Αγαπητοί φίλοι,γνωστοί και άγνωστοι, σας καλωσορίζω στο προσωπικό μου blog. Σας ευχαριστώ για την τιμή και το χρόνο που αφιερώσατε, για να το επισκεπτείτε...με τιμή π. Αντώνιος Χρήστου

Συνολικές προβολές σελίδας

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΕ ΚΑΤΙ; ΕΛΕΥΘΕΡΑ....

Translate-Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Εγκαίνια του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Δικηγορικών, από τον Μητροπολίτη Γλυφάδας κ. Παύλο

Τα εγκαίνια του προσφάτως ανακαινισμένου Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Δικηγορικών Γλυφάδας πραγματοποίησε σήμερα Κυριακή, 7 Νοεμβρίου 2010 ο Μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Παύλος.
Την παραμονή των Εγκαινίων το Σάββατο το βράδυ μεταφέρθηκαν υπό του Σεβασμιωτάτου σε ειδική λειψανοθήκη μικρά τμήματα Ιερών Λείψανων του Αγίου Ιωάννου Μονεμβασιώτου, Πατέρων της Ιεράς Μονής Νταού Πεντέλης και του Αββά Ιωσήφ και τέθηκαν προς προσκύνηση του πλήθους των πιστών. Εν συνεχεία τελέσθηκαν οι Ιερές Ακολουθίες του Εσπερινού, του Αποδείπνου και του Όρθρου και διαβάστηκαν οι Ιερές ευχές που προβλέπονται για τα Εγκαίνια Ιερού Ναού.
Ανήμερα των Εγκαινίων τελέσθηκε με λαμπρότητα η Ιερά Ακολουθία που προβλέπεται για ανάλογη περίπτωση από την Εκκλησία μας.  Τοποθετήθηκαν τα Ιερά Λείψανα στο «φυτό» την ειδική θέση στην Αγία Τράπεζα και σφραγίστηκαν με κυρομαστίχη!  Πλύθηκε η Αγία Τράπεζα και καθαγιάστηκε με ειδικά καθηγιασμένα αρώματα. Το ίδιο καθαγιάστηκαν Ιερά Αντιμήνσια. Καθώς και τα τοιχώματα του Ιερού Ναού. Εν συνεχεία ανάφτηκαν τα Ιερά Καντήλια της Αγίας Τραπέζης  και τελέσθηκε πανηγυρικά η  Θεία Λειτουργία.
Στο τέλος της Θείας λειτουργίας ο Μητροπολίτης κ. Παύλος στην σύντομη ομιλία του επισήμανε το πεπερασμένο της ώρας και ζήτησε συγνώμη γι αυτό. Επισήμανε όμως ότι Εγκαίνια σε έναν Ιερό Ορθόδοξο Ναό, είναι γεγονός ανεπανάληπτο και γι αυτό οι ευλογίες που ζήσαμε όλοι, δικαιολογεί όποια καθυστέρηση και ταλαιπωρία και αν υπέστησε ο κόσμος! Στη συνέχεια ευχαρίστησε τους Εφημερίους του Ιερού Ναού π. Κωνσταντίνο Στρατηγόπουλο και π. Θεόδωρο Κουμαριανό, τους Ιερείς και τους Διακόνους που ήταν χθες κατά τον Εσπερινό και σήμερα στα Εγκαίνια. Ιδιαιτέρως ευχαρίστησε τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Αρχιμανδρίτη Στέφανο Σουλιμιώτη που είχε την γενική οργάνωση των Εγκαινίων όχι μόνο σήμερα αλλά και στα έξι Ιερά Εγκαίνια που έχει επιτελέσει ως ώρας στην Ιερά Μητρόπολη. Ευχαρίστησε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Δικηγορικών καθώς και όλους τους Ενορίτες και προσκυνητές που βοήθησαν εμφανώς και αφανώς ώστε να εξοπλιστεί και να ανακαινιστεί ο Ιερός Ναός και να κατέχει τα απαραίτητα υλικά για τον Εγκαινιασμό του. Ευχήθηκε επίσης ανάπαυση στις ψυχές των κτητόρων του Ναού.  Κλείνοντας το λόγο του είπε Εγκαίνια ουσιαστικά σημαίνει απλά και με συντομία την "Βάπτισή" και τον "Αγιασμό" του, για να μπορεί να καταστεί εργαστήριο Αγιασμού των πιστών. Όπου υπάρχει Εγκαινιασμό Ιερού Θυσιαστηρίου δεν νοείται πλέον για άλλη χρήση και ανέφερε το παράδειγμα του Αγίου Ιωάννου της Βουλιαγμένης όπου σώζεται  μέχρι σήμερα η Αγία Τράπεζα που λειτουργούσε ο Άγιος Νικόλαος Πλανάς πίσω  από τον νέον Ιερό Ναό. Αλοίμονο σε αυτόν που πάει να γκρεμίσει ή να συλλήσει καθηγιασμένο  Ιερό θυσιαστήριο!
Στο τέλος μαζί με το αντίδωρο, μοιράστηκε στο κόσμο, ευλογία εικόνα με κομματάκι από το στιχάρι που φορούσε ο Σεβασμιώτατος κατά την τελετή των Εγκαινίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου
Πατήστε πάνω στην Εικόνα






Δημοφιλή