Αγαπητοί φίλοι,γνωστοί και άγνωστοι, σας καλωσορίζω στο προσωπικό μου blog. Σας ευχαριστώ για την τιμή και το χρόνο που αφιερώσατε, για να το επισκεπτείτε...με τιμή π. Αντώνιος Χρήστου

Συνολικές προβολές σελίδας

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΕ ΚΑΤΙ; ΕΛΕΥΘΕΡΑ....

Translate-Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021

Οι άγιοι Ανάργυροι δίνουν απάντηση στα ψευδοδιλλήματα της εποχής μας....


                                                     του π. Αντωνίου Χρήστου



Αγαπητοί Αναγνώστες, στο σημερινό φύλλο συμπίπτει με την μνήμη των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού εκ Ρώμης και το άρθρο μας προς τιμή τους θα είναι αφιερωμένο σε αυτούς, γιατί μόνο ωφέλεια μπορούμε να λάβουμε, αλλά γιατί όπως λέει και ο τίτλος πραγματικά δίνουν απάντηση στα ψευδοδιλλήματα της εποχής του Κορονοϊού, που ανέκυψαν ως μη όφειλε στο χώρο της Εκκλησίας, για θέματα που έχει λυμένα αιώνες…! Τι εννοούμε θα καταλάβετε παρακάτω …

Τα αδέρφια Κοσμάς και Δαμιανός, έζησαν την εποχή που αυτοκράτορας των Ρωμαίων ήταν ο Καρίνος και  ήταν γιατροί στο επάγγελμα. Παρείχαν ιάσεις σε όλους όσους είχαν ανάγκη, και για αντάλλαγμα δεν έπαιρναν χρήματα από τους ασθενείς, αλλά το μόνο πού τους ζητούσαν ήταν να πιστεύουν και να ακολουθήσουν στον Χριστό, όπως και οι περισσότεροι έκαναν! Φυσικά αυτή η προσφορά και η διακονία των Αγίων, δεν άργησαν να βρεθούν διάφοροι «καλοθελητές» οι οποίοι διέβαλαν τους αγίους στον αυτοκράτορα, ότι δήθεν οι θεραπείες και τα θαύματα που επιτελούσαν καθημερινά, τα έκαναν με μαγικές τέχνες και κατά συνέπεια με σκοτεινές δυνάμεις.

Οι Άγιοι Ανάργυροι όταν γιγαντώθηκαν αυτές οι φήμες, προσήλθαν με ανδρεία και παρρησία μόνοι τους ενώπιον του Αυτοκράτορα (για να μην οδηγηθούν άλλοι άδικα εξαιτίας τους). Ο Καρίνος προσπάθησε στην αρχή με κολακείες και στην συνέχεια με φοβέρες να τους μεταπείσει και οι Άγιοι να αρνηθούν τον Χριστό. Οι Άγιοι Ανάργυροι όχι μόνο δεν αρνήθηκαν την πίστη τους, αλλά κατάφεραν να μεταπείσουν και να αλλάξουν και τον ίδιο τον αυτοκράτορα, αφού και ο ίδιος δέχτηκε τις θεραπευτικές τους ιάσεις και μάλιστα ενώπιον του κόσμου. Συγκεκριμένα, όταν ο Καρίνος ανέκρινε τους Αγίους, μετατοπίστηκε η θέση του προσώπου του και στράφηκε προς την ράχη του. Αμέσως τότε οι Άγιοι τον θεράπευσαν με την προσευχή τους στον Χριστό. Εξαιτίας αυτού του θαύματος, πίστεψαν στον Χριστό όσοι βρίσκονταν εκείνη την στιγμή μπροστά σ' αυτό πού συνέβη και ο ίδιος ο Αυτοκράτορας και από ευγνωμοσύνη όχι μόνο δεν τους θανάτωσε αλλά τους έστειλε πίσω στους συγγενείς τους και στη διακονία τους και μάλιστα πανηγυρικά με μεγάλες τιμές.

Αργότερα όμως, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό  που δεν έκανε ο αυτοκράτορας, το κατάφερε με πονηριά να τα κάνει ο ίδιος ο Διδάσκαλός τους.  Οι Άγιοι φθονήθηκαν από τον ίδιο τον δάσκαλο που τούς είχε μάθει την ιατρική επιστήμη, γιατί είχαν αποκτήσει μεγάλη δόξα και φήμη και αισθανόταν ότι ήταν παραγκωνισμένος, ενώ το αντίθετο έπρεπε να ήταν καύχημά του ότι έβγαλε μαθητές που κατάφεραν όχι μόνο να μάθουν αλλά να τον ξεπεράσουν. Γι' αυτό τον εφάρματο λόγο τους ανέβασε σε κάποιο όρος για να μαζέψουν δήθεν κάποια βότανα και εκεί τους επιτέθηκε με πέτρες και τελικά τους θανάτωσε.

Από τα παραπάνω που αντλήσαμε από το Βίο των Αγίων τι καταλαβαίνουμε που δίνει απάντηση στο θέμα ορίων πίστης και Επιστήμης; Ποια απάντηση λαμβάνουμε στο διχασμό που υπάρχει μέχρι σήμερα, για το αν πρέπει να εφαρμόζονται ή όχι  τα μέτρα προστασίας κατά του Κορονοϊού εντός των Ιερών Ναών (χρήση μάσκας, αντισηπτικού, αποστάσεων κτλ) η όχι; Επίσης και για το θέμα του Εμβολιασμού μπορούν να λάβουμε απαντήσεις. Μα από πού και πως θα αναρωτηθεί κανείς! Η απάντηση είναι στις τελευταίες γραμμές του βίου τους. Βλέπουμε τους Αγίους να πηγαίνουν να μαζέψουν βότανα για να τα χρησιμοποιήσουν στις θεραπείες τους. Παρόλλο δηλαδή τη χάρη Του Θεού και την δωρεά Του στους Αγίους με τη θαυματουργική Του χάρη, βλέπουμε ότι δεν απαξιώνουν αλλά ίσα ίσα χρησιμοποιούν και τα μέσα της ιατρικής επιστήμη της εποχής. Κατά αναλογία και εδώ, θα πιστεύουμε  στον Κύριο ως ιατρό των ψυχών και των σωμάτων μας, αλλά θα ακούμε και θα εφαρμόζουμε αυτά που συστήνουν οι ειδικοί! Οι Άγιοι Ανάργυροι αιώνες πριν δείχνουν το δρόμο, γιατί ήταν πολύ μπροστά από την εποχή τους και κάποιοι δυστυχώς για δήθεν ευσέβεια «σφυρίζουν αδιάφορα», δυσφημίζουν και γυρίζουν την Εκκλησία αιώνες πίσω…!

Πηγή : Κιβωτός της Ορθοδοξίας, Αναδημοσίευση : http://euxh.gr Συντάκτης  π.Αντώνιος Χρήστου    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου
Πατήστε πάνω στην Εικόνα






Δημοφιλή