Αγαπητοί φίλοι,γνωστοί και άγνωστοι, σας καλωσορίζω στο προσωπικό μου blog. Σας ευχαριστώ για την τιμή και το χρόνο που αφιερώσατε, για να το επισκεπτείτε...με τιμή π. Αντώνιος Χρήστου

Συνολικές προβολές σελίδας

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΕ ΚΑΤΙ; ΕΛΕΥΘΕΡΑ....

Translate-Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Ξεκίνησε η 1η Πανελλήνια Σύναξης Υπευθύνων Ιερέων Γραφείων Νεότητος Ιερών Μητροπόλεων Εκκλησίας της Ελλάδος.


    Για πρώτη χρονιά η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, δια του Γραφείου της Συνοδικής Αγωγής της Νεότητος, διοργανώνει  το τριήμερο 4-6 Μαρτίου 2016, Πανελλήνιο Συνέδριο, ειδικά για τους  Ιερείς  που έχουν την ευθύνη και διακονούν στα Γραφεία Νεότητος των Ιερών Μητροπόλεων.

 Το συνέδριο γίνεται στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην Ιερά Μονή Πεντέλη, όπου Εκπρόσωποι από 60 Μητροπόλεις  για 3 μέρες, έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν και να συμπροβληματιστούν, γύρω από την ποιμαντική και κατηχητική διακονία στον ευαίσθητο και συνεχώς μεταβαλλόμενο χώρο της Νεότητος. Οι σύνεδροι με τις εισηγήσεις και τις ομάδες εργασίας, έχουν μία θαυμάσια ευκαιρία, να  ανταλλάξουν εμπειρίες και να καταθέσουν προτάσεις για την βελτίωση στη προσέγγιση των νέων και των υπαρξιακών τους αναζητήσεων και προβλημάτων τους. 


     Την Παρασκευή της Αποκρέω, 4 Μαρτίου 2016, 1η μέρα της Συνάξεως, ξεκίνησαν επίσημα το απόγευμα στις 5.30 μ.μ. στο Διορθόδοξο Κέντρο, με Αγιασμό από τον Πρόεδρο της Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής και Νεότητος, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Νικόλαο με την παρουσία  του Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου, του Μητροπολίτου Αργολίδος κ. Νεκταρίου και του Μητροπολίτου Θερμοπυλών και Καθηγουμένου της Μονής Πεντέλης κ. Ιωάννου.


Ακολούθησε ο επίσημος Χαιρετισμός του  Προέδρου της Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής και Νεότητος, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Νικολάου, ο οποίος μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε ότι η παρούσα συνάντηση, με την ευλογία και την έγκριση της Ιερά Σύνοδος, αποτελεί ουσιαστικά την υλοποίηση της απόφαση των ίδιων των συνέδρων, του 4ο Πανελληνίου Συνεδρίου Ιερέων Νεότητος και Κατηχητών των Ιερέων Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε στην Βέροια τον Αύγουστο του 2015. Σκοπός είναι να καλυφτεί η ανάγκη για περισσότερη επικοινωνία και ανταλλαγή πληροφοριών και υλικού, στη διακονία των νέων σήμερα. Ο Σεβασμιώτατος κ. Νικόλαος, κλείνοντας μίλησε για τις δύσκολες προκλήσεις της εποχής, τις εσωτερικές αντιξοότητες στο χώρο των ενοριών που πάντοτε συνέβαιναν και συμβαίνουν, αλλά και για το ελπιδοφόρο γεγονός ότι υπάρχουν πολλές ζωντανές Ενορίες, περισσότερες από το παρελθόν, με πλούσιο ποιμαντικό έργο στη νεότητα κάτι που αποτελεί παρακαταθήκη και εφαλτήριο για το μέλλον.

         Μετά το τέλος του χαιρετισμού του Μητροπολίτου Φθιώτιδος, οι σύνεδροι είχαμε την ιδιαίτερη χαρά να υποδεχτούμε στο χώρο του συνεδρίου τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο. Ο Μακαριώτατος καλοσώρισε με την σειρά του όλους τους συνέδρους που διακονούν στον ευαίσθητο χώρο της Νεότητος και αποτελούν το μέλλον της Εκκλησίας αλλά και της πατρίδος. Ο Αρχιεπίσκοπος στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε προσωπικά βιώματα από περιστατικά στο χώρο της Εκκλησίας, από την εποχή που ήταν αρχιμανδρίτης και ως Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας και τώρα ως Αρχιεπίσκοπος. Τόνισε ο Μακαριώτατος ότι χρειάζεται διάκριση για την επιλογή των προσώπων που στελεχώνουν τα Γραφεία Νεότητος, αλλά και ως Στελέχη μέχρι των τελευταίο Κατηχητή. Δεν κάνουν όλοι γι αυτό το έργο και δεν πρέπει να αυτοσχεδιάζουμε σε ερωτήσεις των παιδιών και πρακτικές που αποκλίνουν από την παράδοση της Εκκλησίας μας.

        Μετά το τέλος του Χαιρετισμού και της επισήμου ενάρξως του Συνεδρίου από τον Μακαριώτατο, ακολούθησε ο Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Νεότητος της Εκκλησίας της Ελλάδος Αρχιμανδρίτης π. Πολύκαρπος Μπόγρης, ο οποίος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την υλοποίηση αυτής της συναντήσεως και της μεγάλης ανταποκρίσεως και συμμετοχής εκ μέρος των Ιερών Μητροπόλεων, αυτή τη φορά με 60 συμμετοχές, όταν παλιότερα οι συμμετέχουσες Μητροπόλεις δεν ξεπερνούσαν τις 25. Αυτό σημαίνει ότι κάτι δείχνει να αλλάζει, δείχνει ότι οι Υπεύθυνοι Ιερείς Νεότητος έχουν μεράκι να γίνει κάτι συστηματικό και καλό, αλλά ακόμη μένουν πολλά να γίνουν. Κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο π. Πολύκαρπος εξέφρασε την πεποίθησή του για την καρποφόρα επιτυχία αυτής της συναντήσεως, με την ευλογία του Μακαριωτάτου και όλων των παρόντων Αρχιερέων Μητροπολιτών.

   Στη συνέχεια, ακολούθησε  η κεντρική εισήγηση των εργασιών του Συνεδρίου, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αργολίδος κ. Νεκταρίου  με θέμα: «Προβληματισμοί, οραματισμοί και συνεργασίες στη Νεότητα».  Ο Σεβασμιώτατος σε μια ανατρεπτική και συνάμα διεισδυτική ομιλία, μίλησε (όπως τόνισε και στην αρχή) με σκόρπιες σκέψεις που περισσότερο περικλείνουν παρά συγκλείνουν στο θέμα, που όμως ήταν ακτινογραφίες στις παθογένειες των εξωτερικών σχημάτων και παγιωμένων νοοτροπιών, που αντί να προσελκύουν και να διαποιμάνουν ορθοδόξως τους νέους, ουσιαστικά τους διώχνουν από δικιά μας υπαιτιότητα, ευθύνη και προχειρότητα. Ο Σεβασμιώτατος τόνισε τα κακώς κείμενα, γύρω από τη λατρεία της Εκκλησίας και την άγνοια των νέων γι΄ αυτήν. Μίλησε για την ξύλινη γλώσσα των στερεότυπων επίσημων εγκυκλίων και τον κηρυγμάτων των κληρικών και κατηχητών, που απέχουν από την καθημερινότητα και την αντίληψη του μέσου πιστού κόσμου. Για τα μοντέλα ιεροσπουδαστών των Εκκλησιαστικών αλλά και Θεολογικών Σχολών, που παράγουν φοιτητές που ασχολούνται με τα υφάσματα των αμφίων και το επιστημονικό ένδυμα και προβληματισμό, αλλά απέχουν από την ουσία και το πνεύμα των κειμένων και την πράξη και ζωή της Εκκλησίας. Ο Σεβασμιώτατος κ. Νεκτάριος, τόνισε την αναγκαιότητα να ομιλούμε με διάκριση, χωρίς να προκαλούμε και κυρίως με ορθόδοξο καταρτισμό για σοβαρά θέματα, τα οποία πολλές φορές και αγνοούμε και τα μετατρέπουμε σε ιδεολόγημα που  δεν αφορά τον σύγχρονο άνθρωπο, ούτε μπορεί να του δώσει κάτι καινούριο και να τον σώσει...!  



Εν συνεχεία ακολούθησε συζήτηση και τοποθετήσεις γύρω από το θέμα της εισηγήσεως αλλά και γενικότερα με παρεμβάσεις από τον Μακαριώτατο κ. Ιερώνυμο, τον Σεβασμιώτατο Φθιώτιδος κ. Νικόλαο, τον Σεβασμιώτατο Σισανίου κ. Παύλο και από τους συνέδρους.   

  Μετά την ολοκλήρωση της 1ης μέρας του συνεδρίου, ακολούθησε δείπνο στην τραπεζαρία του Διορθόδοξου Κέντρου.  Στο τέλος του δείπνου έγινε σύντομη ονομαστική παρουσίαση γνωριμίας μεταξύ των συνέδρων.  
   

Αύριο Ψυχοσάββατο, δεύτερη μέρα του Συνεδρίου μετά την Θ. Λειτουργία στο Καθολικό της Μονής Πεντέλης και το πρωινό θα ακολουθήσει η ολομέλεια και εν συνεχεία οι ομάδες εργασίας στις παρακάτω θεματικές : α) Διοικητικές δομές των Γραφείων Νεότητος.
β) Κατηχητικές υποδομές και η αξιοποίησή τους,
γ) Το πρόβλημα των Κατηχητικών Εγχειριδίων
δ) Η επιμόρφωση των στελεχών του κατηχητικού έργου.
ε) Η Ποιμαντική των Φοιτητών
και στ) Η Οργάνωση δικτύου συνεργασίας των Γραφείων Νεότητος των Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

 π. Αντώνιος  Χρήστου
Υπεύθυνος Νεότητος Ι. Μ. Γλυφάδας Ε. Β. Β. & Β.


Πηγή Ιστότοπος :  http://www.axrhstou.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου
Πατήστε πάνω στην Εικόνα






Δημοφιλή