Αγαπητοί φίλοι,γνωστοί και άγνωστοι, σας καλωσορίζω στο προσωπικό μου blog. Σας ευχαριστώ για την τιμή και το χρόνο που αφιερώσατε, για να το επισκεπτείτε...με τιμή π. Αντώνιος Χρήστου

Συνολικές προβολές σελίδας

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΕ ΚΑΤΙ; ΕΛΕΥΘΕΡΑ....

Translate-Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020

Επαναξιολόγηση στόχων: μια πολύ σωτήρια διαδικασία!



του π. Αντωνίου Χρήστου

Αγαπητοί Αναγνώστες, αυτή την Πέμπτη που είναι να δημοσιευθεί το άρθρο μας δεν είναι κάποια σπουδαία Εορτή, γιορτάζουν βέβαια κάθε μέρα σπουδαίοι Άγιοι, αλλά θέλουμε να πούμε ότι η θεματολογία μας δεν δεσμεύεται ιδιαίτερα από κάποιο εκκλησιαστικό γεγονός και γιορτή. Πάντοτε προσωπικά στη συγγραφή των άρθρων μας, μας απασχολούν τρία ερωτήματα: α) Άραγε το θέμα που επιλέχτηκε ενδιαφέρει
το αναγνωστικό κοινό; β) Τι έχουμε να συνεισφέρουμε εμείς προσωπικά σαν συγγραφέας σε αυτό το άρθρο; και γ) Άραγε βοήθησε τον αναγνώστη ή τον μπέρδεψε το άρθρο που παράχθηκε; Αυτά τα τρία ερωτήματα, σχετίζονται άμεσα με το σημερινό θέμα μας. Είναι η επαναξιολόγηση των στόχων και κατά πόσο βοηθά σε οτιδήποτε κάνουμε στη ζωή μας. Ας ξεκινήσουμε…!


Είναι δεδομένο, ότι όλοι λίγο πολύ ξεκινάμε με όνειρα και καλές προθέσεις στη ζωή μας. Η επιλογή ενός παιχνιδιού όταν ήμασταν παιδία, αργότερα η επιλογή της σχολής που θα σπουδάσουμε, το επάγγελμα που επιλέξαμε ή τελικά κάναμε, του συντρόφου που επιλέξαμε για να προχωρήσουμε στο γάμο και την δημιουργία της οικογένειας, τα χόμπι (ασχολίες σε ερασιτεχνικό επίπεδο) που επιλέξαμε στον ελεύθερο χρόνο μας και τόσα άλλα που μπορεί να προσθέσει κανείς, πραγματικά ξεκίνησαν με στόχους και ενδιαφέροντα που είναι ζητούμενο βέβαια, αλλά καμιά φορά λόγω έλλειψης γνώσης και εμπειρίας να μας οδηγήσουν σε αποτυχίες και απογοητεύσεις. Όσο είμαστε παιδιά και νέοι τα βλέπουμε κάπως ιδανικά τα πράγματα, αλλά το «σύστημα», οι παγιωμένες αντιλήψεις, τα κακώς κείμενα και παθογένειες και ένα σωρό άλλοι παράγοντες, έρχονται πολλές φορές να μας προσγειώσουν ανώμαλα!

Υπάρχουν διάφορα σενάρια μετά: α) Το πρώτο είναι να απογοητευτούμε και να τα παρατήσουμε, επιλέγοντας την φυγή ή την παραίτηση. β) Το δεύτερο να αποδεχτούμε τις παθογένειες και να γίνουμε κατεστημένο για τους άλλους που θα έρθουν μετά από εμάς και θα τους γίνουμε το ίδιο τροχοπέδη και εμπόδια, σε αυτά που θέλαμε να είχαμε και εμείς όταν ξεκινούσαμε. γ) Το τρίτο σενάριο είναι να συγκρουστείς με τις παθογένειες και με αυτούς που τις καλλιεργούν και να προσπαθήσεις να το αλλάξεις και δ) Να προσαρμοστείς μεν στη κατάσταση εκ των έσω όσο είσαι χαμηλά στην ιεραρχία και όταν αναδειχθείς και αποκτήσεις ισχύει να αλλάξεις τα πράγματα μέσα από το ίδιο το σύστημα, παραδίδοντας στους επόμενους συνθήκες πολύ καλύτερες από ότι βρήκαμε εμείς όταν ξεκινήσουμε!

Εδώ εισερχόμαστε στον τίτλο μας: η επαναξιολόγηση των στόχων είναι πραγματικά μια πολύ σωτήρια διαδικασία σε όλους τους τομείς τόσο στο πνευματικό μας αγώνα, όσο και σε προσωπικό, οικογενειακό, επαγγελματικό και κοινωνικό επίπεδο. Τι εννοούμε καταρχήν επαναξιολόγηση των στόχων; Στα ερωτήματα κάθε επιλογής όπως π.χ.: Τι κάνω τώρα; Γιατί επέλεξα αυτό ή αυτόν τον άνθρωπο; Που θέλω να φτάσω; Είμαι ευτυχισμένος; Αν κάτι δεν πάει καλά τι φταίει κτλ; Προσθέτω ένα ακόμη ερώτημα αλλά πολύ βασικό : Τι πρέπει να κάνω τώρα για να αλλάξουν προς το καλύτερο τα πράγματα; Αυτό το ερώτημα σημαίνει όχι παραίτηση του αρχικού στόχου, ούτε ματαίωση, ούτε ακύρωσή του, αλλά κυρίως σημαίνει προσγείωση και ρεαλισμό για την κατάσταση που βρίσκομαι αλλά και μου δίνει τις επιλογές για επαναξιολόγηση των στόχων διακρίνοντας τους μικροπρόθεσμους από τους μακροπρόθεσμους. Δηλαδή για παράδειγμα αν ο στόχος κάποιου ήταν να γίνει πλούσιος (όχι ότι τον οφείλει καθ’ αυτό πνευματικά αυτό αλλά για να συνεννοηθούμε) αλλά καταστράφηκε οικονομικά, ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι να ξαναβρεί το παλιό του βιοτικό επίπεδο και τον πλούτο του, μακροπρόθεσμα όμως ξεκινά από τα βασικά την αναζήτηση μιας δουλειάς που να του εξασφαλίζει έστω τα αναγκαία για μια αξιοπρεπή διαβίωση! Αν προσπαθήσει να πλουτίσει χωρίς αυτό, τότε σίγουρα κάποια παράνομη (ληστείες ή απάτες) ή ανορθόδοξη μέθοδο θα επέλεξε (τζόγο κτλ) με αποτέλεσμα αυτό που λέει και η λαϊκή παροιμία: «Όποιος πάει για τα πολλά χάνει και τα λίγα…!»

Ας δούμε την επαναξιολόγηση στόχων στη πνευματική μας ζωή : Όλοι λίγο-πολύ διαβάζοντας την Αγία Γραφή, τα πατερικά κείμενα, κηρύγματα διαφόρων Ιερέων κτλ ακούμε ότι στόχος μας είναι η αγιότητα, να αποκτήσουμε και εμείς αυτό το φωτοστέφανο που βλέπουμε σε όλες τις εικόνες και της αγιογραφίες της Εκκλησίας μας. Είναι σημαντικό να ξέρω που πηγαίνω και ποιος είναι ο μακροπρόθεσμος στόχος μου. Αν όμως εγώ δεν προσγειωθώ στη κατάσταση που είμαι τώρα ότι είμαι άνθρωπος χωρίς μετάνοια, με αμαρτίες, πάθη και αδυναμίες και δεν βάλω μικροπρόθεσμους στόχους να απαλλαγώ από αυτά, τότε η πνευματική μου ζωή κινδυνεύει από μια φαντασιακή κατάσταση και φαινομενική ότι δήθεν κάνω πνευματική ζωή, αλλά δεν έχω καταφέρει βασικά πράγματα της πνευματικής ζωής και κυρίως το πρώτο που είναι η ταπείνωση για να μπορέσουν να οικοδομηθούν όλες οι άλλες αρετές! Οπότε για να σωθώ τι χρειάζεται; Η επαναξιολόγηση των στόχων λοιπόν είναι και αναγκαία και σωτήρια! Δεν μπορούμε να κάνουμε άλματα, αλλά χρειάζονται μικρά και σταθερά βήματα προς τα εμπρός με αποφασιστικότητα.

Ας δούμε την επαναξιολόγηση στο θέμα της οικογένειας : Να υποθέσουμε ότι έχουμε ένα ζευγάρι με παιδιά στην εφηβεία που αμφισβητούν τον γονεϊκό ρόλο, ζητούν περισσότερη ανεξαρτησία με αποτέλεσμα να υπάρχουν εντάσεις. Πιθανόν και οι ίδιοι οι γονείς στην ηλικία των παιδιών τους να έκαναν τα ίδια ίσως και χειρότερα στους δικούς τους γονείς. Αν αντιμετωπίσουν την κατάσταση με νηφαλιότητα διάθεση κατανόηση, ψυχραιμίας και διαλόγου, είναι σίγουρο ότι τα παιδιά αργά θα επανέλθουν και θα υπάρχει ουσιαστική σχέση. Αν πάνε οι γονείς να επιβληθούν με αυστηρές ποινές και τιμωρίες, είναι σίγουρο ότι τα παιδιά θα αντιδράσουν πιθανόν να φύγουν και από το σπίτι. Οπότε η επαναξιολόγηση των στόχων είναι η σημαντική δουλειά στην κατάσταση των μικρών στόχων θα φέρει και την μακροπρόθεσμη που είναι η οικογενειακή ειρήνη και η ομαλή μετάβαση από την εφηβεία στην ενήλικη ζωή!

Κλείνοντας και αυτό το άρθρο μας αγαπητοί μου αδελφοί, ίσως να φαίνεται ότι περισσότερο μιλήσαμε από τις θύραθεν επιστήμες (παιδαγωγική και ψυχολογία) παρά από την θεολογία μας. Στην ουσία όμως είναι το αντίθετο, γιατί θεολογία δεν είναι μόνο η χρησιμοποίηση εκ μέρος μας θεολογικών όρων, αλλά κυρίως είναι η βίωση αυτών των αληθειών και το πνεύμα του Ευαγγελίου που μπορεί να εκφραστεί με την γλώσσα της εποχής μας. Επομένως όταν ο Κύριος μιλάει για Ανάσταση και σωτηρία (μακροπρόθεσμος στόχος) πρώτα μίλησε για άρση του Σταυρού (μικροπρόθεσμός στόχος) που είναι προϋπόθεση της Ανάστασης αλλά όχι αυτοσκοπός της ζωής μας! Εδώ τα μπλέκουμε και γι αυτό οι Χριστιανοί γινόμαστε μίζεροι και όχι με το χαμόγελο της βεβαιότητας της Ανάστασης!  Ας επαναξιολογήσουμε λοιπόν τους στόχους μας καθημερινά και είναι σίγουρο ότι έτσι θα έχουμε συνεχής μικρές νίκες, παρά να βάζουμε ψηλά τον πήχη και να έχουμε μεγάλες δήθεν νίκες…! Αμήν!    

Κιβωτός της Ορθοδοξίας, Αναδημοσίευση : http://euxh.gr Συντάκτης  π.Αντώνιος Χρήστου     


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου
Πατήστε πάνω στην Εικόνα






Δημοφιλή