Αγαπητοί φίλοι,γνωστοί και άγνωστοι, σας καλωσορίζω στο προσωπικό μου blog. Σας ευχαριστώ για την τιμή και το χρόνο που αφιερώσατε, για να το επισκεπτείτε...με τιμή π. Αντώνιος Χρήστου

Συνολικές προβολές σελίδας

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΕ ΚΑΤΙ; ΕΛΕΥΘΕΡΑ....

Translate-Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Η Εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, στην Ιερά Μητρόπολη Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης.


 Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα εορτάστηκε η Θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολη Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης. Δύο ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως εορτάζουν αυτή σ΄ αυτή την ημέρα: α) ο Ιερός Ναός Εισοδίων Θεοτόκου Τερψιθέας Γλυφάδας και β) ο Ιερός Ναός Εισοδίων Θεοτόκου Βάρης.

 Την  Κυριακή 20 Νοεμβρίου, παραμονή της Εορτής, τελέσθηκε ο Αρχιερατικός Μἐγας Πανηγυρικώς Εσπερινός, μετά Αρτοκλασίας, στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Βάρης χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Παύλου. Τον Θείο Λόγον κήρυξε ο Εφημέριος του Ι.Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος Σουρμένων Ελληνικού, Αρχιμανδρίτης Στέφανος Σουλημιώτης, ο οποίος τόνισε στο κήρυγμά του ότι :« Εορτάζουμε το γεγονός της εισόδου της Παναγίας μας στο Ναό των Ιεροσολύμων και ιδιαιτέρως στα Άγια των Αγίων, χάρις στην συνειδητοποίηση των ευσεβών και δικαίων γονέων της, ότι το παιδί δεν είναι δικό τους, αλλά χάρισμα και δώρο του Θεού. Γιατί αντίστοιχα κάνουν το λάθος πολλοί σύγχρονοι γονείς, που θεωρούν κτήμα τους και δικό τους κατόρθωμα την απόκτηση τέκνων και μάλιστα αντιδρούν ιδιαίτερα αν κάποιο από τα παιδιά τους, θέλει να αφοσιωθεί στην Εκκλησία, είτε ως έγγαμος, είτε ως άγαμος Κληρικός, και προσπαθούν με θεμιτά και κυρίως με αθέμιτα μέσα να το αποτρέψουν από τη διακονία Του Θεού;» 

   Στο τέλος του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος, αφού ευχαρίστησε τον π. Στέφανο για την ωραία ομιλία του, τόνισε ότι όλοι εμείς οι Χριστιανοί πρέπει να έχουμε στο μυαλό και την καρδιά μας, τα λόγια της Παναγίας μας στο Γάμο της Κανά, στους διακόνους «ὅ,τι ἂν λέγῃ ὑμῖν, ποιήσατε»! Δηλαδή όλοι μας πρέπει να κάνουμε βίωμα και πράξη τις εντολές Του Θεού, κάτι που είχε με την υπακοή της η Παναγία μας, στη ζωή της. Έκλεισε την ομιλία του με τις ευχές του για χρόνια πολλά και ευλογημένα και με την βεβαίωση ότι η Πατρίδα μας με τη σκέπη της Παναγίας μας, θα βρει διέξοδο από τα σύγχρονα οικονομικά, κοινωνικά αλλά κυρίως πνευματικά της προβλήματα.
  Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος μοίρασε σε όλο τον κόσμο τον ευλογημένο άρτο. Μετά την αποχώρηση του Σεβασμιωτάτου, στον ίδιο Ναό τελέσθηκε Ιερά Αγρυπνία που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, από τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αρχιμανδρίτη Μελέτιο Μπουντούρη. 

Την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου, κυριώνυμος ημέρα, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κ. Παύλος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Εισοδίων Θεοτόκου Τερψιθέας Γλυφάδας. Τον Θείον Λόγο κήρυξε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Ψωΐνος Στο τέλος της Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος κ. Παύλος, ευχαρίστησε τον Πρωτοσύγκελο για την τεκμηριωμένη ομιλία του και τόνισε με την σειρά του την ταπείνωση της Παναγίας, αλλά και το ζήλο και την θέληση των γονέων της να την αφιερώσουν στο Ναό και να καταστεί ουσιαστικά Ναός της Θεότητος! Στη συνέχεια μοίρασε το αντίδωρο και μία εικόνα των Εισοδίων της Παναγίας, ως ευλογία!  

 Το απόγευμα τελέσθηκε στον ίδιο Ναό ο Μεθέορτος Εσπερινός και η Παράκληση της Παναγίας μας και συνεχίζονται οι λατρευτικές ευκαιρίες μέχρι τις 24 του Μηνός.
Στη Βάρη αντίστοιχα τελέσθηκε η Πανηγυρική Θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Εισοδίων Θεοτόκου τελέσθηκε ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία ιεροργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ελαίας κ. Θεοδωρήτου. Στην Ομιλία του ο Επίσκοπος, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γλυφάδας κ. Παύλο, για την ευλογία και άδεια που έδωσε για να συμπανηγυρίσει και αυτός τα Εισόδια της Θεοτόκου στο Ναό αυτό της Μητροπολιτικής του Περιφερείας. Στη συνέχεια τόνισε πόσο κακό και ντροπή θεωρούταν η στειρότητα, την εποχή της Παλαιάς Διαθήκης. Πως ενώ ήταν παράλογο για τον κόσμο ήταν λογικό για τον Θεό, η πίστη και η επιμονή προσευχή των ηλικιωμένων πλέον γονέων της Παναγίας μας ! Με την είσοδό του πολύτιμου καρπού που απέκτησαν, την Παναγία και την αφιέρωσή της στο Ναό, ουσιαστικά ξεκίνησε το σχέδιο της Θείας Οικονομίας της Σαρκώσεως του Λόγου. Στη συνέχεια ο Επίσκοπος Ελαίας, αναφέρθηκε στη σύγχρονη κατάσταση της Πατρίδος μας , αλλά με αντιπαραβολή με την ένδοξη ιστορία της στην αρχαιότητα…τονίζοντας ότι αν μιμηθούμε τους Προγόνους μας, που δεν δέχτηκαν τον συμβιβασμό με τους Πέρσες για να δεχτούν ως αντάλλαγμα της ελευθερίας τους, χρήματα και ειρήνη, αυτοί προτίμησαν τις στερήσεις και τον ένδοξο θάνατο! Μόνο έτσι θα μεγαλουργήσουμε με ενότητα και αγωνιστικότητα, πάνω από κομματικά χρώματα και παρατάξεις!
Στο τέλος ευλογήθηκαν τα κόλλυβα προς τιμή της Παναγίας μας και η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος των Εισοδίων της Παναγίας και διαφόρων Ιερών Λειψάνων, στους κεντρικούς δρόμους της πόλεως της Βάρης. !  Το απόγευμα τελέσθηκε επίσης και εδώ ο Μεθέορτος Εσπερινός και η Παράκληση της Παναγίας μας
Να σημειωθεί ότι και στους δύο Ιερούς Ναούς πλήθος κληρικοί και κόσμος κατέκλησε και συμμετείχε τις λατρευτικές εκδηλώσεις τους.
Έτη πολλά και ευλογημένα!

π. Αντώνιος Χρήστου
Εφημέριος Ι.Ν. Αγίου Νεκταρίου Πανοράματος Βούλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου

Ομιλίες π. Αντωνίου Χρήστου
Πατήστε πάνω στην Εικόνα






Δημοφιλή