Αγαπητοί φίλοι,γνωστοί και άγνωστοι, σας καλωσορίζω στο προσωπικό μου blog. Σας ευχαριστώ για την τιμή και το χρόνο που αφιερώσατε, για να το επισκεπτείτε...με τιμή π. Αντώνιος Χρήστου

Συνολικές προβολές σελίδας

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΕ ΚΑΤΙ; ΕΛΕΥΘΕΡΑ....

Translate-Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018

Ολοκληρώθηκαν οι Εργασίες, του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ιερέων Νεότητος και Κατηχητών, της Εκκλησίας της Ελλάδος.



Για 6η φορά, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, διά του Γραφείου της Συνοδικής Αγωγής της Νεότητος, διοργάνωσε το Πανελλήνιο Συνέδριο Ιερέων Νεότητος και Κατηχητών, αυτή τη φορά  στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας στην Αλίαρτο Βοιωτίας, από το απόγευμα της 29ης έως το μεσημέρι της 31ης Αυγούστου 2018.

Εκπρόσωποι από 51 Μητροπόλεις και περίπου 110 Σύνεδροι, για τρεις ημέρες είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν και να προβληματιστούν, γύρω από την ποιμαντική και κατηχητική διακονία και προσφορά στο χώρο της Νεότητος και να ανταλλάξουν εμπειρίες και προτάσεις για τη βελτίωση στην προσέγγιση των νέων και των υπαρξιακών τους αναζητήσεων και προβλημάτων.

Το κεντρικό θέμα του φετινού Συνεδρίου ήταν το «Κατήχηση και Διαπροσωπικές σχέσεις».
Οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκίνησαν επίσημα με την παρουσία του ίδιου τον Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & πάσης Ελλάδος και  την Ακολουθία του Αγιασμού,  την οποία τέλεσε ο Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής της Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος  Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, με την παρουσία του Ποιμενάρχου της Μητροπόλεως που φιλοξένησε το Συνέδριο, Μητροπολίτου  Θηβών & Λεβαδείας κ. Γεωργίου.

Ακολούθησαν οι απαραίτητοι  επίσημοι χαιρετισμοί : 

α) του  Προέδρου της Συνοδικής Επιτροπής της Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος  Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Νικολάου, ο οποίος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο κ. Ιερώνυμο, δια την τιμητική παρουσία του, τον Σεβασμιώτατο Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιον, δια την φιλοξενία του Συνεδρίου, τον Γραμματέα της Συνοδικής Επιτροπής Νεότητος Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Πολύκαρπο Μπόγρη καθώς και όλους τους Συνέδρους δια την συμμετοχή τους, η οποία όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη. Ο Μητροπολίτης κ. Νικόλαος, αναφερόμενος στο κεντρικό  θέμα του Συνεδρίου, το οποίο είναι: «Κατήχηση και διαπροσωπικές σχέσεις» ανέπτυξε και εξήγησε θεολογικώς τον όρο «κατήχηση» και αναφερόμενος στις διαπροσωπικές σχέσεις,  τόνισε ότι «στην σημερινή εποχή καλούμαστε περισσότερο από κάθε άλλη φορά να τονώσουμε τις σχέσεις μεταξύ μας μέσα στο πνεύμα της Εκκλησίας, η οποία  προσφέρει αγάπη, ανεκτικότητα και ενάρετη ζωή».

β) Του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος εκύρυξε την επίσημη έναρξη των Εργασιών του Συνεδρίο,  και στη συνέχεια αναφέρθηκε στις καθημερινές δυσκολίες, που γίνονται ολοένα και περισσότερες, ενώ υπογράμμισε ότι στον χώρο της Εκκλησίας, στις κατασκηνώσεις, στα οικοτροφεία, στις συνάξεις δημιουργούνται οι καλύτερες φιλίες που κρατούν μια ζωή, υπογραμμίζοντας πως «όταν οι σχέσεις δεν έχουν Χριστό δεν έχουν και διάρκεια». Ευχήθηκε, επίσης, αντίστοιχες ευκαιρίες, όπως το συγκεκριμένο συνέδριο, να προσπαθούμε να τις εκμεταλλευόμαστε, διότι τα οφέλη είναι πολλά και τα έχουμε ανάγκη. Κλείνοντας ο Μακαριώτατος, ευχαρίστησε τους παρισταμένους Σεβασμιωτάτους και όλους τους συνέδρους, κληρικούς και λαϊκούς, ευχόμενος για καλή επιτυχία των εργασιών του Συνεδρίου.

γ) Κατόπιν ο οικείος Μητροπολίτης Θηβών κ. Γεώργιος, καλωσορίζοντας τον Μακαριώτατο, τον κ. Μητροπολίτη κ. Νικόλαο , τους απεσταλμένους Ιερείς των Μητροπόλεων και όλους τους Συνέδρους, ευχόμενος καλή επιτυχία  και μίλησε για τις ευκαιρίες που δίνονται, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην σημαντική συμβολή του Συνεδριακού Κέντρου τα χρόνια της λειτουργίας του, όλα αυτά τα χρόνια.

δ) Τους χαιρετισμούς έκλεισε ο Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Νεότητος της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιμανδρίτης  Πολύκαρπος Μπόγρης, ανέγνωσε το πρόγραμμα των εργασιών του Συνεδρίου και των ομάδων εργασιών, αλλά αναφέρθηκε και στις προσδοκίες για τα οφέλη  και για τα πολύτιμα πορίσματα που αναμένουμε με βάση και της εμπειρίας των συνεδρίων των προηγούμενων χρόνων.

Μετά το τέλος των χαιρετισμών, καλέστηκε στο βήμα ο κεντρικός εισηγητής του εφετινού Συνεδρίου, ο Πανοσιολιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Βαρνάβας Γιάγκου, Υπεύθυνος του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης με θέμα, το ίδιο με αυτό ολόκληρου του Συνεδρίου,: «Κατήχηση και διαπροσωπικές σχέσεις». 

Ο ομιλητής με πάρα πολύ θεολογικό και καρδιακό τρόπο, παρουσίασε τις βασικές παραμέτρους του θέματος, μέσα από την πατερική παράδοση και τόνισε πόσο δύσκολο είναι στις μέρες μας να εφαρμοστούν όλα αυτά, όταν δεν έχουμε τις ορθόδοξες προϋποθέσεις και διαιωνίζουμε παθογένειες, προκαταλήψεις και παρεκκλίσεις.  Ολόκληρη η ομιλία του π. Βαρνάβα βρίσκεται εδώ.


Ακολούθησε ευρεία συζήτηση επί της Εισηγήσεως και στην συνέχεια, αφού ο Μακαριώτατος και ο Μητροπολίτης κ. Νικόλαος αποχώρησαν, παρατέθηκε εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών επίσημο Δείπνο προς όλους τους Συνέδρους. Αμέσως μετά ακολούθησε η τέλεση της Ακολουθίας του Αποδείπνου και ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα της 1ης ημέρας του Συνεδρίου.

Η δεύτερη μέρα του Συνεδρίου ξεκίνησε με την Ιερά ακολουθία του Όρθρου στο Παρεκκλήσιο του Συνοδικού Κέντρου.

Ακολούθησε το πρωϊνό και στις 9.30 π.μ. ο Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Νεότητος της Εκκλησίας της Ελλάδος Αρχιμανδρίτης Πολύκαρπος Μπόγρης χώρισε τους Συνέδρους στις ομάδες εργασίας, oι οποίες φέτος ήταν οι εξής τέσσερες :

1) Προετοιμάζοντας τους νέους ανθρώπους για να αγαπήσουν με Συντονιστές τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Αντώνιο Καλλιγέρη και την Δρ. Άννα Κολλιοπούλου.
(Τα πορίσματα της 1ης ομάδος βρίσκονται εδώ)

2) Η δίψα των νέων για σχέση στον Ψηφιακό κόσμο, με Συντονιστή τον Διδάκτωρ Θεολογίας και Καθηγητή Μουσικής κ. Ηλία Λιαμή.
(Τα πορίσματα της 2ης ομάδος βρίσκονται εδώ)



3) Η μεταστροφή της αγάπης ως ιδιώτευση και επιλογή (Αναφορά στην ομοφυλοφιλία και στις άλλες αποκλίσεις)  με Συντονιστή τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Θεμιστοκλή Μουρτζανό, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας και Γραμματέα τον Αρχιμανδρίτη π. Βησσαρίωνα Καραλάσκο.
(Τα πορίσματα της 3ης ομάδος βρίσκονται εδώ)



και 4) Η χαρά και η ευτυχία στις ανθρώπινες σχέσεις, με Συντονιστή τον Αρχιμανδρίτη π. Δανιήλ Ψωΐνο και Γραμματέα τον Αρχιμανδρίτη π. Τέρτιο Κωνσταντόπουλο.
(Τα πορίσματα της 4ης ομάδος βρίσκονται εδώ)


Το μεσημέρι οι ομάδες εργασίας διέκοψαν για μεσημεριανό γεύμα και ανάπαυση. Το απόγευμα μετά τον καφέ, οι Ομάδες Εργασίας συνέχισαν τις εργασίες τους μέχρι τις 7.00 μ.μ. 

Ακολούθως, όλοι οι σύνεδροι μετέβησαν στην παράπλευρη Ιερά Μονή Παναγία Ευαγγελισμού, για την τέλεση του Εσπερινού χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου. Εκτός από την Εορτή της Τιμίας Εσθήτος της Παναγίας, η Ιερά Μονή εόρτασε τα 59 χρόνια της σύγχρονης επαναλειτουργίας της.

Στο τέλος του Εσπερινού, τελέσθηκε και Τρισάγιο για όλους τους κτήτορες της Ιεράς Μονής. Ακολούθησε κέρασμα στο Αρχονταρίκι της Μονής και Δείπνο στο Συνεδριακό Κέντρο. Μετά το δείπνο προβλήθηκε η ταινία το "Θαύμα".

Την τρίτη και τελευταία ημέρα του συνεδρίου,  ξεκίνησε η μέρα με τη συμμετοχή όλων των Συνέδρων στη Θεία Λειτουργία, στο Καθολικό της Ιεράς Μονής, την οποία τέλεσε ο π. Παΐσιος Σουλτανίκας, εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού και Αγίου Όρους.

Μετά τη θεία λειτουργία και το πρωϊνό, οι σύνεδροι συγκρότησαν την τελευταία ολομέλεια όπου εκεί παρουσιάστηκαν τα πορίσματα των τεσσάρων ομάδων  εργασίας του συνεδρίου. Ακολούθησε συζήτηση και σχολιασμός επί των πορισμάτων, ενώ για πρώτη φορά ερωτήθηκαν οι Σύνεδροι και κατέθεσαν προτάσεις για το θέμα του μελλοντικού Συνεδρίου την επόμενη χρονιά.

Μετά το τέλος της Συνεδρίας, οι σύνεδροι ετοίμασαν τα πράγματά τους και μετά το φαγητό, όλοι με όλους χαιρετήθηκαν μέσα σε εγκάρδιο και αδελφικό κλίμα, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για το επόμενο Συνέδριο και ευχόμενοι για καλή νέα κατηχητική χρονιά.


Θα ήταν παράληψη να μη αναφέρουμε και επισημάνουμε, ότι όλοι οι συμμετέχοντες, αισθανθήκαμε έντονα και έμπρακτα,  την πατρική αγάπη και παρουσία σχεδόν σε όλη  την διάρκεια του συνεδρίου, του Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου αλλά και γενικότερα για την αβραμιαία και αρχοντική φιλοξενία που μας παρατέθηκε, από τον ίδιο και τους εκλεκτούς του συνεργάτες.

π. Αντώνιος  Χρήστου

Εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως
Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης & Βάρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου
Πατήστε πάνω στην Εικόνα






Δημοφιλή