Αγαπητοί φίλοι,γνωστοί και άγνωστοι, σας καλωσορίζω στο προσωπικό μου blog. Σας ευχαριστώ για την τιμή και το χρόνο που αφιερώσατε, για να το επισκεπτείτε...με τιμή π. Αντώνιος Χρήστου

Συνολικές προβολές σελίδας

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΕ ΚΑΤΙ; ΕΛΕΥΘΕΡΑ....

Translate-Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Ο Τελευταίος Κατανυκτικός και Σύναξη Κατηχητών στην Ιερά Μητρόπολη Γλυφάδας Ε. Β. Β. & Β.


Την Κυριακή 17 Απριλίου 2016 και ώρα 7.00 μ.μ., στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Βούλας, τελέσθηκε η Ακολουθία του τελευταίου Κατανυκτικού Εσπερινού, από τους Εφημερίους του Ιερού Ναού και τη συμμετοχή όλων Κληρικών, των λαϊκών, Στελεχών στη Διακονία της Κατήχησης στην Ιερά Μητρόπολη, αλλά και πλήθος κόσμου.
Ομιλητής κατά την Ακολουθία, ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Νύφων Βατοπεδινός, ο οποίος αρχικά μίλησε για όλα τα πρόσωπα και τα γεγονότα που προβάλει κατά τις Κυριακές του Τριωδίου και της Μεγάλης Τεσσαρακοστής η Εκκλησία μας. Ο π. Νήφων στο κύριο μέρος της ομιλίας του, αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Αγίας Μαρίας της Αιγυπτίας που προβάλλεται ιδιαιτέρως την Ε΄ Κυριακή των Νηστειών η Εκκλησία μας. Παρουσίασε με λεπτομέρειες τον βίο και ιδιαίτερα τη μετάνοιας της Αγίας και γι αυτό αποτελεί πρότυπο μετανοίας για όλους μας. Ο ομιλητής αναφέρθηκε σε δύο παραδείγματα μετανοίας προσώπων από προσωπικές εμπειρίες και γι αυτό προέτρεψε να μην βιαζόμαστε να βγάζουμε συμπεράσματα κατακρίσεως και να αναρτούμε ταμπέλες, για κανέναν. Κλείνοντας ο π. Νήφων την ομιλία του, προσκάλεσε σε προσευχή και ιδιαίτερη προετοιμασία να βιώσουμε και εμείς την ουσιαστική μετάνοια στη ζωή μας. Όταν ομιλούμε για πνευματική ζωή, διευκρίνισε ο π. Νήφων δεν είναι μόνο ο αγώνας κατά των σαρκικών αμαρτημάτων, αλλά μια ευρύτερη και υπεύθυνη η στάση  στη πνευματική ζωή μας με σκοπό να συμπάθουμε και να συναναστηθούμε με το Χριστό μας.

Μετά το τέλος του Κατανυκτικού Εσπερινού, στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού πραγματοποιήθηκε η 3η Σύναξη των Κατηχητών της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, Ε. Β. Β. και Β. για το φετινό Εκκλησιαστικό έτος, κάτω από τον γενικό  συντονισμό του Πρωτοσυγγέλου Αρχιμανδρίτου π. Αλέξιου Ψωΐνου. Στην αρχή μίλησε ο  Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Βαρθολομαίος, ο οποίος στην σύντομη εισαγωγή ομιλία του στη σύναξη αναφέρθηκε στο λόγο που  ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Παύλος δεν βρίσκεται ανάμεσά μας. Η απουσία του Μητροπολίτου μας, οφείλεται σε μια μικρή ίωση που τον ταλαιπωρεί.

Στη συνέχεια, ο π. Αντώνιος Χρήστου, Εφημέριος του Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου και Δικηγορικών Γλυφάδας και Γραμματεύς του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως, ενημέρωσε για τις αποφάσεις που έλαβε η Επιτροπή Νεότητος της Μητροπόλεως την Πέμπτη 14 Απριλίου, υπό την Προεδρία του Ποιμενάρχου μας και αφορούν στο σύνολο του νεανικού έργου της Μητροπόλεως μέχρι και τον μήνα Σεπτέμβριο. Η λήξη των Κατηχητικών Συνάξεων και ο τρόπος που θα γίνει αυτό, η διεξαγωγή των τελικών στα Πρωταθλήματα ποδοσφαίρου, μπάσκετ και Στίβου, η φετινή Εορτή του Παιδιού, τα πενθήμερα για τα παιδιά του Λυκείου στις εγκαταστάσεις της Μητροπόλεως στην νήσο Τήνο, η εκδρομή των Κατηχητών, το νέο πρόγραμμα "Θερινής Ψυχαγωγίας" κατά τους θερινούς μήνες σε όλα τα πνευματικά κέντρα των Ενοριών της Ιεράς Μητροπόλεως και η επικείμενη επίσκεψη των Κατηχητών με προσφορά δεμάτων και την διεξαγωγή φιλικής ποδοσφαιρικής συνάντησης με τους κρατούμενους στις φυλακές ανηλίκων στον Αυλώνα, ήταν τα θέματα που απασχόλησε την Επιτροπή Νεότητος. Οι αντίστοιχες αποφάσεις που λήφθησαν,  κοινοποιήθηκαν αναλυτικά σε όλους τους κατηχητές και τους κληρικούς της Μητροπόλεως, δια της εισηγήσεως του π. Αντωνίου.

 Ο π. Αντώνιος κλείνοντας την ομιλία του, ενημέρωσε και για τα πορίσματα της πρόσφατης Ημερίδας-Συνάντησης που διοργάνωσε το Γραφείο της Συνοδικής Επιτροπής Νεότητος   της Ιεράς Συνόδου για πρώτη φορά και αφορούσε ειδικά τους Υπευθύνους Κληρικούς που διακονούν στα Γραφεία Νεότητος στις κατά τόπους Μητροπόλεις, μεταφέροντας το κλίμα της κοινής αγωνίας αλλά και το γεγονός ότι κάτι αλλάζει προς το καλύτερο καθώς υπάρχουν κινήσεις επικοινωνίας και μοιράσματος τεχνογνωσίας, υλικού, εμπειριών και μιας καλής αγωνίας για ένα καλύτερο αύριο, που βέβαια υπάρχει ακόμη δρόμος να διανύσουμε.

   Κλείνοντας την Συνάντηση ο Πρωτοσύγγελος π. Αλέξιος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και επέστησε τη προσοχή στο τρόπο που κινούμαστε, σκεπτόμαστε και εκφραζόμαστε, Κληρικοί-λαϊκοί Κατηχητές, γιατί πολλές φορές  εκτιθέμαστε και δυσφημίζουμε το σώμα της Εκκλησίας. Θέλει πολύ προσοχή, διάκριση και υπευθυνότητα, ιδιαίτερα όταν μιλούμε από άμβωνα ή από τις κατηχητικές αίθουσες και γενικά όπου δημόσια κινούμαστε, ακόμη και από τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γιατί αντί να ωφελούμε πολλές φορές σκανδαλίζουμε. Ο Χριστός σιωπούσε μπροστά στο Πιλάτο, όταν τον ρώτησε για την αλήθεια, γιατί δεν είχε τις προϋποθέσεις να το καταλάβει, εμείς γιατί φλυαρούμε και ιδιαίτερα σε θέματα βαρύτατης σημασίας που απασχολούν πολύ κόσμο και ψάχνουν την θέση της Εκκλησίας, που εμείς οι ίδιοι νομίζουμε ότι φέρουμε, αλλά ουσιαστικά πολλές φορές παραχαράσσουμε; αναρωτήθηκε ο π. Αλέξιος. 

  Μη έχοντας άλλο θέμα και κάποια παρέμβαση, η σύναξη έλαβε τέλος.


             Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου
Πατήστε πάνω στην Εικόνα






Δημοφιλή