Αγαπητοί φίλοι,γνωστοί και άγνωστοι, σας καλωσορίζω στο προσωπικό μου blog. Σας ευχαριστώ για την τιμή και το χρόνο που αφιερώσατε, για να το επισκεπτείτε...με τιμή π. Αντώνιος Χρήστου

Συνολικές προβολές σελίδας

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΕ ΚΑΤΙ; ΕΛΕΥΘΕΡΑ....

Translate-Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

Άλλο το πράγμα είναι να μιλάς για αρετές και άλλο να σιωπάς αλλά οι αρετές και τα χαρίσματά σου να «βροντοφωνάζουν»!


                                              


                                                     του π. Αντωνίου Χρήστου

   Αγαπητοί μας αναγνώστες, με τη χάρη Του Θεού φτάσαμε στα πρόθυρα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ολοκληρώνοντας σιγά σιγά, τις προπαρασκευαστικές Κυριακές του Τριωδίου. Έχουμε μιλήσει (και μάλιστα πρόσφατα), για την αξία και την πνευματική ωφέλεια αυτών των ευλογημένων περιόδων της Εκκλησίας μας και τον σκοπό τους, οι οποίες αξίζει να βιώνονται εκ μέρος μας, όχι ως «αγγαρεία» ή με βαριά καρδιά, αλλά πρόθυμα, ως μια ευκαιρία πνευματικών αθλημάτων και ευκαιριών, αφού προηγουμένως καθαρισθούμε από πάθη, αμαρτίες, αμαρτωλές συνήθειες και επιθυμίες.
   Σε αυτό το άρθρο (όπως το  διαβάζετε στον τίτλο του), δεν είναι δικής μας εμπνεύσεως, οφείλεται περιφραστικά, στις κουβέντες που βγήκαν από το στόμα, ενός αγαπημένου φίλου και Ιερέα, ο οποίος είναι Αμερικάνος στη καταγωγή, ανήκει και διακονεί σε δικαιοδοσία της Ρουμάνικης Εκκλησίας στην Αμερική και είχαμε την χαρά και την ευλογία, να μας μιλήσει στο Πνευματικό Κέντρο μετά την Θεία Λειτουργία (της Κυριακής 3 Μαρτίου 2019) περιγράφοντας τις εμπειρίες του, από την συναναστροφή και την πολυετή φιλία του, με τον μακαριστό πλέον Μητροπολίτη μας, κυρό Παύλο.
    Πριν μπούμε στο θέμα, αξίζει να αναφέρουμε και να κάνουμε γνωστή, με συντομία την ιστορία του π. Παύλου και πως συνδέθηκε με τον μακαριστό Μητροπολίτη μας : Ο π. Παύλος δεν ήταν από την αρχή Ορθόδοξος, αλλά ήταν προτεστάντης και εργαζόταν μάλιστα και ως νεωκόρος, σε μια Προτεσταντική Εκκλησία και ταυτόχρονα φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο. Ως Αρχιμανδρίτης ο μακαριστός, πήγε για μετεκπαίδευση στην δεκαετία του 1970 στην Αμερική και εκεί γνώρισε και συνδέθηκε με τον τότε Αμερικάνο και Προτεστάντη συμφοιτητή του.  Δύο σημαντικές παράλληλες ελλείψεις των δύο, τους ένωσαν μακροπρόθεσμα άρρηκτα. Ο μακαριστός τότε δεν ήξερε καλά Αγγλικά και χρειαζόταν μεταφραστή και μεταφορικό μέσο, για τις ιεραποστολικές ομιλίες του που έκανε σε μη Έλληνες, για την Ελλάδα και την Ορθοδοξία, ενώ ο Αμερικανός (συγχωρέσατε μας που μας διαφεύγει το Αμερικανικό κοσμικό όνομά του) δεν γνώριζε σχεδόν τίποτα για Ελλάδα και Ορθοδοξία! Επειδή  συνόδευε τον Έλληνα Κληρικό  ο Αμερικανός, σε όλες αυτές τις περιοδείες και ομιλίες του, πολλοί ακροατές ερχόντουσαν στο τέλος των ομιλιών και ζητούσαν και άλλες πληροφορίες και διευκρινήσεις, και ο ίδιος, όπως ήταν φυσικό δεν γνώριζε και αδυνατούσε να απαντήσει. Τα βράδια μετά την μελέτη, ο π. Παύλος ρωτούσε τον Μακαριστό Μητροπολίτη, διάφορες σχετικές ερωτήσεις ( στην αρχή για λογαριασμό των άλλων), για να ξέρει να απαντάει. Όμως όσο λάμβανε τις απαντήσεις, τόσο πιο πολύ άρχισαν προσωπικά και υπαρξιακά να τον απασχολούν όλα αυτά! Άρχιζε λοιπόν να ρωτάει θέματα που προσωπικά των απασχολούσαν και να παρατηρεί γενικότερα, στο βάθος χρόνου με την κοινή τους συναναστροφή. Τελικά 6 μήνες μετά την ολοκλήρωση των σπουδών και την επιστροφή του Αρχιμανδρίτου στην Ελλάδα συνεχίστηκε η φιλία και η επικοινωνία, μέσω αλληλογραφίας και τηλεφωνικά.  Όπου ήρθε η στιγμή, όπου ο Αμερικάνος πληροφόρησε μέσω τηλεφώνου ότι θα παραιτήθηκε από την θέση του ως νεωκόρος στη Προτεσταντική Εκκλησία και τελικά θα γίνει Ορθόδοξος και θα λάβει προς τιμή του Αποστόλου Παύλου, αλλά και του ίδιου το όνομα Παύλος! Αργότερα η χαρά μεγάλωσε όταν είπε, ότι αποφάσισε να γίνει και Ορθόδοξος Κληρικός, αφού προηγουμένως νυμφεύθηκε Ορθόδοξη , Ρουμάνα στη καταγωγή.  Αυτά εν συντομία, για την συγκινητική και ενδιαφέρουσα ιστορία και αληθινή φιλία των δύο αυτών Κληρικών και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει ο π. Παύλος, από το τελευταίο «Αντίο» του μακαριστού Μητροπολίτου Γλυφάδας κυρού Παύλου, ταξιδεύοντας από τόσο μακριά για να είναι παρών στις 21Φεβρουαρίου! 
   Στα πλαίσια αυτά ο π. Παύλος, μας εξωτερίκευσε,  πολλές λεπτομέρειες από την προσωπική του σχέση και γνωριμία, που τον έκανε να παραιτηθεί από το επάγγελμα του, να αλλάξει πίστη και να γίνει και κληρικός ( σε μια εποχή που σπάνια αμιγώς Αμερικανοί, χωρίς Ελληνικές ρίζες ή σε γάμο με Έλληνες, γινόντουσαν Ορθόδοξοι)! Μεταξύ άλλων, είπε κάτι το οποίο μας έκανε να εμπνευστούμε και να ασχοληθούμε με το σημερινό άρθρο μας : Ανέφερε ο ομιλητής, ότι ο Μητροπολίτης από ένα σημείο και μετά, μόλις άρχισε να καταλαβαίνει και να βιώνει την Εκκλησία σε όλες τις εκφάνσεις της (Μυστηριακή ζωή, ασκητικότατα, πλούτο Θεολογίας, ποιμαντική κ.α.) : « Ο   Μητροπολίτης για εμένα αισθάνθηκα, ότι δεν μου μιλούσε, για την Ορθοδοξία, την Εκκλησία, την αγάπη, αλλά ήταν για εμένα η  Ορθοδοξία, την Εκκλησία, την αγάπη»!  Όταν έκλεινα τα μάτια μου και συλλογιζόμουν αυτές τις έννοιες, πάντα το πρόσωπο του Μητροπολίτου μου ερχόταν πρώτο….!
    Φυσικά αυτή η φράση, μπορεί να παρεξηγηθεί και να θεωρηθεί από κάποιους,     ότι πρόκειται για μια καλλιέργεια προσωπολατρίας ή παθολογικής σχέσης ή αρρωστημένης θρησκευτικότητας. Αν όμως έβλεπε κανείς και δάκρυα που κυλούσαν από τα μάτια του π. Παύλου, όταν τα έλεγε αυτά, αμέσως θα αναθεωρούσε και το λιγότερο θα ανατρίχιαζε και θα συγκινούνταν, όπως κάναμε και εμείς που είμαστε παρόντες! Κατά τη γνώμη μας, αυτή η φράση του π. Παύλου, είναι το μυστικό, σε όλη τη πνευματική ζωή και ο καλύτερος ορισμός της Ορθοδοξίας και Ορθοπραξίας! Είναι άλλο πράγμα να μιλάς για ταπείνωση, Εκκλησία, Ορθοδοξία, αρετές, νηστεία και άλλο πράγμα, ο αποδέκτης σου να το βλέπει, να το παρατηρεί και να το μιμείται, χωρίς καν να του μιλήσεις αναλυτικά γι’ αυτό! Αυτό έχουμε ανάγκη σήμερα, από έμψυχα-ζωντανά παραδείγματα! Ο ποιμένας να είναι πρότυπο πνευματικής ζωής, για το ποίμνιο. Η Ενορία να είναι ο καθρέπτης, της ενότητας και της κοινωνίας μεταξύ Θεού και ανθρώπων. Τα συναξάρια μας, αυτό το προνόμιο έχουν, σε σχέση με άλλους χώρους και κλάδους. Οι άλλοι μιλούν για έννοιες και αξιώματα και προσπαθούν να τους διατυπώσουν με ορισμούς! Εδώ έχουμε το αντίστροφο, έχουμε τις προσωπικότητες, καλά αλλοιωμένες  από την χάρη Του Θεού και καταλαβαίνουμε τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε για να ακολουθήσουμε, αναγόμενοι δι’ αυτών στην πηγή της πίστεως μας (Αγία Γραφή, Δόγμα, Λατρεία, Μυστήρια κ.α.)! Οι Άγιοι και γενικά οι ενάρετοι, δεν είναι ηθικά εξωτερικά πρότυπα, αλλά άνθρωποι με πτώσεις και ανορθώσεις, που εγκολπώθηκαν τον ίδιο τον Χριστό και μας τον έκαναν δρόμο προσιτό, πιο κοντά στην εποχή μας!
    Ευχόμαστε από καρδιάς, κλείνοντας παράλληλα και το άρθρο μας, να αξιωθούμε και εμείς, να είμαστε ή έστω σταδιακά να γίνουμε, όλα αυτά που καλούμαστε να κατακτήσουμε πνευματικά στην Μεγάλη Τεσσαρακοστή! Δηλαδή, να αποτελέσουμε πρότυπα γι’ αυτούς που ψάχνουν αλήθεια και πρόσωπα (και όχι προσωπεία) να στηριχτούν, να εμπνευστούν, να μιμηθούν και γιατί όχι να υπερβούν και ξεπεράσουν, στην ζωή τους! Αμήν!  

ΠΗΓΗ : Κιβωτός της Ορθοδοξίας, Αναδημοσίευση : http://euxh.gr Συντάκτης  π.Αντώνιος Χρήστου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου
Πατήστε πάνω στην Εικόνα






Δημοφιλή