιτέρως σε αυτόν τον Κατανυκτικό Εσπερινό, αντιπροσωπεία   Ιεροπαίδων που διακονούν στο Ιερό Βήμα, αλλά και υποψηφίους Αναγνώστες, για να έχουν το διακόνημα να αναγινώσκουν τα Αναγνώσματα και τους  Ψαλμούς, στα Αναλόγια των διαφόρων Ενοριών της Ιεράς Μητροπόλεως.

Ομιλητής του Δ΄ Κατανυκτικού Εσπερινού ήταν ο  Πρωτοπρεσβύτερος π. Ευστάθιος Αρκαμούζης, που στην Θεολογική και βαθυστόχαστη ομιλία του, ομίλησε για το σημείο του Σταυρού στη ζωή της Εκκλησίας, την Θεολογία του, και την πρακτική βίωσή του στη ζωή κάθε πιστού.

Ο Σταυρός, τόνισε ο π. Ευστάθιος είναι αγάπη και πραγματώνεται με όχι απλά την τήρηση των εντολών Του Θεού, αλλά την πλήρη αφιέρωση είτε της ζωής, είτε του θελήματος, είτε της σκέψης και της διανοίας, είτε την αντίσταση σε κάθε τι μη σταυρούμενο με τον Χριστό και κατ' επέκταση είναι και μη αναστημένο μαζί Του.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο ομιλητής, ευχήθηκε να συνταφούμε, συσταυρωθούμε για να συναναστηθούμε με το Χριστό μας, στην πορεία μας μέσα στη υπόλοιπη Μεγάλη Τεσσαρακοστή αλλά και στη συνέχεια στην περίοδο όλης της υπόλοιπης ζωής μας. Ολόκληρη η ομιλία του π. Ευσταθίου βρίσκεται εδώ.

Στο τέλος του Κατανυκτικού Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης, προέβει σε χειροθεσία Αναγνώστη κατόπιν προτάσεως των Προϊσταμένων των Ιερών Ναών, 14 νέους .
Ο Σεβασμιώτατος κ. Παύλος, απευθύνθηκε στους υποψηφίους Αναγνώστες πριν την χειροθεσία τους και τους τόνισε ότι η χειροθεσία Αναγνωστών αυτή την ημέρα, στο Κατανυκτικό της Εσπερινό της Σταυροπροσκυνήσεως, είναι μία παράδοση αρκετών ετών στη Μητρόπολή, λόγω της εβδομάδα των Ιερατικών Κλήσεων που έχει ορίσει η Εκκλησία της Ελλάδος. Η Ιερά Μητρόπολη και ο Ποιμενάρχης μας προσωπικά, με την έγγραφη πρόταση και συγκατάθεση των Προϊσταμένων των Ιερών Ναών καθώς και των Πνευματικών τους, χειροθετεί Αναγνώστες ή Υποδιακόνους, για να τονίζεται και ο ζήλος τον χειροθετημένων, αλλά για να επανέλθει και αναβιώσει η τάξη και τα διακονήματα των κατωτέρων Κληρικών, που πάντοτε υπήρχαν στη ζωή της Εκκλησίας και έχουν την δικιά τους βαρύτητα για την καλή λειτουργία της Λατρείας και της ευταξίας.

Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε και εξέφρασε την προσδοκία του, κάποιοι από τους παρόντες και σε λίγο χειροθετημένους νέους, να έχουν τις προϋποθέσεις και την ανάλογη συμμαρτυρία  του πνευματικού τους, να οδηγηθούν και στις ανώτερης τάξεις της Ειδικής Ιερωσύνης. Κλείνοντας την μικρή ομιλία του, ο Ποιμενάρχης μας κ. Παύλος, επανέλαβε και υπογράμμισε 4 βασικά σημεία από την Εγκύκλιο της Διαρκής Ιεράς Συνόδου, για τις Ιερατικές κλήσεις, που διαβάστηκε σε όλους τους Ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος και κυρίως στην συμβολή της οικογένειας, στην καλλιέργεια του χαρακτήρα και την ενθάρρυνση και όχι αποτροπή να μπει στις τάξεις του Ιερού Κλήρου. Φεύγοντας οι νέοι Αναγνώστες σήμερα, θα λάβουν ένα φάκελο που περιέχει τα κομμένα μαλλιά τους, κατά την τριχοκουρία και από ένα δίπτυχο, που επιμελήθηκε ο Αρχιμανδρίτης π. Στέφανος Σουλιμιώτης, με μερικές πνευματικές νουθεσίες του είχε πει ο Ποιμενάρχης μας, σε ανάλογη περίπτωση από παλιότερη χειροθεσία και με την εικόνα με τον Άγιο Δάναξ, ο οποίος ήταν Αναγνώστης στο Ιλλυρικό στην σημερινή Αλβανία και εορτάζει 16 Ιανουαρίου κάθε χρόνο, από την Αγία μας Εκκλησία.


Μετά τις χειροθεσίες και το σύσσωμο "ΑΞΙΟΙ" που ανεφώνησε το Εκκλησίασμα, την Απόλυση και το «δι’ ευχών», όλοι ασπάστηκαν το Σταυρό με το Τίμιο Ξύλο το οποίο είναι προσωπικό κειμήλιο του Σεβασμιωτάτου, παίρνοντας την ευχή μία εικόνα του Τιμίου Σταυρού.


             Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου
Πατήστε πάνω στην Εικόνα






Δημοφιλή