Αγαπητοί φίλοι,γνωστοί και άγνωστοι, σας καλωσορίζω στο προσωπικό μου blog. Σας ευχαριστώ για την τιμή και το χρόνο που αφιερώσατε, για να το επισκεπτείτε...με τιμή π. Αντώνιος Χρήστου

Συνολικές προβολές σελίδας

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΕ ΚΑΤΙ; ΕΛΕΥΘΕΡΑ....

Translate-Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

Κυριακή 9 Μαρτίου 2008

Μεγάλη Τεσσαρακοστή 2008….ευκαιρία για μια νέα αρχή…

Όταν ήμουν μικρότερος και ξεκινούσε αυτή η περίοδος, η αλήθεια είναι ότι δεν χαιρόμουν και ιδιαίτερα! Έλεγα ωχ τώρα ξεκινάει η νηστεία, τι θα τρώμε; πως θα την βγάλουμε; κτλ! Μεγαλώνοντας η αλήθεια είναι ότι συνήθισα και ιδιαίτερα φέτος που εδώ και 6 μήνες είμαι σε συνεχής «νηστεία» λόγω διατροφολόγου και σε μέρες μάλιστα χωρίς νηστεία! Τελικά δεν είναι και φοβερό, να κυριαρχήσεις πάνω στην τροφή και γενικά στις επιθυμίες, που κυριαρχούν και μας ελέγχουν!
Επίσης όμως μεγαλώνοντας, έμαθα ότι η νηστεία από τα φαγητά δεν είναι το μόνο που μας καλεί η Εκκλησία! Ουσιαστικότερα μας καλεί, σε πνευματική εγρήγορση, πνευματική νηστεία, από αμαρτίες, πάθη, κατάκριση, πολυλογία κτλ! Αυτό είναι το δυσκολότερο μέρος της περιόδου. Δυστυχώς οι αμαρτίες και τα πάθη μας, έχουν γίνει δεύτερη και σχεδόν πρώτη φύση μας! Αν τα σταματήσουμε και τα κόψουμε, νομίζουμε ότι αρνούμαστε τον ίδιο τον ευατό μας! Αλλά αυτό δεν είπε ό Χριστός; Ότι για να Τον ακολουθήσουμε πρέπει να αρνηθούμε τον ευατό μας και να σηκώσουμε τον σταυρό μας και να τον ακολουθήσουμε! Αυτό σημαίνει άσκηση αλλά και πίστη, δηλαδή εμπιστοσύνη…στον τρόπο ζωής που έζησε ο ίδιος ο Χριστός και τον διατήρησε ως διδασκαλία και πρόταση τρόπου ζωής το σώμα Του δηλαδή η Εκκλησία.
Κάθε Σαρακοστή λοιπόν, είναι μια πρόκληση και ένα ¨ξεβόλεμα¨ από τις εμπαθείς συνήθειές της υπόλοιπης ζωής μας! Τα εφόδια όμως που μας χορηγεί η Εκκλησία είναι πάρα πολλά, όπως η κατάνυξη, οι πλούσιες και μακροσκελείς Ακολουθίες, η πλούσια χάρις και ευλογία του Τριαδικού μας Θεού και οι πρεσβείες των Αγίων μας κ.α.! Εμείς απλά κάνουμε ένα βήμα, δίνουμε έμπρακτα τη συγκατάθεσή μας και τα άλλα τα αναλαμβάνει ο ίδιος ο Θεός, που μας χορηγεί πλούσιες τις δωρεές Του κατά τρόπο μυστηριακό και μεταμορφωτικό! Αυτή είναι η γοητεία που ο κόσμος ως κόσμος και όχι ως Εκκλησία, δεν μπορεί να αντιληφθεί και να υιοθετήσει. Νομίζει ότι η Εκκλησία περιορίζει την ελευθερία του και τον καταπιέζει και όμως συμβαίνει το αντίθετο! Τι; Με την κάθαρση ο άνθρωπος απελευθερώνεται και κυριαρχεί αυτός πάνω στην ύλη και στα πάθη! Αντίθετα ο κοσμικός άνθρωπος, ελέγχεται και υποδουλώνεται αυτός πάνω στα πάθη και τις επιθυμίες του! Ποιος είναι άραγε πραγματικά ελεύθερος; Νοείται άλλωστε η ελευθερία χωρίς την πηγή της που είναι ο ίδιος ο Χριστός;
Σήμερα ξεκινήσαμε με τον Κατανυκτικό Εσπερινό και ζητήσαμε συγνώμη! Αυτό ζητάω και από εσάς που διαβάζετε αυτές τις γραμμές! Όλοι σφάλουμε για πράγματα που κάνουμε ή για πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε και δεν τα κάναμε! Εύχομαι να έχουμε καλή, κατανυκτική και αγωνιστική Μεγάλη Τεσσαρακοστή! Να αξιωθούμε να συναντήσουμε ουσιαστικά τον Αναστημένο Χριστό και να συναναστηθούμε μαζί του το βράδυ το Μεγάλου Σαββάτου που πλησιάζει!

Ο Θεός μαζί μας


π. Αντώνιος

2 σχόλια:

Adonios GK είπε...

Είναι αλήθεια αυτό που λέτε όσον αφορά την πνευματική νηστεία.
Είναι αυτή που αντιμετωπίζουμε με μεγαλύτερη δυσκολία πλέον και όχι εκείνη του φαγητού.
Πρέπει να πω ότι μετά από τόσα χρόνια, περιμένω την Μ.Σαρακοστή με ενθουσιασμό!
Βέβαια το δύσκολο κομμάτι της πνευματικής νηστείας από πάθη και πειρασμούς ακόμα δεν το αντιμετωπίζω με επιτυχία...

Όμως η Μεγάλη Εβδομάδα έρχεται μέρα με τη μέρα και πιο κοντά μας και το μήνυμα του Χριστού για μετάνοια και αναγέννηση θα μας αγγίξει πάλι.

Καλή Μεγάλη Σαρακοστή να έχουμε.
Τις ευλογίες σας και καλή δύναμη!

π. Αντώνιος Χρήστου είπε...

Σας ευχαριστώ πάρα πολυ για το μήνυμα σας! Είδα και το blog σας πολύ ενδιαφέρον! Όλα καλά θα πάνε γιατί έχουμε καλό "Καπετἀνιο" τον ίδιο το Χριστό!

Αμήν καλή δύναμη!

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου
Πατήστε πάνω στην Εικόνα






Δημοφιλή