Σελίδες

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

ΔΙΑΚΡΙΣΗ -ΧΑΡΙΣ -ΕΞΥΠΝΑΔΑ



Την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου στην αίθουσα της Αρχαιολογικής Εταιρείας έγιναν ομιλίες
για την μορφή του Αγιορείτου Αγίου Παϊσίου. Μίλησε ο επίσκοπος Ναυπάκτου, ο καθηγούμενος
της Ι.Μ.Κουτλουμουσίου κλπ αλλά κατά την γνώμη μου η ομιλία του π Χριστοδούλου, Πνευματικὸς καὶ ἐφημέριος του Ι. Ἡσυχαστηρίου “Παναγία, ἡΦοβερὰ Προστασία”, ποὺ ἑδρεύει στὴν Μεγάλη Παναγία Χαλκιδικής είχε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον με το πνεύμα και τα βιώματα που είχε από τη συχνή επικοινωνία που είχε ως νέος μοναχός στη Κουτλουμουσίου, που ο σημερινός συνώνυμος καθηγούμενος του είχε αναθέσει διακόνημα να τον φροντίζει.
Μίλησε για το χιούμορ του Αγίου που κάλυπτε το διορατικό του χάρισμα και χωρίς να μαλώσει κάποιον προσωπικά, με διάκριση τον συμβούλευε, νομίζω ότι τα παρακάτω περιστατικά, δεν τα έχετε ξανακούσει:
ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ:
Ό μοναχός Σ. (ζει και αναφέρθηκε το όνομά του) φρόντιζε να φυτεύει κηπουρικά στο κήπο της Ι.Μ.Κουτλουμουσίου. Φύτευε για χρήση της Ι.Μονής, αλλά και να δίνει σε άλλα κελλάκια.
Πήγε λοιπόν στον Γέροντα Παϊσιο να δώσει ευλογίες. Ακολουθεί ο διάλογος. -Βρε καημένε πήγαινέ τα σε κανένα κελάκι, εγώ δεν τα χρειάζομαι. -Έδωσα σε όλα Γέροντα όπως ερχόμουν. -Καλά αυτή είναι η δουλειά του μοναχού; -Τι άλλο να κάνω Γέροντα; -Να, βλέπεις αυτή τη στοίβα από τα γράμματα; Άλλοι ζητάνε προσευχή για καρκίνο, για χωρισμούς κλπ. Εσύ πάρε αυτό το εύκολο γράμμα, να προσευχηθείς γιατί έχει να βρέξει ενάμισυ χρόνο στη Λάρισα.
Πράγματι ο μοναχός Σ. άρχισε το κομποσκοίνι όλη τη νύκτα. Ο π.Χριστόδουλος τον βλέπει να γυρνά στις 12:00 το βράδυ και του λέγει. Βρέ βλογημένε πήγαινε λίγο να κοιμηθείς, σε 2 ώρες έχουμε ακολουθία, συνεχίζεις αργότερα, το κομποσκοίνι. -΄Οχι, θα κάνω την εντολή του Γέροντα.
Ο π. Χριστόδουλος ήταν τότε πορτιέρης και την άλλη μέρα, δέχθηκε τη πρώτη φουρνιά επισκεπτών. Βλέπει κάποιους νέους και η πρώτη ερώτησή του μετά την υποδοχή ήταν από έρχονταν. Από τη Λάρισα Γέροντα. -Α! εκεί που έχει να βρέξει ενάμισυ χρόνο; Τι να σου πούμε Γέροντα, ίσα που προλάβαμε, από τη μεγάλη μπόρα που ξέσπασε, να έρθουμε. Με χαρά τότε έτρεξε και το είπε στον μοναχό π.Σ. και πήγανε μαζί να ενημερώσουμε τον Γέροντα Παϊσιο. -Πως το μάθατε; ρώτησε ο Γέροντας. Να ήρθαν οι πρώτοι προσκυνητές και ήταν από τη Λάρισα. -Είδες π. Σ. ποιό είναι το κύριο έργο του μοναχού; Η προσευχή λοιπόν.
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ
Ένας νέος δεν ήθελε να εξομολογηθεί, γιατί το θεωρούσε μη απαραίτητο. Φτάνει η προσευχή και η Θεία Λατρεία, έλεγε. Πήγε με το Θείο του στον Γέροντα. Τους βλέπει ο Γέροντας από μακρυά και λέγει στον π. Αναστάσιο που τον γνώριζε, τι κάνει. -Καλά, εσύ Γέροντα τι κάνεις; -Να, π. Αναστάσιε, εξομολογώ το κήπο μου! -Δεν κατάλαβα Γέροντα. - Να, έχω παρατηρήσει από τη πείρα μου, ότι αν σκάψω και εξομολογήσω το κήπο μου, βγάλω τα πετράκια, τα ζιζάνια κλπ ό,τι φυτέψω πιάνει πολύ καλύτερα απ' ότι αν τα φύτευα πρόχειρα! Πήρε το μήνυμα ο νέος και εξομολογήθηκε!
ΔΟΝΤΑΚΙ ΑΝΤΙ ΣΤΑΥΡΟΥ
Ένας νέος δεν άκουγε κάποιον συγγενή του, να βγάλει από το λαιμό του το ''δόντι'' και να βάζει μόνο Σταυρό. Ο συγγενής του τον πήγε κάποια φορά στο Γέροντα. Ο Γέρο-Παϊσιος τον κοιτούσε επίμονα. Ο νέος τότε το παρατήρησε και του είπε: Γέροντα έχω την εντύπωση ότι κάτι θέλετε από μένα, έτσι που με κοιτάτε. -Τι να θέλω, αυτό που θέλω, δεν μπορείς να μου το δώσεις!
Όχι Γέροντα θα το κάνω. -Να ήθελα αυτό το δοντάκι, να μη στο στερήσω, όμως. Όχι Γέροντα πάρτε το! Να παιδί μου, πόσο θα χαρεί ένα αγριογούρουνο εδώ πέρα, που είναι φαφούτικο, και θα χαρεί πολύ που θα του το βάλω!!
Και φυσικά έβαλε το Σταυρό στο λαιμό του, μετά από το τόσο διακριτικό και με χιούμορ πείραγμα!
ΜΕΛΙΣΣΑ
Κάποιος επισκέπτης μέσα στο κελί του κυνήγησε μια μέλισσα που μπήκε από το παράθυρο. Ε! την ξέρεις, είπε ο Γέροντας. Αυτή η ταλαίπωρη έχει λίγους μήνες ζωή και μύρισε τη ζάχαρη. Αυτή παιδί μου, τηρεί δύο εντολές από το Ι. Ευαγγέλιο. Αγαπήσεις το Θεό και τον πλησίον σου!
Φτιάχνει την κηρύθρα που κάνουμε το κερί και μάλιστα το γνήσιο, όχι με παραφίνη που παρά αφήνει(!) και δοξάζουμε το Θεό. Συγχρόνως τηρεί την  εντολή αγαπήσεις τον πλησίον σου με το μέλι που μας δίνει, με τη γύρι που μεταφέρει από λουλούδι σε λουλούδι. Και κάτι άλλο σπουδαιότερο. Δεν βάζει στο μυαλό της κακούς λογισμούς. Πάει από άνθος σε άνθος από γλυκό σε γλυκό. Και με τα χεράκια του άπλωσε τη παλάμη του που έβαλε ζάχαρη και κάθισε η μέλισσα.
Κατόπιν πήγε στο παράθυρο και άφησε τη ζάχαρη με τη μέλισσα! Τι εξυπνάδα, τι διάκριση!
ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟΥ (Κάπου το άκουσα και αλλού)
Ρώτησε ο Γέροντας και σήμερα Άγιος Παϊσιος έναν επισκέπτη του, τι δουλειά κάνει.
Φιλόλογος, απήντησε. -Ξέρεις τις προσωπικές αντωνυμίες; Ασφαλώς Γέροντα, Εγώ Εσύ Αυτός.
Λάθος, κύριε καθηγητά. Να αλλάξετε αυτή τη γραμματική και το συντακτικό. Το σωστό είναι:
Εσύ, Αυτός, Εγώ!! Κατάλαβες κύριε καθηγητά. Τελευταίο το Εγώ!!
ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕ ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΚΑΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΪΣΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας απλά με κόσμιο τρόπο.