Αγαπητοί φίλοι,γνωστοί και άγνωστοι, σας καλωσορίζω στο προσωπικό μου blog. Σας ευχαριστώ για την τιμή και το χρόνο που αφιερώσατε, για να το επισκεπτείτε...με τιμή π. Αντώνιος Χρήστου

Συνολικές προβολές σελίδας

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΕ ΚΑΤΙ; ΕΛΕΥΘΕΡΑ....

Translate-Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

Άλλο τα Χριστούγεννα της Εκκλησίας και άλλο το «πνεύμα των Χριστουγέννων» του κόσμου.


     Άρθρο για λογαριασμό της Εφημερίδας "ΚΙΒΩΤΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ¨ Αρ. Φ. 16, 24/12/2015

Χριστούγεννα είναι η μεγάλη εορτή της Εκκλησίας, της Σάρκωσης του Λόγου, του Δευτέρου προσώπου της Παναγίας Τριάδος,  «ἐκ Πνεύματος Ἁγίου καὶ Μαρίας τῆς Παρθένου καὶ ἐνανθρωπήσαντα», όπως ομολογούμε στο σύμβολο της Πίστεως. Ο Θεός γίνεται άνθρωπος για να γίνει ο άνθρωπος κατά χάριν Θεός. «Φτωχαίνει» ο Θεός, για να «πλουτίσει» ο άνθρωπος. Γι αυτό κατά τον Ιερό Χρυσόστομο τα Χριστούγεννα είναι η «Μητρόπολη των Εορτών».
  Η Εκκλησία με την υμνολογία της, τις συχνές ακολουθίες και Θ. Λειτουργίες,  την εγκράτειά της μέσω της νηστείας των σαράντα ημερών και την μετάνοια των ανθρώπων στην ιερά εξομολόγηση, προετοιμάζει κατάλληλα τους πιστούς να βιώσουν εκκλησιαστικά και συνειδητά αυτό το φιλάνθρωπο σχέδιο της Θείας Οικονομίας Του Θεού. Αληθινά Χριστούγεννα σημαίνει εσωτερική μεταμόρφωση του ανθρώπου, κάνοντας τις καρδίες μας με τα παραπάνω ταπεινές φάτνες για να σκηνώσει και γεννηθεί ο ίδιος ο Χριστός.
   Εκτός όμως από την πνευματική αμιγή προετοιμασία για την Εορτή των Χριστουγέννων, αναπτύχθηκαν κάποια ήθη και έθιμα στον Ορθόδοξο Χριστιανικό κόσμο όπως π.χ. το στόλισμα καραβιού ή αργότερα δέντρου, τα παραδοσιακά γλυκίσματα, τραγούδια και χοροί, τα κάλαντα κ.α. Όλα αυτά κινιόντουσαν και κινούνται γύρω από την εορτή, χωρίς να αντικαθιστούν όμως το πρόσωπο του Χριστού και τον Εκκλησιασμό των πιστών και τη Θεία Κοινωνία και γι αυτό είναι ανεκτά από την Εκκλησία μας (κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις βέβαια).
    Όμως τα τελευταία ιδιαίτερα χρόνια, μέσω της τηλεόρασης, του κινηματογράφου, τα βιβλία, την παγκόσμια και τοπική αγορά, αλλά κυρίως από συστηματικές προσπάθειες καθαρά εξωχριστιανικών δοξασιών και αιρέσεων, έχουμε μία σαφή τάση για εκκοσμίκευση και αποχριστιανικοποίηση των Χριστουγέννων. Από την άρρηκτη σύνδεση της Εορτής με το πρόσωπο του ίδιου του Χριστού, έχουμε την συστηματική εξαφάνιση ή αντικατάστασή του με τον Άγιο Βασίλειο της Σκανδιναβίας ή της COCA-COLA. Πλέον όλοι μιλούν για το «Πνεύμα των Χριστουγέννων», που είναι μία ευκαιρία για αγορά δώρων και εμπορικών προσφορών ή ολιγοήμερων εξωτικών διακοπών. Πρόκειται σαφέστατα για εμπορευματοποίηση της Εορτής και μάλιστα η Κίνα και γενικότερα η Άπω Ανατολή έχει το μεγαλύτερο μερίδιο εξαγωγής προϊόντων της «Χριστιανικής αγοράς», με το παράδοξο οι περισσότεροι να μην είναι καν Χριστιανοί…!
   Άλλοι προσεγγίζουν τα Χριστούγεννα σαν γαστριμαργικό γεγονός, μια ευκαιρία για εορταστικό οικογενειακό τραπέζι γεμάτο ειδικές λιχουδιές και μάλιστα όχι μετά τον Εκκλησιασμό αλλά σε ρεβεγιόν ξημερώνοντας η Εορτή. Υπάρχει στην ατμόσφαιρα μία αίσθηση φιλανθρωπίας προς τα ιδρύματα από φορείς, συλλόγους και μεμονωμένους ανθρώπους ακόμη και προς τους φτωχούς, όχι όμως με την έννοια της φιλανθρωπίας της Εκκλησίας  «σοῦ δὲ ποιοῦντος ἐλεημοσύνην μὴ γνώτω ἡ ἀριστερά σου τί ποιεῖ ἡ δεξιά σου,   ὅπως ᾖ σου ἡ ἐλεημοσύνη ἐν τῷ κρυπτῷ, καὶ ὁ πατήρ σου ὁ βλέπων ἐν τῷ κρυπτῷ ἀποδώσει σοι ἐν τῷ φανερῷ». (Ματθ. 6, 3-4) , αλλά με ιδιοτέλεια, ως καρπός μιας πρόσκαιρης συναισθηματικής κατάστασης, με έντονη διαφήμιση  για «τὸ θεαθῆναι τοῖς ἀνθρώποις» που ξεθωριάζει αμέσως μετά τις γιορτές.
    Τέλος, άλλοι προσεγγίζουν «το Πνεύμα των Χριστουγέννων» ως μια ευκαιρία να «το ρίξουν έξω» για διασκέδαση στις αναρίθμητες «Χριστουγεννιάτικες Εκδηλώσεις» που διοργανώνουν φορείς σε κοσμικές αίθουσες και  νυχτερινά κέντρα διασκέδασης. Στη πράξη δηλαδή, τα Χριστούγεννα είναι η ευκαιρία για να ζήσει κάποιος την ευδαιμονία και όχι να κοιτάξει μέσα του να δει τι τον εμποδίζει για να σκηνώσει ο Χριστός μέσα του. Μία σαφή διαστροφή του σκοπού και της ύπαρξης της Εορτής.

Όλες αυτές οι παραπάνω αποκλίσεις θα είχαν σταματήσει, αν είχαμε αναρωτηθεί ειλικρινά και ουσιαστικά με το εξής απλό ερώτημα : Που είναι ο Χριστός σε όλα αυτά; Όμως μια τέτοια ερώτηση φέρνει μια απάντηση που οικονομικά είναι ζημιογόνα γι όλους αυτούς που διαβρώνουν, πολεμούν και ταυτόχρονα πλουτίζουν από την Εορτή! Για να είμαστε ειλικρινής όμως, την ευθύνη την έχουμε κυρίως εμείς οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, που παρασυρθήκαμε να μετατοπίζουμε την εορτή από το πρόσωπο του Χριστού, στην διακόσμηση του σπιτιού και του τραπεζιού μας….! Ευχόμαστε λοιπόν από καρδιάς: Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα Ορθόδοξα και Χριστιανικά κυρίως με ΧΡΙΣΤΟ!    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου
Πατήστε πάνω στην Εικόνα


Δημοφιλή