Αγαπητοί φίλοι,γνωστοί και άγνωστοι, σας καλωσορίζω στο προσωπικό μου blog. Σας ευχαριστώ για την τιμή και το χρόνο που αφιερώσατε, για να το επισκεπτείτε...με τιμή π. Αντώνιος Χρήστου

Συνολικές προβολές σελίδας

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΕ ΚΑΤΙ; ΕΛΕΥΘΕΡΑ....

Translate-Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008

Ιατρική και πνευματική υγεία.

Πως θα σας φαινόταν , αν κάποιος αμφισβητούσε τα φυσιολογικά όρια της πίεσης ή του ζαχάρου; Αν κάποιος έλεγε ότι είναι φυσιολογικό να ξεπερνάει η χοληστερίνη στο αίμα το 150; Το ουρικό οξύ τα 7; Αν μάλιστα εκτός από το να τα αμφισβητούσε, τα εφάρμοζε και στον οργανισμό του, με τις συνέπειές του να είναι αργές μεν, αλλά εμφανείς στο πέρασμα του χρόνου, με αποτέλεσμα την σαφής επιδείνωση της υγείας του; Έναν τέτοιο άνθρωπο λοιπόν, σίγουρα όλοι θα τον περάσουν για τρελό ή στην καλύτερη περίπτωση θα τον χαρακτηρίζαμε ότι εκούσια εθελοτυφλεί!
Η ιατρική λοιπόν γι΄ αυτό υπάρχει, εκτός από το να μας θεραπεύει από τις ασθένειες, υπάρχει για να μας οριοθετεί το σωστό και φυσιολογικό και να μας υποδεικνύει το το λάθος και το ζημιογόνο! Ως γνωστό η πρόληψη είναι καλύτερη από την θεραπεία! Όλοι κάνουμε καταχρήσεις και επιβαρύνουμε την υγεία μας (παχυσαρκία, διαβήτης, ζάχαρο κτλ). Όλοι έχουμε το μέτρο όμως και γνωρίζουμε ότι κάνουμε κατάχρηση και παρεκλείνουμε του φυσιολογικού! Δεν παρουσιάζουμε ποτέ το βλαβερό και ανθυγιεινό ως υγεία!

Αφού αυτά ισχύουν για την σωματική μας υγεία, γιατί να μην ισχύουν και για την πνευματική; Όλοι οι άνθρωποι λίγο πολύ, αναγνωρίζουν ότι αποτελούνται από δύο συστατικά και από ψυχή και από σώμα! Αυτά τα δύο έχουν άρρηκτη σχέση και αρμονία που μόνο ο βιολογικός θάνατος μπορεί να τα χωρίσει και αυτό για όσους πιστεύουν στον Χριστό, μόνο προσωρινά....! Όπως το σώμα λοιπόν έχει ανάγκες (να τραφεί, να πλυθεί, να αναπαυθεί), έτσι αντίστοιχα και η ψυχή μας, έχει ανάγκη «τροφής», «πλυσίματος», «αναπαύσεως»! Επίσης και η ψυχή μας έχει υγεία και αρρώστια, καθώς αποτελεί αντικείμενο που ερευνούν οι ψυχολόγοι και κυρίως οι ψυχοθεραπευτές (για τους επιστημονικά καταρτισμένους μιλώ και όχι για κάποιους επιτηδείους απατεώνες). Στο άρθρο αυτό όμως θα ασχοληθώ βαθύτερα, μιλώντας την ψυχή ως καρδιά που είναι η βάση της πνευματικής ζωής και ασχολείται η Εκκλησία για την σωτηρία της!
Στην πνευματική ζωή λοιπόν, τροφή της ψυχής είναι η Θεία Κοινωνία, το πλύσιμο της είναι η Ιερά Εξομολόγηση, η ανάπαυσή της, είναι η ανάγνωση της Αγίας Γραφής, η Προσευχή και η συμμετοχή στην Μυστηριακή και λατρευτική ζωή της Εκκλησίας μας! Όταν δεν συμβαίνουν αυτά, τότε ο άνθρωπος φθείρει την πνευματική του υγεία, καθώς αποσυνδέεται από τον Θεό (η ψυχή είναι το κατοικητήριό του στον άνθρωπο) και τότε αρχίζει η φθορά και η αμαρτία στον άνθρωπο! Τότε ο η ψυχή εκπίπτει από τις φυσιολογικές προδιαγραφές της, αρχίζουν πλέον να σκηνώνουν μέσα οι αμαρτίες και τα πάθη και σε συνδυασμό με την μη συμμετοχή στην Θεία Κοινωνία, εξομολόγηση, Προσευχή και μυστηριακή ζωή (τα πολεμικά εφόδια του ανθρώπου) έχει ως αποτέλεσμα να έρχεται η πνευματική αρρώστια και σιγά σιγά ο πνευματικός θάνατος! Έτσι ο άνθρωπος βιολογικά ζει, αλλά πνευματικά είναι άρρωστος και όταν συνεχιστεί για χρόνια τότε είναι πνευματικά νεκρός! Επίσης πολλές σωματικές ασθένειες έχουν πνευματικές αιτίες γι΄ αυτό ο Χριστός πριν ενεργήσει θαυματουργικά σε κάποιο άρρωστο, πρώτα ενεργούσε θεραπευτικά στην ψυχή του ασθενούς, συγχωρώντας πρώτα τις αμαρτίες του!
Να πει κάποιος και πως φαίνεται η πνευματική αρρώστια ή ο πνευματικός θάνατος στη ζωή μας ; Πρέπει κάτι να είναι πιο χειροπιασιαστό για να πιστέψω...! Μα όλα αυτά τα στραβά που συμβαίνουν στην κοινωνία μας και στον κόσμο τι είναι; Οι φόνοι, οι κλοπές, η εκμετάλλευση, η πορνεία, το οικολογικό πρόβλημα κλτ, είναι αποδείξεις του πνευματικού θανάτου! Το σώμα όταν πεθαίνει έχει κάποιες συνέπειες σταδιακά, αυτό που ονομάζουμε αποσύνθεση! Έτσι και στην ψυχή μας, αυτά τα έργα και αυτή η δυσωδία των έργων μας, είναι η πνευματική αποσύνθεσή μας!
Ο Κόσμος πιστεύει, ότι με περισσότερους αστυνομικούς και με περισσότερες ποινές, θα αποτρέψει τα εγκλήματα και τις αδικίες στην κοινωνία και θα διορθωθεί το κακό! Ο Κόσμος πιστεύει ότι με κατανάλωση λιγότερης ενέργειας θα σωθεί ο πλανήτης! Ο Κόσμος πιστεύει ότι χωρίς ικανοποιώντας μόνο τις σωματικές του ανάγκες, με την συσσώρευση του πλούτου θα είναι ευτυχισμένος! Ο Κόσμος πιστεύει ότι δεν υπάρχει Θεός και άρα είναι ελεύθερος να κάνει ότι κάνει αλλά και χωρίς συνέπειες(η ελευθερία ισχύει άλλα η κακή χρήση της έχει συνέπειες)! Ο Κόσμος πιστεύει ότι με την αμφισβήτηση, αφού δεν είναι άμεσα ορατά όλα τα παραπάνω δεν υπάρχουν και είναι δόγματα κάποιων συμφεροντολόγων "παπάδων",που θέλουν να επιβληθούν και να χειραγωγήσουν τον κόσμο και τόσα άλλα....! Αυτά όμως είναι το δέντρο και χάνει το δάσος! Είναι ασπριρίνες για το καρκίνο!

Η ιατρική είναι μία, παρόλο που μας έχουν κατακλύσει ένα σωρό εναλλακτικές ιατρικές που ζητούν και οικειοποιούνται την αυθεντία της και την αποτελεσματικότητά της! Έτσι και εδώ υπάρχουν πολλές θρησκείες μία είναι η αλήθεια και η αυθεντική και δεν είναι άλλη από την Ορθόδοξη Χριστιανική διδασκαλία και πίστη! Εμείς οι Έλληνες δυστυχώς δεν την εκτιμούμε όπως δεν εκτιμούμε και την υγειανή μεσογειακή κουζίνα και πλακωθήκαμε στα ξενόφερτα fast-food! Είναι ίσως γευστικότερα και πιο δελεαστικά, αλλά διατροφικά ζημειογόνα! Έτσι και οι άλλες θρησκείες και φιλοσοφίες, μας κατακλύζουν και είναι δελεαστικές όχι όμως οφέλιμες και αληθινές!
Όποιος θέλει λοιπόν να επιλέξει την αρρώστια και το πάθος είναι ελεύθερος...μη καταγγέλλει όμως την Υγεία ως ανύπαρκτη....και την αυθεντική ζωή ως αρρώστια...! Οι καπνιστές γνωρίζουν ότι φθείρουν την υγεία τους, αλλά καπνίζουν, αυτό κάνουν και όσοι επιλέξουν να μην ακολουθήσουν τον Χριστό όμως η Εκκλησία πάντα στοργικά από ενδιαφέρον σαν την σαρκική μας μητέρα, θα μας ενημερώνει.: Ότι αυτή η επιλογή βλάπτει σοβαρά την υγεία...και ας ειρωνεύονται κάποιοι και ας την θεωρούν γραφική! Αυτός που θα σου προσφέρει «αρρώστια» τον αισθάνεσαι φίλο σου.....ενώ αυτός που σου προσφέρει «θεραπεία», τον αισθάνεσαι...εχθρό ή ψέμα; Αυτή η σύγχυση που υπάρχει στην εποχή μας, αυτό κάνει αντιστρέφει το σωστό από το λάθος και τα ονομάζει αντίστροφα! Ας είμαστε υποψιασμένοι τουλάχιστον.....!

Διάκονος Αντώνιος Χρήστου

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αφού λοιπόν σας αρέσει το κατηχητικό, ας βοηθήσω κι εγώ, αγαπητέ κύριε, την καριέρα σας αναφέροντας μερικούς από τους προβληματισμούς της κοινωνίας μας απέναντι στα όσα λέτε και πρεσβεύετε
http://www.radiobubble.gr/blog/417

π. Αντώνιος Χρήστου είπε...

Θα σου απαντούσα, αλλά δεν προλαβαίνω, γιατί έχω συνεργασία με την Χούντα και πάω να κάψω τον Υμηττό! Όταν θα τελειώσω με αυτά θα έρθω να σου απαντήσω! Μέχρι τότε φρόντιζε να έχεις ονοματεπώνυμο και να μας δείξεις το πρόσωπό σου "γνωστέ άγνωστε" και να μας προτείνεις τα "φώτα σου" ως πρόταση! Γιατί δεν αρκεί να καταγγέλνεις τους άλλους πρέπει και εσύ να μας δείξεις ότι αυτά που πρεσβεύεις είναι καλύτερα και με πιο τρόπο υλοποιούνται....!Επίσης φρόντισε να βάλεις και κανένα ψευδόνυμο της προκοπής, γιατί αν είσαι άντρας και υποστηρίζεις ότι ο Ιούδας ήταν sexy και φιλούσε υπέροχα, τότε για γκέι σε κόβω....! Περαστικά!

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Χρήστου, δεν έχω κανέναν απολύτως λόγο να αναφερθώ σε εσάς με το όνομά μου μιας και τα όσα σας γράφω είναι επώνυμα και υπογεγραμμένα από άλλους. Οπότε αν έχετε πραγματικά κάτι να πείτε, απαντήστε σε αυτά... Παρεμπιπτόντως, αν είμαι γκέι, πιστεύετε ότι είμαι άρρωστος ο καυμένος ε; Γι' αυτό μου εύχεστε περαστικά; Την γνωρίζουμε την άποψη της εταιρείας Εκκλησία Α.Ε. για το θέμα...
Περαστικά και σε εσάς λοιπόν και στον υποβόσκοντα ρατσισμό σας. Και καλή καριέρα σας εύχομαι ξανά.

π. Αντώνιος Χρήστου είπε...

Δεν θα απαντήσω σε ανθρώπους που μου την "πέφτουν" για την ιδιότητά μου, χωρίς όμως να έχουν το θάρρος να με αποκαλούν με αυτήν! Το είπα και σε άλλον (αν δεν είσαι ο ίδιος) γι΄ αυτό μην πεις ότι το λέω πρώτη φορά! Επίσης και εγώ θα μπορούσα να κάνω copy paste απαντήσεις άλλων εντός της Εκκλησίας για να απαντήσω σε αυτά που προκαλείς! Αυτά είναι γνωστά και αν ήταν έτσι δεν θα είμασταν σε φόρουμ ή blog! Ότι έχεις να πεις από μόνος σου! Φερέφωνα άλλων...χωρίς άποψη δεν αξίζει να ασχοληθώ! Επίσης φρόντισε να πεις τι είσαι και τι πιστεύεις ! Απαντήσεις του στυλ ΕΚΚΛΗΣΙΑ Α.Ε. τι να ασχοληθώ, χωρίς να έχεις το θάρρος να λες και τον χώρο που εσύ πιστεύεις και είσαι (αν και φαίνεται...αλλά ντρέπεσαι να το ομολογήσεις;) ; Όσο για το ρατζισμό που είπες, το ήξερα ότι θα πιαστείς από εκεί και γι΄ αυτό το είπα! Τσίμπισες στο δολωματάκι...γιατί πολύ απλά, μιλάς για ρατσισμό επειδή υπονόησα κάτι και με πολύ λεπτή έκφραση! Τις ύβρεις που εξαπολύεις (όχι σε έμενα...εγώ ένα αμαρτωλό μέλος της Εκκλησίας είμαι), αλλά κατά του σώματος της Εκκλησίας που είναι το σώμα του Χριστού παρατετανόμενο στους αιώνες....αυτό δεν σε πειράζει;! Αν δεν έχεις ρατσισμό κατά της Εκκλησίας, των Χριστιανών και των κληρικών ιδιαίτερα τότε αυτό τι είναι; Γι αυτό λοιπόν να βλέπεις αντικειμενικά τα πράγματα! Το περαστικά πήγαινε κατά του "κωλύματος" κατά της Εκκλησίας! Ο Διάλογος προυποθέτει τουλάχιστον σεβασμό ως προς τον άλλον και ας τον απορρίπτεις στο σύνολο! Εσύ ούτε πρόσωπο είσαι (αφού δεν φανερὠνεσαι), ούτε σεβασμό δείχνεις και ο τοίχος μου θα καταλάβαινε περισσότερα αν έλεγα τις απαντήσεις που ήθελα να πω! Όταν ξεπορωθεί η συνείδησή σου...και βγάλεις τις παρωπίδες σου, εδώ θα είμαι...για γόνιμο και χωρίς προκαταλήψεις και επιθετικότητα διάλογο! Όσο έχεις αυτά τα στοιχεία όμως....δεν υπάρχει πρόβλημα.."απλά το κουβαδάκι σου...και σε άλλη παραλία¨ ή μείνε στην ίδια όλοι χωράμε, απλά "δεν θα κτίσουμε μαζί....καστράκι"! Φτιάχτο μόνο σου, αλλά με το πρώτο κύμα...θα πέσει, όπως η κάθε κατηγορία έναντι του Χριστού και της Εκκλησίας Του! Στο κάτω κάτω όλα τα κόμπλεξ ή αποθυμένα σου κατά της Εκκλησίας δεν θα τα πληρώσω εγώ! Να πας στον Ιερέα της Ενορίας σου...! :)

Ανώνυμος είπε...

Προφανώς το εγκόσμιον προοπτική του προσώπου σας τονίζω κύριε Αντωνίου. Όταν μου αποδείξετε ότι Εκείνος σας όρισε εκπρόσωπό του, τότε θα το ξανασκεφτώ, μέχρι τότε "κύριος" είστε. Κι αν η Δημοκρατία σημαίνει διαφάνεια όπως λέτε γιατί δεν μας απαντάτε για το ύψος της περιουσίας της Εκκλησίας;

.
.Αλλά αφού δεν ευκαιρείτε εσείς, ας το κάνω εγώ:
.
.
Εκκλησιαστική περιουσία: Αποφέρει έσοδα 25 εκ. ευρώ! Ουδείς μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια την αξία της εκκλησιαστικής περιουσίας ή την έκταση των στρεμμάτων γης που της ανήκουν. Κι αυτό διότι έως σήμερα δεν έχει γίνει πλήρης καταγραφή. Το μόνο ακριβές στοιχείο είναι τα έσοδα από τα ακίνητα και τα κτίρια που ενοικιάζει: τα 25 εκατ. ευρώ θα φτάσουν τα έσοδά της σύμφωνα με τον προϋπολογισμό. Περίπου τα μισά απ΄ αυτά- εκτιμάται ότι είναι γύρω στα 12 εκατομμύρια ευρώ- θα μπουν στα ταμεία από τα ενοίκια κατοικιών, κτιρίων, ακόμα και χώρων στάθμευσης. Ακόμη πιο θολό είναι το τοπίο σε ό,τι αφορά τις εκτάσεις που ανήκουν στην Εκκλησία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αλλά και στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η συνολική έκταση της εκκλησιαστικής περιουσίας φτάνει τα 1.300.000 στρέμματα. Απ΄ αυτά 732.000 είναι βοσκότοποι, 367.000 δασικές εκτάσεις και 189.000 γεωργικές. Και περίπου 400.000 στρέμματα χαρακτηρίζονται ως «διακατεχόμενα» αφού γι΄ αυτές τις εκτάσεις δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας. Σε περίπου 900 υπολογίζονται τα ακίνητα της Εκκλησίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Μεταξύ αυτών είναι το κτίριο όπου μέχρι πρότινος στεγαζόταν το υπουργείο Παιδείας στην οδό Μητροπόλεως- μάλιστα πριν από λίγες ημέρες έγινε επαναληπτικός διαγωνισμός για την εκμίσθωσή του- το ξενοδοχείο «Ηλέκτρα» στο Σύνταγμα, ακίνητα στη Λίμνη Βουλιαγμένης, το πάρκινγκ δίπλα στο γήπεδο του Παναθηναϊκού (Λεωφ. Αλεξάνδρας και Τσόχα). Εκτιμάται πως μόνο στην Αθήνα η Εκκλησία διαθέτει σπίτια, καταστήματα ή γραφεία σε περισσότερες από 40 περιοχές. . Κι αφού αυθαδιάζετε κύριε Χρήστου, λάβετε και ένα ακόμη δημοσίευμα από εδώ

http://ecclesianet.blogspot.com/2008/02/24022008.html?showComment=1203902640000
. Από τις αστακομακαρονάδες του Χριστόδουλου στις καραβίδες με πατάτες ντοφινούς του κ. Ιερώνυμου

Μπορεί ο νέος Αρχιεπίσκοπος να προβάλλεται από τα φιλικά του ΜΜΕ ως σεμνός και ταπεινός και ο κ. Χρήστος Γιανναράς να τον διατάζει να μετατραπεί σε «κοσμοκαλόγερο», εν τούτοις η εικόνα που παρουσίασε το Σάββατο στην ενθρόνισή του ήταν εντελώς διαφορετική. Κάθε άλλο παρά απέτρεψε τα χειροκροτήματα στα οποία προέβησαν οι παριστάμενοι συντοπίτες του Βοιωτοί τόσο στο άκουσμα της φήμης του όσο και μετά το πέρας του ενθρονιστήριου λόγου του. Και αυτό μάλιστα υπό την πλήρη έγκριση των ιεραρχών εκείνων (Ιωαννίνων, Ζακύνθου, Φιλίππων, Ναυπάκτου κ.ά.) οι οποίοι τα καταδίκαζαν επί των ημερών του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Όμως η αλλαγή του προφίλ της Εκκλησίας μας έγκειται στο γεύμα που παρέθεσε η Εκκλησία της Ελλάδος σε περίπου 150 επίσημους καλεσμένους ρασοφόρους καλόγερους, όπως ο Αρχιεπίσκοπος, αλλά και λαϊκούς. Αντί να τους πάει σε κανένα μοναστήρι της Αττικής, π.χ. στη Μονή Πεντέλης, η οποία διαθέτει τραπεζαρία για 300 άτομα, τους πήγε στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία». Είπαμε, σεμνά και ταπεινά! Το μενού, φυσικά, ήταν εξίσου σεμνό: καραβίδες και καπνιστός σολομός για πρώτο πιάτο, φιλέτο μοσχαρίσιο με μανιτάρια του δάσους και πατάτες ντοφινούς για το κυρίως… Όταν ο καημένος ο Χριστόδουλος έτρωγε αστακομακαρονάδα στην Αμοργό ή σε ταπεινές ταβέρνες της Αττικής (κυρίως γιατί του άρεσαν τα μακαρόνια όπως είχε εξομολογηθεί ο ίδιος σε συνέντευξή του στον Ν. Χατζηνικολάου) τον έκαναν πρωτοσέλιδο θέμα και δημοσίευαν και τον λογαριασμό που πλήρωνε. Για να δούμε τώρα, τα καλοταϊσμένα «παπαγαλάκια» θα βρουν πόσο πήγε το μαλλί για τις πατάτες ντοφινούς; Ο κ. Ιερώνυμος κατά τον ενθρονιστήριο λόγο του δήλωσε ότι θα φροντίσει ώστε τα έσοδα από την καλή διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας να επιστραφούν στον λαό! Πολύ καλή αρχή έκανε λίγη ώρα μετά, για να γίνει πιστευτός.

Ανώνυμος είπε...

"Όλοι εσείς που φωνάζετε το κάνετε όχι γιατί θεωρείτε ότι ήταν σπατάλες, αλλά γιατί δεν ήσασταν εσείς που τα φάγατε!!!"
Αυτά μου απαντήσατε κύριε Χρήστου εδώ
http://www.radiobubble.gr/el/blog/666-o-i-sexy/1658#comment-2156

επειδή τόλμησα να σας ρωτήσω για το ύψος της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Μην κρύβεστε, αποκαλυφθείτε, το προφίλ του νηφάλιου ιερέα, καταρρέει σιγά-σιγά...
Όσοι ασκούν κριτική στην εκκλήσία, την ασκούν επειδή είναι εν δυνάμει λωποδύτες λοιπόν...

Aυτή είναι και η επίσημη άποψη της εκκλησίας ή κάποιος ανώτερός σας θα πρέπει να σας τραβήξει σύντομα το αυτί;

π. Αντώνιος Χρήστου είπε...

Η Επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά για την περίπτωσή σας η δε Εκκλησία το ίδιο για προσευχή μπας και σας φωτίσει ο Θεός που αρνήστε αλλά ευτυχώς δεν σας αρνείτε Αυτός και εκεί ελπίζουμε...! Και επειδή βλέπω ότι μιμήσθε τους Σκοπιανούς στην εξωτερική τους πολιτική...δηλαδή δεν τηρείτε κανένα όρο και προϋπόθεση και κυρίως έχετε αξιώσεις και το παίζετε και θιγμένος, γι αυτό σας αφήνω στην ανία και στο εσωτερικό κενό που έχετε περιπέσει! Δεν θα σας δώσω εγώ ερίσματα με πιθανές ατοπίες μου να μείνετε σ΄ αυτές από άμυνα!
Από εδώ και πέρα τα μηνύματά σας θα αγνοούνται εκτός εάν εμφανιστείτε επώνυμα!

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου
Πατήστε πάνω στην Εικόνα






Δημοφιλή