Αγαπητοί φίλοι,γνωστοί και άγνωστοι, σας καλωσορίζω στο προσωπικό μου blog. Σας ευχαριστώ για την τιμή και το χρόνο που αφιερώσατε, για να το επισκεπτείτε...με τιμή π. Αντώνιος Χρήστου

Συνολικές προβολές σελίδας

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΕ ΚΑΤΙ; ΕΛΕΥΘΕΡΑ....

Translate-Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Πραγματοποιήθηκε η Μουσικολογική Eκδήλωση, για τη συμπλήρωση των δέκα χρόνων λειτουργίας της Σχολής Βυζαντινής και Εκκλησιαστικής Σχολής, της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης


Την Κυριακή 26  Μαΐου 2014 πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνος Τερψιθέας Γλυφάδας η 7η Μουσικολογική Εκδήλωση, για τη συμπλήρωση δέκα χρόνων λειτουργίας της Σχολής Βυζαντινής και Εκκλησιαστικής Σχολής της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης, παρουσία του Ποιμενάρχου της κ. Παύλου,  των Κληρικών και του νέου Δημάρχου Γλυφάδας κ. Παπανικολάου.

Η Εκδήλωση ξεκίνησε σε έναν κατάμεστο Ιερό Ναό με δύο ύμνους : α) το «Χριστός Ανέστη» και β) το Δοξαστικό «Αναστάσεως ημέρα» – και τα δύο σε Ήχο Πλ. Α΄, από τη χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως. 



Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο  Σταυροφόρος Οικονόμος π. Γεώργιος Γαντζός, Προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγίας Τριάδος Γλυφάδας και  υπεύθυνος της Σχολής Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής, ο οποίος είχε και το συντονισμό της Εκδηλώσεως. Ο π. Γεώργιος είπε λίγα εισαγωγικά για το πρόγραμμα της Εκδηλώσεως και έδωσε το λόγο στον Διευθυντή της Σχολής Πρωτοψάλτη κ. Διονύσιο Ηλιόπουλο. Ο Διευθυντής της Σχολής έκανε  μία σύντομη ανασκόπηση της ιστορίας της Σχολής, η οποία φέτος συμπληρώνει τα 10 χρόνια της επίσημης λειτουργίας της, χάρη στην αγάπη και το ενδιαφέρον του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχη μας, αλλά και  όλων των καθηγητών και σπουδαστών της Σχολής.

Κατόπιν, με την ευκαιρία της επετείου συμπληρώσεως 200 χρόνων (1814-2014) από την καθιέρωση της νέας μεθόδου βυζαντινής Μουσικής, ο Διευθυντής της Σχολής κάλεσε στο βήμα  τον κ. Ιωάννη Πλεμμένο, Ερευνητή του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και Διδάκτορα Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου του Gambridge. Ο κ. Πλεμμένος ανέπτυξε το θέμα :  «Γρηγόριος Πρωτοψάλτης (1778-1821) – Ο Μελοποιός, Εξηγητής και Ερευνητής. Ένας εκ των τριών Διδασκάλων της καθιερωμένης Μεθόδου Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής». Ο ομιλητής  ανέπτυξε το θέμα με την προβολή σχετικών διαφανειών και αναφέρθηκε στο ιστορικό πλαίσιο της εποχής που έζησε ο Γρηγόριος, στο βίο του, τα πρώτα του μαθήματα και τα έργα τα οποία εξέδωσε. (Δείτε το σχετικό Βίντεο)


Μετά το τέλος της ομιλίας, ο πολυπληθής χορός της Σχολής Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, απέδωσε μέλη του Γρηγορίου Πρωτοψάλτη, υπό τη Διεύθυνση του Διευθυντού της Σχολής  κ. Διονυσίου Ηλιοπούλου.  Το προλόγισμα  των ύμνων, με σαφείς λειτουργικές,  υμνολογικές και μουσικολογικές αναφορές, έκανε ο π. Γεώργιος Γαντζός.




Οι ύμνοι που αποδόθηκαν μελωδικά από τη χορωδία ήταν οι εξής:
1. «Άξιον εστίν…»  ( Ήχος Β΄)

2. «Αργή Δοξολογία»   (Ήχος πλ. Δ΄)

3. «Χερουβικόν…» (Ήχος Γ΄)

4. «Δούλοι Κύριον …» (Ήχος Γ΄)




Ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Πειραιώς απέδωσε τα κάτωθι τρία κοσμικά μέλη, επίσης  του Γρηγορίου Πρωτοψάλτου.  
1. «Έλπιζα και πάλι ελπίζω…» ( Ήχος πλ. Α΄)

2. «Άνοδος λαμπρού φωστήρος…» ( Ήχος πλ. Δ΄) (Ωδή εις τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε΄)

3. Δεύτε Έλληνες γενναίοι…» ( Ήχος πλ. Β΄ ) (Παιάνας)


Στο τέλος του Μουσικού μέρους της Εκδηλώσεως, ο Διευθυντής της Σχολής κ. Ηλιόπουλος παρέδωσε στον Σεβασμιώτατο μία αναμνηστική τιμητική διάκριση, ως ελάχιστο δείγμα υιικής αγάπης και ευγνωμοσύνης για ό,τι έχει προσφέρει στη Σχολή.

Ακολούθως, ο Μητροπολίτης μας έκλεισε την εκδήλωση  ευχαριστώντας εγκαρδίως τον Διευθυντή της Σχολής κ. Ηλιόπουλο για την τιμητική διάκριση, την οποία ο Ποιμενάρχης μας με τη σειρά του προσέφερε και αφιέρωσε προς όλο το ποίμνιο, Κληρικούς και λαϊκούς της Μητροπόλεως. Ευχαρίστησε στη συνέχεια τον Τριαδικό μας Θεό για όλες τις ευεργεσίες του, αλλά και τον Διευθυντή της Σχολής, τους καθηγητές και τους σπουδαστές της για ό,τι έχουν προσφέρει στην τοπική μας Εκκλησία. Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε επίσης τον υπεύθυνο Ιερέα π. Γεώργιο Γαντζό, τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο π. Κωνσταντίνο Βαρθολομαίο στο Ναό του οποίου λειτουργεί η Σχολή, τον ομιλητή κ. Πλεμμένο, τον κ. Νταραβάνογλου για τα κοσμικά μέλη που ακούστηκαν και όλους τους παρευρισκόμενους. (η ομιλία εδώ


Τέλος, ο Σεβασμιώτατος προσέφερε, με τη σειρά του, μία τιμητική αναμνηστική πλακέτα προς τον Διευθυντή της Σχολής κ. Διονύσιο Ηλιόπουλο για την προσφορά του στη Σχολή, αλλά και την Εκκλησιαστική Μουσική. Η χορωδία  έψαλε τη φήμη του Σεβασμιωτάτου εκτός προγράμματος  και η Εκδήλωση ολοκληρώθηκε. 


                             Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου
Πατήστε πάνω στην Εικόνα






Δημοφιλή