Αγαπητοί φίλοι,γνωστοί και άγνωστοι, σας καλωσορίζω στο προσωπικό μου blog. Σας ευχαριστώ για την τιμή και το χρόνο που αφιερώσατε, για να το επισκεπτείτε...με τιμή π. Αντώνιος Χρήστου

Συνολικές προβολές σελίδας

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΕ ΚΑΤΙ; ΕΛΕΥΘΕΡΑ....

Translate-Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023

Σχολιασμός επικαιρότητας (αρχές Φεβρουαρίου 2023)



         του π. Αντωνίου   Χρήστου





Αγαπητοί Αναγνώστες την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές είναι βράδυ της 6ης Φεβρουαρίου 2023. Και τι δεν έγινε αυτή την ημέρα! Το πρωί στην γειτονική Τουρκία και την Συρία έχει κτυπήσει ο εγκέλαδος σε πάρα πολλές πόλεις και οι αρχές να μιλάνε για περισσότερους από 10.000 νεκρούς! Στη χώρα μας από το βράδυ ο χιονιάς το έστρωσε κανονικά σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Τα σχολεία δεν λειτούργησαν στην Αττική και αρκετά προβλήματα δημιουργήθηκαν στο οδικό δίκτυο και όχι μόνο! Η Εορτή του Αγίου Φωτίου που γίνεται κάθε χρόνο από την Ιερά Σύνοδο στην Ι. Μ. Πεντέλης δεν πραγματοποιήθηκε, όπως φυσικά και πολλά άλλα. Εκτός από το κρύο και τον χιονιά, εκκλησιαστικά είμαστε ακόμη στην περίοδο της Υπαπαντής, δεν έχει γίνει η απόδοση ακόμη, ενώ εισήλθαμε στο Τριώδιο και την 1η Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου. Παράλληλα προσωπικά από 7 Φεβρουαρίου είμαστε αδειούχοι για 10 ημέρες και με τη χάρη Του Θεού αν όλα πάνε καλά την Κυριακή του Ασώτου θα προσκυνήσουμε στο Άγιο Όρος για τρεις ημέρες! Αυτά όλα είναι οι παραστάσεις και τα δεδομένα που έχουμε! Τι να πρωτοσχολιάσουμε; Ξεκινάμε και όπως βγει!

Σχετικά με τον Σεισμό και τον Χιονιά, συμπεριλαμβάνονται στα λεγόμενα «φυσικά φαινόμενα» και σε κάποιες γωνιές του πλανήτη οι κάτοικοι έχουν μάθει να ζουν με αυτά! Μεταξύ αυτών και η χώρα μας που θεωρείται σεισμογενής χώρα και υπάρχουν περιοχές στην πατρίδα μας με συχνούς σεισμούς (Εύβοια, Κορινθία, Επτάνησα και Δωδεκάνησα κ.α.)  και κάθε χρόνο χιονίζει (Μακεδονία, Θράκη, Πιερία κ.α.) και το περίεργο δεν είναι όταν συμβαίνει αλλά όταν δεν συμβαίνει…! Όσο όμως και οι κάτοικοι να έχουν συνηθίσει να ζουν με αυτά, δεν σημαίνει ότι δεν είναι πρόβλημα με πολλαπλές δυσκολίες και συνέπειες, όταν συμβούν. Το σίγουρο είναι ότι ο άνθρωπος όσο και να έχει κάνει επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο και να έχει πολλά δεδομένα στην πρόβλεψη των σεισμών και των καιρικών φαινομένων, πάντα αισθάνεται ανήμπορος πάνω στην τρομακτική δύναμη της φύσης που για εμάς τους Χριστιανούς δεν δρα από μόνη της πάντα και τυχαία, αλλά σύμφωνα με τους κανόνες που έχει ορίσει ο κατασκευαστής της Θεός και πολλές φορές ο άνθρωπος λόγω κακής χρήσης της φύσης, θερίζει και τις συνέπειες με την διατάραξη του καιρού το γνωστό φαινόμενο του Θερμοκηπίου, αλλά και να χιονίζει σε περιοχές που μέχρι χθες ήταν αδιανόητο, ή να γίνονται σεισμοί πολλές φορές χάρις την αποστασία και απληστία του ανθρώπου, ιδιαίτερα στην άπληστη εξόρυξη φυσικών πόρων πετρελαίου ή φυσικού αερίου κ.α. Επομένως αυτό που πρέπει να απασχολεί τον άνθρωπο είναι η μετάνοιά του, το «χιόνι» που έχει στη καρδιά και φυσικά να φροντίζει το περιβάλλον όχι ως ιδιοκτήτες, αλλά ότι έχουν δανεισθεί τον πλανήτη από τα ίδια τους τα παιδιά…!

Σχετικά με την λειτουργική πραγματικότητα, οδεύουμε προς την Κυριακή του Ασώτου ή καλύτερα της Κυριακής του Σπλαχνικού Πατέρα. Έχει σπουδαία αξία αυτή η Κυριακή, γιατί συνοψίζει το πνεύμα όλου του Ευαγγελίου! Όπως εύστοχα έχει ειπωθεί: «Και όλο το Ευαγγέλιο και αν χανόταν, αρκεί να δασωνόταν  αυτή η περικοπή είναι αρκετό για να καταλάβουμε όλο το σκοπό της Αγίας Γραφής και της Εκκλησίας ολόκληρης». Αυτός είναι ο σκοπός όλης της ζωής μας, να επιστρέψουμε στην πραγματική μας πατρίδα που είναι αυτή η πατρική Αγκαλιά Του Θεού, που μας περιμένει όλους χωρίς να ρωτήσει που ήμασταν και γιατί φύγαμε, αλλά να μας καταφιλίσει , να μας καθαρίσει και να μας δώσει το λευκό ένδυμα και το δακτυλίδι της Υιοθεσίας και να σφάξει τον ίδιο του τον Υιό, τον «μόσχο τον σιτευτόν» και να κάνει αυτό το «ουράνιο γλέντι», αυτή την θεία λειτουργία και με το Τίμιο Σώμα Του και Αίμα Του να μας σώσει και να καθαρίσει από κάθε αμαρτία! Όλοι φτάνουμε στη ζωή μας να ασωτεύσουμε λίγο ή πολύ, το ζητούμενο είναι να το αντιληφθούμε και να γυρίσουμε πίσω και όχι να είμαστε σαν τον μεγάλο γιο, που δεν χάρηκε με την επιστροφή του αδελφού του και γκρίνιαξε στον πατέρα του!

Μέχρι να γίνει όμως αυτό και ιδιαίτερα μετά την κοίμησή μας, υπάρχουν κάποια προσκυνήματα, κάποιοι ιεροί τόποι, που αξίζει κανείς να προσκυνήσει, να επισκεφθεί, να ηρεμίσει από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας και να λάβει την ευλογία! Ένας από αυτούς και ιδιαίτερα για τους άνδρες που έχουμε αυτό το ιερό προνόμιο σε σχέση με τις γυναίκες που δεν έχουν την ευκαιρία να πάνε, το Άγιο Όρος. Δυστυχώς η δοκιμασία του Κορονοϊού μας απομάκρυνε σχεδόν τρία χρόνια από αυτό το ταξίδι! Ήρθε όμως ξανά η ευκαιρία να πραγματοποιηθεί. Το περιβόλι της Παναγιάς, πραγματικά αξίζει τον κόπο να βρίσκεται κάποιος και για να λάβει ευλογία, αλλά κυρίως παράδειγμα για την ζωή του βλέποντας τον κόπο και τον αγώνα των μοναχών! Καλό προσκύνημα σε όλους ευχόμαστε όποτε και αν αξιωθείτε να πάτε! Αμήν!  

ΠΗΓΗ : Κιβωτός της Ορθοδοξίας, Αναδημοσίευση : http://euxh.gr Συντάκτης  π.Αντώνιος Χρήστου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου
Πατήστε πάνω στην Εικόνα






Δημοφιλή