Αγαπητοί φίλοι,γνωστοί και άγνωστοι, σας καλωσορίζω στο προσωπικό μου blog. Σας ευχαριστώ για την τιμή και το χρόνο που αφιερώσατε, για να το επισκεπτείτε...με τιμή π. Αντώνιος Χρήστου

Συνολικές προβολές σελίδας

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΕ ΚΑΤΙ; ΕΛΕΥΘΕΡΑ....

Translate-Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

1η Σύναξη του Αντιαιρετικού Σεμιναρίου της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας.




Την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011, ξεκίνησε το μηνιαίο Αντιαιρετικό Σεμινάριο της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας για το νέο Εκκλησιαστικό έτος 2011-2012. Το Αντιαιρετικό Σεμινάριο λαμβάνει χώρα, στο φιλόξενο χώρο του Πνευματικού Κέντρου του Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος του Ασκληπιείου Νοσοκομείου Βούλας, με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γλυφάδας, την συμμετοχή όλων των Κληρικών και πλήθος κόσμου, από το ποίμνιο της Ιεράς Μητροπόλεως.

  Ομιλητής της πρώτης Συνάξεως ήταν Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Θεολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Μπελέζος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα : «Λανθασμένες ερμηνείες της Ρωμαιοκαθολικής και Προτεσταντικής ερμηνείας στα βιβλικά κείμενα και παθογένειες στον τρόπο προσέγγισής τους». Ο ομιλητής με αναλυτικό αλλά και εκλαϊκευμένο τρόπο, προέβει στις λανθασμένες προϋποθέσεις και προδιαγραφές προσέγγισης των Αγιογραφικών κειμένων  από  τις Δυτικές Ομολογίες (άρνηση ιστορικότητας, άρνηση Θεότητας, Γενίκευση αλληγορικής ερμηνείας, άρνηση Παλαιάς Διαθήκης, μη υπακοή στην παράδοση της Εκκλησίας, μη διάκριση Θεολογίας και Οικονομίας, Άκρατος επιστημονισμός και μη πνευματική ησυχαστική παράδοση κ.α.)  που έχουν παρεκκλίνει της κανονικής ορθόδοξης Εκκλησίας, με έντονες αναφορές στην Εκκλησιαστική Ιστορία και τις διδασκαλίες των πρώτων μεγάλων Αιρεσιαρχών.  Η αίρεση και η λανθασμένη ερμηνεία ήταν γεγονότα από την αρχή της ζωής της Εκκλησίας και γι΄ αυτό φρόντισε να οριοθετήσει νωρίς την αλήθεια της, από τους διάφορους αιρετικούς ιδιαιτέρως με τις οικουμενικές Συνόδους της και την πατερική της γραμματεία. Αυτά κατά τον κ. Μπελέζο είναι ασφαλείς οδοδείκτες για να βλέπουμε την πίστη και την αυτοσυνειδησία της Εκκλησίας για την αυθεντική ερμηνεία και τις προϋποθέσεις  που είναι απαραίτητες προς την προσέγγισή τους.

   Ο Καθηγητής, αναφέρθηκε επίσης, στις παρεκκλίσεις από την ορθή πίστη και παράδοση της Δυτικής  Θεολογίας είτε Ρωμαιοκαθολικής είτε της Προτεσταντικής, αλλά και σε αναφορά σε τάσεις εντός του Ορθόδοξου χώρου, καθώς αναβιώνουν όταν δεν βιώνουμε γνήσια την Ορθόδοξη παράδοση και πνευματικότητα, είτε επηρεαζόμαστε από τις ετερόδοξες παραδόσεις.
     Στη συνέχεια ακολούθησαν ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες και απαντήσεις από τον ομιλητή. Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον ομιλητή για τον κόπο του να έλθει και να μας πει τόσα χρήσιμα και βασικά πράγματα. Ἐκλεισε ζητώντας τις προσευχές όλων για να ανταποκριθεί στα συνοδικά του καθήκοντα και ανακοίνωσε το επόμενο Αντιαιρετικό σεμινάριο που θα γίνει στις 14/11/2011 με τα πορίσματα του Ετήσιου Αντιαιρετικού Συνεδρίου της Εκκλησίας τα Ελλάδος, με ομιλητή τον εκπρόσωπο της Ιεράς Μητροπόλεως και Υπεύθυνο του Αντιαιρετικού μας Σεμιναρίου π. Κωνσταντίνο Στρατηγόπουλο.
                                            
             π. Αντώνιος Χρήστου
Εφημέριος Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Βούλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου
Πατήστε πάνω στην Εικόνα






Δημοφιλή