Αγαπητοί φίλοι,γνωστοί και άγνωστοι, σας καλωσορίζω στο προσωπικό μου blog. Σας ευχαριστώ για την τιμή και το χρόνο που αφιερώσατε, για να το επισκεπτείτε...με τιμή π. Αντώνιος Χρήστου

Συνολικές προβολές σελίδας

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΕ ΚΑΤΙ; ΕΛΕΥΘΕΡΑ....

Translate-Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Με κάθε επισημότητα και εκκλησιαστική τάξη εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη Γλυφάδας, Ε., Β., Β. & Β. τους πολιούχους της Αγίους Θεοστέπτους Βασιλείς Κωνσταντίνο και Ελένη.






Η Ιερά Μητρόπολη Γλυφάδας, το διήμερο 20 και 21 Μαΐου, τίμησε τον εορτασμό της μνήμης των πολιούχων της Μητροπόλεως, Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, με λατρευτικές και όχι μόνο εκδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν, την παραμονή της εορτής Κυριακή 20 και ανήμερα της Εορτής, τη Δευτέρα 21 Μαΐου.
Συγκεκριμένα, την Κυριακή το πρωί 20 Μαΐου, ημέρα μνήμης των Αγίων Θεοφόρων  Πατέρων της Α΄Οικουμενικής Συνόδου, στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε το  Κτητορικό Μνημόσυνο, των μεγάλων ευεργετών του Ιερού Καθεδρικού Ναού.

Το απόγευμα στις 7:00 μ.μ., παραμονή της Εορτής, τελέσθηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου, κ.κ. Παύλου και την συμμετοχή όλων των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως.

Στον Εσπερινό παραβρέθηκαν αρκετοί Βουλευτές της περιφέρειας, ο πρόεδρος της Ενώσεως Κεντρώων κ. Βασίλειος Λεβέντης, ο Δήμαρχος της πόλεως κ. Γεώργιος Παπανικολάου και σχεδόν σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο της Γλυφάδας, εκπρόσωποι στρατιωτικοί και των σωμάτων ασφαλείας, εκπρόσωποι συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Τον Θείον Λόγο, εκήρυξε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος-Αγίου Νεκταρίου Τερψιθέας Γλυφάδας, Αρχιμανδρίτης π. Νήφων, ο οποίος σκιαγράφησε τις προσωπικότητες των δύο εορταζομένων Αγίων και τόνισε τα σημεία αγιότητός τους,  απέναντι στα επιχειρήματα, των αμφισβητούντων και πολεμίων τους. 

Γύρω στις 9:15 μ.μ., πραγματοποιήθηκε η Λιτάνευση του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Ελένης και της Ιερής Εικόνας των Αγίων, στους κεντρικούς δρόμους της Πλατείας της πόλεως, ενώ τιμές απέδωσαν και συνόδευσαν την Ιερά Λιτανεία, εκτός των Κληρικών, αγήματα του Στρατού, του Λιμενικού, αντιπροσωπείες μαθητών από Σχολεία και πολιτιστικούς συλλόγους και η φιλαρμονική του Δήμου Γλυφάδας.

Την Δευτέρα το πρωί 21 Μαΐου, ανήμερα της μνήμης των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στις 6:30 π.μ. τελέσθηκε το Μεσονυκτικό και η Ακολουθία της Λιτής, στις 7:00 π.μ. ξεκίνησε ο  Όρθρος και εν συνεχεία τελέσθηκε η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου, κ.κ. Παύλου, πλαισιούμενος από αρκετούς Κληρικούς.

Στη Θ. Λειτουργία συμμετείχε ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης        Κουρουπλής, ο Δήμαρχος κ. Γεώργιος Παπανικολάου και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της Γλυφάδας,  στρατιωτικοί και άλλοι επίσημοι.

Τον Θείο Λόγο, εκήρυξε ο Εφημέριος του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος Σουρμένων Ελληνικού, Πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Κωνσταντινίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων μίλησε για τις ευεργετικές κινήσεις του Μ. Κωνσταντίνου προς την Εκκλησία και ταυτόχρονα τις σύγκρινε με τις πολιτικές και ουσιαστικά πολεμικές  εναντίον Της, των εκάστοτε κυβερνήσεων του νέου ελληνικού κράτους. 

Μάλιστα στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο π. Νικόλαος, έλαβε από τον Σεβασμιώτατο το οφφίκιο της Πνευματικής Πατρότητος. Ο Σεβασμιώτατος αφού αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και την διακονία του π. Νικολάου, εξήγησε στον κόσμο τί είναι η διακονία του Πνευματικού και έδωσε πατρικές οδηγίες στον χειροθετούμενο, για την διακονία του μυστηρίου της Εξομολογήσεως.

Στις 6:30 μ.μ. το απόγευμα, τελέσθηκε ο Μεθεόρτιος Εσπερινός, μετ’ Αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος, χοροστατούντος εκ νέου, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, ο οποίος στο τέλος διένειμε τον Άρτο στους πιστούς.

Στις 8:30 μ.μ., στον πρόσφατα ανακαινισμένο Προαύλιο χώρο του Καθεδρικού Ναού, η Σχολή Παραδοσιακών Χορών της Ιεράς Μητρόπολης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης, διοργάνωσε για πρώτη φορά λαϊκό, παραδοσιακό πανηγύρι, υπό την αιγίδα του Δήμου Γλυφάδας, με την είσοδο να είναι ελεύθερη για όλους.

Πριν την έναρξη της Εκδήλωσης, ο Υπεύθυνος της Σχολής Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Γαντζός, παρουσίασε σύντομα το ιστορικό της Σχολής, η οποία αν και βρίσκεται μόλις στο δεύτερο έτος λειτουργίας της, έχει 125 χορευτές και έχει συμμετάσχει σε δεκάδες εκδηλώσεις τόσο της Μητροπόλεως, όσο και σε εκδηλώσεις άλλων φορέων.
Στην συνέχεια ο Δήμαρχος κ. Πανανικολάου, μίλησε για την χαρά αλλά και την αγωνία να επιτύχει το εγχείρημα της διοργανώσεως της πρωτοβουλίας αυτής, που γίνεται για πρώτη φορά και στόχος είναι να γίνει θεσμός και να καθιερωθεί κάθε χρόνο. Ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο και τον συνεχάρη για την λειτουργία αυτής της Σχολής και για τα 15 έτη διακονίας του, ως πρώτος Μητροπολίτης,  νεοσύστατης αυτής Μητροπόλεως. Εκ μέρος του Δήμου, του απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα.

Ο Σεβασμιώτατος με την σειρά του, ευχαρίστησε τον κ. Δήμαρχο για την τιμητική πλακέτα, αλλά και όλους όσους εργάστηκαν για να πραγματοποιηθεί η σημερινή εκδήλωση. Ακολούθησε το χορευτικό πρόγραμμα με ζωντανή ορχήστρα και από τα πέντε τμήματα της Σχολής (Αρχάριοι, Νεανικό, Προχωρημένοι πρώτο τμήμα, προχωρημένοι δεύτερο τμήμα και παιδικό), παρουσιάζοντας χορούς σχεδόν από όλη την Ελλάδα, από τα Κύθηρα, μέχρι τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Μετά την ολοκλήρωση του χορευτικού προγράμματος, την ομολογουμένως πετυχημένη βραδιά, έκλεισε  ο Σεβασμιώτατος, λέγοντας απλά δύο λέξεις ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ και ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ. 

 Ακολούθησε στη συνέχεια για αρκετή ώρα, ελεύθερο παραδοσιακό μουσικό πρόγραμμα από την ορχήστρα με την συμμετοχή των παρευρισκομένων
                          Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου
Πατήστε πάνω στην Εικόνα






Δημοφιλή