Αγαπητοί φίλοι,γνωστοί και άγνωστοι, σας καλωσορίζω στο προσωπικό μου blog. Σας ευχαριστώ για την τιμή και το χρόνο που αφιερώσατε, για να το επισκεπτείτε...με τιμή π. Αντώνιος Χρήστου

Συνολικές προβολές σελίδας

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΕ ΚΑΤΙ; ΕΛΕΥΘΕΡΑ....

Translate-Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

Φωτεινή πόλη …αλλά σβηστοί άνθρωποι…!


                             

του π. Αντωνίου Χρήστου

    Αγαπητοί μου αναγνώστες, είναι γεγονός ότι όπου και να κοιτάξει κανείς, μέρα και ιδιαίτερα την νύχτα, βλέπει παντού το σκηνικό να έχει εμφανώς αλλάξει, σε σχέση με τις άλλες εποχές και περιόδους του χρόνου! Δρόμοι, πλατείες, μαγαζιά, κτήρια και σπίτια, εσωτερικά και εξωτερικά, να έχουν γεμίσει φωτάκια και λαμπιόνια πολλά και σε ότι χρώμα υπάρχει και μπορεί κανείς να φανταστεί! Όλο αυτό το σκηνικό, ονομάζεται «χριστουγεννιάτικο» και η αλήθεια είναι ότι ενθουσιάζει μικρούς και μεγάλους! Σίγουρα η εξωτερική αυτή γενική ατμόσφαιρα, παρασύρει  σε ένα εορταστικό κλίμα και σε μια προσμονή…!
   Εκτός από τον στολισμό, και στις δραστηριότητες και εκδηλώσεις του κόσμου κάτι αισθητά αλλάζει! Ακούς για «Χριστουγεννιάτικες προσφορές», ακούς για ένα σωρό πολυποίκιλες εκδηλώσεις (εκκλησιαστικές αλλά το περίεργο είναι και περισσότερο εξώ- εκκλησιαστικές), που καλούν για «χριστουγεννιάτικα bazaar», φιλανθρωπικές δράσεις, εξορμήσεις,  και όχι μόνο, ακόμη και για οικογενειακή Χριστουγεννιάτικη Γιόγκα , είδαμε αφίσα σε ένα φαρμακείο!!!
Όλοι μιλούν για «Χριστού-γέννα» αλλά περισσότερο μιλούν για το «πνεύμα των Χριστουγέννων» που είναι τόσο αφηρημένο και γενικό, ενώ ο Χριστός ως πρόσωπο απουσιάζει γενικώς! Για την ακρίβεια έχει αντικατασταθεί με τον γνωστό και οικείο μας πια, «Άγιο Βασίλη από την Σκανδιναβία», ο οποίος αναμένεται  να έρθει με «τα ξωτικά του»για να μας φέρει υλικά δώρα!
Υλικές απολαβές αναμένουμε, αλλά και υλικά προετοιμαζόμαστε για άλλη μια χρονιά, για αυτές τις «Άγιες μέρες» χρονικά, αλλά δεν ξέρουμε κατά πόσο συνειδητοποιούμε οι περισσότεροι, ότι το Άγιες μέρες, πάει κυρίως στον τρόπο που θα ζήσουμε και θα προετοιμαστούμε! Στις μέρες μας φαίνονται όλα αυτά, ψιλά γράμματα ή κατάλοιπα παραδόσεων μιας παλιότερης εποχής! Χριστούγεννα για πολλούς, σημαίνει να αγοράσουμε νέα ρούχα, νέα παπούτσια, πιο συμβατά με τις σύγχρονες τάσεις  (της χριστουγεννιάτικης!!!) μόδας, που απαιτούν τα «Χριστουγεννιάτικα ρεβεγιόν!!». Για κάποιους είναι και ένα γαστριμαργικό γεγονός, που πρέπει να μάθουμε νέες συνταγές από τους σύγχρονους σταρ Σεφ της Ελληνικής τηλεόρασης! Χριστούγεννα για κάποιους είναι η αγορά και η ανταλλαγή δώρων! Για τους περισσότερους Χριστούγεννα σημαίνει διακοπές, αργία και διασκέδαση στα μεγάλα νυχτερινά μαγαζιά ή στα εστιατόρια και τα μπαρ! Ακόμη και αθλητικούς αγώνες έχει ο κατάλογος, για κάποιους φανατικούς του είδους! Τέλος, ακόμη και ο τζόγος στα καζίνα και σε κάθε είδος τυχερού παιχνιδιού, αυτές τις μέρες είναι στα καλύτερά του.
Το κερασάκι στη τούρτα, είναι κυρίως γυναικεία υπόθεση! Χριστούγεννα (για κάποιες γυναίκες) είναι και θέμα αναδείξεως της ομορφιάς και τους κάλλους που διαθέτουν! Τα ραντεβού γεμάτα, στα κομμωτήρια, στα κέντρα αισθητικής, στην περιποίηση μέχρι και της τελευταίας λεπτομέρειας στην εμφάνιση, από την κώμη μέχρι τα νύχια ή τις βλεφαρίδες! Τώρα είναι και της μόδας και η δερματοστιξία, το γνωστό μας τατουάζ! Κάποιοι επιλέγουν αυτές τις εορταστικές μέρες να κάνουν πρώτη φορά ή να εμπλουτίσουν με ένα ακόμη, το σώμα τους!
Παράλληλα με όλο αυτό το κλίμα που προσπαθούμε να περιγράψουμε, βλέπουμε και το γενικότερο κοινωνικό κλίμα, παγκόσμιο και τοπικό στην επικαιρότητα! Γεγονότα κοινωνικών εντάσεων (στη Γαλλία το κίνημα με τα κίτρινα γιλέκα, στην Ελλάδα μεταξύ Εκκλησίας και κράτους), σκηνικά πολέμου (στην Κριμαία μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας, αλλά και στο Αιγαίο και την Κύπρο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας), σκάνδαλα (υπόθεση Ριχάρδου), δολοφονίες (του Ζακ Κωστόπουλου, του Ελληνοαυστραλού στη Βούλα, του ομογενούς Κωνσταντίνου στην Βόρειο Ήπειρο ή αλλιώς στη σημερινή Νότια Αλβανία,  την 21άχρονη φοιτήτρια στην Ρόδο κ.α.) και λόγω των τελευταίων φόρων που καλείται ο κόσμος να πληρώσει πριν φύγει ο χρόνος, υπάρχει ένα κλίμα περίεργο αναβρασμού!
Τι συμπέρασμα βγάζουμε από όλα αυτά; Αυτό που λέει και ο τίτλος του άρθρου μας! Εξωτερικά στολίσαμε, εξωτερικά θα στολιστούμε και εμείς, θα μιλάμε, θα τρώμε και θα εορτάζουμε «Χριστούγεννα», αλλά θα απέχουμε πολύ, από αυτό που ο ίδιος ο Χριστός μας θέλει, από αυτό που η ίδια η Εκκλησία μας διδάσκει και προσμένει, από τα ίδια της τα μέλη!
Θέλουμε φυσικά να επισημάνουμε ότι τα περισσότερα από τα παραπάνω δεν σημαίνει ότι είναι κακά καθ’ αυτό! Ούτε τα όμορφα φορέματα, ούτε τα ωραία φαγητά, ούτε η καλή και όμορφη διασκέδαση-ψυχαγωγία! Το πρόβλημα είναι όταν μένουμε μόνο σε αυτά και χάνουμε τον σκοπό-το πρόσωπο, για το οποίο έγιναν και κάνουμε όλα αυτά!
Γιατί γεννήθηκε ο Χριστός; Για να έρθει να μας προσλάβει, να μας απαλλάξει από την φθορά και την αμαρτία, με τον σταυρό και την Ανάστασή Του! Άρα πως τον προσεγγίζω και εγώ; Όταν αφήνω την καρδιά μου να καθαριστεί από τα πάθη και τις αμαρτίες! Πως γίνεται αυτό; Με το μυστήριο φυσικά της μετανοίας! Φροντίζουμε εκτός από τα άλλα και γι’ αυτό; Πως εγώ θα γευτώ τον Χριστό; Φυσικά όταν κοινωνήσω! Πως θα γίνει αυτό όταν ξενυχτώ την παραμονή και δεν κρατώ την νηστεία που έχει η Εκκλησία μας, μέχρι να έρθει ανήμερα να κοινωνήσω Χριστό; Ωραία και η φιλανθρωπική ευαισθησία κάποιων στις μέρε αυτές, αλλά τι νόημα έχει, όταν δεν είμαι ελεήμων και φιλάνθρωπος και τις επόμενες μέρες και μήνες, που δεν θα υπάρχουν τα δέντρα και τα στολίδια και τα λαμπιόνια;
Επομένως αδελφοί μου, πριν πασχίσουμε να φωταγωγήσουμε το σπίτι μας, το μπαλκόνι μας, την επιχείρησή μας, τα δημόσια κτήριά μας, ας φροντίσουμε πρώτα να φωτιστούμε και στολιστούμε με τις αρετές και τα χαρίσματα, τα οποία θα μας επιτρέπουν να κάνουμε Χριστούγεννα κάθε μέρα και το πρόσωπό μας θα λάμπει, ακόμη και αν όλα γύρω μας είναι σκοτάδι! Το σκοτάδι της καρδιάς δεν φεύγει με λαμπιόνια, αλλά με Χριστό που είναι το φως του κόσμου! Προλαβαίνουμε λοιπόν να φωτιστούμε, έστω και τις τελευταίες μέρες, πριν γεννηθεί πάλι ο Κύριός μας! Αμήν!

 *Απόφοιτος Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών, Πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και Κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου στην Ορθόδοξη Θεολογία στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.


ΠΗΓΗ : Κιβωτός της Ορθοδοξίας, Αναδημοσίευση : http://euxh.gr Συντάκτης  π.Αντώνιος Χρήστου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου
Πατήστε πάνω στην Εικόνα






Δημοφιλή