Αγαπητοί φίλοι,γνωστοί και άγνωστοι, σας καλωσορίζω στο προσωπικό μου blog. Σας ευχαριστώ για την τιμή και το χρόνο που αφιερώσατε, για να το επισκεπτείτε...με τιμή π. Αντώνιος Χρήστου

Συνολικές προβολές σελίδας

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΕ ΚΑΤΙ; ΕΛΕΥΘΕΡΑ....

Translate-Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Στ. Σπανουδάκης: Συνέντευξη στο "Παρόν"



-Ο νέος δίσκος σας « Χαίρε θάλασσα μου», θα κυκλοφορήσει ανήμερα της συναυλίας σας στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στις 27 Σεπτεμβρίου. Είναι μουσική και στίχοι για την Παναγία και την Ελλάδα του χτες και του σήμερα. Πως βλέπετε την Ελλάδα του χτες και πως την Ελλάδα του σήμερα;
Η Ελλάδα του χτες, είναι " κρυμμένη", μέσα στην Ελλάδα του σήμερα. Χρειάζεται ο κατάληλος ηγέτης, οι κατάληλες συνθήκες και πάνω απ' ολα, ενα κοινό και καθαρό όραμα, για να βγεί στην επιφάνεια. 
Δυστυχώς, εμείς οι σύγχρονοι Ελληνες, έχουμε απο καιρό χάσει και το όραμα και την καθαρή κρίση και βέβαια και τους ηγέτες μας. Οί συνθήκες, κατά την γνώμη μου πάντα, δεν θάναι ποτέ ευνοικές, αν δεν ξαναβρούμε σαν λαός, αλλά και σαν άτομα, τον χαμένο εαυτό μας. Κι αυτός δεν βρίσκεται, ούτε στούς δρόμους, ούτε στα πρόσκαιρα, συνθήματα. Είναι καρφωμένος στο dna μας και περιμένει. Την στιγμή που θα αποφασίσουμε να δούμε, πραγματικά μέσα μας. Εκεί ξεκινάνε όλες οι επαναστάσεις, που αντέχουν πραγματικάνστον χρόνο. Στο ενώπιος ενωπίω.

-Η Παναγία μάνα, οδηγήτρια , σημείο αναφοράς για εσάς;
Οχι σημείο αναφοράς. Είναι πολύ απρόσωπο, για τα δικά μου πιστεύω. 
Παρουσία, πραγματικότητα, αλήθεια, αγκαλιά, μητέρα, αδελφή, ήλιος και θάλασσα, θα με εξέφραζαν καλύτερα. 
Η χάρη Της, ας μας σκεπάζει πάντα. Κι' η γλυκειά φωνή Της, ας ειναι πυξίδα κι' οδηγός σε όσους τυχερούς, αξιώνονται να την ακούσουν.

-Η ελληνικότητα και η ορθοδοξία είναι βασικές αρχές στην ζωή σας . Κάποιοι προσπαθώντας να μειώσουν το έργο σας έχουν «ειρωνευτεί» αυτές τις αρχές . Είναι οπισθοδρομικό κάποιος να αναφέρεται στις ρίζες του ή να νιώθει ευλάβεια και πίστη στον Θεό;
Η ειρωνεία, ειναι τό οπλο αυτών, που δεν έχουν λογικά η άλλα, επιχειρήματα. 
Δόξα τω Θεώ, είναι γεμάτη η χώρα μας, απο τέτοιους. Αν τούς έπαιρνα σοβαρά, 
θα έγραφα "έντεχνα" και ανέμπνευστα τραγούδια οχυρωμένος πίσω από εναν μεγάλο ποιητή και κάπως "προοδευτικά" εμβατήρια. Και τότε, πολύ πιθανόν, θα με δίδασκαν και στα σχολεία. 
Καλωσορίζω χρόνια τώρα, τον γελοίο λεκτικό και midiaκό πόλεμο τους και τούς ex catherae αφορισμούς τους, γιατί αυτό περιέργως, με φέρνει όλο και πιο κοντά στον στόχο μου.
Να υμνώ, Χριστό και Ελλάδα. 
Δεν κατάλαβα, που θα πρέπει και να απολογηθώ και για το αυτονόητο.

-Μένετε μόνιμα στην Νάξο . Γιατί; Θέλετε να ξεφύγετε, από τι ; Ή θέλετε να συναντηθείτε με τι;
Είναι τυχαίο. Βέβαια όπου τύχη, βάλε "Θεού ψευδώνυμον", για να καταλαβαινόμαστε. Αποζητάω τις ερημιές και την ησυχία, για να μπορέσω να καταλάβω, αλλά και να εξηγήσω, τι συμβαίνει μέσα μου. Κι' επειδή σπανίως το καταφέρνω, γράφω μουσική και ελαφρά "ακατανόητους" στίχους. 
Ισως κάποτε να καταφέρω αυτό που χρόνια τώρα,προσπαθώ. 
Πάντως, μέχρι στιγμής, τζίφος.

-Τι σημαίνει η Θάλασσα για εσάς;
Την Ντόρη, που με έμαθε να την αγαπάω. Αλλά και την θάλασσα που με έμαθε, να αγαπάω την Ντόρη. Και πάει λέγοντας, έτσι χωρίς σκοπό, λογική, η καί νόημα ακόμη, όπως όλα τα ωραία, στην τέχνη. Καμμιά φορά και στην ζωή.

-Για να ξεφύγουμε από αυτήν την λαίλαπα του Μνημονίου χρειαζόμαστε ένα ηγέτη; Ένα Αλέξανδρο ; Υπάρχουν πολιτικές φυσιογνωμίες σήμερα με όραμα;
Μακάρι η λαίλαπα της Ελλάδος, νάταν μόνο το μνημόνιο. Αυτό είναι το αποτέλεσμα, δεν είναι το αίτιο. Όσο ο λαός αυτός παραμένει ίδιος, "αλλαγή" δεν θα δεί. Πότε θα μεταννοήσει; Πότε θα ζητήσει βοήθεια απο τον Χριστό και τους αγγελους Του; Πότε θα μάθει να ακούει και να κάνει αυτά πού οι μάρτυρες, οι Άγιοι, οί γέροντες και τελικά η ίδια του η ψυχή ζητάνε; Πότε θα πιεί το "αληθινό νερό", να ξεδιψάσει επιτέλους;
Πολιτικές φυσιογνωμίες σήμερα με όραμα, είναι λίγο σαν να με ρωτάς, αν υπάρχουν μουγγοί τραγουδιστές.

-Πως βλέπετε τις περικοπές των δασκάλων και των καθηγητών από τα σχολεία ; Μια χώρα με γενιές ακαλλιέργητες δεν είναι κάτι που σας φοβίζει;
Γιατί πάντα η γνώση, πρέπει να πηγαίνει αγκαλιά με, κρατικούς προυπολογισμούς; Είδαμε και την γνώση, το ήθος και τούς τρόπους αλλά και την " Πατριδογνωσία" που μάθαν τα παιδιά, όταν ολα τα των τεχνών και των γραμμάτων, ανθίζαν οικονομικά. Είδαμε και την "επιχορηγούμενη" τέχνη. Δεκαετίες εκτρωματικών εναγκαλισμών τέχνης, πολιτικής και χρήματος. Τί σπουδαίο γέννησαν; 
Η καλλιέργεια δεν μπορει να είναι μόνον θέμα, προυπολογισμού. Είναι κυρίως θέμα καθαρής ψυχής τού διδάσκοντα και ανάγκης και δίψας για πραγματική αλήθεια, του διδασκόμενου. 

-Κύριε Σπανουδάκη, γιατί οι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών σιωπούν για όσα συμβαίνουν σήμερα στην πατρίδα μας; Φοβούνται ή δεν τους δίνουν βήμα τα μίντια;
Ελπίζω να μην με βάζεις κι' εμένα σε αυτούς, γιατί ανατρίχιασα. 
Τί να πείς σήμερα, πού δεν έχει ήδη ειπωθεί; Και ποιός υπάρχει να σε ακούσει;
Κάθε Έληνας και μια γνώμη και ένας αρχηγός και ένας πρόεδρος και ένας φιλόσοφος και ένας γνώστης, όλων των θεμάτων Ελληνικών τε και διεθνών. 
Είναι φυσικό, σε μια τέτοια πραγματικότητα, να ακούγονται μόνο οι φωνασκίες 
και τα συνθήματα. Συνήθως εκπέμπονται απο αυτούς που προανέφερες.
Τα μίντια, παιζουν κι' αυτά το παιχνίδι τους. Δίνουν βήμα σε δικούς τους ανθρώπους, καλλιτέχνες, επιστήμονες, πολιτικούς κλπ. 
Δεν παίζει πια κανέναν ρόλο. Κανείς δεν ακούει. Πίστεψέ με.

Το ότι βλέπουμε σήμερα στην ελληνική τηλεόραση την ιστορία του Σουλειμάν και ίσως θα δούμε και σε σίριαλ την Άλωση της Πόλης το περιμένατε;
Όταν υπάρχουν τόσοι Έλληνες, πολιτικοί, δήμαρχοι, βουλευτές, ιστορικοί, δημοσιογράφοι που λυσσαλέα πολεμάνε, ότι Ελληνικό και υποστηρίζουν οτι Τουρκικό, τι φταίει η γιαγιά η ο καναλάρχης πού τίς δίνει αυτό που θέλει. 
Τό πρώτο είναι και ανησυχητικό και βρώμικο. Εκεί είναι που θέλει εγρήγορση.

-Το ότι κάποιοι καπηλεύονται την αγάπη για την πατρίδα και την έχουν κάνει δικιά τους σημαία, είναι συνέπεια της αριστερής πολιτικής που ήθελε όποιον σεβόταν την πατρίδα και την ιστορία να χαρακτηρίζεται και εθνικόφρονας ;
Αχ αυτή η αριστερή, εντός πολλών εισαγωγικών πολιτική! Κατάφερε να διαβρώσει, τέχνες, πολιτική, μυαλά, επιστήμες, νοοτροπίες με ότι χειρότερο και φθηνότερο. Συνθήματα αντί διαλόγου. Αποκλεισμούς, αντί αγκαλιάς. Μασονονοοτροπία αντί αλήθειας. Καί άλλα πολλα..... Άλλη εκτίμηση είχα για τούς παληούς αριστερούς και τελείως άλλη, εχω για τούς σημερινούς.

-Οι διάλογοι που ακούγονται στην Βουλή σας θλίβουν;
Έναι ανάλογοι και σε απόλυτη συμφωνία με αυτούς που κάνουμε πιά μεταξύ μας.
Έτσι μιλάνε οι σημερινοί Έλληνες.

-Υπάρχουν 1.500.000 άνεργοι γιατί δεν έχουν βγει ακόμη στους δρόμους;
Γιατί φοβούνται. Γιατί δεν πιστευουν κανέναν, απο τους αρχηγούς τους. Γιατί έχουν προδοθεί απο όλους. Γιατί μάθαν χρόνια τώρα, οτι ο "Τούρκος" δεν νικιέται. Και γιατί μάθαν δυστυχώς, στα εύκολα.

-Στο Μέγαρο Μουσικής ανυψώσατε το ηθικό των Ελλήνων με τις επικές συνθέσεις σας . Τι σας λέει ο κόσμος στις συναυλίες σας , στα καμαρίνια , στο δρόμο;
Πάντα, εν ενί στόματι και μία καρδία, το ίδιο: Σάς ευχαριστούμε για την μουσική σας. 
Βέβαια αυτό ισχύει, για όσους με αγαπάνε. Άλλοι με κοιτάνε με στραβά μάτια, ως δεξιό, ως εθνικιστή, ως βασιλικό, ώς Καραμανλικό, ως θρήσκο, ως Χριστιανό διαπλεκόμενο κλπ... κλπ 
Πάλι καλά πού κανείς ως τώρα, δεν με κατηγόρησε για σοσιαλιστή, προοδευτικό, πασόκο, αριστερό, τουρκόφιλο κλπ...

-Το φιλανθρωπικό έργο σας είναι πάντα παρόν. Η κοινωνική αλληλεγγύη είναι από τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας καλλιτέχνης ;
Όχι απαραίτητα, και πάντως ποτέ φωναχτά. Ζήσαμε και ζούμε ακόμη, "καλλιτεχνικές φιλανθρωπίες", που είναι συνήθως, το αντίθετο αυτού πού δείχνουν και πολυδιαφημίζουν. Δέν είμαι φιλάνθρωπος. Αγωνίζομαι να γίνω, άνθρωπος.

-Ποιο είναι το επόμενο πρόσωπο που θα σας εμπνεύσει για να γράψετε για αυτό;
Μαγεύομαι και εμπνέομαι απο πρόσωπα πού αγαπώ, θαυμάζω, πιστεύω και θέλω να τους μοιάσω, η να τους "αγγίξω" για λίγο, με την μουσική η τα λόγια μου.

-Οι πλειστηριασμοί των πρώτων κατοικιών θα οδηγήσουν σε μια κοινωνική έκρηξη; 
Νομίζω ότι απέχουμε πολύ ακόμη, απο την κοινωνική έκρηξη. Την οποία δεν είμαι βέβαιος και ποιός ακριβώς την θέλει.Όλοι οι "τσαμπουκάδες" των facebook, το εύχονται και το υποστηρίζουν με συνθηματάκια και like, μεταξύ τους. 
Βρε, χασομέρηδες, έτσι γίνονται οι επαναστάσεις;

Για πια πρόοδο και πολιτισμό μιλάμε όταν οι άνθρωποι ψάχνουν σήμερα στα σκουπίδια;
Προσωπικά αποφεύγω και τόν πολιτισμό και την πρόοδο σαν έννοιες και σαν λέξεις.
Τίς περισσότερες φορές πιά, σημαίνουν το ακριβώς αντίθετο. Θυμίζω το "προοδευτικός" και τι μάθαμε ότι σημαίνει και τις " πολιτισμένες" χώρες, που μας κυβερνούν. Δώσε μου, το ακριβώς και ακριβό πιά, αντίθετο τους και ίσως καταφέρουμε να συνεννοηθούμε.

-Πως θα χαρακτηρίζατε ιστορικά την εποχή μας; Είναι μια από τις χειρότερες και σκληρότερες εποχές της ανθρωπότητας;
Όχι βέβαια. Και εμείς οι Έλληνες και η ανθρωπότητα, έχουν ζήσει και δεί, πολύ χειρότερα. Και πολύ φοβάμαι, ότι σε μια χωρίς Θεό ανθρωπότητα, πολλά δυσάρεστα, μέλουν να συμβούν ακόμη.

-Γιατί υπάρχει τόση ανισότητα , τόση δοκιμασία , στον κόσμο;
Γιατί το θέλουν οι άνθρωποι. Το διάλέγουν οι αρχηγοί και το προσυπογράφουν οι πολίτες. Οταν και άν θα πάψει τό "θέλω" το "κι' άλλο" και το "δώσε", θάχουμε κάνει μια καλή αρχή.

-Πιστεύετε ότι ζούμε τα έσχατα των καιρών; Σημεία Αποκάλυψης;
Ναί. Τό πότε όμως, μόνο ο Θεός το ξέρει. Εμείς, κοιτάμε τα σημάδια. Και προσπαθούμε κάθε μέρα νάμαστε, κοντά στούς νικητές. Τον Χριστό και τίς μυριάδες των Αγίων και των Αγγέλων Του. Δική Του είναι η τελική νίκη! 
Και μέσω Αυτού, δική μας.

-Γιατί η εποχή δεν γεννά ένα Χατζιδάκι , ένα Θεοδωράκη , ένα Ξαρχάκο;
Είναι μια συνήθης γνώμη που ακούγεται αυτή, μαζί με διάφορες άλλες παρεμφερείς, που δείχνουν προσκόληση σε ταμπέλες και όχι, στην ουσία. 
Θα μου επιτρέψεις, σαν μουσικός και άνθρωπος τού ήχου που είμαι, να διαφωνήσω και στην γνώμη, αλλά και στην ουσία. 

-Τι εύχεστε για την χώρα μας; Θα τα καταφέρουμε;
Εξαρτάται από τον συλλογικό στόχο. Όταν τον βρούμε θα τα καταφέρουμε. 
Για την ώρα είμαστε ακόμη κομματιασμένοι. Η κομα - τιασμένοι αν προτιμάς.
Και βέβαια εξαρτάται απο το τι ακριβώς, θέλουμε να καταφέρουμε. 
Εγω προσωπικά, θάθελα μια Ελλάδα, μεταννοημένη, ανασκουμπωμένη, ενωμένη, με φωτεινούς ανθρώπους, με αληθινούς λόγους, με αρχαίους χορούς, με βυζαντινούς δρόμους, που να πασχίζει ενωμένη για το καλό και την αλήθεια. 
Πόσα χρόνια άραγε χρειάζονται; Και απο πού αρχίζεις;
.

-Ποιος είναι ο ρόλος των ξένων; Επιβουλεύονται την χώρα μας; Χρειάζεται ένα ενωτικό συνολικό «ΟΧΙ» ;
Δεν με τρομάζουν οι ξένοι. Οι έλληνες που ξεπουλιούνται και δειλιάζουν, με τρομάζουν. Οί ξένοι, την δουλειά τους κάνουνε, όπως πάντα σε όλη την ιστορία μας. Εμείς είμαστε αυτοί που ξεπουλιόμαστε και προδίδουμε καθημερινά, τα ιερά και τα όσια της πατρίδας μας, χρόνια τώρα. 
Εδώ είναι ο εχθρός, γι' αυτό είναι τόσο επικίνδυνος!

-Ποιο είναι το πιο σπουδαίο πράγμα στην ζωή;
Η αγάπη. Γίνεται δε ατομική βόμβα, όταν μοιράζεται.

-Ποια είναι τα σχέδια σας φέτος; Δισκογραφικά , συναυλίες εντός -εκτός Ελλάδας , εμφανίσεις;
Κανένα απολύτως. Δουλειά, ησυχία και ελπίδα, για το ακόμη άπιαστο. 
Και μακριά απο ότι και όσους, με κάνουν χειρότερο. Και εξ αναπνοής κοντά, σε ότι και όσους με κάνουν καλύτερο! Όχι ειδήσεις, όχι πολιτική, όχι πολλα λόγια, ναι μουσική, ήχοι, στίχοι, Θεός και άνθρωπος γονατιστός μπροστά Του.

-Ποιο είναι το μεγαλύτερο βραβείο για σας;
Αυτό που δίνει τελικά ο χρόνος. Στον χρόνο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου
Πατήστε πάνω στην Εικόνα






Δημοφιλή