Αγαπητοί φίλοι,γνωστοί και άγνωστοι, σας καλωσορίζω στο προσωπικό μου blog. Σας ευχαριστώ για την τιμή και το χρόνο που αφιερώσατε, για να το επισκεπτείτε...με τιμή π. Αντώνιος Χρήστου

Συνολικές προβολές σελίδας

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΕ ΚΑΤΙ; ΕΛΕΥΘΕΡΑ....

Translate-Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Από την αδιαφορία στην πνευματική αναζήτηση: Μια σωτήρια και ευλογημένη πορεία για τον άνθρωπο!


Πολλοί άνθρωποι, κληρικοί και λαϊκοί, μιλούν και γράφουν, ότι ιδιαίτερα στη σύγχρονη εποχή μας, την χαρακτηρίζει μία έντονη τάση αδιαφορίας, ενίοτε και πολεμικής, για κάθε τι εκκλησιαστικό ή ότι έχει να κάνει άμεσα, με το πρόσωπο του Χριστού μας. Η τεχνολογική πρόοδος, τα σύγχρονα επιτεύγματα της επιστήμης, ο κόσμος της παγκοσμιοποίησης, του διαδικτύου και της ρομποτικής εξέλιξης κ.α., μοιάζουν να απέχουν πολύ, από το Ιερό Ευαγγέλιο και " Τω καιρώ εκείνω..." που διαβάζουμε στους Ιερούς Ναούς, στο σήμερα.
Η φανερή πολεμική έναντι της Εκκλησίας, από όποια κατεύθυνση και ένταση και αν προέρχεται (π.χ. α) από ολοκληρωτικά καθεστώτα, β) Από "Δημοκρατικές" στο όνομα Κυβερνήσεις μεν, άλλα με έντονες αντιχριστιανικές νομοθετικές ρυθμίσεις και εμπόδια δε. γ) Ακόμη από ετερόδοξες διδασκαλίες μέσα από την πληθώρα των αιρέσεων, δ) από άλλες θρησκείες με έντονα φανατικά και φονταμενταλισμικά χαρακτηριστικά, ή τέλος ε), από τον ίδιο τον απλό κόσμο, που σε μαζικό επίπεδο, ξεριζώνει συνειδητά και ασυνείδητα τις χριστιανικές του καταβολές κ.α.)  σίγουρα είναι ένα γεγονός που απεύφγεται η Εκκλησία, αλλά από την άλλη δεν την φοβίζει και δεν προβληματίζει ιδιαίτερα. Γιατί; Γιατί μέσα από τα παραπάνω αυτά  εχθρικά περιβάλλοντα, από την εποχή ήδη Του Χριστού και των Αποστόλων Του, έως του σύγχρονες μάρτυρες και ομολογητές της πίστεως στις μέρες μας, πλούτισαν (με την πνευματική έννοια), δυνάμωσαν και εξάπλωσαν ραγδαία (αντί να μειώσουν), την Εκκλησία μας. Με σαφήνεια μας διαβεβαίωσε στο τελευταίο στίχο του κατά Ματθαίου Ευαγγελίου: «.....καὶ ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. ᾿Αμήν.»! (Ματθ. 28,20)  Άλλωστε πάνω και δια του  αίματος των Μαρτύρων διαδόθηκε και εξαπλώθηκε η Εκκλησία, παρά τις αντίθετες προσδοκίες των ποικίλων διωκτών της, που πίστευαν ότι θα ξεμπερδέψουν με τον Χριστιανισμό και τον Χριστό μία για πάντα. Ο Χριστός είναι σαφής και είχε προειδοποιήσει όλους όσους θέλουν να Τον ακολουθήσουν και να είναι γνήσιοι μαθητές Του:  «αποσυναγώγους ποιήσουσιν υμάς, αλλ΄έρχεται ώρα ίνα πας ο αποκτείνων υμάς δόξη λατρείαν προσφέρειν τω θεώ και τούτω ποιήσουσιν ότι ουκ έγνωσαν τον Πατέρα ουδέ εμέ» (Ιωάν. 16, 2-3 .  Ο Ιησούς άλλωστε, σε άλλο σημείο, προειδοποίησε δημόσια και ιδιαιτέρως τους μαθητές του,  ότι όλοι πρέπει να διαβούν «Στενή είναι η πύλη, και τεθλιμμένη η οδός η φέρουσα εις την ζωήν.» (Ματθ. 7, 14) Ο θρίαμβος και η νίκη της Εκκλησίας μας, είναι γραμμένη λοιπόν στην Εκκλησιαστική Ιστορία της, με χρυσά γράμματα.
Ο χειρότερος, ο πιο ύπουλος και ο πιο επικίνδυνος να κτυπήσει κανείς την Εκκλησία δεν είναι ο διωγμός, αλλά η αδιαφορία! Ο διωγμός όπως τον σκιαγραφήσαμε και παραπάνω, έχει να κάνει με μια αρνητική και εχθρική σχέση με την Εκκλησία, αλλά έστω και έτσι, έστω και ανορθόδοξα είναι κάποια σχέση...! Χιλιάδες περιστατικά τέτοιον ανθρώπων κάποια στιγμή όχι μόνο άφησαν την πολεμική τους έναντι της Εκκλησίας, αλλά έγιναν και από τα πιο θερμά και κορυφαία μέλη της και από τους πιο θερμούς υποστηρικτές της! Τρανότατο και γνωστότερο σε όλους μας παράδειγμα του Αγίου Αποστόλου Παύλου που από διώκτης του Χριστού και της Εκκλησίας, έγινε από τους κορυφαίους Αποστόλους!
 Οι αδιάφοροι όμως, που πολλές φορές μπορεί να είναι και μέλη της Εκκλησίας, δεν έχουν να κάνουν με σχέση, αλλά με συνειδητή ή ασυνείδητη άρνησή και αγνόηση της προσκλήσεως Του Χριστού μας να ενωθούν μαζί Του ! Κανείς δεν ασχολείται μαζί τους εντατικά, γιατί φαινομενικά "δεν ενοχλούν την Εκκλησία", αρκεί και η ίδια να μην ενοχλεί αυτούς (Να μη κτυπάνε δυνατά οι καμπάνες, οι Λιτανείες και οι υποδοχές Λειψάνων ή Ιερών Εικόνων να περιοριστούν ή να εξαφανιστούν, για να μη κλείνεται η κυκλοφορία κ.α.) και οραματίζονται στην πράξη την γνωστή λαϊκή ρύση "Μακριά και αγαπημένοι...¨!    
Συνήθως οι άνθρωποι αυτοί είναι που θα τους δεις στο πανηγύρι της Ενορίας ή μιας μεγάλης Εορτής, όχι μόνο να μη προσέλθει στο Ναό, αλλά με σπορ εμφάνιση να έχει βγάλει βόλτα το κατοικίδιό του και να περιφέρεται ατάραχος σαν να μη συμβαίνει τίποτα...! Συνήθως ανήκουν σε κάποιο σύλλογο, που όλο ""τυχαίως" όλες οι Εκδρομές, δράσεις και Εκδηλώσεις αρχίζουν Κυριακή πρωί την ώρα της Θ. Λειτουργίας. Είναι οι άνθρωποι που χαίρονται να αναβιώνουν ότι παγανιστικό, ανατολικό και αντιχριστιανικό κατάλοιπο έχει χαθεί στα βάθη των αιώνων (Καρναβάλι, Yoga, Εναλλακτικές θεραπείες, θεωρείες μετενσάρκωσης και μετεμψύχωσης, μαγεία, αστρολογία, ανήθικα έθιμα ή γεμάτο δεισιδαιμονίες κ.α.)  και με ζήλο συμμετέχουν να "αναστήσουν", την ώρα που ότι χριστιανικό τους προκαλεί τουλάχιστον "ναυτία" εκτός από αδιαφορία. Αδιάφοροι τέλος είναι αυτοί, που ότι θεολογικό και εκκλησιαστικό ακούσουν τους φαίνεται αναχρονιστικό και ξεπερασμένο και ότι αντίθετο καταγγέλλει η Εκκλησία (πολιτικό γάμο, διαπαιδαγώγηση και προώθηση της ομοφυλοφιλίας στη παιδιά και στη κοινωνία, αποχριστιανικοποίηση της κοινωνίας, οικουμενισμό,  κ.α.) τρέχουν με ελαφριά καρδιά να υπερασπιστούν και να εφαρμόσουν.
Όμως η πρόνοια Του Θεού, είναι σωτήρια και κάνει θαύματα. Αλλοιώνει με την καλή έννοια τον άνθρωπο και τον μεταμορφώνει, δια της Χάριτός Του, δια των καρπών και την συνεργεία Του Παράκλητου, αρκεί να βρει εύφορη γη για να ενεργοποιείται..!
Όταν όμως συμβεί εξαιτίας ενός γεγονότος χαράς π.χ. στην διαδικασία προετοιμασίας για γάμο ή της έλευσης ενός παιδιού. Μίας λύπης : Μια ξαφνική και σοβαρή ασθένεια του ίδιου ή στενών συγγενών. Μία συνάντησης μάλιστα ανθρωπίνως απρογραμμάτιστη και κατά θεία πρόνοια πραγματοποιηθείσα με έναν φωτισμένο-αγιασμένο Γέροντα, ή μια εκούσια συνειδητοποίηση της κατάστασης και απόφαση για αλλαγή, τότε η διαδικασία αυτή πραγματικά είναι πολύ όμορφη και πραγματικά χειροπιαστά σωτήρια για τον πρώην αδιάφορο...! Τότε αυτοί οι άνθρωποι συνήθως γίνονται οι πιο θερμοί και συνειδητοί πιστοί, οι οποίοι προσπαθούν με κάθε τρόπο και μέσο, να αναπληρώσουν τον χαμένο χρόνο που έχασαν βυθιζόμενοι στην αδιαφορία! Χιλιάδες και εδώ τα παραδείγματα έμπρακτης μετάνοιας και ενεργοποίησης στη σωστή πίστη. Οι συνέπειες της  συνειδητής ένθερμης πίστης είναι τριαδικές, αφού αποκτά Θεία κοινωνία με τον Θεό, κοινωνία με τους συνανθρώπους και προς τον ίδιο του τον ευατό και την υπόλοιπη κτίση!
Συνοψίζοντας, συμπερασματικά αλλά και ευχόμενοι καρδιακά μας προς τον κάθε αγαπητό αναγνώστη αυτών των γραμμών, μην γίνουμε ποτέ αδιάφοροι, αλλά με αληθινό και ανιδιοτελή ενδιαφέρον, ας γίνουμε το ζωντανό παράδειγμα προς όλους που συναναστρεφόμαστε. Ας ενδιαφερθούμε για να καλυτερεύσουμε και εμπνεύσουμε και άλλους ανθρώπους γνωρίζοντας και ακολουθώντας την ρύση Του Κυρίου στην Αποκάλυψη :  Αποκ. 3,16-3,19 (Σε νεοελληνική μετάφραση) :     Ετσι επειδή είσαι χλιαρός και δεν είσαι ούτε ζεστός ούτε ψυχρός, πρόκειται να σε εμέσω από το στόμα μου, (να σε αποδοκιμάσω και σε αποκόψω από την Εκκλησίαν μου). Διότι παρά την πνευματικήν σου πτωχείαν, λέγεις ότι είμαι πλούσιος εις αρετάς και έχω πλουτήσει εις πνευματικούς θησαυρούς και δεν έχω ανάγκην από τίποτε. Και δεν γνωρίζεις ότι εις την πραγματικότητα συ είσαι ο ταλαίπωρος και ο ελεεινός και ο πτωχός εις πνευματικότητα και ο τυφλός εις την επίγνωσιν της αληθείας και ο γυμνός εις τα έργα της αρετής. Σε συμβουλεύω να προμηθευθής από εμέ ολοκάθαρον χρυσίον, που έχει λυώσει και καθαρισθή στο καμίνι της φωτιάς, τον πνευματικόν δηλαδή πλούτον, δια να γίνης έτσι πλούσιος εις την αρετήν. Να προμηθευθής ακόμη από εμέ αγνότητα και καθαρότητα ψυχής, που σαν ολόλευκα ενδύματα να περιβληθής, ώστε να μη γίνη φανερά η εντροπή της πνευματικής σου γυμνότητος. Να προμηθευθής και το φως της διδασκαλίας μου, δια να χρίσης, σαν με κολλύριον, τα μάτια της ψυχής σου, ώστε να βλέπης την κατάστασίν σου και τον δρόμον, που πρέπει να ακολουθήσης. Σου απευθύνω αυτούς τους ελέγχους από αγάπην, διότι εγώ όσους αγαπώ τους ελέγχω δια τα σφάλματα των και τους παιδαγωγώ δια την πνευματικήν των μόρφωσιν. Προσπάθησε, λοιπόν, να έχης ζήλον και μετανόησε» ΑΜΗΝ! ΓΕΝΟΙΤΟ!

                             του π. Αντωνίου Χρήστου
Άρθρο για λογαριασμό της Εφημερίδας "Κιβωτός της Ορθοδοξίας".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου
Πατήστε πάνω στην Εικόνα






Δημοφιλή