Αγαπητοί φίλοι,γνωστοί και άγνωστοι, σας καλωσορίζω στο προσωπικό μου blog. Σας ευχαριστώ για την τιμή και το χρόνο που αφιερώσατε, για να το επισκεπτείτε...με τιμή π. Αντώνιος Χρήστου

Συνολικές προβολές σελίδας

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΕ ΚΑΤΙ; ΕΛΕΥΘΕΡΑ....

Translate-Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Ολοκληρώθηκαν οι Εργασίες, του 2ου Πανελληνίου Συνεδρίου Στελεχών Κατασκηνώσεων, Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.



Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν και ολοκληρώθηκαν, από την Τρίτη 29 Μαΐου το απόγευμα έως και 1η Ιουνίου  2018 το πρωί, η έναρξη του 2ου Πανελληνίου  Συνεδρίου Στελεχών Κατασκηνώσεων των Ιερών Μητροπόλεων, που διοργάνωσε η Συνοδική Επιτροπή Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος, της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, στις εγκαταστάσεις των Κατασκηνώσεων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στον Αυλώνα Αττικής.

Την 1η μέρα του Συνεδρίου, τελέσθηκε η Ακολουθία του Αγιασμού, επί τη ενάρξει των εργασιών του Συνεδρίου ,από τον Πρόεδρο της Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής και Νεότητος, Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Νικολάου, 

παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου του Β’, του Πρωτοσυγκέλου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θεσπιών κ. Συμεών, του Γενικού Γραμματέως Θρησκευμάτων κ. Γεωργίου Καλαντζή, του Γραμματέως της  Συνοδικής Επιτροπής Νεότητος  Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Πολυκάρπου Μπόγρη, των Δημάρχων Τανάγρας και Ωροπού καθώς και των 130 περίπου Συνέδρων, Εκπροσώπων των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, από 53 περίπου Μητροπόλεις.

            Μετά την ακολουθία του αγιασμού, ακολούθησε η προσφώνησή του Σεβασμιωτάτου  Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Νικολάου, ο οποίος μεταξύ άλλων,   ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, ο οποίος είναι φίλος και εμπνευστής της Νεότητος, καθ' όλη την ποιμαντική του διακονία, αλλά και  για την φιλοξενία του και την παρουσία του, σε αυτό το δεύτερο Συνέδριο.

            Κατόπιν τον λόγο έλαβε ο  Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος και   συνεχάρη και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Συνοδικής Επιτροπής Νεότητος  κ. Νικόλαο, αλλά και τον Γραμματέα της, Αρχιμανδρίτη π. Πολύκαρπο Μπόγρη και όλους τους συνεργάτες που εργάστηκαν και συνετέλεσαν στην διοργάνωση και πραγματοποίηση, αυτού του δευτέρου κατά σειρά Συνεδρίου. Στο τέλος του χαιρετισμού του ο Μακαριώτατος, ευχήθηκε   το έργο της νεότητας να προοδεύει, διότι περισσότερο από κάθε άλλη εποχή χρειαζόμαστε τη νεολαία, που αυτή  θα συνεχίσει το έργο.

            Αμέσως μετά ακολούθησε η κεντρική Εισήγηση του Συνεδρίου με θέμα: «Εκκλησιαστική Κατασκήνωση, δημιουργώντας τους πολίτες του κόσμου και τους Ουρανοπολίτες» από τον Επίσκοπο Θεσπιών κ. Συμεών και ομολογουμένως ήταν  φωτισμένη και επαρκής στην ανάπτυξη αυτού του ενδιαφέροντος θέματος. 

Μετά την Εισήγηση χαιρετισμό επίσης απηύθυνε και ο κ. Γεώργιος Καλαντζής, Γενικός Γραμματεύς Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας.


Ακολούθησε στη Τραπεζαρία της Κατασκήνωσης, δείπνο στο οποίο παρακάθησε ο ίδιος ο Μακαριώτατος και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Καλαντζής, στην διάρκειά του υπήρχε Μουσικό Πρόγραμμα από μουσικό σύνολο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με τραγούδια από την Άλωση της Πόλης. 


Μετά το Απόδειπνο, στο Αμφιθέατρο της Κατασκήνωσης, έγινε η επίσημη γνωριμία των μελών των αποστολών, της κάθε Μητροπόλεως.

             Οι Εργασίες του Συνεδρίου, συνεχίστηκαν την Τετάρτη 30 Μαΐου, μετά την τέλεση της Ακολουθίας του Όρθρου και του πρωινού,   με τις εξής εισηγήσεις: 

α) «Το πνευματικό πρόγραμμα της Κατασκήνωσης και οι προκλήσεις της σύγχρονης εποχής» με Εισηγητή  τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτ. π. Θεμιστοκλή Μουρτζανό, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων.


 β) «Η Θεολογική κατάρτησις των στελεχών μιας εκκλησιαστικής κατασκηνώσεως», με Εισηγήτρια την κ. Δήμητρα Χάλαρη, Εκπαιδευτικό και Στέλεχος Εκκλησιαστικής Κατασκηνώσεως. 

και γ) «Κατασκηνωτική ψυχαγωγία και Κατασκηνωτική μυσταγωγία. Η χρυσή τομή». με Εισηγητή τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτ. π. Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, Εφημέριο Ιερού Ναού Αγίου Μηνά Θεσσαλονίκης και Υπεύθυνο Εκκλησιαστικής Κατασκηνώσεως.  

Μετά τις εισηγήσεις στην ολομέλεια, οι Σύνεδροι χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες εργασίας, με συντονιστές τους εισηγητές της κάθε εισηγήσεως και ανέπτυξαν περισσότερο τα θέματα μέχρι και το μεσημέρι, όπου ακολούθησε το γεύμα και η ξεκούραση. 


Το απόγευμα της Τετάρτης, οι Σύνεδροι  μετέβησαν με Λεωφορεία στην Βοιωτία, αρχικά στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων “Ο Αγ. Βλάσιος”, στην περιοχή Τζιμέϊκα Λιβαδειάς, όπου τους υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος. 



Εκεί είχαν την ευκαιρία, από τον Μητροπολίτη και την Διευθύντρια του Κέντρου, να ενημερωθούν για το ιστορικό και τις λειτουργίες του Ιδρύματος και φυσικά να ξεναγηθούν σε αυτό.





Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στο Ίδρυμα, οι σύνεδροι μετέβησαν στην  στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά , όπου  προσκύνησαν και ξεναγήθηκαν από τους Πατέρες της Ιεράς Μονής στο Καθολικό και στους υπόλοιπους χώρους της ιστορικής Μονής. 



Το βράδυ, αφού επέστρεψαν οι σύνεδροι στις Κατασκηνώσεις του Αυλώνα, ακολούθησε το Δείπνο και το Απόδειπνο.

Την επόμενη μέρα, Πέμπτη 31 Μαΐου, μετά τον Όρθρο και το πρωινό, ακολούθησαν οι εξής εισηγήσεις : α) «Η μετακατασκηνωτική επικοινωνία των ανθρώπων, οι οποίοι μοιράστηκαν την εμπειρία την εμπειρία μιας κατασκηνωτικής περιόδου», με Εισηγητή τον Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Σπυρίδων Βασιλάκο, Εφημέριο του Ιερού Προσκυνήματος Οσίου Λουκά Θηβών. 

β) «Το ηλεκτρονικό παιχνίδι και ο κόσμος της εικονικής πραγματικότητας στην Κατασκήνωση». με Εισηγητή τον  κ. Γεώργιο Μανώλη, Θεολόγο και Στέλεχος Εκκλησιαστικής κατασκηνώσεως. 

γ) «Αρχές επικοινωνίας και συνεργασίας της Κατασκήνωσης με τους γονείς και κηδεμόνες των κατασκηνωτών», με Εισηγητή τον Αιδεσιμ. Πρωτ. π. Δημήτριο Κρουσταλλάκη, Θεολόγο και Υπεύθυνο των Εκκλησιαστικών Κατασκηνώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος.

Μετά τις εισηγήσεις στην ολομέλεια, όπως και την προηγούμενη μέρα, οι Σύνεδροι χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες εργασίας, με συντονιστές τους εισηγητές της κάθε εισηγήσεως και ανέπτυξαν περισσότερο τα θέματα μέχρι και το μεσημέρι, όπου ακολούθησε το γεύμα και η ξεκούραση. 

Το απόγευμα της Πέμπτης, οι συμμετέχοντες σύνεδροι  πραγματοποίήσαν προσκυνηματική εκδρομή στο Μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου στο Μήλεσι Αττικής. Εκεί τέλεσαν τον Εσπερινό και στη συνέχεια προσκύνησαν το Κελί του Αγίου. Μετά στο πρώτο υπόγειο, ακολούθησε κέρασμα και ομιλία από τον π. Πολύκαρπο και τον κ. Αρβανίτη, επί χρόνια συνεργάτη του Αγίου Πορφυρίου, ο οποίος μας ανέφερε περιστατικά από τον βίο, την διδασκαλία και τα θαύματα του Αγίου. 

Μετά την ολοκλήρωση του προσκυνήματος, ακολούθησε και μια σύντομη βόλτα με το Λεωφορείο μέχρι τον Ωρωπό. Το βράδυ, αφού επέστρεψαν οι σύνεδροι στις Κατασκηνώσεις του Αυλώνα, ακολούθησε πανηγυρικό Δείπνο, εντός του γηπέδου της Κατασκήνωσης, με πολύ μουσική και χορό.



Την επόμενη μέρα, Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018, μετά την πρωινή προσευχή και το πρωινό, παρουσιάστηκαν στην ολομέλεια των Συνέδρων, τα πορίσματα των 6 ομάδων εργασιών, από τους αντίστοιχους 6 γραμματείς τους και η καταληκτική ομιλία με ευχαριστίες και προτροπές του π. Πολυκάρπου. 

Αφού οι Σύνεδροι έλαβαν ως ευλογία ένα βιβλίο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, για τη Μονή του Οσίου Λουκά Βοιωτίας, ακολούθησαν οι χαιρετισμοί και οι αποχωρίσεις όλων των αποστολών, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για το επόμενο συνέδριο.

π. Αντώνιος Χρήστου
Εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως
Γλυφάδας, Ε. Β. Β. & Β.
http://axrhstou.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου
Πατήστε πάνω στην Εικόνα






Δημοφιλή