Την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011 και ώρα 6.00 μ.μ. τελέσθηκε η Ακολουθία του Εσπερινού για τον Άγιο Απόστολο Φίλιππο, στον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνος Τερψιθέας Γλυφάδας, με την συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Παύλου, των Ιερέων Νεότητος και των Κατηχητών και Κατηχητριών της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης.
Μετά το πέρας του Εσπερινού, πέρασαν στο Πνευματικό Κέντρο του ίδιου Ιερού Ναού, για την δεύτερη επίσημη συνάντησή τους αλλά πρώτη Επιμορφωτική για το εκκλησιαστικό έτος 2011-2012. Στην αρχή όλοι γεύτηκαν το κέρασμα που ετοίμασαν οι Ιερείς , το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και οι κυρίες της Ενορίας του Αγίου Τρύφωνος, προς τιμή όλων των συμμετεχόντων.
Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος καλωσόρισε όλους τους Κληρικούς Νεότητος και Κατηχητές και Κατηχήτριες της Μητροπόλεώς του και εξέφρασε την ικανοποίησή του, για την συμμετοχή τους στην αναγκαία προσπάθεια επιμόρφωσης που έχουμε ανάγκη όλοι, Κληρικοί και λαϊκοί στον ευαίσθητο χώρο της Κατήχησης και «της παιδαγωγίας εν Χριστώ», στα παιδιά μας.
Στη συνέχεια ο Συντονιστής και μέλος της Επιτροπής Νεότητος, π. Κωνσταντίνος Στρατηγόπουλος, κάλεσε στο βήμα τους τρεις ομιλητές-Κατηχητές, που είχαν ορισθεί στην πρώτη συνάντηση, για την 10 λεπτή εισήγησή τους.
Πρώτη ανέβηκε η κ. Ευαγγελία Παπανικολάου, Κατηχήτρια στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Πανοράματος Βούλας, η οποία μίλησε για την ανάγκη παιδαγωγικής επάρκειας των Κατηχητών, πέρα από τις απαραίτητες Θεολογικές γνώσεις. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας όλοι, τρεις βασικούς άξονες : α) Σε ποιον απευθυνόμαστε (ηλικιακά) β) Πως απευθυνόμαστε (τρόπος προσέγγισης), γ) Τι έχουμε να του πούμε (περιεχόμενο-υλικό Κατήχησης). Δεν πρέπει να αγνοούμε σε καμιά περίπτωση κατά την κ. Παπανικολάου, ότι τα παιδιά σε νηπιακή ηλικία δεν έχουν επάρκεια ούτε στο λεξιλόγιο, ούτε σε γνώσεις, ούτε σε ικανότητα πρόσληψης, σε σχέση με τα μεγαλύτερα παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μιλήσουμε στην γλώσσα τους και στον τρόπο πρόσληψή τους, μιμούμενοι τον ίδιο το Χριστό που κατέβηκε στη γη και μίλησε στη γλώσσα μας και δεύτερον ο ίδιος όταν απευθύνθηκε στα παιδιά τα αγκάλιασε και τα χάιδεψε, άρα και εμείς να μη διστάσουμε να καλύψουμε αυτή την ανάγκη των παιδιών των μικρότερων ηλικιών γιατί και τίποτα να μη θυμηθούν από αυτά που τους είπαμε, θα θυμηθούν σίγουρα ότι είμαστε χαρούμενοι και στοργικοί και θα τους μείνει περισσότερο. Τόνισε κλείνοντας, την ανάγκη αξιοποίησης του Κατηχητικού-Εποπτικού υλικού της Ιεράς Μητροπόλεως, γιατί και το μάθημα γίνεται πιο προσιτό στα παιδιά και πιο ευχάριστο είναι γι΄αυτά.
Δεύτερος ανέβηκε στο βήμα ο κ. Δημήτριος Δημητρακόπουλος, Κατηχητής στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου-Αγίου Δημητρίου Άνω Γλυφάδας, ο οποίος υπενθύμισε τον σκοπό της Κατήχησης που είναι η μετάδοση της πίστης και εμπειρίας της Εκκλησίας μας, στον κατηχούμενο με σκοπό την θέωση και σωτηρία του. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αν οι ίδιοι οι Κατηχητές δεν είναι οι ίδιοι μέτοχοι της μυστηριακής ζωής της Εκκλησίας και της εμπειρίας της στην ζωή τους και άρα ξεκινάμε από εκεί. Από την άλλη στη προσέγγιση των παιδιών, δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να αγνοούμε τις σύγχρονες συνθήκες και τα σύγχρονα προβλήματα, τα οποία εκθέτονται τα παιδιά και εν μέρη γίνονται μέρη και φορείς του προβλήματος (διαζύγια, μονογονικές οικογένειες, οικονομικά προβλήματα, αντιχριστιανικά οικογενειακά ή σχολικά περιβάλλοντα κτλ) τα οποία θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε με διάκριση και αποφασιστικότητα. Ο π. Πορφύριος τονίζει ότι τα παιδιά από έμβρυα ήδη ακούνε και νοιώθουν αν προσεύχονται και έχουν μυστηριακή ζωή οι γονείς ή όχι, αν έχουν άγχος, αν είναι θεμιτή η ανεπιθύμητη η εγκυμοσύνη κτλ και πολλές παρεκκλίνουσες συμπεριφορές έχουν την ρίζα τους εκεί. Εμείς, κλείνοντας την εισήγησή του ο κ. Δημητρακόπουλος, θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε το ενδιαφέρον των παιδιών με θέματα που τα απασχολούν ή αυτά που έχουμε να τους πούμε να προσπαθήσουμε να τα εντάξουμε στα θέματα που τα ενδιαφέρουν.
Στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα ο κ. Δημήτριος Ιεραπετρίτης, Κατηχητής του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Βούλας, ο οποίος προς τιμή και μνήμη του Αγίου που εορτάσαμε σήμερα Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως Χρυσοστόμου, ανέπτυξε τις επίκαιρες κατηχητικές του παραινέσεις, που μπορούν να μας δώσουν λύσεις και σήμερα. Κατηγοριοποίησε τις παραινέσεις του Ιερού Χρυσοστόμου σε τρεις κατηγορίες: α) Προετοιμασία της Κατήχησης, β) Μέθοδοι κατά την Κατήχηση, γ) Περιεχόμενο της Κατήχησης. Σε γενικές γραμμές, ο κ. Ιεραπετρίτης τόνισε ότι ο ιερός Πατήρ καλεί τους νέους αλλά κυρίως όσοι ασχολούνται με την παιδαγωγία τους (Κατηχητές και γονείς), να καταλάβουν πόσο σπουδαία είναι η παιδεία της Εκκλησίας, που πρέπει να προσφέρεται σε αυτούς. Οφείλει να είναι επιμελημένη, κατά Χριστόν, να μην είναι πρόχειρη, να είναι συστηματική και αποτελεσματική. Οι Κατηχητές, έχουν ευθύνη στο Θεό για τα παιδιά που τους εμπιστεύτηκε η Εκκλησία. Μέριμνα και αγωνία των Κατηχητών είναι να γίνουν καλοί Χριστιανοί, που θα ενδιαφέρονται για το Θεό και την εικόνα του Θεού που είναι ο άνθρωπος.
Στη συνέχεια δόθηκε ο λόγος στον Ποιμενάρχη, ο οποίος ευχαρίστησε για άλλη μια φορά όλους όσους ήρθαν και άφησαν τις οικογενειακές υποχρεώσεις τους, σε αυτό το πρώτο σεμινάριο. Ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους τρεις ομιλιτές, για τις ωραίες εισηγήσεις τους και κάλεσε να εκφραστούν όλοι ελεύθερα για να βελτιωθούμε για το καλό των παιδιών μας. Ζήτησε επίσης συγνώμη αλλά έπρεπε να αποχωρήσει άμεσα από το σεμινάριο, για να βρίσκεται στο ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΚΚΟΡΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών όπου είχε προσκληθεί και θα βρισκόταν επίσης ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Μετά την αποχώρηση του Σεβασμιωτάτου ο π. Κωνσταντίνος Στρατηγόπουλος και ο π. Αντώνιος Χρήστου κάλεσαν όλους όσους ήθελαν, είτε για να κάνουν διευκρινιστικές ερωτήσεις προς τους ομιλητές, είτε παρατηρήσεις επί των εισηγήσεων και γενικότερα να διατυπώσουν τις απόψεις τους, για την Κατήχηση γενικότερα.
Έγινε ένας πολύ γόνιμος διάλογος και συμπροβληματισμός που υπερέβει την 1 ώρα. Πήραν το λόγο και ακούστηκαν διάφορες απόψεις από Κληρικούς (π. Στέφανος Σουλιμιώτης, π. Διονύσιος Λαζαρίδης, π. Κωνσταντίνος Στρατηγόπουλος, π. Αντώνιος Χρήστου) και Κατηχητἐς (κ. Στυλιανός Χωριανόπουλος, κ. Σπυριδούλα Νικολαΐδου, κ. Ειρήνη Μπεχλιδάκη, κ. Γεώργιος Αλεβιζόπουλος, κ. Παναγιώτα Χλή, κ. Βαρβάρα Κάραλη, Χρυσούλα Μαντά κ.α.) τόσο για αυτά που ακούστηκαν στις εισηγήσεις, όσο για αυτά που παρέλειψαν οι ομιλητές και θα έπρεπε να αναφερθούν. Διατυπώθηκαν επίσης προτάσεις τόσο για την μορφή όσο για τον τρόπο λειτουργίας των επιμορφωτικών αυτών σεμιναρίων.
Κλείνοντας ορίστηκαν δύο νέοι ομιλητές για το επόμενο Επιμορφωτικό Σεμινάριο : ο κ. Στυλιανός Χωριανόπουλος από τον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και ο κ. Χαράλαμπος Λέλος, από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Βούλας και το σεμινάριο έλαβε τέλος.
π. Αντώνιος Χρήστου
Εφημέριος Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Βούλας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου