Αγαπητοί φίλοι,γνωστοί και άγνωστοι, σας καλωσορίζω στο προσωπικό μου blog. Σας ευχαριστώ για την τιμή και το χρόνο που αφιερώσατε, για να το επισκεπτείτε...με τιμή π. Αντώνιος Χρήστου

Συνολικές προβολές σελίδας

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΕ ΚΑΤΙ; ΕΛΕΥΘΕΡΑ....

Translate-Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

Κυριακή 4 Ιουνίου 2017

Πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε με επιτυχία, το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Στελεχών Κατασκηνώσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.


Από τις 30 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις των Κατασκηνώσεων «Ευλογημένο Καταφύγιο – Άξιον Εστί», το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Στελεχών Κατασκηνώσεων, που διοργανώθηκε από τη Συνοδική Επιτροπή Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Πάνω από 130 Ιερείς και Στελέχη Κατασκηνώσεων από περίπου 50 Μητροπόλεις από ολόκληρη την Ελλάδα ανέβηκαν στη Μακρυνίτσα Σερρών στην Κατασκήνωση για να γνωριστούν, να συζητήσουν και να ανταλλάξουν γνώσεις και κατασκηνωτικές εμπειρίες.

Τον Αγιασμό στο προσευχητάρι τέλεσε  ο ίδιος ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος κήρυξε και την έναρξη του Συνεδρίου. 

Εκτός από τον Μακαριώτατο παρέστησαν οι  Μητροπολίτες Σταυρουπόλεως και Νεαπόλεως κ. Βαρνάβας, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Γουμεννίσης κ. Δημήτριος και Αργολίδος κ. Νεκτάριος και ο πρωτοσύγγελος της Αρχιεπισκοπής π. Σημεών Βολιώτης. 

Μετά τον Μακαριώτατο, χαιρέτισαν τις εργασίες του Συνεδρίου ο Σεβασμιώτατος επιχώριος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, ο Δήμαρχος Σιντικής κ. Φώτιος Δομουχτσίδης και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταυρουπόλεως και Νεαπόλεως κ. Βαρνάβας, στην δικαιοδοσία του  οποίου ανήκουν οι κατασκηνώσεις.

Ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Καλλιακμάνης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. και Κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως  Νεαπόλεως και Σταυροπόλεως, ανέπτυξε φωτισμένα στην εισήγησή του το θέμα: «Η Κατασκήνωση πρόκληση και ανανέωση της Ποιμαντικής μας».

Κατά τη διάρκεια του δείπνου, το Μουσικό Σχήμα της Κατακόμβης έντυσε μελωδικά τη βραδιά, ενώ ακολούθησε ψυχαγωγικό πρόγραμμα. Ο κ. Δημήτριος Πετρίδης, έκλεψε για άλλη μια φορά την Παράσταση.

Στη συνέχεια, όλοι οι Σύνεδροι ανέβηκαν στο κατανυκτικό προσευχητάρι για την ακολουθία του Αποδείπνου και ακολούθησε η όμορφη βραδιά γνωριμίας στο Αμφιθέατρο της Κατασκήνωσης «Θαβώρ».


Την Δεύτερη μέρα του Συνεδρίου την Τρίτη 31 Μαΐου 2017 και ουσιαστικά η πρώτη Συνεδριακή Ημέρα, μετά την πρωινή προσευχή και το πρωινό, εκφωνήθηκαν 4 Εισηγήσεις και οι σύνεδροι στη συνέχεια χωρίστηκαν σε 4 αντίστοιχες ομάδες εργασίας, ως εξής:
1.   «Αγωγή και κατήχηση στην Κατασκήνωση», με εισηγητή τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη π. Ιωαννίκιος Ζαμπέλης, Υπεύθυνο του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης και Αρχηγό Κατασκήνωσης.

2. «Διαχείριση κρίσεων… (Βωμολοχία, απειθαρχία, δύσκολες συμπεριφορές, προσαρμοστικότητα στην κατασκήνωση)», με εισηγήτρια την κ. Σοφία Βαβέτση, Σχολική Σύμβουλο, Ειδική Παιδαγωγό, Δρ. Ψυχιατρικής.

3. «Ηγεσία – Ομαδικότητα, η διάκριση των ρόλων των στελεχών και του επιτελείου της Κατασκήνωσης», με εισηγητής τον κ. Παναγιώτη Φραγκάκο, Θεολόγος, Γραμματέα της Ι. Μητροπόλεως Πειραιώς και Αρχηγό Κατασκήνωσης.

4. «Ψυχαγωγία στην Κατασκήνωση», με εισηγητή τον κ. Λουκά Λάζαρης, Υπαρχηγό Κατασκηνώσεων Ι. Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης, Φοιτητή Παιδαγωγικής Ακαδημίας.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, οι Σύνεδροι μετέβησαν για προσκύνημα και συμμετείχαν στην Ακολουθία του Εσπερινού, στο Ιερό  Ησυχαστήριο του Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου, Μετόχι της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος του Αγίου Όρους. Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ομιλία του στο Κατασκηνωτικό έργο ειδικότερα, αλλά και το ποιμαντικό έργο της τοπικής Εκκλησίας γενικότερα. Μετά τον Εσπερινό Ακολούθησε κέρασμα στο αρχονταρίκι της Μονής.


 Μετά το τέλος του προσκυνήματος και την επιστροφή των συνέδρων στη Κατασκήνωση, ακολούθησε Δείπνο. Στο δείπνο ήρθε και ο Πανοσολ. Αρχιμανδρίτης π. Αθηναγόρας  Λουκατάρης, Κληρικός της Ι. Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, γνωστό για την δράση του στην περιοχή του Δεντροπόταμου, στην ευαίσθητη κοινωνική κατηγορία των ΡΟΜΑ, ο οποίος διηγήθηκε την ιστορία και τη  δράση του Ιδρύματος "Φάρος του Κόσμο". 























Ακολούθησε το Απόδειπνο και ψυχαγωγία στο θεατράκι της Κατασκήνωσης.

Την Τρίτη μέρα για το 1ο Κατασκηνωτικό Συνέδριο, Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017, μετά την πρωινή προσευχή και το πρωινό, οι εισηγήσεις συνεχίστηκαν, εκφωνήθηκαν 5 νέες Εισηγήσεις και οι σύνεδροι στη συνέχεια χωρίστηκαν σε 4 αντίστοιχες ομάδες εργασίας, ως εξής:

1. «Γονείς και Κατασκήνωση», με εισηγητή τον Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο π. Αντώνιο Καλλιγέρη,  Διευθυντή του τομέα Πομαντικής Γάμου και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και αρχηγός Κατασκηνώσεων για Οικογένειες.

2. «Κατασκήνωση μετά την Κατασκήνωση», με εισηγητή τον Αιδεσιμολ. Πρεσβύτερο π. Γεώργιο Μπογδάνο, Κληρικό της Ι. Μ. Κερκύρας και Αρχηγός Κατασκηνώσεων.

3. « Η Επιλογή των στελεχών μας», με εισηγητή τον τον Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο π. Αναστάσιο Μπαστούνη, Κληρικό της Ι. Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως και Αρχηγός Κατασκήνωσης.

4. « Φροντίζω τον εαυτό μου και τα παιδιά....Πρώτες βοήθειες και ζητήματα καθαριότητος και υγιεινής», με εισηγητή τον κ. Εδουάρδο-Χαράλαμπο Κελεσίδη, Νοσηλευτή και στέλεχος της Ι. Μ. Σταυρουπόλεως και Νεαπόλεως.

και 5. « Παρουσίαση: Εκπαιδευτική Ρομποτική-μια καινοτόμα κατασκηνωτική δραστηριότητα που αναπτύσσει την ομαδικότητα, τη δημιουργικότητα και τα ταλέντα των παιδιών», με εισηγητή τον κ. Κωνσταντίνο Βασιλείου, Θεολόγο Εκπαιδευτικό, μέλος του παγκοσμίου δικτύου εκπαιδευτικής Ρομποτικής FLL.

Κατά την διεξαγωγή των 4 πρώτων ομάδων εργασίας, η πέμπτη ομάδα εργασίας, έκανε πρακτική επίδειξη ρομποτικής στις 4 πρώτες και οι σύνεδροι συμμετείχαν σαν βιωματικό εργαστήριο στην επίδειξη.


Μετά το γεύμα και μία ώρα ανάπαυσης, ακολούθησε  απογευματινή εκδρομή στη λίμνη Κερκίνη και οικο-ξενάγηση, η οποία ενθουσίασε αλλά και προβλημάτισε όλους τους συνέδρους.


Μετά την ολοκλήρωση της εκδρομής και την επιστροφή μας στη Κατασκήνωση, ακολούθησε στο υπαίθριο προσευχητάριο βραδινή προσευχή, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα. Μετά το τέλος της προσευχής ο κ. Βαρνάβας ουσιαστικά έκανε τον επίλογο του Συνεδρίου, ευχαριστώντας όλους όσους συνέβαλαν στη διοργάνωσή του, αλλά και συμμετείχαν σε αυτό. 

Στη συνέχεια ακολούθησε πανηγυρικό δείπνο, με ζωντανή Μουσική και πολλούς χορούς από τους Συνέδρους.



Την επόμενη μέρα, Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017, μετά το πρωινό ακολούθησαν οι αποχωρίσεις όλων των αποστολών, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για το επόμενο συνέδριο, αφού βούληση όλων είναι το συνέδριο να γίνει θεσμός με ετήσια τουλάχιστον πραγματοποίηση. 

Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν στον Γραμματέα της Συνοδικής Επιτροπής Νεότητος,  Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη π. Πολύκαρπο Μπόγρη, Κληρικό της Ι. Μ. Πειραιώς, για τον γενικό συντονισμό και υλοποίηση του Συνεδρίου, καθώς και στον  Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Μίλκα, Κληρικό της Ι. Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως,  Εφημέριο του Αγίου Αθανασίου Ευόσμου, ο οποίος μαζί με τους εθελοντές που τους ονομάσαμε "Τα δελφινάκια της Κερκίνης", έκαναν την διαμονή μας άψογη. 


π. Αντώνιος Χρήστου
Εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, Ε. Β. Β. & Β.

http://axrhstou.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου
Πατήστε πάνω στην Εικόνα






Δημοφιλή