Αγαπητοί φίλοι,γνωστοί και άγνωστοι, σας καλωσορίζω στο προσωπικό μου blog. Σας ευχαριστώ για την τιμή και το χρόνο που αφιερώσατε, για να το επισκεπτείτε...με τιμή π. Αντώνιος Χρήστου

Συνολικές προβολές σελίδας

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΕ ΚΑΤΙ; ΕΛΕΥΘΕΡΑ....

Translate-Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022

Αρχή της Ινδίκτου : Ευκαιρία για πνευματική επανεκκίνηση!

 


του π. Αντωνίου Χρήστου



     Αγαπητοί Αναγνώστες με τη χάρη Του Θεού, φτάσαμε σε άλλη μία 1η Σεπτεμβρίου όπου είναι η αρχή της Ινδίκτου, δηλαδή ουσιαστικά η «Πρωτοχρονιά» της Εκκλησίας μας. Από το εκκλησιαστικό έτος 2021-2022 περάσαμε δηλαδή στο εκκλησιαστικό έτος 2022-2023. Το πως και το γιατί συμβαίνει αυτό και τι σημαίνει Ίνδικτος κτλ  δεν θα το αναλύσουμε τώρα γιατί το έχουμε κάνει στο παρελθόν αρκετές φορές. Το βάρος στο παρόν άρθρο μας, θα δοθεί στο τι οφείλουμε να κάνουμε εμείς με ευκαιρία της νέας εκκλησιαστικής χρονιάς. Ας ξεκινήσουμε :

     Χρησιμοποιούμε τον όρο «πνευματική επανεκκίνηση» γιατί όλοι, λίγο πολύ, το Καλοκαίρι με τις διακοπές, τα θαλάσσια μπάνια και το ρίξιμο των ρυθμών, χαλαρώνουμε σε όλους σχεδόν τους τομείς ακόμη και στα πνευματικά (ως μη όφειλε ιδιαίτερα σε αυτό βεβαίως). Αποτέλεσμα είναι εκτός από τις μεγάλες γιορτές του Καλοκαιριού, τις υπόλοιπες να είμαστε χαλαροί και χλιαροί στα λειτουργικά και γενικότερα πνευματικά μας καθήκοντα, δεν αφιερώνουμε χρόνο στην προσευχή και την ανάγνωση και μελέτη πνευματικών ωφέλιμων βιβλίων και  αφήνουμε τον ευατό μας επιρρεπή σε πάθη και αμαρτίες σε σχέση με τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου.

    Όλο αυτό το κλίμα που περιγράψαμε (ακόμη και αν ευτυχώς δεν ισχύει για όλους ή ίσως φαίνονται λίγο υπερβολικά για κάποιους) η λύση είναι μία αλλά προϋποθέτει 2 στάδια :

     Το Α΄ Στάδιο να κάνουμε ένα σύντομο απολογισμό της πνευματικής μας ζωής : Να προσπαθήσουμε δηλαδή με ειλικρίνεια και ρεαλιστικά να απαντήσουμε πως πορευθήκαμε στο παρελθόν πλέον εκκλησιαστικό έτος που πέρασε. Που ήμασταν αδύνατοι και που παραβιάσαμε τον νόμο Του Θεού; Ποια χαρίσματα και αρετές διαθέτουμε από τον Θεό και δεν τις αξιοποιήσαμε και καλλιεργήσαμε; Που οφείλουμε να βελτιωθούμε;  Αν απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα πραγματικά θα δούμε που βρισκόμαστε και το που θα έπρεπε να είμαστε ή να βρούμε τουλάχιστον απολογισμό στο που θα πρέπει να πάμε!

   Το Β΄ Στάδιο της πνευματικής επανεκκίνησης που είναι και το δυσκολότερο και το ζητούμενο είναι η προσπάθεια υλοποιήσεως όλων αυτών που διαπιστώσαμε στην αυτοκριτική μας εμείς (ή καλύτερα με την βοήθεια του πνευματικού μας γιατί όλη αυτή την διαδικασία οφείλουμε να την καταθέσουμε και στο πετραχήλι του πνευματικού μας) να βάλουμε αρχή μετανοίας και να την υλοποιήσουμε και εξωτερικά με μικρά αλλά σταθερά βήματα και όχι απλά να μείνουμε στην εσωτερική εξωτερική διαδικασία! Αυτή είναι η βασική λύση σε κάθε πνευματική ραθυμία ή πνευματική αταξία, η αποφασιστικότητα και η προσπάθεια υλοποίησης αυτής της απόφασης! Να είμαστε σίγουροι ότι όταν εμείς κάνουμε μια μικρή κίνηση προς τον Θεό, τα υπόλοιπα τα  κάνει εκείνος.

    Όλα αυτά που αναφέραμε για την πνευματική επανεκκίνηση, στο χαρτί και στα πλαίσια ενός άρθρου προφανώς φαίνεται αρκετά εύκολο, στην πράξη όμως είναι αρκετά πιο δύσκολο γιατί εκτός από αυτά που εξαρτώνται από εμάς υπάρχουν και άλλα όπως π.χ. ο παράγοντας διάβολος που προσπαθούν να εμβολίσουν ή να αναβάλλουν ή ακόμη χειρότερα να ματαιώσουν αυτή την προσπάθεια διορθώσεως και μετανοίας. Όμως αν παραδειγματιστούμε από το Συναξάρι της Εκκλησίας μας από τους βίους τόσων και τόσων πρώην αμαρτωλών ανθρώπων και νυν Αγίων, θα δούμε πως ναι μεν είναι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο. Το ίδιο και αν ανατρέξουμε στην Αγία Γραφή τόσο την Παλαιά όσο και την Καινή Διαθήκη που και εκεί βλέπουμε παραδείγματα προς αποφυγή π.χ. ο Ιούδας που πρόδωσε, ο Ησαύ που έχασε τα πρωτοτόκια από τον Πατριάρχη Ιακώβ για μια πινακί φακής, αλλά και προς μίμηση π.χ. Η μετάνοια του Αποστόλου Πέτρου, την επιμονή της Χαναναίας , το μνήσθητι του ευγνώμονος Ληστού  κ.α. !

   Ευχόμαστε λοιπόν αυτό το νέο Εκκλησιαστικό έτος 2022-2023 να είναι πνευματικά καρποφόρο και πραγματικά σωτήριο! Πέρα από τις ευχές όμως οφείλουμε και εμείς να βάλουμε ένα λιθαράκι προς αυτή την κατεύθυνση. Να μην αφήσουμε δηλαδή καμία πνευματική ευκαιρία να πάει χαμένη, να δείξουμε πραγματικά έμπρακτα την μετάνοιά μας και την διόρθωσή μας και να έχουμε περισσότερη αγάπη από ποτέ! Οι προβλέψεις για τα ενεργειακά είναι δυσοίωνες, αλλά αυτά να μην μας επηρεάζουν αρνητικά αλλά με πίστη να στραφούμε στον Θεό  και εκείνος θα μας χορηγήσει κάθε πνευματικό και υλικό αγαθό! ΑΜΗΝ!


Πηγή : Κιβωτός της Ορθοδοξίας, Αναδημοσίευση : http://euxh.gr  Συντάκτης  π.Αντώνιος Χρήστου   

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου
Πατήστε πάνω στην Εικόνα






Δημοφιλή