Αγαπητοί φίλοι,γνωστοί και άγνωστοι, σας καλωσορίζω στο προσωπικό μου blog. Σας ευχαριστώ για την τιμή και το χρόνο που αφιερώσατε, για να το επισκεπτείτε...με τιμή π. Αντώνιος Χρήστου

Συνολικές προβολές σελίδας

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΕ ΚΑΤΙ; ΕΛΕΥΘΕΡΑ....

Translate-Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Η Εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολη Γλυφάδας, Ε, Β. Β. και Β.Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα, παρά την έντονη βροχόπτωση,  εορτάστηκε η Θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολη Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης. Δύο ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως εορτάζουν αυτή  την ημέρα: α) ο Ιερός Ναός Εισοδίων Θεοτόκου Τερψιθέας Γλυφάδας και β) ο Ιερός Ναός Εισοδίων Θεοτόκου Βάρης.

          Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου, παραμονή της Εορτής, τελέσθηκε ο Αρχιερατικός Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, μετά Αρτοκλασίας, στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Βάρης χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Παύλου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος-Αγίου Νεκταρίου Τερψιθέας Γλυφάδας και Προϊστάμενος  του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Άνω Γλυφάδας, Αρχιμανδρίτης π. Κλαύδιος Καλαράς.

          Ο ομιλητής, με λόγια, θεολογική και ποιητική-υμνολογική γλώσσα, τόνισε, κάνοντας  πατερικές αναφορές,  πόσο σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του σχεδίου της Θείας Οικονομίας έχει  το γεγονός της εισόδου της Παναγίας μας στα Άγια των Αγίων ·  η είσοδος αυτή, είπε, αποτελεί απαρχή για τον ερχομό του Σωτήρος Χριστού στο κόσμο.  Εμείς σαν τις λαμπαδηφόρες παρθένες, ας ετοιμάσουμε τη καρδιά μας, είπε, για να υποδεχθεί τον Χριστό μας, όπως και ο Ναός των Ιεροσολύμων υπεδέχθη την Παναγία μας. Οι δε γονείς και ευσεβείς θεοπάτορες Ιωακείμ και η Άννα, ας αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας.

Στο τέλος του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος, αφού ευχαρίστησε τον π. Κλαύδιο για την ωραία ομιλία του,  ευχήθηκε χρόνια πολλά και ευλογημένα με τις πρεσβείες και  τη σκέπη της Παναγίας  και μοίρασε σε όλους τους παρευρισκόμενους  τον ευλογημένο άρτο.

Στον αντίστοιχο Εσπερινό του Ιερού Ναού Εισοδίων Θεοτόκου Τερψιθέας Γλυφάδας, τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Ψωίνος.

 Την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κ. Παύλος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε ο ίδιος τον Θείο Λόγο. Στο τέλος, μοίρασε το αντίδωρο και μία εικόνα των Εισοδίων της Παναγίας, ως ευλογία. Το απόγευμα τελέσθηκε στον ίδιο Ναό ο Μεθέορτος Εσπερινός και η Παράκληση της Παναγίας μας, ενώ οι λατρευτικές ευκαιρίες συνεχίζονται μέχρι τις 25 Νοεμβρίου.

Στη Βάρη αντίστοιχα τελέσθηκε η Πανηγυρική Θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Εισοδίων Θεοτόκου, ιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ελαίας κ. Θεοδωρήτου.

 Στην ομιλία του ο Επίσκοπος, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γλυφάδας κ. Παύλο, για την ευλογία και άδεια που του έδωσε για να συμπανηγυρίσει και εκείνος τα Εισόδια της Θεοτόκου στον Ιερό αυτό Ναό, όπως και πέρσι. Στη συνέχεια τόνισε πόσο κακό και ντροπή εθεωρείτο την εποχή της Παλαιάς Διαθήκης η στειρότητα. Ο Θεοφιλέστατος είπε πως το παράλογο για τον κόσμο ήταν λογικό για τον Θεό, ο οποίος θαυματούργησε μετά από  την επίμονη και με πίστη προσευχή των ηλικιωμένων πλέον γονέων της Παναγίας μας! Με την είσοδο  του πολύτιμου καρπού που απέκτησαν, της Παναγίας, και την αφιέρωσή της στο Ναό, ουσιαστικά ξεκίνησε το σχέδιο της Θείας Οικονομίας για τη Σάρκωση του Λόγου. 

Στη συνέχεια ο Επίσκοπος Ελαίας, αναφέρθηκε στη σύγχρονη κατάσταση της πατρίδος μας, αντιδιαστέλλοντάς την με την ένδοξη ιστορία της στην αρχαιότητα. Ας  μιμηθούμε, είπε, τους Προγόνους μας, που δεν δέχτηκαν τον συμβιβασμό με τους Πέρσες, αλλά προτίμησαν τις στερήσεις και τον ένδοξο θάνατο! Μόνο έτσι θα μεγαλουργήσουμε με ενότητα και αγωνιστικότητα, πάνω από κομματικά χρώματα και παρατάξεις. Να μη θυσιάζουμε την αξιοπρέπειά μας ως έθνος με τόσο ένδοξη ιστορία, επεσήμανε ο Θεοφιλέστατος, δεχόμενοι προσβολές από τους ξένους για λίγα ευρώ.

Στο τέλος ευλογήθηκαν τα κόλλυβα προς τιμή της Παναγίας μας. Το απόγευμα τελέσθηκε  και στη Βάρη ο Μεθέορτος Εσπερινός και η Παράκληση της Παναγίας μας.

          Να σημειωθεί ότι και στους δύο Ιερούς Ναούς πλήθος κληρικών και λαϊκών συμμετείχαν στις λατρευτικές εκδηλώσεις.


          Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου
Πατήστε πάνω στην Εικόνα


Δημοφιλή