Αγαπητοί φίλοι,γνωστοί και άγνωστοι, σας καλωσορίζω στο προσωπικό μου blog. Σας ευχαριστώ για την τιμή και το χρόνο που αφιερώσατε, για να το επισκεπτείτε...με τιμή π. Αντώνιος Χρήστου

Συνολικές προβολές σελίδας

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΕ ΚΑΤΙ; ΕΛΕΥΘΕΡΑ....

Translate-Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021

Ιερά Πανήγυρις σε καιρό «για τα πανηγύρια»…!

 



του π. Αντωνίου   Χρήστου

 

Αγαπητοί Αναγνώστες την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές είναι παραμονή του Προφήτη Ηλία και εορτάζει ο Ενοριακός Ναός στον οποίο διακονούμε. Φυσικά οι προετοιμασίες της πανηγύρεως έχουν αρχίσει αρκετό χρονικό διάστημα πριν, αλλά επειδή η επικαιρότητα δεν είναι ευχάριστη, σκεφτήκαμε ακριβώς αυτό που γράφουμε στο τίτλο μας. Τι εννοούμε; Φυσικά η απάντηση βρίσκεται στις παρακάτω γραμμές αρκεί να έχετε να κάνετε τον κόπο να συνεχίσετε την ανάγνωση, ακολουθήστε μας…

 

Στη μνήμη των Αγίων ή του ιερού γεγονότος (π.χ. Υπαπαντή, Εισόδια Θεοτόκου, Ανάσταση, Γέννηση κτλ) που είναι αφιερωμένος ο Ιερός Ναός, τελείται συνήθως την παραμονή και ανήμερα εορταστικές εκκλησιαστικές αλλά και πολιτιστικές Εκδηλώσεις. Γίνεται ο πανηγυρικός Εσπερινός, αρτοκλασία, λιτανεία με συμμετοχή του Επισκόπου και άλλων Κληρικών της Μητροπόλεως. Ανήμερα τελείται η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, που πάντα αποτελεί το κέντρο και την πεμπτουσία της πανηγύρεως. Γι αυτό γίνεται η πανήγυρης αυτή είναι η ουσία της εκκλησιαστικώς, να κοινωνήσουμε και να ενωθούμε με τον Χριστό. Δηλαδή να έχουμε την προοπτική του Αγιασμού. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τελείται ο μεθέορτος Εσπερινός και η Ιερά Παράκληση.

 

Βέβαια η αλήθεια είναι ότι μαζί με αυτά τα αμιγώς εκκλησιαστικά στην λατρεία της Εκκλησίας και τον Ιερό Ναό, γύρω από αυτόν στήνονται και οι εμποροπανηγύρεις με πάγκους με διάφορα πράγματα και προϊόντα, καθώς και εκδηλώσεις διασκεδάσεως με ορχήστρες, γνωστούς τραγουδιστές κ.α. Πάντα υπάρχει στην Ορθόδοξη παράδοσή μας η αίσθηση «της λειτουργίας μετά την Λειτουργία» και η αίσθηση της χαράς από την ευλογία και χάρη που λαμβάνουν οι πιστοί, αλλά η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές κάποιοι τοπικοί σύλλογοι και επιχειρηματίες το παρακάνουν π.χ. να πουλούν και να εμπορεύονται αρτύσιμα σε καιρούς νηστείας και άλλα έκτροπα, αλλά καλώς ή κακώς έχουν ριζώσει στις τοπικές κοινωνίες και είναι δύσκολο να εξαλειφθούν ή έστω να περιορισθούν.

 

Αυτά τα έκτροπα όμως, δεν είναι τίποτα μπροστά στα έκτροπα που η ελληνική μας κοινωνία συνεχίζει καθημερινά να συγκλονίζεται. Είχαμε την υπόθεση Λιγνάδη και Φιλιππίδη που ο δικαστικός δρόμος είναι σε εξέλιξη, μετά ήρθε η δολοφονία της Καρολάϊν στα Γλυκά Νερά από τον ίδιο τον σύζυγό της, μετά είδαμε πρωτοφανή επίθεση από πρώην αρχιμαδρίτη σε Αρχιερείς  μέλη του Δευτεροβάθμιου Δικαστηρίου. Η λίστα συνεχίστηκε στο Αγρίνιο με υπόθεση παιδεραστίας από Ιερέα και τώρα τελευταία το έγκλημα στη Φολέγανδρο και την σύλληψη Αστυνομικού στην Ηλιούπολη ο οποίος κρατούσε παρανόμως και εξέδιδε 19χρονη σε πορνεία κ.α. Από την μία μιλάμε για την Ιερά Πανήγυρη και εδώ μιλάμε για τα «πανηγύρια» (όπως υποτιμητικά λέει ο λαός μας για τέτοιες καταστάσεις) τα οποία δείχνουν μια κοινωνία που όπως έλεγε ο μακαριστός Μητροπολίτης Σιατίστης Παύλος «είναι μια νεκρή κοινωνία χωρίς Χριστό και αυτές οι πράξεις είναι σημεία και σημάδια της αποσύνδεσή της…»!

 

Όπως βλέπουμε για όλα αυτά τα περιστατικά δεν είναι θέμα μόρφωσης ή χρημάτων ή κακών συνθηκών, κοσμικά τα είχαν όλα ότι χρειάζονταν, αλλά ο εγωισμός, η πλεονεξία και ότι έχουμε γίνει «ανίκανοι να αγαπήσουμε» (πάλι φράση του Μακαριστού Παύλου Σιατίστης), γίνονται αυτά που γίνονται και δυστυχώς και στο μέλλον θα συνεχίσουμε να βλέπουμε και ίσως και οι ίδιοι εμείς (συντάκτης του άρθρου και αναγνώστες) να παράγουμε τέτοιες καταστάσεις στο μέλλον…!

 

Ενώ όμως έχουμε αυτά τα χάλια μας ως έθνος, ως τοπική κοινωνία, ως οικογένειες και ως άνθρωποι μεμονωμένα, από την άλλη εδώ υπάρχει και η ελπίδα μας για θεραπεία και διόρθωση. Γιατί ευτυχώς για εμάς  ο Χριστός δεν ήρθε ακόμη για να κρίνει, αλλά για να σώσει και διορθώσει. Ο Χριστός έρχεται και συγκαταβαίνει στην αμαρτωλότητά μας και μας απλώνει χέρι να μας πίασει για να μας σώσει μέσα από την πανήγυρη που μας αξιώνει! Ευτυχώς εκεί άνθρωποι που δεν εκκλησιάζονται τακτικά θα έρθουν και θα εμφανιστούν! Εκεί είναι η ευκαιρία μας λοιπόν, να απλώσουμε το χέρι μας να μας τραβήξει ο Χριστός όπως κάνει στην εικόνα της Αναστάσεως στον Αδάμ και την Εύα! Αμήν!   


Πηγή : Κιβωτός της Ορθοδοξίας, Αναδημοσίευση : http://euxh.gr Συντάκτης  π.Αντώνιος Χρήστου   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου
Πατήστε πάνω στην Εικόνα






Δημοφιλή